Doğru nefes almak

N

nirvan80

Ziyaretçi
  • Konu Sahibi nirvan80
  • #1
Şüphesiz nefes alıp verme sağlıklı insanlar için çok kolay bir iş. Çoğu zaman "Nasıl nefes alıp vermeliyiz?" konusunda durup konuşmayız, çünkü nefes alıp verme her zaman yaptığımız bir aktivitedir. Ne var ki, bizim hayatta kalmamızı sağlayan en önemli olay solunumdur. Biz, uyumadan, yemek yemeden, ya da su içmeden günlerce yaşayabiliriz ama, nefes almadan bir kaç dakika bile hayatta kalmayız. Bu yüzden belki üzerinde konuşmamız gereken en önemli konulardan biri doğru nefes alıp vermeyi öğrenmektir.



Doğru nefes alıp vermenin önemini daha iyi anlamak için ilk önce yetersiz ve düzensiz nefes alıp vermenin zararlarına bir göz atmak gerekir. Organlarımıza oksijen taşınmasına yardımcı olan kalbimiz bu gibi bir durumda sıkıntıya düşen ilk organımız olabilir; yani kalp krizi geçirme olasılığımız artacaktır. Ayrıca kan basıncının yükselmesi, kanser, ani sancılar, zatürree, astım, konuşma problemleri, stresle başa çıkamama, düzensiz nefes alıp vermenin yol açabilecek ama bizim pek ender düşündüğümüz sorunlardır.



Diğer yandan doğru ve kontrollü nefes alıp vermemizin bir çok faydası vardır. Örneğin kalbin ritminin düzelmesiyle kan basıncının düşmesi, kan dolaşımının hızlanması, sindirimin kolaylaşması, stresle daha kolay başa çıkabilme, anti-depresan ilaçlara bağımlılığı ve uyku düzensizliğini ortadan kaldırma bunlardan bir kaçıdır.



Peki Nasıl?
Bu faydaları düşününce günlük yaşamamızda "Nasıl doğru nefes alıp vermeliyiz?" sorusunu cevaplamak gerekir. Doğru nefes alma Dünya Sağlık Örgütü'nün standartlarına göre:

Ciğerleri dakikada 4 ile 6 litre arasında hava ile doldurmak.

Nefes alıp verirken göğüs yerine diyaframı hareket ettirmek: Çünkü diyaframın kullanılması daha ağır ve her seferinde daha fazla hava teneffüs etmemizi sağlar. Ayrıca diyaframın hareket etmesi karın bölgesindeki organlara masaj etkisi yaparak göğüs ve karın boşluğundaki basınç farklılığını ortadan kaldırır. Mide ve safra kesesinin yukarı hareketini engelleyerek, reflüyü (mide suyunun yemek borusuna ve daha yukarlara çıkması) ve çeşitli safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir.

Solunumu ağız yerine burundan yapmak. (Ağızdan nefes almak nazal bölgede ve bronşlarda istenmeyen mukozalı salgılara yol açabilir.)
Doğru nefes alıp veremeyen insanlar karbondioksite daha duyarlıdır; karbondioksitli ortamlarda daha sık ve kısa nefes alıp verirler. Düzenli solunum yapan insanlarda karbondioksitli ortamlarda, heyecan ve stres sırasında, daha normal tepkiler verirler, kırmızı kan hücreleri oksijeni organlara daha kolay taşır.



Ara sıra yapılan nefes egzersizi de doğru nefes alıp vermemize yardımcı olacaktır. Basit, fakat faydalı bir nefes egzersizinin adımları şöyledir:

Burnunuzdan yavaş bir şekilde ama alabildiğinizce çok nefes alın.
Sonra yine yavaş bir şekilde ağzınızdan verin.
(1) ve (2)'yi bir kere daha tekrarlayın.
Şimdi de burnunuzdan nefes almaya başlarken ağır ağır dörde kadar sayın.
Nefesi vermeye başlarken de altıya kadar sayın.

Nefes vermeyi, nefes almaktan daha yavaş yaptığınızdan emin olun.
Nefes verirken kaslarınızın rahatladığını ve gevşediğini hissedin.
Bu nefes egzersizini gerildiğiniz veya bunaldığınız herhangi bir yerde ve zamanda yapabilirsiniz.
Günde en az 40 kere derin nefes alıp verin.
Eğer sigarayı yakın bir zamanda bırakmışsanız, derin nefes alıp vermek oksijen alım miktarını yükselterek sigaranın zararlı etkilerini kısa zamanda azaltacaktır.
 
  • Konu Sahibi nirvan80
  • #2
kaplumbağalar neden uzun yaşıyor biliyor musunuz? insanlar bir dakikada ortalama 20-24 kere nefes alırken kaplumbağalar 3-5 kez alıyor. maalesef oksijen bizi öldürüyor arkadaşlar :KK43:(
 
  • Konu Sahibi nirvan80
  • #3
kaplumbağalar neden uzun yaşıyor biliyor musunuz? insanlar bir dakikada ortalama 20-24 kere nefes alırken kaplumbağalar 3-5 kez alıyor. maalesef oksijen bizi öldürüyor arkadaşlar :KK43:(

bak birşey daha öğrendik saolll
 
  • Konu Sahibi nirvan80
  • #4
ee kadınları en çok ilgilendiren konulardan biri yaşlanmak :KK43:
 
  • Konu Sahibi nirvan80
  • #5
doğru diyorsun kim korkmazki yaşlanmaktan
 
  • Konu Sahibi nirvan80
  • #7
bende korkuyorum korkmuyorum desem yalan olur
 
  • Konu Sahibi nirvan80
  • #8
birde yaş ilerledikçe yakınlarını sevdiklerini kaybetme korkusu insanı kasıp kavuruyor
 
  • Konu Sahibi nirvan80
  • #9
kıslar benim burnumda et var burnum küçük havayı az alıyorum gerçi çok alsamda etten geçemiyor, buda solunum hızımı kalp ritmimi düşürüyor ee ben nasıl doğru nefes alıcam
 
iyide diyaframı nasıl kullanacağız onu açıklamamışki yaıda?
 
Doğru nefes diyafram nefesidir.

Akciğer

Nefes alırken önce karın bölgesi şişmeli, sonra ciğerlerin tamamı,
Nefes verirken önce karın bölgesi inmeli, sonra ciğerlerin tamamı inmeli.

EGZERSİZİ:
Nefes al -göbek- sonra ciğerleri kullan. Sayı arttıkça zorlama oldukça nefes açılır.
1 den 5 e sayarak nefesi ver.
Sonra 10, 20 ye 30 u zorla 50 de bitir.
Her gün artır.
Her defasında 1 den başla

AZ YAP HEP YAP

DOĞRU NEFES ALAN DOĞRU SES ÇIKARIR.

BAŞARMAK İÇİN MÜTEŞEBBİS RUH…
 
İlave etmek istediğim bir şey var..
Bu uygulamayı sırt üstü yatıp uygulamanızı da tavsiye ederim.
Antrenman öncesi ve tiyatro provalarından önce mutlaka yapıyorum.Alışkanlık haline geldi.yerimseniben
Paylaşım için teşekkürler
a.s.
 
müzikçi olarak ben açıklayım :KK70: burnunuzdan aldığınız nefesi göğsünüzde değilde karnınızda kullanıcaksınız yani nefes aldığınızda karnınız şişicek bi çiçeği koklar gibi felan...
 
hmmm...
ewet çiçek koklarmış gibi yapınca oluyor kaydirigubbakcemile3
öğrenmeye çalışıyorumm..
doğru nefes alıp vermek gerçekten çok önemli..
 
diyaframdan nefes almaya alışınca problem kalmıyor önemli olan her nefesin aynı sürede alınıp verilmesi
 
Bedenin beyinle armoni içinde olduğu nefes alıp verme ritmik nefes alıp vermedir. Yani nefes alıyoruz ve bir o kadar uzunlukta da nefes veriyoruz. Bir çok insan uzun nefes alıp çok kısa nefes veriyor ve tabii genelde göğüs kısmına alıyoruz bu nefesi. Bir Yoga eğitmeni olarak ve uzun süredir nefes ile çalışmalar yapan biri olarak doğru nefes almanın avantajları burada sayamayacağım kadar çok.

HRV'yi araştırın arkadaşlar (heart rate variability). Çok çılgın nefes teknikleri öğrenmeye gerek yok. En basitinden günde on dakika ile başlayabilirsiniz. Yatmadan önce, gün içerisinde . .sadece 10 dakika günde - buna vaktiniz vardır elbet. Oturun gözleriniz kapalı sadece güzel nefes alıp verin. Doğal olsun bu nefes alıp verme (zorla uzatmaya gerek yok). Ama önemli olan ritmik olması, yani atıyorum nefes alırken 3'e kadar sayın ve nefes vermeniz de en az 3 sayı halinde olsun - daha uzun olursa ne ala!

Sevgiler :)
 
Gerçekten doğru nefes almak çok önemli çoğu hastalığa iyi geliyor
 
Nefes egzersizleri ilk başta baş döndürse de, kesinlikle devam edilmesi gereken egzersizlerdir. Çok daha rahat uyuduğunuzu, sindirimin kolaylaştığını ve depresif halden kurtulduğunuzu göreceksiniz .


iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi
 
X