Ortopedi Dizim çatır çutur

minimouse

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
23 Mart 2011
48
2
Arakadaşlar ben yıllardır diz ağrısı çekiyorum.Ağrı dayanılmayacak gibi değil ama dizim çatır çutur hareket kısıtlılığı da var. Brkaç defa doktora gittim MR bile çektirdim yapısal falan filan deyip ilaç bile vermediler.Ama dizim (ki diğerine de geçiyor ağrı) sanki yaşlı bir teyzeye ait gibi hissediyorum ve 3-5 sene beni ya çeker ya çekmez gibi çok üzülüyorum. Daha 26 yaşındayım ve 8-10 yıldır hafif de olsa bir ağrı var. Çatırtı olduğu için romatizmadan şüphelenmedim ama olabilir mi acaba? ne yapsam ? var mı böyle bir tecrübesi olan?? Dizim bükülü uzun süre kalamaıyorum.yaşlı mıyım ben
 
pelinkr; özelden msj atmışsın çok sağol cevap atmak için yeterli yorum yapmamaşım gönderilmedi.Buraya yazıcam umarım görürsün.Mr sonucunda yazanları sormuşsun. Tabiidir,doğaldır vs normal durumların dışında gözüme şu kısımlar çarptı'' Proksimal metafizden plato yönüne uzanan osteokistik oluşumlar(benign?) saptanmaktadır. - Gastrokhemius yapışma yerinde osseöz oluşum (Os fabella)izlenmektedir.'' Umarım bilgi sahibisindir. bu dizler çok canımı sıkıyor
 


ben menisküs filan vardır die düşünmüştüm ama senin sorunun daha farklı sanırım..

os fabella denen önemli bişey değil. bi problem yaratmaz. ama osteokistik oluşum ilginç biraz. tam bilmiyorum cnm ya

doktor ne dedi sana. ileri bi araştırma yapmadı mı?
 
yapmadı canım ya.yapısal dedigeçiştirdi.egzersiz verdi.3 ay yap gel dedi ben de yapmadımişin doğrusu şimdidiz egzersizlerine başladım birkaçay yapıcam fayda etmezse güzel bir hastaneye gitmeyi planlıyorum..çok sağol canım yine de..
 


egzersileri yap mutlaka..

egzersizden fayda var bi tek. ilaçlar hikaye çünkü.

rica ederim cnm ne demek..
 



Selam. Dizlerden gelen sesler bana Kondromalazi Patella'yı anımsattı. Bende mevcut ve ben de 26 yaşındayım :) Bunun yaşla alakası yok yani. Sizin sorununuz tam olarak ne bilmiyorum ama eğer ön dizde ağrı ve boşluk hissi, dizinizi yerden 90 derece kaldırınca hafif bir ses ve uzun süre oturduktan sonra dizde hafif sızlama varsa benim rahatsızlığımla birebir uyuşuyor demektir. Ben aylardır diz egzersizi yaparım. Ramazan'a kadar herşey güzeldi, Ramazan da 6 7 kilo verdim. Sonra şikayetlerim ve bu dizden gelen seste bir artış oldu. Bakalım haftaya doktora gideceğim. Yanlız şöyle birşey var. Bu hastalıktan tamamen kurtulmak söz konusu değil. Diz çevresi kaslarını güçlü tutmak gerekiyor ve de sürekli egzersiz yapmak. İlerlemesini önlemek mümkün. Canınızın nasıl sıkıldığını tahmin edebiliyorum. Allah şifa versin. Diz egzersizlerinizi düzenli ve özverili yapmanızı ve çok iyi beslenerek, dizleri sürekli kırmanız gereken aktivitelerden (namazı oturarak kılmak, bisiklet binmek gibi) kaçınmanızı öneririm. Geçmiş olsun.
 

yazdıklarınızdan boşluk hissi hariç hepsi mevcut mseajınızı yeni okuyabildim.doktora gitmiş olmalısınız aradaki süreçte.beni de bilgilendirirseniz sevinirm.ne dedi ne önerdi?ben de tekrar gidicem ama bu ve benzeri durumlar için ne kadar bilgilenirsem kardır. Endişeliyim ileride daha büyük dertler açacak diye.İlgilendiğiniz için çok sağolun.size de geçmiş olsun.
 

Aşağıdaki yazımı sonuna kadar okumanızı şiddetle tavsiye ederim.

ÖNEMLİ BİLGİ

Arkadaşlar son cevabımdan bu yana Allah'a çok şükürler olsun ciddi derecede iyileştim. Problemim sol ayağımda. 2009'da çektirdiğim MR'da zedelenme Grade II iken 2011 yılında çektirdiğim MR'da zedelenme Grade I seviyesinde saptandı. Yani 2 sene içerisinde hastalığım geriledi. Bu MR'dan sonra bile hala bazı sıkıntılar yaşıyordum ama kendimi salmadım ve çaba sarfetmeye devam ettim. 2012 şubat ayı itibariyle o sıkıntılardan da kurtuldum, MAŞAALLAH! İşte artık yaşamadığım sıkıntılar :

- Uzun süre oturduktan sonra dizde sızlama
- Bacağımı dümdüz yaptığımda gelen kütleme sesi
- Dizde boşalma

Bu problemlerin üstesinden gelebilmek için yaptıklarım :

1) Diz egzersizleri
Haftada en az 5 gün, 15 dakika diz egzersizlerimi uyguladım ve halen daha devam ediyorum. Programım ise şöyle :
Birinci Hareket : Ayaklarım biraz önde olacak şekilde duvara sırtımı yaslayıp bacaklarımı omuz genişliğinde açtım. Daha sonra dizlerimi kırmak suretiyle, sırtımı duvardan çekmeden ya da kamburlaştırmadan yere doğru hafifçe alçaldım. Baldırlar yere paralel olmayacak yani açı 90 dereceden biraz daha büyük olacak. Bu noktada içimden 30'a kadar sayarak bekledim ve tekrar yükseldim. Bunu 6 set tekrar ettim. Bekle sürelerini 2 sette bir arttırdım. Şöyle ki : 30-30-35-35-40-40
İkinci Hareket : İlk hareketten 6 set yaptıktan sonra bu harekete geçtim. 2 kiloluk kum torbasını ayağıma bağladım ve yere oturup ayaklarımı dümdüz uzattım. Sırtımı koltuğa yaslayıp ellerimi de yere koyarak sol ayağımı yerden 25-30 cm kaldırdım. O noktada 30 saniye bekledim ve tekrar ayağımı yere koydum. Bunu da 8 set yaptım.
NOT : Setler arası dinlenme süresi maksimum 1 dakika olmalı, mümkünse daha az (30 saniye gibi)

2) Dizi zorlayıcı hareketlerden uzak durma
Dizlerimi kıvırıp üstüne oturmadım, doktor görüşü aldıktan sonra namazlarımı sandalyede kıldım (Sadece cuma namazlarında normal şekilde namaz kıldım) ve spor yaparken Squad, Leg Curl gibi dizi zorlayıcı hareketlerden uzak durdum.

3) Ağırlık antrenmanları
Ağırlık antrenmanlarımın son hareketi olan Leg Extension (internetten nasıl bir hareket olduğuna bakabilirsiniz) ile diz üstü kaslarımı daha da kuvvetlendirdim. Ağırlığı kademeli olarak zamanla arttırdım. Önceleri 40 kiloyla 3 set 10 tekrar yaparken birkaç ay içinde 50 kiloyla 3 set 10 tekrar yapar hale geldim. Leg Curl'den uzak durunuz.

4) Dengeli beslenme
Günde en az 8 bardak su içtim. Haftada en az 2 gün balık yemeye çalıştım. Balıklardan Omega yağ asitleri açısından zengin olan Somon'u öneriyorum, ben severek yiyorum. Bunun yanında ton balığı da antrenmanlardan sonra sıkça yediğim şeylerdendi. Her sabah 2 yumurta ve bal yedim. Bol sebze ve meyve yedim (özellikle muz ki haftada 1 kilo). Kızartma gibi yağlı ve göbek yapıcı yiyeceklerden uzak durdum. Haftada 2 - 3 gün tavuk ya da et tüketmeye çalıştım. Tatlı yemeyi nerdeyse bıraktım. Öğünlerimi 4 - 5 öğüne çıkardım. Ekmeği sadece kahvaltıda tükettim. Akşam ekmek yerine yoğurdu katık olarak kullanmaya çalıştım. Evde olduğum akşamlar kendime portakal, elma ve muzdan oluşan meyve salatası hazırlayıp afiyetle yedim. Bunları bir yaşam standardı haline getirdim.

5) Takip
Rahatsızlığımın hangi seviyede olduğunu öğrenmek için doktorumla irtibat halinde oldum. Fizik muayene ve MR takibi çok önemli.

5) Pozitif düşünce
Elbette ki Allah'a daha sağlıklı olabilmek için dua ettim. Spor sayesinde daha güzel beslenen bir insan oldum ve bu da ruh halime yansıdı. Spor yapmadığım zamanlarda arkadaşlarımla, nişanlımla birlikte oldum (Seni çok seviyorum Merve). Pozitif düşündüm ve disiplinli olarak egzersizlerime ve antrenmanlarıma devam ettim. Başarıyı hedefledim ve vazgeçmedim.

Umarım bu yazım aynı dertten muzdarip kişilere yardımcı olur.

ALLAH ŞİFALAR VERSİN, GEÇMİŞ OLSUN
 
daha önce dizimdeki sıkıntılardan bahsetmiştim.Birkaç defa doktora gidip hatta MR çektirmeme rağmen bir teşhis koyulup bir tedavi uygulanmamıştı.Ciddi bir şey olmadığı söylenip egzersizler önerilip gönderiyorlardı beni. Ve ben inanmadığım için egzersizleri bile yapmaya devam etmiyordu. Ki bu arada vurgulamak isterim ki egzersiz ilaç tedavisi vs den çok daha etkiliymiş.Mutlaka yapın. Ben dizimdeki ağrıdan hareket kısıtlılığı ve çevremdekiler tarafından bile duyulsn çıtırtıdan rahatsızdım.Sonunda araştırdım Bana Edirne deki bir özel hastaneden bir Prof ismi verdiler. Çektirdim MR ımı oraya gittim.Güzel bir muayeneden sonra dizimin hasta olmadığını sadece fizyolojik(doğuştan) bir sivrilme olduğunu dizimin tedaviye değil sadece desteklenemeye ihtiyacı olduğunu söyledi ve bana Com Romax diye bitkisel bir ilaç verdi(^ay boyunca içicem) Ben çok rahatladım.en azından dizim ileride ilerleyecek,gitgide kullanılamaz hale gelecek bir ihtimal taşımıyor. O ilaçtan zaten diz,kıkırdak vs sorunalrı olan pekçok kişi haberdarmış.Köpekbalığı kıkırdağından yapılıyormuş.Farklı isimlerde türevleri var. Böyle sıkıntıları olanlara araştırmalarını tavsiye ediyorum.(Glukosamin vs. farklı isimlerde de var) Şimdi ilçalarımı içiyorum 3 ay sonra bakalım bir gelişme olursa sizinle paylaşırım ama bence dizi ihmal etmeyin ortopedi bölümünde topallayanlar,dizini kaybedip protez ameliyatı olanalr vs görünce erken teşhisin önemini bir kez daha anladım.
 

Merhaba. Gelişmelerin güzel olmasına sevindim. Doktorunuz ne diyorsa doğrudur. Ama ben her ne tedavi uygulanırsa uygulansın çok iyi biliyorum ki diz üstü kasları kuvvetli tutmak şart. Diz egzersizlerinizi ihmal etmemenizi öneririm. Hatta buna ek olarak yapabiliyorsanız fitness merkezlerindeki leg extension makinesi ile de düzenli olarak 3 set 10 tekrar çalışın. Size uygun kiloyu salon hocası belirleyebilir. Önemli nokta diz üstü kaslarınızı zorlayacak ve kuvvetlenmesini sağlayacak bir kilo seçimi. Çok hafif kiloların faydası olmaz. Aşırı kilodan da uzak durunuz. Zamanla kademeli olarak kiloyu arttırabilirsiniz. Buna imkanız yoksa diz egzersizlerinizle de diz üstü kaslarınızı kuvvetli tutabilirsiniz. Gelişmeleri benimle paylaşırsanız sevinirim. Geçmiş olsun.
 
bende üçüncü derece menisküs yırtığı var ameliyat dendi egzersizle geçmezmi acaba ameliyattan fayda görmeyeceğimi söylüyorlar doktorda muhakkak olman gerekiyor dedi bu ameliyatı olan var mı ?
 
geçmiş olsun bende menisküs ameliyatı oldum ve şu an çok iyiyim eğer doktor ameliyat diyorsa bennce ameliyatınız olun derim ameliyat olmadan önce çok kötüydüm ne yürüyebiliyordum ne dizmi kırabiliyordum ama şimdi gayet iyiyim 3 yıl oluyor ameliyat olalı.
 

teşekkürler bunu duyduğuma sevindim bugunde baska bi doktora göründüm oda ameliyat dedi doktorların ameliyat yöntemi kafamı karıştırdı biri yırtık kısmını çıkartacağını diğeri dolduracagını dikeceğini falan söyledi hangisi doğru veya daha iyi bilmiyorum
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…