• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Doğal ve hipnoz ile doğum

16 Ağustos 2010
294.697
607.052
1.098
43
Malatya
10468445_10152228835621583_8957777940824107378_n.jpg



Gebelik ve doğum sürecinde yaşananlar anne, baba, çocuk ve aralarındaki ilişkiyi etkileyecek büyük bir deneyimdir. Korkunun olmadığı güvenli ve sevgi dolu ortamlarda geçirilen gebeliklerde bebekler çok huzurlu olur. Eşler bu dönemde birbirlerini anlamakta zorluk çekebilir, birbirlerinden uzaklaşabilir. Yapılan eğitimlerde kazanılan farkındalıklar ile eşler birbirlerini tanıma ve daha yakın olma fırsatı kazanabilirler.

Doğal doğum eğitimleri, psikolojik destek, öğretilen fiziksel egzersizler, nefes teknikleri ve hipnozla rahat ve kolay bir doğum yapmak mümkün olabilir.

ZİHİN BEDEN İLİŞKİSİ

Bedenimiz ve zihnimiz birlikte çalışır. Zihnin düşündükleri, hissettiklerine göre beden hareket eder. Kısacası beden zihnin kontrolünde çalışır.
Zihnimiz bilinç ve bilinç altı denen iki kısımdan oluşur:
Bilinçli kısım okuduklarımız, gördüklerimiz, duyduklarımızdan etkilenir ve bedenimizin tepkilerini değiştirir.
Biliçaltı bizim hatırlayamadığımız deneyimlerimizi saklar. Özellikle hayatımızın ilk 4-6 yaşına kadar anılarımızı hatırlayamayız. Özellikle bu yaşa kadar yaşadığımız anılarımız bilinç altına kaydedilir. Bedensel hafıza tanımı da kullanılabilir. Doğum travmaları, terk edilmeler, yakınların kaybı, cinsel taciz gibi birçok travmatik olayı hatırlayamayız ama bedenimiz bilinçaltındaki bastırdığımız anıların etkisiyle davranır. Gebelik süresince vereceğimiz doğal doğum eğitimleri, psikolojik destek yöntemleri ile unutamayacağımız güzellikte bir gebelik ve doğum yaşayabiliriz.

ANNE OLMAK

Gebeliği öğrendiğimizden doğum oluncaya kadar geçen süre hayatın en güzel deneyimlerinden biridir. Kaçıncı gebeliğiniz olsa da bu deneyim size ve bebeğinize özgüdür. Hayatımızda ki bu önemli olayı acı,sancı,geçmeyen saatler yerine mutluluk veren mucizevi bir olayın tanığı olarak yaşamak mümkün. Gebelik süreci ve doğum doğanın bir mucizesidir. Bedenimiz ve zihnimiz birlikte çalışarak bu muhteşem olay için hazırlanır. Zihnimizde korku ve gerginlik varsa beden doğuma hazırlanamaz , rahim kasının doğum sırasında normal çalışmasına engel olur ve çok ağrı hisseder.

BABA OLMAK
Gebelik ve doğum süresince babanın nasıl destek olması gerektiğini bilmesi baba, anne ve bebek arasında bağlanma ve ortaklık duygusu yaratır.
Günümüzde babalar özellikle doğum dalgaları başladıktan sonra eşine nasıl yardım edeceğini bilmediği için çaresizlik, korku ve panik yaşarlar.
Anneler eşinin desteği olmadığında, korkuları sebebiyle de çok ağrı çektiğinde babayı suçlayabilirler.
Annenin doğum sırasında duygusal dalgalanmaları olması nedeniyle, babanın desteği olmadığında anne ve baba arasında uzaklaşma olabilir. Halbuki çoğunlukla baba ne yapacağını bilmemektedir.
Erkekler hamilelik ve doğum süresince kendilerini dışlanmış hissedebilirler.
Babaya hamilelik süresince ve doğum dalgaları sırasında nasıl destek olması gerektiğini öğretirsek anne, baba ve bebek arasında kuvvetli bağlar oluşturur.
Doğumda kadın kırılgan, hassas ve güvensiz olabilir. Bu sırada baba annenin sözcüsü ve rehberi olmalıdır.
Doğum bir kadınla ve erkeğin cinselliklerinin doğal bir uzantısıdır. Doğum anne ve babaya ait olmalıdır. Doğum anında bu mucizeyi birlikte gerçekleştirmek babalık duygularını güçlendirir.

DOĞUMDA HAZIRLIK NEDEN GEREKLİDİR
Doğum eğitimleri doğum hakkında olumlu beklentiler oluşturulmasını sağlar. Doğumun temel fizyolojisini öğretir. Korkunun vücudumuzda oluşturduğu olumsuz tepkileri anlatılır. Korkuyu ortadan kaldıracak gevşeme ve şartlanma tepkileri öğretilir.

Doğumun seyri sırasında tıbbi müdahale ve cerrahi doğum gerekirse eğitim almış ebeveynler daha sakin ve rahat olurlar. Kendilerini aldatılmış yada güvensiz hissetmezler. Annenin rahat, sakin ve güven içinde olması doğum sonrası iyileşmesini kolaylaştırır. Bebekle iletişimi daha güvenli ve sağlıklı olur.

DOĞUM SANCISI NEDEN OLUR ?
Günümüzde doğum denince ilk akla gelen doğum sancısıdır. Doğum aslında fizyolojik bir olaydır. Rahim gebeliğin içinde büyümesi sağlamak ve sonuçta doğurmak için yaratılmış bir organdır.

Vücudumuzdaki hiçbir organ görevini yaparken ağrı hissetmez. Kalp kasılır kanı pompalar, bağırsaklar kasılır dışkılama olur, idrar torbası kasılır idrarımızı yaparız. Vücudumuzda organlar çalışırken önünde bir engel varsa , yada çalışırken gerekli olan oksijeni sağlayacak yeterince kan akımı olmazsa ağrılı çalışır.

Rahim yapısı itibari ile rahim ve rahim ağzı denen iki kısımdan oluşur. Rahim kasılırken rahim ağzı yavaş yavaş açılır ve tam açılma sağlanınca da son dalgalar ile bebek dışarı çıkarılır. Anne yeterince rahat değilse korku ve gerginlik varsa rahim düzenli çalışamaz ve doğum dalgaları korku ağrı oluşturur. Gebelik sırasında ve doğum dalgaları başladığında anne ve baba adayları nelerle karşılaşacağı konusunda bilgilendirilmelidir. Mümkünse doğumdan önce doğum odalarını görmeli, yardımcı personel ile tanışmalıdır. Nelerle karşılaşacağını ve ne yapması gerektiğini bilen bir gebe panik ve korku yaşamaz.

KORKULARIMIZ NASIL AĞRI HİSSETMEMİZE NEDEN OLUR?
Korkunun doğum üzerindeki olumsuz etkisi otonom sinir sistemi dediğimiz sinirlerin işlevine bağlıdır. Otonom sinir sistemi aldığımız mesajları yorumlar ve o yönergeye göre yapılması gereken hareketi belirler. Otonom sinir sistemine bağlı oluşan tepkiler bizim bilinçli tepkilerimiz değildir yani istem dışıdır.

Otonom sinir sistemi iki kısımdan oluşur. Sempatik sinir sistemi ve parasempatik sinir sistemi. Stres halinde , bedenin savunma ve acil durumlarda verdiği tepkiler sempatik sinir sisteminin görevidir. Beden için ' dövüş, kaç veya donakal ' tepkisi yaratır. Sempatik sistem aktifken göz bebekleri büyür, kalp atışı hızlanır, savunma açısından birincil önemi olan organlara kan akışı olurken diğer organlara kan akışı azalır. Kollara, bacaklara giden kan akımı artar. Hayatımızı kurtarmak için tasarlanmıştır.

Sempatik sinir sistemi sadece gerçek tehditler de değil, kişinin düşündüğü, algıladığı ve hayal ettiği tehditlerde de tepki verir. Anne doğuma çözümlenmemiş korkularıyla geldiğinde bedeninde sempatik sistem aktifleşir ve kaç, dövüş yada donakal tepkisi oluşur.

Sempatik sinir sistemi aktifken rahme giden kan akımı azalır. Rahim kasları kasılırken rahim ağzındaki kaslarda kasılır. Rahim ağzı açılmaz, doğum süresi çok uzar. Rahim kasılmaya devam ettiği için şiddetli ağrıya sebep olur. Rahim kasına giden oksijen miktarı azaldığı için bebekte sıkıntı yaratır. Bu durum 'korku ağrı gerginlik ' sendromu olarak da bilinir.

Parasempatik sinir sistemi aktifken beden zihin uyum içinde çalışır. Kalp atışları yavaşlar vücudumuzun sakin olmasını sağlar.

KORKULARIMIZ NASIL OLUŞUR?
Bir çocuğun köpeklerden korkması için mutlaka bir köpeğin saldırısına uğraması gerekmez. Başka bir insanın saldırıya uğramasını izleyerek, daha sıklıkla başka birinin saldırıya uğradığında tepkisine bakarak, korku işaretlerini görerek de bu korkuyu kazanabilir.

Bizim birçok koşullanmış duygusal tepkimiz diğer insanların tepkilerini gözlemleyerek kazanılır. Doğumdaki korkularımızın çoğu da doğumun çok ağrılı olduğuna yönelik gözlemlerimizden kaynaklanır.
 
Back