doktora yeterliliğe girmiş yada girecek olan arkadaşlar varmı???

EndoplazmikSeyyahikulum

Eski triton-×
Kayıtlı Üye
16 Ocak 2011
4.493
4.528
333
meraba arkadaşlar
27 yaşıma geldim, halen okumakla meşgulüm (
şunuda bitireyim rahatlıcam, buda geçsin rahatlayacağım diye diye resmen çalışıyorum.ama her geçen gün biraz daha zorlanıyor herşey...yüksek lisansı bitirene kadar baya uğraştım, deneylerim çıktı çıkmadı çok zor günlerim oldu ama bitirdim, am rahatlayacağım derken doktoraya başladım ve yüksek lisansın kat ve kat rahayt olduğunu gördümm.Sevmesem zaten yapamam arkadaşlar, allahtan mesleğimi çok seviyorum..nitekim geldim yeterlilik aşamasına, önce yazılı sınav, ardından sözlü olacak bakalım yılların birikimi işe yarayacakmı 15 gün oldu çalışmaya başlayalı, tam 1 ay kaldı sınava işin aslı biraz stresliyim, alnımın akıyla geçmek istiyorum sınavı

bu sınavı geçmiş arkadaşlar varsa lütfen deneyimlerini benimle paylaşırsa ve neler yaparsam daha iyi olacağını söylerse çok sevinirim...

bu sene tatil yok bana

merhabalar. her okulun doktora yeterlilik sınavı aşaması farklı oluyor. ben kendi girdiğim yeterlilik sınavında geçmişte aldığım derslerin içeriği, o dersler için hazırladığım dönem ödevlerini ve tasarladğım doktora tezinin ana çerçevesi, neden o konu üzerinde çalışmak istediğimi açıklayan amaç, yöntem vs...'yi içeren ciltli (beyaz kapaklı) tez benzeri rapor hazırlamıştırm. Yazılı sınav tutanağı hazırlanıyor, sonrasında da 5 adet juri üyesine bir sunum yapıp seçtiğin tez konusu hakkında onları ikna ediyorsun. En önemlisi daha önce yapılmamış orjinal bir çalışma olması ve yeni bir model geliştirmen. Tabi bu branşa ve üzerinde çalışılan konuya göre değişiklik gösterebilir. bir de kaynakça taraması yaparsan konunun güncelliği açısından önemli. Konunun ne aşamada olduğu ve yapacağın çalışmayla nasıl bir sonraki adıma taşıyacağın konusunda tartışılacak...

Hazırlık süreci stresli ancak inan yeterlilik sınavına girdiğinde su gibi akıp geçecek... Çalışmanda başarılar dilerim :)

bende tam diyecektim kk da hiçmi doktora yapan yada yapmış kimse yok diye ki sen cevap verdin çok teşekkür ederim:)
evet çalışacağım konuyla ilgili soru sorulacak bunu biliyorum, ancak senin dediklerini biz yeterliliği geçtikten sonra 6 ay içerisinde bir tez önerisi hazırlıyoruz onda yapacağımız konuyla ilgili konuşuyoruz, bizde yazılı önce lisans ve yüksek lisansta aldığın tüm derslerden sorumlusun onu geçince sözlüye giriyoruz yine oradada herşeyi sorabiilirler, valla sabahtan akşama kadar sürüyor, stres basmak üzere şimdiden...bıkmışım çünkü artık ders çalışmaktan ya tez aşamasına geçmek istiyorum artık...
buarada siz ne aşamadasınız? kolay gelsin sizede

Ben de yeteliliğe hazırlanırken gözümde o kadar çok büyütüyordum ki... Ancak sınava girdiğinde "bu kadar mıymış" oluyorsun. artık lisansı, yüksek lisansı bitirmiş, uzmanlaşma yolunda ilerlediğin için hocalar da çok fazla egosunu konuşturmuyor. Artı sözlü sınavda gerekli durumlarda tez danışmanın da müdahale edip seni destekliyor ve bazı konulara açıklık getiriyor. Sana tavsiyem; hazırlayacağın tez konusuyla ilgili kaynakça taraması yapman ve güncel makaleleri okuman.

Biz de tez yeterlilikten sonra 6 tane tez izleme jurisi oluyor senede 2 defa (6 ayda 1) ben kasım gibi son 6. jurime giricem, sonrasında da asıl tez jurisine gireceğim. İnşallah 2012 de tezimi vermiş olacağım. Darısı başına:)

valla ben kendi tez hocamdan korkmuyor değilim yani, ne zaman ne yapacağı belli olmuyor, bazen yardımcı oluyor, bazen de hiç ummadığım anda yerin dibine sokuyor ama eminim ki benim iyi olmamı istediği için böyle yapıyor, ama benim huyum bir konuda çok üstüme gelinrse, bildiklerimide unutuyorum çok kötü bir özellik
buarada tavsiyeni dikkate alıp,dün gece yapabileceğim tez konuları hakkında detaylıca literatür taraması yaptım.ama tam belli değil tez konum sadece yapacağım yöntem belli o yüzden umarım sadece konularla ilgili gelişmeleri sorarlar..
bende doktoram hızlıca bitsin istediğim için çok sıkıştırdım kendimi 1.5 ay kala çalışmaya başladım düşünsene, günde 4 5 saat ders çalışıyorum daha 3.dönemimdi halbuki ama gelecek yaza kadar evlilik düşündüğüm için ne kadar erken yola çıkarsam o kadar iyi olur diye düşündüm açıkçası, sen ne güzel yüzmüş yüzmüş kuyruğuna gelmişsin, buarada galiba evlisin ve bebiş bekliyorsun :) allah sanada sağlıklı bebiş versin, huzurlu bir şekilde dr. ünvanını alırsın inş.en kısa zamanda teşekkür ederim :)

Tez konusunun detayları zaten zamanla netleşiyor. Ama yapmak istediğin konunun genel çerçevesini belirlemek önemli. Örneğin ab çevre politikası gibi... Neden bu konuyu seçtin, bu konuyla ilgili son güncel gelişmeler, türkiyenin taraf olduğu protokoller, yükümlülükler neler... Bu konudaki eksiklikleri ortaya koyman ve bunun için nasıl bir çözüm önerisi getireceğin ve öneriyi oluşturuken metodunun ne olacağı önemli. Örneğin belli başlı ülkelerdeki çecre politikası konusundaki uygulamaları ele alıp bir matris hazırlayıp bir model geliştirip bu modelin ülke örneğinde incelenmesi için mevcut durum incelemesi yapıp (swot analizi gibi...) sonunda önerilerde bulunabilirsin. sunumda ve tezi hazırlarken en çok önem verilen açıklayıcı nitelikte tablolar oluşturman. Anlaşılması kolay oluyor ve analizlerini daha net ortaya koyuyorsun. En önemlisi senin çalıştığın konu hakkında daha önce çalışılmamış olması.

Tez hocanla tezin çatkısını oluşturmak için konuşursun, onun da önerileri faydalı olacaktır. Ancak ben kendimden biliyorum, tez hocasına çok güvenmemek gerekli. Çalışmanı kendin yürütüyorsun, zorlandığın anda o sana kaynak önerisinde bulunacak veya şu şekilde bir yol izle diyecek... Literatür taramanı hallettikten sonra amacını, tez konunu seçmendeki sebebi ve sonuç olarak tezinde neyi ortaya koymayı hedeflediğini net şekilde ortaya koyman yeterli olacaktır. Zaten geçmişten gelen bir birikimin de var. O nedenle rahat ol:)

Evet geçen sene mayısta hem tez izlemeye hazırlanıp hem de bir yandan evlilik hazırlığı için koşuşturuyordum. İnşallah seneye tezimin teslim zamanlarına yakın bebeğim de gelecek:) İnşallah çok uzamadan mezun olurum:) İyi dileklerin için çok teşekkür ederim. Senin de herşey gönlünce olsun... İyi haberlerle gel inşallah

önerilerini dikkate alacağım tatlım, birde kendine güvendiğini karşındakine hissettirirsen o zaman sorun kalmıyor, ama ezik gibi durursan senden şüphe duymaya başlıyorlar..Geçen hafta Rektörün yanına gittik bana yüksek lisans tezimle ilgili sorular sordu, bende güzel güzel cevapladım, çok hoşuna gitti yaptığım çalışmalar,ama karşındakinin de yaklaşımı çok önemli tabi...bakalım uygulama derslerine de girdiğim için, zaten bir birikimim var önemli olan sordukları sorulara güzel cevap verebilmek...
tez önerisi sunarken de senin dediklerini yapıcam, ama allahtan onun için 6 ay sürem var onun için çok çok güzel konular araştıracağım inş.sonra 6 ayda birde TİK oluyor işte, senin dediğin gibi, öyle çalışmaların kontrol altında gitmesi çok güzel, böylece ne ile karşılaşacağını biliyorsun allahım o günleri banada gösterir inş. çok teşekkür ederim, sende son gelişmelerden haberdar et tatlım

Yeterliliğe seçilecek juri üyelerine zaten hocanla birlikte karar vereceğin için çalışacağın konuda uzmanlaşmış kişilerden olacaktır. sözlü juride tavsiyelerde bulunacaklar ve sohbet ortamında geçecek zaten:) rektör beğendiyse emin ol soğru yoldasın. dediğin gibi dik ve emin duruş sergilemek herşeyden önemli. içindekiler kısmını oluşturup doğru sistematiği kurunca zaten tezin yazımı kolay oluyor:) inşallah hem evlilik hazırlıkların hem de jurin yolunda gider canım. kendini fazla kasıp stres yapma, inan değmiyor. sadece çevrendekileri geriyorsun (nerden mi biliyorum ) herşey gönlünce olsun:) tamam haberdar ederim gelişmelerden, görüşmek üzere.

hehe kimseyi germemek adına ayın 10unda evdekileri tatile yolluyorum, evde kafam rahat rahat çalışayım, onlarada sıkıntımı yansıtmayım diye :) zaten o kadar çok seminerdi sınavdı, kongreydi gittimki alıştılar bu hengameye hayırlısı olsun benim tek istediğim başım dik bir şekilde o odadan çıkmak, elbette bilemeyeceğim, yada yanlış cevaplayabilirm ama önemli olan bunun derecesi:) saolasın inş.evliliği şu anda 2.plana atmış durumdayız, inş.seneye mayısa kadar onu da yetiştiririm :)

ya bana nedense fazla rahatlık geldi ya bu 3 4 gündür fazla çalışamadım, hatta çalışmadığımda çok oldu neden bu kadar rahatım ya,toparlanıp devam etmem lazım yoksa istediğim gibi olmayabilir hiçbirşey

günaydın:) bu kadar çok gözünde büyütme. arada insan dinlenmek, nefes almak istiyor. böyle zamanlarda kendini zorlamamak en iyisi. üniversitenin kütüphanesine gidip yeterlilik jurisi için daha önce yapılmış çalışmalara bakıp, diğer kişilerle konuşmak içine bir nebze olsun su serpecektir. kendini olumsuz şekilde şartlandırma. zaten çok önceden başlamışsın çalışmaya, emin ol herşey yolunda gidecek:)

gözümde büyütmemek değil de ne bileyim bizde çoğu en az 2 3 ay önce başlıyor çalışmaya, ben 1.5 ay önce başlayınca panik oldum nedense, evet gözde büyütmemek lazım ya kendime hakim olmam lazım, değişen duygusal ataklardayım hehe :) saolasın ya bana moral oluyorsun sayende gaza gelip çalışabiliyorum :)

herşey güzel olacak emin ol buna:) neticede yüzüp yüzüp kuyruğuna gelmişsin. yeterlilik dosyanı hazırlamaya başladın mı, sunumu falan? eminim onlara başlarsan rahatlamaya başlayacaksın. sunum çok kolay gibi gözükse de bence en önemli olan kısmı o. sunumun görselliği grafikler falan olumlu görüşü arttırıyor. dualarım seninle. kısa zamanda üstesinden geleceğine eminim. çalışmalarında başarılar

tatlım bizde sunum olmuyor sizinki gibi..
önce yazılı sınava alacaklar ardından onu geçersem sözlüye gireceğim oradada herşeyden sorular soracaklar onu geçmem lazım
sen sunum filan deyince aklım karıştı şimdi, ama hiç duymadım sunum olduğunu..
senin dediklerini tez önerisi verirken yapıyoruz biz, yeterliliği geçemezsen tez önerini veremiyorsun

biz sözlü sınavdan sonra tezde tasarladığımız konu hakkında sunum da yapıyoruz:) doktorada aldığın derslerin ve altyapının hazırlamayı düşündüğün tez konusu için yeterli mi değil mi onu ölçüyorlar bir nevi. senin tez yetrliliğin eylül ayında mı olacak?

yeterlilik 27 temuzda onu geçersem,6 ay içerisinde tez önerimi sunacağım orada tezim hakkında bol bol soracaklar tatlım..o arada deneylere başlayıp, olabilecek konuları yapmaya çalışacağım...
buarada hem evli olup, hemde doktora yapıp, hem de çalışmayı aynı zamanda hamilesiniz de :) bütün hepsini nasıl başarıyorsunuz, ben bazen öyle zamanlar oluyor odamdan çıkmıyorum, devamlı çalışıyorum, dünyayla ilişkimi kesiyorum diyebilirim..nişanlım şimdiye kadar hep anlayışlı oldu, dersini hallet öyle görüşelim dedi saolsun inş. evlenincede değişmez diyorum :)sizin eşinizin tavırları nasıl?yada nasıl idare edebiliyorsunuz, bunlar hakkındada tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim :)

emin ol ben de eskiden öyle düşünüyordum. bekarken tek sorumluluğun doktora ve iş oluyor. annem evi çekip çevirdiğinden birşey anlamıyordum. evlenince tabii işler değişiyor:) zaten doktora olmasa bile evlenince ilk bir kaç ay insan sudan çıkmış balığa dönüyor, yeni hayatına adapte olana kadar:) sonrasında bir düzen oturtuyorsun ki bu 2-3 ay kadar sürdü bende. zaten tez yazma aşaması olduğu için; pazar günleri mutlaka 2-3 saat tezim için zaman ayırdım. hafta içi kaynakça araştırmalarımı yapıp haftasonu da tezime adapte ettim. eşim benim tez izleme komitelerine girmeden önce ne kadar stresli olduğumu hatta bir ara "olmuyor, bırakıcam" diye dibe vurduğumu görünce beni teşvik etmekten başka çare olmadığını gördü. tabii tez izleme zamanı eve çok fazla vakit ayırabildiğimi söyleyemeyeceğim ama hepi topu bir kaç gün, o da sunumu hazırlamak için:) şimdilik bebeğin bu duruma katkısı ne olacak bilemiyorum. çünkü küçüğüm tez teslimine yakın doğacak inşallah:)

açıkcası kimi zaman bir yerlerde ipin ucu kaçsa da kısa zamanda toparlıyor insan. evlilik, okul ve iş hayatını bir arada yürütürken kontrol altında tutmak ve mükemmeliyetçiliği bırakıp daha rahat bir insan olmayı öğrendim. öncelik sırasına göre kendimi yormadan işleri yoluna koymayı öğreniyorum... Sende bekar olduğun şu dönemde en zor kısımları atlatacağın için tez yazım kısmında zorlanmayacaksın. sadece zaman zaman ipin ucu kaçacak ve gülüp geçeceksin:) hayatı sırf doktora için ertelemek de olmuyor çünkü... anahtar kelime panik olmamakmış:)

:) okurken çok güldüm yaff:) valla inan bende seneye evleneceğiz diye bu sene kasayımda yeterliliğimi vereyim ,deneylere başlayım dedim yoksa inan acelem yoktu...çok sıkıldım biliyormusun doktoraya başladığımdan beri inan ne arkadaşlarımla ne de sevdiceğimle görüşebildim doğru dürüst, hayatı ertelemek istemesende birşeylerden fedakarlık yapman gerekiyor...
ben birde bir şehirde çalışıp,başka bir şehirde doktora yaptığım için çok zorlandım, inan ömrüm yollarda geçiyor, işin içine birde evlilik girince ne yapıcam diye düşünüyorum..bir ekeğin doktora yapması kolay olurda bir bayan için zor oluyor...inş.bende deney kısmına geçtiğim zaman rahatlarım...
senle konuştukça panik yapmayı bırakıyorum,çünkü ne kadar annem babam panik yapma desede sen tecrübeli birisin o yüzden rahatlıyorum

canım en büyük şansımız zor dönemleri bekarken atlatmak bence. tezin içindekileri yazdıktan sonra gerisi çorap söküğü gibi geliyor... tabii ki ne olursa olsun panik olmamak zaman zaman elde değil:) sen daha da zor olanı bir şehirde çalışıp, bir diğerinde doktora yaparak yaşıyorsun. bu konuda bi kademe daha zorluk çekmişsin. malesef arkadaş, aile, eş hepsinden ister istemez fedakarlık yapılıyor. evlilik hazırlığında da pratik davranırsan işler zorlaşmıyor. Zaten o da başlı başına gergin bir süreç oluyor (gözünü korkutmak gibi olmasın). bu konuda ne istediğini bilip önceden kara verirsen kolay olacaktır. juri zamanları tabi biraz evin öğrenci evi modunda olacak ama olsun juri iyi geçince insan bir kez daha vay be diyor ve üretkenliği artıyor. üretkenlikle birden çok şeyi yapmayı beceriyorsun. hem kariyer hem çocuk hem doktora:) sen de seneye bu zamanlar böyle diyeceksin eminim. kadınlar üretken, pratik ve beceriklidir, akıllarına koydukları her işin üstesinden gelirler:) herşey iyi olacak senin için de eminim :)

dimi ya hayatım boyunca evde oturmadım, ünivtede bile hep çalıştım, paraya ihtiyacım olduğundan mı hayır, kendi ayaklarımın üstünde durabilmek için...bende doktorayı bitirmeden çocuk istemiyorum buarada ,seninkide kısmet baktam zamanına denk gelmiş :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…