Makyaj sanatçısı Alaha Majid Karimi, kızı Sofia’yı dünyaya getirmeden hemen önce profesyonel makyaj yaptı ve o şekilde doğuma girdi. Bir taraftan doğum sancısı çeken diğer taraftan da makyajını tamamlayan genç kadın, doğum sonrası bu anların fotoğraflarını Instagram hesabından paylaştı.
Bakkala giderken bile makyaj yaptığını söyleyen kadınlar duymuş, hatta şaşırmışızdır. Ancak bu durum daha da ilginç. 27 yaşındaki ABD’li makyaj sanatçısı Alaha, doğum öncesinde makyajını yapmış ve full makyaj doğuma girmiş. Dailymail’in haberine göre; kızını en güzel haliyle karşılamak için doğum öncesi makyaj yaptığını söyleyen genç anne, hastaneye giderken en sık kullandığı ve vazgeçemediği makyaj malzemelerini yanına almış.
15 Şubat’ta kızı Sofia’yı dünyaya getiren Alaha, fotoğraflarda yatağının üstündeki sehpaya yerleştirdiği makyaj malzemeleriyle görülüyor.
Genç kadın, Instagram hesabından paylaştığı bir fotoğrafının altına şöyle yazmış: “Kasılmalar sırasında ara veriyor, geçtiğinde makyajıma kaldığım yerden devam ediyordum. Sadece en favori makyaj ürünlerimden bir kısmını hastane çantama atmıştım.”
Doğum sonrası genç anne, kızı Sofia’yı makyajı bitmiş bir şekilde karşılıyor.
UZMANINA SORDUK: “DOĞUMA MAKYAJLI GİRMENİN SAKINCASI VAR MI?”
Peki, “Böylesine ağır bir makyajla doğuma girmenin sakıncası var mı?”Merak ettiğimiz bu soruyu uzmanlara yönelttik.
Doğuma makyajlı girmenin tıbben bir sakıncası bulunmadığının ve bu durumun anneyi de bebeği de etkilemediğinin altını çizen
Kadın Doğum Uzmanı Dr. Ahmet Bostancı şöyle dedi:
“Önemli olan annenin cildine zarar vermeyen, alerji yapmayan ürünlerin kullanmasıdır. Doğum sırasında veya ameliyat esnasında makyaj yapmak strerilite kuralları açısından teknik olarak zordur. Ancak öncesinde makyaj yapılabilir.”
İki konuda dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Bostancı, bu noktaları şöyle sıraladı:
* Çok koyu, yoğun ruj ve fondötenler yüz ve dudak rengini maskelerse, doğum esnasında hastadaki cilt rengi değişikliklerini anlamakta (morarma ve solukluk gibi) sakınca yaratabilir.
* Doğum öncesi ojelerin de silinmesinde fayda vardır. Bir ya da iki parmağın mutlaka ojesiz olması gerekir. Ojeli parmaklar, hastanın kan oksijen satürasyonunu (oksijen doygunluğunu) ölçen cihazın hassasiyetini bozabilir. Ameliyat öncesinde bu konulara dikkat etmek gerekir.
NORMAL DOĞUMLARDA YAPILMASI DAHA MAKUL
Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sadi Akşehirli ise konuyla ilgili şunları söyledi:
“Doğum, ameliyathanede ve narkoz altında olmayacaksa elbette makyaj yapılabilir. Bunun doğuma hiçbir sakıncası yoktur. Makyaj her tip doğumda yapılabilirse de narkoz gerektirmeyen normal doğumlarda yapılması daha makuldür. Ameliyathaneye sadece makyaj malzemesi değil, her türlü özel eşya sokmak yasaktır. Bunun sebepleri:
1- Kaybolan eşyalardan ötürü hastane sorumluluk kabul etmek istemez.
2- Hasta ameliyata çıplak alındığı için zaten özel eşyayı üzerinde koruyamaz.
3- Ameliyathanedeki her şeyin mümkün olduğunca zararlı mikroplardan arınmış olması gerekir, özel eşyalarda bunun kontrolü zordur.
Özel izinle makyaj malzemesi alınıp kullanılabilir. Hasta uyurken kirpiklerde bulunan makyaj boyaları göze zarar verebileceği için kirpik ve göz makyajı uygun olmayabilir.”