Bağlantı Noktaları ve Ağ
Dizüstü bilgisayarlarda donanımsal terfi olanakları oldukça sınırlıdır. Harici donanımlar için ne kadar çok bağlantı noktanız varsa, o kadar esnek bir bilgisayara sahipsiniz demektir. Ergonomi açısından bağlantı noktalarının yerleri de en az sayıları kadar önemlidir.
Güncel dizüstü bilgisayarlarda, en basit modellerde dahi, kulaklık, usb bellekler, harici sabit diskler veya monitörler için bağlantı noktalarını bulabilirsiniz. Bağlantı noktalarının konumları da dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında sayılabilir. Örneğin, bilgisayarınıza bir kulaklık bağlayacaksanız, kulaklık soketinin önde olması işinize yarayacaktır, ancak bir hoparlör bağlayacaksanız, soketin önde olması kablo karmaşası yaratacaktır.
Bağlantı noktalarının sayı ve konumlarına dikkat
Bir başka örnek vermek gerekirse, bir USB bellek için bilgisayarınızın yanlarında yer alacak USB bağlantı noktaları kullanışlı olacaktır. Tüm USB girişleri bilgisayarın arkasında ise, USB belleği takmak / çıkarmak için bilgisayarın arkasına uzanmanız veya ekranı kapatmanız gerekecektir. Harici görüntü birimleri için (monitör, projeksiyon vs) kullanılan bağlantıların, bilgisayarın arkasında olması tercih edilir. Aynı şekilde ağ kabloları için bağlantı noktasının da arkada olması ergonomiyi artıracaktır. Sabit bir konumda bilgisayarınızı kullanırken, ağ ve görüntü kablolarının yan taraftan sarkması, hoş bir görüntü yaratmayacaktır. Üstelik yan tarafta kullanacağınız bir fare var ise, bu tam bir kaos demek.
Ağ bağlantısı şart
Kablosuz internet her zaman için en konforlu seçenektir. Güncel dizüstü bilgisayarların neredeyse hepsi artık bir kablosuz ağ yongası taşıyorlar. Anteni ekrana monte edilmiş bilgisayarlarda anten, bilgisayarın en uç köşelerine kadar uzandığından, zor koşullarda dahi yeterli sinyal kalitesi yakalamanızı sağlıyor. Birçok dizüstü bilgisayar, 802.11a, b veya g gibi birden fazla kablosuz ağ standardını desteklemekte.
Ağ bağlantı girişinin Gigabit-LAN veya standart LAN bağlantısı (10/100 Mbit) desteklemesi pratikte fazla fark etmez. Gigabit ağ bağlantısı yalnızca çok büyük verileri taşırken işe yarayabilir. Kimi ağ yongaları zaten standart 100 Mbit hızına bile ancak yetişebilmektedir.
Dizüstü bilgisayarlara özel bağlantılardan biri de, ince PC-Card yuvasıdır. Bu yuvaya dışarıdan WLAN veya TV kartı gibi özel donanımları takmanız mümkündür. PC-Card yuvası, her ne kadar yerini Express-Card yuvasına kaptırıyor olsa da, standart kullanıcılar için bu iki yuva çok da fazla anlam ifade etmemekte.
Bir dizüstü bilgisayar alırken tek kriter tabii ki dış özellikler değil. İncelediğiniz bilgisayarın fiyat / performans oranının uygun olup olmadığını belirlemenizde yardımcı olacak ipuçlarını veriyoruz.
Görünümü iyi, fiyatı uygun. En çok sorulan soru ise: "Ne kadar hızlı?". Hızı, sadece detaylı testler ortaya koyabilir.
Ancak yine de, teknik özelliklere şöyle bir bakış atarak, bir dizüstü bilgisayarın performansını aşağı yukarı tahmin etmeniz mümkündür. Bu tahminde esas alacağınız ölçütler, işlemci, hafıza ve ekran kartı olmalıdır.
1.000 Liraya kadar dizüstü bilgisayarlar: Oyunculara göre değil
En düşük fiyat kategorisindeki dizüstüler, çok yüksek olasılıkla Intel, Via veya SiS'in dahili grafik çözümleriyle satışa sunulurlar. İnternette sörf veya sohbet etmek, veya ofis programlarını kullanmak için bu çözümler fazlasıyla yeterlidir. Bu tip işlemler için fazla işlem gücüne de ihtiyaç duyulmaz. Intel Celeron-M veya AMD Sempron, uygun fiyatlarıyla bu tür dizüstü bilgisayarlarda karşınıza çıkacak işlemcilerdir. İşlemcinin hızı, internet için kullanılacak bir bilgisayarda fazla önemli değildir. Önemli olan, bilgisayarın sessizliği ve pil ömrüdür (2.5 saatten fazla olması istenir). Günümüzde 256 MB hafıza, grafik kartının da sistem hafızasından kullanması sebebiyle, artık geçerliliğini ve yeterliliğini yitirmiştir; bu yüzden giriş seviyesi dizüstü bilgisayarlarda bile en azından 512 MB hafıza olması beklenmelidir.
Hareket halinde çalışmak ve oyun oynamak için gerekenler
Intel'in Pentium-M işlemcili Centrino dizüstüleri, yerlerini yeni gelen Core Duo ve Core 2 Duo işlemcili modellere bıraktı. Aynı şekilde AMD de Turion64 X2 çift çekirdekli işlemcilerini orta ve üst sınıf dizüstü bilgisayarlarda kullanmakta. Çift çekirdekli işlemciler günümüzde oldukça popüler. 1.66 Ghz hızındaki giriş seviyesi modelleri dahi oyunlar, multimedya uygulamaları ve günlük işlemler için yeterli hız sunabiliyor. Sizin için önemli olan taşınabilirlik ise, entegre grafik çözümlerine yönelerek, daha az enerji harcayan, böylece pili daha tasarruflu kullanan bir bilgisayar sahibi olabilirsiniz. Eğer 3D performansı da önemli ise, alacağınız dizüstü bilgisayarda en azından Mobility Radeon X1600 veya Geforce Go 7600 gibi orta sınıf harici bir ekran kartı olmasına dikkat etmelisiniz.
Daha fazla güce ihtiyacınız varsa, en az 1.8 Ghz hızında bir işlemci almanızı tavsiye ederiz. 1024 MB hafıza ve Mobility Radeon X1800 veya GeForce Go 7900 gibi bir harici ekran kartıyla oyunlar için de yeterli bir taşınabilir bilgisayara sahip olabilirsiniz. Bu tür dizüstüleri 2.500 YTL civarında fiyatlara alabilirsiniz.