• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Doğum Sonrası Vajina Eski Haline Dönebilir mi?

OpDrMehmetBekirSen

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
1 Eylül 2023
39
33
8
39
Antalya
Son.png


Doğum Sonrası Vajina Eski Haline Dönebilir Mi?


Doğum sonrasında vajinal dokular hızlı bir şekilde kendilerini onarmaya başlarlar. Bu süreçte düzenli olarak spor yapmak, sağlıklı beslenmek ve kegel egzersizleri gerçekleştirmek vajinal kanalın onarılmasına yardımcı olabilir. Ancak bazı bireyler, bu gibi etmenlere dikkat etseler bile vajinal kanallarının eskisi kadar dar olmadığını fark edebilir. Özellikle de birey birden fazla normal doğum yapmışsa, ilerleyen yaş ve doğumun zorlu geçmesi gibi faktörler duruma eşlik ediyorsa dokular kendilerini yeterince onaramayabilir. Birey, bu sorun nedeniyle cinsel yaşamlarını ilgilendiren bazı ikincil problemler deneyimleyebilir. Eğer egzersizler ve benzer uygulamalar vajinanın yeniden dar bir yapı kazanması için yeterli olmamışsa vajinoplasti gibi operasyonlar tercih edilebilir.



Vajina Genişlemesi Neden Olur?


Vajina genişlemesi nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • İlerleyen yaşa bağlı doku yıpranması.
  • Bölgedeki dokuların esnekliklerini yitirmesi.
  • Birden fazla vajinal doğum yapmak.
  • Zorlu normal doğum yapmış olmak.
  • İkiz veya üçüz bebek doğurmak.
  • İri bir bebek dünyaya getirmek.
  • Vajinal kanalı ilgilendiren bir operasyon geçirmiş olmak.
  • Çeşitli yumuşak doku hastalıkları.
  • Genetik yatkınlık.


İlişki Sıklığı Vajinayı Genişletir mi ?

Bu gibi etmenlere bağlı olarak vajina genişlemesi ortaya çıkabilir. Halk arasında sanılanın aksine cinsel ilişkiye girme sayısı gibi faktörler vajina genişlemesi ile ilişkili değildir. Cinsel ilişki sırasında travmatik bir durum meydana gelmemişse penis, vajinal kanalın kalıcı olarak genişlemesine yol açamaz.



Geniş Vajina Belirtileri Nelerdir?

Geniş bir vajinaya sahip olan kadınlar şu gibi belirtiler deneyimleyebilirler:

  • Vajinada bolluk hissi, genişleme hissi, ilişki esnasında hava veya gaz sesi çıkması
  • Aşırı kayganlık veya kuruluk problemi
  • Cinsel ilişki sırasında hissizlik, vajinal kanalda oluşan basıncı veya doluluk hissini deneyimleyememek.
  • Orgazm olmakta güçlük çekmek.
  • Cinsel ilişki sırasında keyif almamak, buna bağlı olarak cinsel isteksizlik gibi sorunlar deneyimlemek.
  • İdrara çıkma alışkanlıkları ile ilgili değişimler.
  • Vajinal direncin zayıf olması.
  • Vajinal kasların yeterince kasılamaması ile ilgili sorunlar.
Vajina genişlemesi belirtileri bu şekilde sıralanabilir.



Vajina Genişlemesine Ne İyi Gelir?


Vajina genişlemesine iyi gelebilecek, vajinal dokuların kendilerini onarma sürecine yardımcı olabilecek bazı uygulamalar mevcuttur. Düzenli spor yapmak, dengeli beslenmek ve kegel egzersizleri yapmak vajinal kasların yeniden güçlenmesini sağlayabilir. Bununla birlikte bu kasların yeniden esnek bir yapı kazanması için lazerle vajina daraltma gibi ameliyatsız uygulamalar da tercih edilebilir. Cerrahi operasyonlar kalıcı işlemlerdir. Lazerle ameliyatsız vajina daraltmanın etkin sonuç vermesi için 6 hafta arayla 3 seans yapılması önerilir. Ve bu şekilde etki maksimuma ulaşır. Eğer bu uygulamaların tamamı yetersiz kalırsa hasta vajinoplasti veya vajina daraltma ameliyatı olarak bilinen operasyon ile vajina genişlemesinden tamamen kurtulabilir.



Doğum Sonrası Vajina Daraltma En Erken Ne Zaman Yapılabilir?


Doğum sonrası vajina daraltma için yaklaşık 3 ila 6 ay kadar beklenmelidir. Bu süre aralığının fazla olmasının nedeni, doğum sonrası iyileşme sürecinin kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor olmasıdır. Eğer birey erkenden vajinoplasti yaptırmak istiyorsa doğumdan yaklaşık 3 ay sonra doktoru ile görüşebilir. Böylece vajinal kanalın iyileşme ve toparlanma durumu incelenebilir ve bireyin ameliyat için uygunluğu değerlendirilebilir.



Vajina Daraltma Sonrası Gebe Kalınabilir Mi?

Vajina daraltma ameliyatı sonrasında gebe kalmak mümkündür. Vajinoplasti ameliyatı sırasında hastanın üreme sistemi organlarına zarar verilmez. Yani rahim, rahim ağzı, fallop tüpleri ve yumurtalıklar gibi doku ve organlar ameliyat sırasında zarar görmezler. Aynı şekilde ameliyatın bireyin hormon dengesi üzerinde de olumsuz etkileri yoktur. Bu da bireyin iyileşme sürecinin ardından hamile kalabileceği anlamına gelmektedir.



Vajina Daraltma Sonrası Doğum Yapılabilir Mi?

Vajina daraltma sonrası doğum yapmak mümkündür. Bununla birlikte eğer bireyin ileride gebe kalma ve doğum yapma planı varsa vajinoplastiyi (vajina daraltma ameliyatını) bu plan gerçekleştikten sonra yaptırması önerilir. Eğer buna rağmen vajina daraltma sonrasında hamile kalınmışsa sezaryen doğum ile vajinal kaslar zarar görmeden doğum yapılabilir. Amaç kasların tekrar zarar görmesinin önüne geçmektir.



Op. Dr. Mehmet Bekir ŞEN

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Back