• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Dogum yapmış olan bayanlar sorum size :-)

kubraoguz

Üye
Kayıtlı Üye
21 Haziran 2014
38
1
13
32
İlk gebeliğim doğumuma bir ay kaldı,, doğum sancısı nasıl oluyor,, cok mu berbat oluyor lütfen biraz anlatır mısınız merak ediyorum...

Nasil anlatmali ki.. anlatilmaz yasanir:-D

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Benim sancım başladığında bebek tekme atıyor sandım ki o esnada nstde 100 çıkıyordu sancılar ve çok sıktı sancı aralığı bu biraz acı eşiğine bağlı bana anlatılan kadar korkunç değildi zaten sonucu dünyanın en güzel duygusu..

iPad 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi

Yaa aslında ben acıya dayanıklı bir insanım nasıl bir insansam bende bilmiyorum😝😝 ama öyle küçüklüğümden beri acıyla başa çıkmayı başarıyorum,, haa kızlar ayrıca nefes egzersizleri var onları yapınca hem bebeğe faydası oluyor hem de doğum sancısını en aza indirebiliyorsunuz,, tabi yine de çok merak ediyorum doğum sancısını o ayrı :-)

Doğumda Nefes Teknikleri

Normal doğum fizyolojik bir süreç olup annenin ıkınarak bebeği karın kaslarının yardımı ile doğum kanalından itmesiyle gerçekleşmektedir. Kadın doğum uzmanı bu fizyolojik süreçte sadece bebeğin başının annenin perine bölgesine zarar vermeden kontrollü bir şekilde çıkmasına yardımcı olmaktadır. Doğumda asıl görev anne adayında olup doğumun sağlıklı ve risksiz gelişmesi için düzenli ve güçlü ıkınması gerekmektedir.
Doğum eylemi esnasında uygulanacak olan doğru nefes alma- verme teknikleri ile doğum eylemi daha kısa sürmekte ve bebek daha kolay doğmaktadır.Doğum eyleminde uygulanacak doğru nefes alma-verme tekniklerini gebelik döneminizde ne kadar sık uygularsa bu teknikler o kadar iyi öğrenilip daha başarılı uygulanmaktadır.

Doğum esnasında doğru nefes alıp verme neden bu kadar önemlidir?

Doğum eyleminde belli aralıklarla gelen rahim kasılmaları esnasında bebeğe giden kan akımı nispi olarak azalır. Bu normal bir durumdur. Anne adayı bu esnada derin bir nefes aldığında kandaki alyuvarlara normal bir nefeste geçtiğinden daha fazla oksijen geçer ve bu ek oksijen kasılmalar esnasında bebeğin oksijensiz kalmasını önler.

Kasılmalar esnasında duyulacak şiddetli ağrı zihinsel olarak daha çok doğru nefes alıp vermeye odaklanıldığı zaman, anne adayı bilinç altında bunu yapmaya kendini yönlendirdiği için, daha hafif olarak algılanacaktır.

Gebelik sırasında bu alıştırmalar nasıl yapılmalıdır?

Gevşeyin; Öncelikle fazla sert olmayan bir yere yatın ve dizlerinizi bükün. Vücudunuzdaki bütün kasları bilinçli bir şekilde teker teker gevşetin. Tüm kaslarınızı gevşettiğinizi düşündüğünüzde bile tekrar yaptığınız bir kontrolde bazı kaslarınızın halen kasılı olduğunu görebilirsiniz. Tümüyle gevşemiş olmaya özen gösterin.Kendinizi tümüyle zihinsel olarak bu gevşeme işine verin.

Düzenli nefes alıp verin; Tümüyle gevşediğinizden emin olduktan sonra sanki 40-50 saniye süren bir kasılmanız varmış gibi hissetmeye çalışın. Burnunuzdan içinize mümkün olduğunca ve yavaş yavaş derin bir nefes çekin, bu nefesi yine yavaş yavaş ağzınızdan dışarı verin. Bu esnada bütün kaslarınızın gevşek olduğunu tekrar kontrol edin. Kafanızda canlandırdığınız kasılmalar devam ettikçe bu işleme düzenli bir şekilde devam edin. Nefes alıp verme işlemini yaparken eğer çok hızlı bir şekilde ve aceleyle yaparsanız, kanınızdaki karbondioksit hızlı bir şekilde azalabilir, bu da geçici bilinç kaybına kadar gidebilen durumlara yol açabilir, bu nedenle derin nefes alma işlemini yavaş yavaş uygulayın. 40-50 saniye süren bir kasılmada 5-6 adet nefes alma-verme en uygun olanıdır.

Karın kaslarınızı da kullanın; Fazla sert olmayan bir yere uzanın ve ellerinizi karnınızın üzerine yerleştirin. Derin bir nefes alarak göğsünüzü değil karnınızı şişirin. İçinizden beşe kadar saydığınız sürede bu pozisyonu koruyun. Nefesi ağzınızdan verin ve bu işlemi 5-6 kez tekrarlayın. Bu egzersiz karın kaslarınızın gevşemesine yardımcı olduğu gibi, kasılı kasların rahim üzerine gereksiz baskı yapmasını engeller,ağrıyı daha az hissedersiniz.

Nefes egzersizleri ile bir " Doğum Provası " nasıl yapılır?

Bu nefes alıp verme alıştırmalarının doğumda başarılı olması için belirli bir düzen içinde uygulanmalıdır. Daha detaylı olarak bu nefes alıp vermeleri incelemek gerekir ise;

ü Tutulmuş nefes: Derin bir nefes alın ve sonuna geldiğinizde nefesinizi tutun, içinizden ona kadar sayın, sonra havayı ağızdan bırakın. Bu tutulmuş nefes doğum sırasında özellikle bebeğinizi dışarı iterken faydalı olacaktır.

ü Yüzeysel küçük nefes: Hafifçe ve çabucak, ses çıkarmadan nefes alıp verin. Yalnızca göğsünüzün üst kısmı kıpırdamalı, karın hemen hemen hareketsiz kalmalıdır. Bu nefes ritmik olmalı. Dolayısıyla nefes alma zamanının verme zamanına eşit olmasına dikkat edin. Bu nefesi ağzınızı açık veya kapalı iken yapabilirsiniz. Bu yüzeysel nefes rahim ağzının doğum için genişlemesini sağlayan güçlü kasılmalar geldiğinde işe yarayacaktır.

ü Büyük sık nefes: Bu kez nefes ritmi hızlanmalı, saniyede tam bir nefes alıp vermek gerek. Ağız yarı açık nefes alın, nefes verin. Bu nefes rahim ağzı genişlemesinin sonunda bebeği iterken ve bebek dışarı çıktıktan sonra kendinizi engellemeniz gerektiğinde çok işe yarayacaktır.

Bu farklı nefeslere hakim olmayı öğrendikten sonra birlikte bir doğum provası yapalım. Bebeği dışarı atma sırasında duracağınız pozisyona geçin, yani sırt yastıklarla kalkmış, bacaklar bükülü,uyluklar ayrılmış olarak uzanın. Bu pozisyonda kendinizi şu egzersize alıştırın: Önce bebeği dışarı itmeyi kolaylaştıran nefes tutmayı yapın, hemen ardından bebeği daha fazla itmeyi engelleyen sık sık yüzeysel küçük nefesleri yapın. Doğum sırasında önce bebeği itmek için kendinizi kastıktan sonra, birden çocuğun başı göründüğünde ebe artık “itmeyin itmeyin” diyecektir.

Pratikte şöyle anlaşılacaktır: Tutulmuş nefes, ”nefes alın,tutun,ıkın,ıkın,ıkın”. Sonra hemen ardından ”artık itmeyin, ağzınızı açın, nefes alın, verin, alın, verin…”. Tutulmuş nefesten hemen sık nefese geçmek kolay değildir. Bu yüzden çalışmak gerekir. Ancak bu nefes egzersizlerini yaparken arada normal solumanıza dönüp, kendinizi dinlendirmeyi unutmayın.

gulerek dogum yapan arkadasa masallah :) benim hep regli sancisi gibi basliyo, giderek kuvvetleniyo ama son dogumumda ben sanci olarak degil de deniz dalgasi olarak gorsellestirmeye calismistim, yine internetten okudugum bir teknikti, cok isime yaradi, bir de yine sanci geliyo aman cok fena dayanamiycam filan degil de bebek asagiya dogru ilerliyo, dogum kanali aciliyo, her sanciyla bebegime daha da yaklasiyorum filan diyodum icimden, ha bir de birak vucudun yapmasi gerekeni yapsin, rahatla rahatla diyip durdum kendi kendime, cok faydali oldu sancilarla basa cikmamda benim, aciya degil de bu acinin aslinda olumlu olduguna ikna ediyorsun kendini, tavsiye ederim :49:

gulerek dogum yapan arkadasa masallah :) benim hep regli sancisi gibi basliyo, giderek kuvvetleniyo ama son dogumumda ben sanci olarak degil de deniz dalgasi olarak gorsellestirmeye calismistim, yine internetten okudugum bir teknikti, cok isime yaradi, bir de yine sanci geliyo aman cok fena dayanamiycam filan degil de bebek asagiya dogru ilerliyo, dogum kanali aciliyo, her sanciyla bebegime daha da yaklasiyorum filan diyodum icimden, ha bir de birak vucudun yapmasi gerekeni yapsin, rahatla rahatla diyip durdum kendi kendime, cok faydali oldu sancilarla basa cikmamda benim, aciya degil de bu acinin aslinda olumlu olduguna ikna ediyorsun kendini, tavsiye ederim :49:

mrb canım sen de ben gibisin kendiyle konuşup ikna edenlerden....bende aynen öyle yaptım hiç panik korku yaşamadım.....hep biraz sonra kucağıma alacağım diye düşündüm...bi an doğumhane kapısında irkildim hemen kendimi topladım...normal hayatta da her konuda böyleyim kendimi yöetirim...vel hasıl kolay bi doğum yaptım eşim bile şaşırdı....

mrb canım sen de ben gibisin kendiyle konuşup ikna edenlerden....bende aynen öyle yaptım hiç panik korku yaşamadım.....hep biraz sonra kucağıma alacağım diye düşündüm...bi an doğumhane kapısında irkildim hemen kendimi topladım...normal hayatta da her konuda böyleyim kendimi yöetirim...vel hasıl kolay bi doğum yaptım eşim bile şaşırdı....

masallah arkadasim sana da, doguma psikolojik olarak hazirlanmak cok onemli, biz normal dogum yapmak icin yaratilmisiz, fizyolojik yapimiz boyle, milyonlarca yildir insan nesli bu sekilde ilerlemis ama ne yazik ki son zamanlarda basta doktorlar sonrada diger anneler cok korkutuyolar anne adaylarini, normal olan anormal imkansizmis gibi anlasiliyor, Allah herkese nasib etsin normal dogumun guzelligini, sagligini ve de kolayligini amin :)

masallah arkadasim sana da, doguma psikolojik olarak hazirlanmak cok onemli, biz normal dogum yapmak icin yaratilmisiz, fizyolojik yapimiz boyle, milyonlarca yildir insan nesli bu sekilde ilerlemis ama ne yazik ki son zamanlarda basta doktorlar sonrada diger anneler cok korkutuyolar anne adaylarini, normal olan anormal imkansizmis gibi anlasiliyor, Allah herkese nasib etsin normal dogumun guzelligini, sagligini ve de kolayligini amin :)

amin canım............valla 40 doğum yapsam normal yaparım 2. den sonra pratiğe döktüm :60:

amin canım............valla 40 doğum yapsam normal yaparım 2. den sonra pratiğe döktüm :60:

hahaha, aynen ben de :9:, benim de 3. cok kolay oldu Allah'a cok sukur, sabaha karsi 5 gibi su kesem yirtildi (tabi ben o saatte pek ayamadim ne oldugunu ilk kez bu sekilde basladi dogumum cunku :) 8 gibi hastanedeydik 11.30 ta minik oglum kucagimdaydi, cok sukur :16: Allah hepimizin evlatlarini bizlere saglikla bagislasin, bekliyenlere de tez zamanda hayirlisiyla nasib etsin, amin.

benm çok kötü geçti ama sonuç çok güzel unutturuyo o sancıyı

ilk bebekse normaldir canim, ilkler biraz nazli oluyo, gerci ilk bebegini iki saatte doguran bir arkadasim da var ama uzun surmesi normal, benim de ilk bebegimde dogumum 24 saat surmustu, aman hic doguramiycam sanmistim:1: turkiyede olsaydim kesin gitmistim sezeryana bebek gelmiyo, yok catin dar yok bebegin kafasi buyuk bilmem ne diye ama cok sukur yurtdisinda gunlerce de surse bebek kalp atislarinda bir bozulma olmaigi surece bekliyolar, sonunda aldim inatci kizimi kucagima cok sukur:emir_bebek:

ilk bebekse normaldir canim, ilkler biraz nazli oluyo, gerci ilk bebegini iki saatte doguran bir arkadasim da var ama uzun surmesi normal, benim de ilk bebegimde dogumum 24 saat surmustu, aman hic doguramiycam sanmistim:1: turkiyede olsaydim kesin gitmistim sezeryana bebek gelmiyo, yok catin dar yok bebegin kafasi buyuk bilmem ne diye ama cok sukur yurtdisinda gunlerce de surse bebek kalp atislarinda bir bozulma olmaigi surece bekliyolar, sonunda aldim inatci kizimi kucagima cok sukur:emir_bebek:

2 saatte sürse zor 2 günde ikinciye hamile kalmak istiyorum ama doğum aklıma geliyo dur biraz daha diyorum ama dediğim gibi sonrası çok güzel sağlıkla büyüt inşalah bebeğini

hahaha, aynen ben de :9:, benim de 3. cok kolay oldu Allah'a cok sukur, sabaha karsi 5 gibi su kesem yirtildi (tabi ben o saatte pek ayamadim ne oldugunu ilk kez bu sekilde basladi dogumum cunku :) 8 gibi hastanedeydik 11.30 ta minik oglum kucagimdaydi, cok sukur :16: Allah hepimizin evlatlarini bizlere saglikla bagislasin, bekliyenlere de tez zamanda hayirlisiyla nasib etsin, amin.

maaşallah bende de sabah 8 de nişan geldi...sancı yoktu dr gel doğum başlamış dedi....yatağımı topladım evi falan banyomu yaptım güle oynaya gittim...12 de yatış yatım suni sancı verdiler...saaat 14:30 oğlum yanımdaydı....amin canım

Valla içim rahatladı kızlar *-:-) 😝 artık bende korkmuyorum normal doğumdannn :-D 🙌 çook teşekkür ederim sizlere :-D 🙌 🙌

Back