Diyetsiz Kalıcı Zayıflama

Tamam, şimdi yepyeni bir başlangıç yaptınız. Unutun o yorgunluğu. Yavaş yavaş sağlıklı beslenme ve düzenli sporla o kiloların hepsi gidecek bir daha alınmamak üzere. İnanın kendinize.

Benim bugünkü beslenme ve spor özetim böyle:

- Sabah: Omlet, peynir, zeytin, brokoli
- Ara: Sütlü kahve
- Akşam: Çorba, bulgur pilavı, salata, çilek
- Spor: Didem Fitness 12. Gün + Didem Fitness 13. Gün + 2 mile Leslie Sansone's Walk at Home + 100 squat + 40 sn
Çok iyi maşallah sporlar harika

günaydınn....
Bugün çok kötüyüm çok fazla yedim sürekli yedim sebebini anlayamıyorum diyet yapıyorum mutsuzum yapmıyorum yine mutsuzum kafam o kadar karışık ki kendimi bi bataklığın içinde çırpınıyor gibi hissediyorum çırpındıkça batıyorum battıkça bataklık beni dibe çekiyor delirmek üzereyim bu diyet kilo falan filan kafayı yiyorum sanırım
canım üzme kendini ün kaçırmış olabilirsin önemli olan kaldığın yerden devam etmek.dün bende kaçırdım çünkü işyerinde yemek olarak mantı vardı yemek zorunda kaldım.akşam çiğköfte yedim ve spor da yapamadım çok yorgundum.ama bu sabah kaldığım yerden devam edicem. bende çok pes ettim dayanamadım yedim 2 kilo verdiysem 5 kilo aldım ama pazar günü karar verdim. kendime motive olcağım bir şey buldum kendimi frenlemek için hep onu aklıma getiriyorum.

günaydınn....

canım üzme kendini ün kaçırmış olabilirsin önemli olan kaldığın yerden devam etmek.dün bende kaçırdım çünkü işyerinde yemek olarak mantı vardı yemek zorunda kaldım.akşam çiğköfte yedim ve spor da yapamadım çok yorgundum.ama bu sabah kaldığım yerden devam edicem. bende çok pes ettim dayanamadım yedim 2 kilo verdiysem 5 kilo aldım ama pazar günü karar verdim. kendime motive olcağım bir şey buldum kendimi frenlemek için hep onu aklıma getiriyorum.
Evde spor yapamıyorum aslında platesi çok severim iki küçük çocuğum var fırsat olmuyor eşimle de tartıştık dün yeter artık bitir şu işi eğer çok istiyorsan yaparsın dedi baya bir duygu yoğunluğu yaşadım yani neyse bugün baştan alıyorum benim bir hatam da sürekli olarak tartılmak günümün nasıl geçeceğini tartıdaki rakam belirliyor eşim tartıyı da saklamış ölçülerimi alacağım bugün artık ordan izleyeceğim gelişmeleri spor da yürüyüş yapmaya çalışacağım dışarda havalar ısındı

Evde spor yapamıyorum aslında platesi çok severim iki küçük çocuğum var fırsat olmuyor eşimle de tartıştık dün yeter artık bitir şu işi eğer çok istiyorsan yaparsın dedi baya bir duygu yoğunluğu yaşadım yani neyse bugün baştan alıyorum benim bir hatam da sürekli olarak tartılmak günümün nasıl geçeceğini tartıdaki rakam belirliyor eşim tartıyı da saklamış ölçülerimi alacağım bugün artık ordan izleyeceğim gelişmeleri spor da yürüyüş yapmaya çalışacağım dışarda havalar ısındı
bende evde yapamıyorum ama yapmam lazım.akşam yorgun oluyorum sabah yapayım diyorum,sabah uyanamıyorum akşam yaparım diyorum artık kısır döngüye girdim.:kızgın:
her sabah tartılma hatasını bende yapıyorum hatta sabah akşam tartıldığım oluyor :KK43: bırakmam lazım benimde bu alışkanlığımı.dediğin gibi günümü belirliyo ve biraz fazlalık görsem bugün az yicem diye kendimi sıkıyorum ve tam tersi daha çok yiyorum :KK43:

bende evde yapamıyorum ama yapmam lazım.akşam yorgun oluyorum sabah yapayım diyorum,sabah uyanamıyorum akşam yaparım diyorum artık kısır döngüye girdim.:kızgın:
her sabah tartılma hatasını bende yapıyorum hatta sabah akşam tartıldığım oluyor :KK43: bırakmam lazım benimde bu alışkanlığımı.dediğin gibi günümü belirliyo ve biraz fazlalık görsem bugün az yicem diye kendimi sıkıyorum ve tam tersi daha çok yiyorum :KK43:
aynen öyle oluyor tavsiyewm tartınızı kaldırın bir süre sürece odaklanın diyetisyene gittiğim dönemde diyetisyen de 15 günde bir kontrole çağırıyordu ve tartılmayı yasaklamıştı sürece odaklanmak lazım her öğünde sağlıklı seçimler yapmaya dikket etmeli ve biraz da unutmalıyız sürekli zihnimizde yemek düşünerek bu yolda başarılı olmak kolay değil o yüzden acıkınca sadece yediklerimizi dikkatli seçmeli ve unutmalıyız
tartılmak şöyle etki ediyor bende diyelim kilo vermişim aaa nasılsa veriyorum sonuç:yemek
veremedim ya da aldım zaten olmuyor sonuç:yemek
o yüzden sabah eşime kızsam da sonradan mantıklı olduğuna karar verdim

ŞU ANDA KENDİ BEDENİMLE BARIŞMAYI SEÇİYORUM BEDENİMİ SEVİYORUM VE ONA İYİ BAKMAYI İSTİYORUM KARAR VERİYORUM VE ARTIK DUYGUSAL YEMEDEN UZAKLAŞMAYI SEÇİYORUM

DİYET YAPMIYORUM BANA YASAK GIDA YOK DOLAYISIYLA BU SON DEMEK YARIN BAŞLARIM PAZARTESİ BAŞLARIM DEMEK DE YOK ACIKINCA YEYİP DOYUNCA BIRAKMAK VAR STERESE GİRMEK YOK SPORA SAĞLIK İÇİN BAŞLAMAYI İSTİYORUM ŞİMDİLİK EN İYİ SEÇENEK DIŞARDA YÜRÜYÜŞ KENDİM İÇİN YAPABİLDİĞİMİN EN İYİSİNİ YAPMAK KENDİME YATIRIM YAPMAK İSTİYORUM HAYAT DİYETTEN YEMEKTEN İBARET DEĞİL KENDİMİ SEVİYOUM VE KENDİM İÇN ELİMDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPIYORUM

aynen öyle oluyor tavsiyewm tartınızı kaldırın bir süre sürece odaklanın diyetisyene gittiğim dönemde diyetisyen de 15 günde bir kontrole çağırıyordu ve tartılmayı yasaklamıştı sürece odaklanmak lazım her öğünde sağlıklı seçimler yapmaya dikket etmeli ve biraz da unutmalıyız sürekli zihnimizde yemek düşünerek bu yolda başarılı olmak kolay değil o yüzden acıkınca sadece yediklerimizi dikkatli seçmeli ve unutmalıyız
tartılmak şöyle etki ediyor bende diyelim kilo vermişim aaa nasılsa veriyorum sonuç:yemek
veremedim ya da aldım zaten olmuyor sonuç:yemek
o yüzden sabah eşime kızsam da sonradan mantıklı olduğuna karar verdim
aynen dediğiniz gibi bende duygusal açlık oluyo sevinsem üzülsem hele de sinirlensem yiyorum.ama artık bırakcam inşallah.tabi birbirimize destek oluruz burda o da durdurur bizi.
tartıyı kaldırdım bir ara hatta eşime verdim sakla bulmayayaım diye ama 1 gün sürdü dayanamadım aradım buldum:KK45:

aynen dediğiniz gibi bende duygusal açlık oluyo sevinsem üzülsem hele de sinirlensem yiyorum.ama artık bırakcam inşallah.tabi birbirimize destek oluruz burda o da durdurur bizi.
tartıyı kaldırdım bir ara hatta eşime verdim sakla bulmayayaım diye ama 1 gün sürdü dayanamadım aradım buldum:KK45:
Çoğumuz aynı şeyleri yaşıyoruz aslında normal hiç kilo sorunu yaşamayan insanlara baktığımızda hiç tartılmıyorlar doyunca asla yemeye devam etmiyorlar ne yediklerinin bir önemi yok onlar için keyif için yemek yemiyorlar bu bir ihtiyaç uyumak gibi tuvalete gitmek gibi bizim hatamız buna duygu yüklemek negatif alışkanlıklar yerine pozitif alışkanlıklar getirilerek değiştirilebilir duyguların karşısında yemek yemek yerine sana iyi gelecek başka bir aktivite belirleyebilirsen çok daha kolay olacaktır

Sezgisel yeme diye bir şeyle karşılaştım yapmaya çalıştığım şeye çok benziyor amaç beden ve zihin dengesini sağlamak kendi üzerimde çalışacağım bu konuyla ilgili bu yola baş koydum

günaydın dün ve bugün yediklerime dikkat ettim sağlıklı yaşam devam :KK9:
sadece spor yapamadım sabah kalkamıyorum malesef :işsiz:

Merhaba sevgili günlüğüm ve sevgili arkadaşlarım uyarmam gerek ki bu uzun bir yazı olacak sezgisel yemeden bahsetmiştim daha önce ben bu yeme şekline instagram da bir psikoloğun sayfasında rastladım temel mantık aynıydı acıkınca ye doyunca bırak bu sistemle ilgili 10 video ve çalışma sayfalarından oluşan bir programını hemen satın aldım kendi kendime uygulamaya başladım anladıklarımı da paylaşmak istiyorum

Sezgisel Yemenin 10 tane kuralı var
1)Diyet Zihniyetini Reddedin
Bu aşamada öncelikli amaç kişinin kendine öz şefkat göstermesi gerektiği. Genelde kendimize hep başkalarına davrandığımızdan acımasız davranıyoruz mesela bir arkadaşımız diyeti bozdu diyelim ona çok nazik davranırken aynı hatayı kendimiz yapınca kendimize çok daha sert ve kaba şeyler söylüyoruz. Öncelikle kendimize öz şefkat göstermeli ve kendimize de toleranslı olmalıyız.
Sonra diyet tarihimi gözden geçirdim. 18 yaşımdan beri sayısız diyet denediğimi kaç kilo verdiğimi sonra kaç kilo geri aldığımı falan yazdım. Gördüğüm sonuç defalarca diyet yapmış olmam evet her seferinde 10 kilo kadar vermiş olmam ama 3 ay gibi bir süre bile koruyamadan eski kilomun üstüne çıkmış olduğumu gördüm. Dolayısıyla diyetler kalıcı bir sonuç vermemişti. Bunu farkettim.
Bunun yanında bu diyetler bende bir çok semptom oluşmasına sebep oldu kilo alma yavaşlayan metabolizma sürekli mutsuzluk yiyeceklerden kaçınma bazen tıkınırcasına yeme arkasından suçlu hissetme kendine kızma hakaret etme gibi bissürü şey. Bende bulunan diyet zihniyetini gördükten ve bunun bana zarar verdiğini farkettikten sonra 2. Aşamaya geçtim.
2)Açlğınızı onurlandırın.
Burada öncelikle bedenin verdiği sinyalleri anlamaya çalıştım. Mesela uykum gelince bunu nerede hissediyorum başta mı gözde mi kaygıyı nerde hissediyorum mide de mi omuzlarda mı vs
Tabiki açlığı ve tokluğu da nasıl ve nerede hissettiğimle ilgili düşünmem bu basamağın en önemli yanıydı.2. Olarak kendim için yaptığım pozitif davranışları listeledim.bunlar iyi uyumak iyi giyinmek kendimle ilgili düşünmek güçlü ilişkiler kurmak gibi birçok şey. Burada kendimle ilgili örüntüye baktığımda sosyal yönü güçlü ama fiziksel yönden zayıf olduğunu farkettim. Kendim için bundan sonra yapabildiğim kadar egzersiz yapmaya ve kitap okumaya da karar verdim. Bunları düşünürken kendimi hayatımla ilgili genelde suçladığı o farkedip kendimi sevme ile ilgili de okumalar yapmaya ve meditasyon yapmaya karar verdim.
Buradaki en önemli şey ise açlık ölçüm tablosu idi. Bu 1den 10 a kadar açlığı belirten bir derecelendirme.
1 çok aç rahatsızlık verici
2 çok aç yemek yemek için can atma
3 nazik bir açlık
4 biraz aç
5 nötr
6 yavaş yavaş tok
7rahat bir tokluk
8 biraz fazla tok

9 çok tok
10 acı verici tokluk
Bu çizelgede amaç 2 ve 3 de yemek yemek 7 ve 8 de durmak.
Bu bölümde de öğrenmem gereken şey zihin ve beden dengesinin kurulmasının önemli olması idi. Beden ve zihin bağımsız değil. Sadece zihinle bedeni kontrol etmeye çalışırsak başarılı olamayız.

3)Yiyeceklerle barışın.
Bu aşamada yasak diye belirttiğim yiyeceklerin bir listesini yaptım. Yasaklı Yiyeceklerle ilgili üzerinde düşününce şöyle bir farkındalık oluştu bir yiyeceği yasakladığımda ve yemediğimde bir yerde dayanamayıp yiyorum ve bunu yiyeceği çalar gibi yapıyorum hem hızlı hızlı ve çok miktarda hem de keyif almadan yiyorum. Tabiki üzerine yoğun bir pişmanlık hissediyor günün geri kalanını ise suçluluk duyguları içinde battı balık yan gider sözleriyle aşırı yiyerek geçiriyorum. Genelde yasaklı Yiyeceklerle ilgili yemeye başlarsam duramam bunları yemeyi hak etmiyorum gibi düşüncelerim vardı. Ama anladım ki bu yiyecekleri canım istediği zaman yemediğimde sonrasında çok aşırı yiyorum ve bunun sebebi mahrumiyet duygusu. Eğer yasaklamasam sıradan bir yiyecek olan yiyecekler benim için duygu dünyamda yasak birer aşk gibiydiler. Bunu da değiştirmem gerekiyordu ve yasaklı yiyecek listesini iptal ettim. Bana hiç bir yiyecek yasak değil istediğimde doyana kadar yiyebilirim düşüncesini yerleştirmeye çalışıyorum ve bu gıdaları yemeye başlayınca aslında o kadar da harika ve ulaşılmaz olmadıklarını farkettim ilk aşamada karbonhidrat oranı çok yüksek olsa da sonradan normal düzeye düştü bedenim mahrum bırakılmadığını farkedince yeme krizlerim de bitti

4)Gıda polisiyle mücadele edin.
Bu aşamada gıdalarla ilgili inançları gözden geçirmem gerekti. Özellikle karbonhidrat grubuna karşı katı inançlar geliştirmiştim. Bunda kendimi bildim bileli diyet yapan annemin şeker yemeyin ekmek yemeyin diye televizyona çıkan doktorların ve her öğünde salata yedirerek salata dan tiksindiren diyetisyenlerin katkısı oldukça büyük tabi. Buradaki inançlarımı listeledim ve inançlarımın oldukça katı genelde uygulamaya uygun olmayan biraz çarpıtılmış olduklarını gördüm ve bunların yerine esnetilebilir inançlar yerleştirmek için kendimi ikna etmeye çabaladım. Düşüncelerimin duygularımı nasıl da belirlediğini farkettim ve kendime karşı olan olumsuz düşüncelerimi ve iç sesteki olumsuz ifadeleri yumuşatmaya çalıştım. Örneğin diyet yapamadığım için beceriksizin tekiyim diye düşünmektense artık diyet sistemi başarısızlığa mahkum zaten yalnız değilim diye düşünmek gibi.
Diğer yaptığım şey ise yemeklerle ilgili esnemez kurallarımın başına her zaman yerine çoğu zaman ifadesine getirmek oldu. Böylelikle bana eziyet eden mükemmeliyetçi huyumu törpülemeyi amaçladım.yemek kuralları ile ilgili kendime yargılamadan cevaplar verdim. Bunların anlamsızlığı konusunda kendimi ikna etmeye çabaladım.
Sonuç olarak Yiyeceklerle ilgili anlam yüklemeden istediğim şeyi yiyebileceğimi doyunca Bırakacağıma ikna etmeye çalıştım kendimi

5)Tokluğunuzu Hissedin.
Burada ilk olarak yemek yerken dikkat dağıtıcıların tv telefon gibi olmasının yediğimiz yemeğe odaklanmayı engelleyeceğinden tokluğu hissetmeyi engelleyeceğini öğrendim. Bunun yanında tabağımı bitirmekte ilgili inançlarımı gözden geçirdim. Bu inançlarımın özellikle yemek atılmaz inancının çok kuvvetli olduğunu farkettim ve bunun için atmak zorunda değilim eğer doyduysam üzerini kapatıp bir sonraki öğünde yerim düşüncesini yerleştirmeye çalışıyorum. Burada yemeği yerken hızlı yemenin tokluğu etkilediğini bizzat deneyimledim. Sol elle yemeye çalıştım ve alışkanlık dışı olduğu için oldukça yavaşladım. Ve daha az miktarla doydum.
Bir misafirlikte ya da tok gittiğim bir yede karşıdaki kişiyi kırmamak için şöyle bir şey söylemeye karar verdim:Gerçekten boğazıma kadar tokum ama hazırladıkların harika görünüyor mahrum kalmak istemem rica etsem bana bi tabak hazırlar mısın acıktım zaman yiyeyim. Böylelikle hem karşıdakini kırmayın olmayı hem de gözümün kalmamış olmasını başarabilirim.
Ve tabiki bu kısımda da açlıkta olduğu gibi tokluk çizelgesi var ve 7 de kalmak iyi
Yine bu aşamada öğrenmemiz gereken şey hangi gıdaların bir daha iyi doyurduğunu farketmek
Burada tokluğu anlayamama durumunda tam 5 seviyesinde duruyorum kaç kaşık sonra doyarım diye tahminde bulunuyorum tahminimden biraz önce soruyorum tok muyum değilsem devam edebilirim birer ısırık devam ediyorum ve yiyecekten aldığım tatmin oldukça önemli eğer ilk ısırıktaki gibi tatmin etmiyorsa doymuşum demektir. En sıkıntılı noktam burası ama zamanla oturacak ve otomatikleşecek

6)Tatmin olma faktörünüzü keşfedin.
Bir şeyi sevip sevmediğime dilim karar vermeli. Hangi özelliklerde ve hangi yiyecekleri sevdiğimi listeledim burda. Yemeğin görüntüsü dokusu kokusu sesi ağızda bıraktığı hissi lezzeti bunların hepsi tatmini etkileyen şeyler ve ne kadar tatmin olursam o kadar iyi bir tokluk hissediyorum. O yüzden doymam kadar tatmin olmam da önemli. Ve doyduğumu yemeğin bana verdiği tatminin azalmasından da anlayabiliyorum
Yemek yerken bulunduğum ortam da önemli sakin ve dikkat dağıtıcı olmayan özenle hazırlanmış bir masa da benim tatmin duygumu artırıyor

7)Hislerinizle yiyecekleri kullanmadan baş edin.
Bence bu adım en önemlisi. En çok yaptığım şey duygularımla yemeği birleştirmek özellikle stres altındaysam hemen elim yemeğe gider. Bu durumu düzeltmek içinde en son duygusal yediğim zamanları gözden geçiriyorum. Genelde yangından mal kaçırır gibi hızlı hızlı bu yemeler. Az bir rahatlama duygusu yerini müthiş bir pişmanlığa bırakır ve başlarım kendime hakaret etmeye. Problemim birdi iki oldu. Yani duygusal yemenin bana hiç bir faydası yok zararı var. Bu farkındalık önemli. Genelde kaygılandığımda sıkıldığımda kutlamalarda boşlukta hissettiğimde yalnız hissettiğimde öfkelendiğimde üzgünken oyalanmak için bile yemek yiyorum bunlar tetikleyicilerim.
Bunları farkettikten sonra iyileştirme için neler yapabilirim
Duygusal yeme hissettiğimde buna hangi duygunun sebep olduğunu ve bu duyguya beni getiren düşünceyi bulmak ve yapabiliyorsam bu düşünceyi ya da durumu değiştirmek
Kendimi besleyici kitap okumak müzik dinlemek spor yapmak gibi aktiveteleri yapmak
Eğer bir hata yaparsam kendime şefkat göstermek
Yemek yiyerek karşılamaya çalıştığım ihtiyacım için alternatif karşılayıcı yollar bulmak

X