Makarnalar Domatesli ve Fesleğenli Fırında Makarna ( RESİMLİ)

_lara

eşimi çok seviyorum!
Kayıtlı Üye
18 Nisan 2010
229
1
Geçen sene kış uykusuna yatırdığım bir tarif daha. Fesleğen demişken, domatesin de mevsimiyken geç kalmadan yayınlamak istedim.

Geçtiğimiz yaz babam sağ olsun yazlıktan o kadar çok domates toplayıp getirdi ki… Tek başıma getirdiklerini tüketemeyeceğim için kışa hazırlık olsun diye tencereler dolusu domates sosu hazırlayıp dondurmuştum. Aynı pestoda olduğu gibi, birkaç kavanozu da hemen tüketilmek üzere buzdolabına atmıştım. Ne hazırlasam diye gezinirken blogların birinde Jamie Oliver’ın bir tarifine rastlamıştım. Tarif Jamie Oliver’ın “Jamie’s Italy” kitabından. Kütüphanemin en sevdiğim yemek kitaplarından birisi. Tarifler çok lezzetli, fotoğraflar şahane. Tarifin adı fırında makarna, ama bildiğiniz fırında makarnaları andırmıyor.

Al dente pişen makarnalar sosun üçte biri ve birkaç avuç Parmesan peyniriyle karıştırılıyor, daha sonra bir kat makarna, bir kat domates sosu, bir kat mozzarella peyniri, bir kat fesleğen yaprağı olarak bir fırın kabına dizilip en üste Parmesan peyniri serpiliyor ve fırında yarım saat daha pişiriliyor. Mozzarella taze bir tat verirken, daha tuzlu olan Parmesan da katmanları iyice birbirine yapıştırıyor. Tarifin orijinalinde Parmesan peyniri var ama ben tarifi daha çok sevdiğim bir peynir olan Eski Gouda ile hazırladım.
Daha önce hiç eski Gouda tattınız mı? Parmesan kadar tuzlu ama daha yağlı bir peynir. Bu özelliği sayesinde fırında pişen makarnalar çıktıktan sonra sanki hepsine elinizle tek tek tereyağ sürmüşsünüz gibi oluyor.Domatesli ve Fesleğenli Fırında Makarna
15 Temmuz 2009 | Kategori: Makarna

Geçen sene kış uykusuna yatırdığım bir tarif daha. Fesleğen demişken, domatesin de mevsimiyken geç kalmadan yayınlamak istedim.

Geçtiğimiz yaz babam sağ olsun yazlıktan o kadar çok domates toplayıp getirdi ki… Tek başıma getirdiklerini tüketemeyeceğim için kışa hazırlık olsun diye tencereler dolusu domates sosu hazırlayıp dondurmuştum. Aynı pestoda olduğu gibi, birkaç kavanozu da hemen tüketilmek üzere buzdolabına atmıştım. Ne hazırlasam diye gezinirken blogların birinde Jamie Oliver’ın bir tarifine rastlamıştım. Tarif Jamie Oliver’ın “Jamie’s Italy” kitabından. Kütüphanemin en sevdiğim yemek kitaplarından birisi. Tarifler çok lezzetli, fotoğraflar şahane. Tarifin adı fırında makarna, ama bildiğiniz fırında makarnaları andırmıyor.

Al dente pişen makarnalar sosun üçte biri ve birkaç avuç Parmesan peyniriyle karıştırılıyor, daha sonra bir kat makarna, bir kat domates sosu, bir kat mozzarella peyniri, bir kat fesleğen yaprağı olarak bir fırın kabına dizilip en üste Parmesan peyniri serpiliyor ve fırında yarım saat daha pişiriliyor. Mozzarella taze bir tat verirken, daha tuzlu olan Parmesan da katmanları iyice birbirine yapıştırıyor. Tarifin orijinalinde Parmesan peyniri var ama ben tarifi daha çok sevdiğim bir peynir olan Eski Gouda ile hazırladım.

Daha önce hiç eski Gouda tattınız mı? Parmesan kadar tuzlu ama daha yağlı bir peynir. Bu özelliği sayesinde fırında pişen makarnalar çıktıktan sonra sanki hepsine elinizle tek tek tereyağ sürmüşsünüz gibi oluyor.

Katmanlar arasında gömülü fesleğenler yumuşadıkları için benim için pek bir anlam ifade etmiyor dolayısıyla fırından aldıktan sonra tepesine serpiştirmeyi tercih ediyorum. Fotoğrafları çektikten sonra bir kez de fırına vermeden önce üzerine serpiştirmiştim. Tepeden ısıya maruz kalan fesleğen yaprakları iyice kıtırlaşmıştı, pek bir güzel olmuştu. Öyle de deneyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun

500 gram Gnocchetti (deniz kabuğu) makarna
2.5 su bardağı domates sosu (bu tarifin üçte biri yeterli)
200 gram Eski Gouda peyniri, rendelenmiş (veya Parmesan peyniri)
2 top (200 gram) Mozzarella peyniri (veya Çeçil peyniri)
20-30 adet taze fesleğen yaprağı
1 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

Makarnayı al dente pişirip bir su bardağı domates sosu ve bir avuç rendelenmiş eski Gouda peyniriyle tencerede karıştırın.
Fırınınızı önceden 200 derecede ısıtın.
Geniş bir fırın kabını bir çorba kaşığı zeytinyağıyla yağlayıp malzemeleri döşemeye başlayın.
Önce makarna, ardından ince dilimlenmiş Mozzarella ve rendelenmiş eski Gouda peyniri ve onun da ardından domates sosu. Bütün malzemeler tükenene kadar ve en üst katman eski Gouda peyniri olacak şekilde bu sırayla dizin.
200 derecelik fırında üst katmandaki peynir iyice eriyene kadar (yaklaşık 20 dakika) pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra taze fesleğen yapraklarını tepesine serpiştirip servis yapın.

Eklentiler

• $organictomatoes[1].jpg
    $organictomatoes[1].jpg
    11,9 KB · Görüntüleme: 91
  • $homemadetomatosauce[1].jpg
    $homemadetomatosauce[1].jpg
    11,8 KB · Görüntüleme: 75
  • $basilgouda[1].jpg
    $basilgouda[1].jpg
    10,5 KB · Görüntüleme: 79
  • $bakedtomatopasta1[1].jpg
    $bakedtomatopasta1[1].jpg