yazdıklarınızdan boşluk hissi hariç hepsi mevcut
mseajınızı yeni okuyabildim.doktora gitmiş olmalısınız aradaki süreçte.beni de bilgilendirirseniz sevinirm.ne dedi ne önerdi?ben de tekrar gidicem ama bu ve benzeri durumlar için ne kadar bilgilenirsem kardır. Endişeliyim ileride daha büyük dertler açacak diye.İlgilendiğiniz için çok sağolun.size de geçmiş olsun.
Aşağıdaki yazımı sonuna kadar okumanızı şiddetle tavsiye ederim.
ÖNEMLİ BİLGİ Arkadaşlar son cevabımdan bu yana Allah'a çok şükürler olsun ciddi derecede iyileştim. Problemim sol ayağımda. 2009'da çektirdiğim MR'da zedelenme Grade II iken 2011 yılında çektirdiğim MR'da zedelenme Grade I seviyesinde saptandı. Yani 2 sene içerisinde hastalığım geriledi. Bu MR'dan sonra bile hala bazı sıkıntılar yaşıyordum ama kendimi salmadım ve çaba sarfetmeye devam ettim. 2012 şubat ayı itibariyle o sıkıntılardan da kurtuldum, MAŞAALLAH! İşte artık
yaşamadığım sıkıntılar :
- Uzun süre oturduktan sonra dizde sızlama
- Bacağımı dümdüz yaptığımda gelen kütleme sesi
- Dizde boşalma
Bu problemlerin üstesinden gelebilmek için yaptıklarım :
1) Diz egzersizleri Haftada en az 5 gün, 15 dakika diz egzersizlerimi uyguladım ve halen daha devam ediyorum. Programım ise şöyle :
Birinci Hareket : Ayaklarım biraz önde olacak şekilde duvara sırtımı yaslayıp bacaklarımı omuz genişliğinde açtım. Daha sonra dizlerimi kırmak suretiyle, sırtımı duvardan çekmeden ya da kamburlaştırmadan yere doğru hafifçe alçaldım. Baldırlar yere paralel olmayacak yani açı 90 dereceden biraz daha büyük olacak. Bu noktada içimden 30'a kadar sayarak bekledim ve tekrar yükseldim. Bunu 6 set tekrar ettim. Bekle sürelerini 2 sette bir arttırdım. Şöyle ki : 30-30-35-35-40-40
İkinci Hareket : İlk hareketten 6 set yaptıktan sonra bu harekete geçtim. 2 kiloluk kum torbasını ayağıma bağladım ve yere oturup ayaklarımı dümdüz uzattım. Sırtımı koltuğa yaslayıp ellerimi de yere koyarak sol ayağımı yerden 25-30 cm kaldırdım. O noktada 30 saniye bekledim ve tekrar ayağımı yere koydum. Bunu da 8 set yaptım.
NOT : Setler arası dinlenme süresi maksimum 1 dakika olmalı, mümkünse daha az (30 saniye gibi)
2) Dizi zorlayıcı hareketlerden uzak durma Dizlerimi kıvırıp üstüne oturmadım, doktor görüşü aldıktan sonra namazlarımı sandalyede kıldım (Sadece cuma namazlarında normal şekilde namaz kıldım) ve spor yaparken Squad, Leg Curl gibi dizi zorlayıcı hareketlerden uzak durdum.
3) Ağırlık antrenmanları Ağırlık antrenmanlarımın son hareketi olan Leg Extension (internetten nasıl bir hareket olduğuna bakabilirsiniz) ile diz üstü kaslarımı daha da kuvvetlendirdim. Ağırlığı kademeli olarak zamanla arttırdım. Önceleri 40 kiloyla 3 set 10 tekrar yaparken birkaç ay içinde 50 kiloyla 3 set 10 tekrar yapar hale geldim. Leg Curl'den uzak durunuz.
4) Dengeli beslenme Günde en az 8 bardak su içtim. Haftada en az 2 gün balık yemeye çalıştım. Balıklardan Omega yağ asitleri açısından zengin olan Somon'u öneriyorum, ben severek yiyorum. Bunun yanında ton balığı da antrenmanlardan sonra sıkça yediğim şeylerdendi. Her sabah 2 yumurta ve bal yedim. Bol sebze ve meyve yedim (özellikle muz ki haftada 1 kilo). Kızartma gibi yağlı ve göbek yapıcı yiyeceklerden uzak durdum. Haftada 2 - 3 gün tavuk ya da et tüketmeye çalıştım. Tatlı yemeyi nerdeyse bıraktım. Öğünlerimi 4 - 5 öğüne çıkardım. Ekmeği sadece kahvaltıda tükettim. Akşam ekmek yerine yoğurdu katık olarak kullanmaya çalıştım. Evde olduğum akşamlar kendime portakal, elma ve muzdan oluşan meyve salatası hazırlayıp afiyetle yedim. Bunları bir yaşam standardı haline getirdim.
5) Takip Rahatsızlığımın hangi seviyede olduğunu öğrenmek için doktorumla irtibat halinde oldum. Fizik muayene ve MR takibi çok önemli.
5) Pozitif düşünce Elbette ki Allah'a daha sağlıklı olabilmek için dua ettim. Spor sayesinde daha güzel beslenen bir insan oldum ve bu da ruh halime yansıdı. Spor yapmadığım zamanlarda arkadaşlarımla, nişanlımla birlikte oldum (Seni çok seviyorum Merve). Pozitif düşündüm ve disiplinli olarak egzersizlerime ve antrenmanlarıma devam ettim. Başarıyı hedefledim ve vazgeçmedim.
Umarım bu yazım aynı dertten muzdarip kişilere yardımcı olur.
ALLAH ŞİFALAR VERSİN, GEÇMİŞ OLSUN