Diyet Soru -Cevap

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.731
27.703
49




Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda en sık sorulan sorular ve cevapları hakkında pek çok farklı görüş öne sürülen sorular ve cevapları ..İşte sağlıklı beslenmede en merak edilenler:


1- Karbonhidratsız beslenmek zayıflatır mı?

Zayıflama diyetlerinde kilo aldırdığı düşüncesiyle makarna, pilav gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan besinlerden uzak durulur. Oysa ki vücudumuzun onlara da ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.

Diyet yapan kişinin yaptığı en önemli hatalardan biri vücuda yeterli miktarda karbonhidrat vermemektir. Diyete başladığı zaman ekmek, pilav, makarna, patates, mısır gibi besinleri kesen kişilerin metabolizması ihtiyacı olan karbonhidratı önce kandan almaya çalışır. Glikoz oranı düştüğünde kan şekeride parelelinde düşmeye başlar.Sonrasında vücut kas içerisindeki karbonhidratları kullanmaya başlar vebu durum kas kaybı anlamına gelir. Bu sırada vücut kasla beraberinde su kaybına uğrar. Yani diyette karbonhidratı kesen kimse tartıdaki sonucu görünce kilo verdiği yanılgısına düşer ancak gerçek olan vücudun kaybettiği yağ değil kas ve sudur.


2-Sadece protein ağırlıklı diyet yaparak hızlı mı zayıflanır?

Protein vücut mekanizmasını hızlandırdığı doğrudur ancak sürekli protein almak kas dokularını eksiltir ve su kaybına neden olur. 1 gr kas dokusu ile beraber yaklaşık 2,7 gr su kaybı olur. Yağsız doku kitlesi kaybı metabolik hızı düşürür. İnsanlar tartıya çıktığı zaman kilo verdiklerini zannederler ancak metabolizma yavaşladığı için diyet sonrasında hızlı bir şekilde kilo alınır.


3- Spor zayıflatır mı?

Vücudun egzersiz ve sporla kilo vermesi için yağ yakma formuna geçmesi gereklidir, buda ancak haftada 5 gün düzenli egzersiz ile başlar. Çoğu zaman iki saat sürekli mekik hareketi yerine uygun nabızla 45-60 dk bir yürüyüş istenilen sonuçlara ulaşmakta daha faydalı olur.


4-Sabahları aç karnına içilen limonlu sıcak suyun yağ yakıcı özelliği varmıdır?

Halk arasında inanılan bir başka yanlışta sabahları veya yemek öncesinde aç karnına limonlu sıcak su içmenin vücuttaki yağları erittiğidir ancak bu inanç tamamen yanlıştır. Suyun veya içine katılacak limon soda gibi maddelerin, bitki çaylarının kesinlikle yağları eritmek, yok etmek gibi bir etkisi bulunmamaktadır.


5-Tek öğün yemek yiyerek kolayca zayıflamak mümkünmüdür?

Vücudun kilo almasına neden olan en önemli etkenlerden biri, onu bütün gün aç bırakıp sadece akşamları yemek yemektir. Çünkü yaklaşık 20 saat aç kalan vücut bu durumun devam edeceğini düşünür ve savaşa hazırlanır gibi yediklerini depolamaya başlar. Sonra 4 saat içerisinde gelen besinler yağ olarak depolanır.Bu konuda diyetisyenlerin tavsiyesi vücudu asla uzun süre aç bırakmamak ve mutlaka her 3-4 saatte birşeyler tüketilmelidir.


6- Sık sık değil, günde 3 öğün mü yemek gerekir?

Günde 3 öğün beslenme ara öğünlerde özelliklede öğle ve akşam yemeklerinin arasında çok acıkmaya dolayısıyla ana öğünlerde fazla miktarlarda yemek tüketilmesine neden olabilir. Ayrıca sık ve kontrollü miktarda yemek yemek metabolizmanın hızlanması içinde gereklidir.


7-Kilo vermek için ilaç kullanmak doğru mudur?

Tek başına ilaç kullanmak kilo kaybı ve kontrolü için yeterli ve doğru değildir. Birde bilinçsizce kullanılan ilaçların yan etkileri gözönünde bulundurulduğunda zayıflamak için ilaç kullanmak doğru değildir.. Kilo kaybı davranış değişikliği gerektirir.


8-Kilo vermeye yardımcı bitkisel ürünler güvenlimidir?

Tüm bitkisel ürünlerin güvenliği ile ilgili yeterli çalışma yoktur.


9-Fazla kilolardan kurtulmak için iyi bir diyetisyenemi gidilmelidir?

Doğru.Ancak varolan fazla kilonun arkasında bir metabolik hastalık söz konusuysa mutlaka konunun uzmanı bir doktora danışılmalı, gerekliyse kişinin kilo kaybı diyetisyen – doktor ile birlikte takip etmelidir.


10- Fazla kilolardan kalıcı olarak kurtulmak mümkünmüdür?

Kilo kaybı geçici yöntemlerle sağlanmaya çalışılırsa verilenler fazlasıyla geri alınır.Bunun yerine davranış değişikliği yapılırsa, beslenme şekli yaşam tarzımızla örtüşürse kilo kaybı kalıcı olur


11-Fazla kilonun nedeni yerken aşırıya kaçmak mıdır?

Tek neden bu olmamakla birlikte, porsiyon miktarının kontrol edilmemeside kilo artışının bir sebebidir.

12- Kısa vadede, hızla, fazla kilolardan kurtulmak mümkün müdür?

Ancak hızla kaybedilen kiloların aynı hızla hatta fazlasıyla geri dönüceği unutulmamalı,kısa sürede hızlı ama geçici kilo kaybındansa, olması gereken sürede dengeli kalıcı kilo kaybı tercih edilmeli.


13-Az beslenerek kilo probleminden kurtulabilirizmiyiz?
Kaybedilen kilonun istenildiği gibi yağ mı yoksa kas ve su kaybımı olduğu çok önemlidir.Doğru kilo kaybı sağlayabilmek için kişinin günlük alması gereken gıdaları mutlaka tüketmesi gerekir. Az beslenmek, kilo kaybı için bir çözüm yöntemi değildir.


14-Güne dengeli ve zengin bir kahvaltı ile başlamak önemlimidir?

Evet ,Ancak kalori yönününden dengeli ve kişinin gereksinimlerini karşılayacak içeriği olan bir kahvaltı ile güne başlanılmalı


15-Her tür hareket ve spor zayıflatır mı?
Her tür hareket ve spor enerji harcanması için bir yöntemdir. Ancak gün içerisinde aldığınız kalori miktarı harcağınız kalori miktarından fazlaysa kilo kaybı sağlanamaz.


16-Seks kalori yakar mı?

Evet,Ancak sanıldığı kadar fazla değil.

17-Çay,yanında tükettiğin besin değerini yok eder ve vücutta su tutulumuna mı nedenolur?

Koyu olmayan bir çay gıdaların besin değerlerinde kayıba neden olmaz

18-Sauna gibi sıcak ortamlarda terlemek zayıflatır mı?

Sauna ile sadece vucuttan su kaybı olur.

19-Natürel zeytinyağı, saf zeytinyağından daha mı az kalori içerir?

Tipleri fark etmeksizin zeytinyağında tekli doymamış yağ asitleri yüksektir ve kalorileri oranları aynıdır. Ekstra natürel zeytinyağı daha az asit içerir ve saf ya da natürelden daha aromalıdır.


20-Diyet yaparken yağ tüketilmemeli midir?

Tamamen yağsız diyetler yağda eriyen vitaminlerin (A, D, E ve K) emilimini engelleyerek bu vitaminlerin eksikliğinde oluşacak hastalıklara meydan hazırlar. Ayrıca hormon metabolizmasının düzeninin bozulmaması için de bir miktar yağ tüketilmelidir. Fakat 1 g'ının 9 kalori enerji verdiği düşünülerek aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.


21-Öğün atlamak, aç kalmak kilo verdirir mi?

Ara öğünlerle desteklenmeyen bir beslenme düzeni ile metabolizma hızı düşer,aşırı açlık dolayısıyla bir sonraki öğünde fazla besin tüketimi gerçekleşir.Bunun sonucu olarak da kilo verme güçleşir.


22-Kızarmış ekmeğin kalorisi daha mı düşüktür?

Ekmek kızartıldığında sadece yapısındaki suyu kaybeder. Dolayısıyla enerjisi aynı kalır. Yapısında az miktarda da olsa bulunan proteinin kalitesi ısı etkisiyle düşer.

23-Aşırı su içmek zararlı mıdır?

Böbreklerin dışarı atamayacağı kadar çok su, toksik etki gösterir. Sonuç olarak su aynı zamanda mineral de içermektedir. Ancak su zehirlenmesi günlük gereksinimin çok üzerinde içildiği zaman ortaya çıkabilir. Bazı hastalık durumlarında bu kadar çok su içilmeden de böbreklerin atma kapasitesi aşılabilir. Aşırı su içme belirtilerinden biri de bulanık görmektir.


24-Sıcak su içmek zayıflatır mı?

Sıcak ve soğuk suyun tek farkı mideden boşalma hızlarının faklı oluşudur. Sıcak su mideden daha geç boşaldığı için tokluk hissi oluşturabilir. Ülkemizde su tüketiminin bu kadar yetersiz olduğu göz önünde bulundurulursa "hangi ısıda olursa olsun, yeter ki bol miktarda tüketin" şeklinde önerilerde bulunmak doğru olacaktır.



25-Gıdaların besin değerlerini kaybetmemek için çiğ olarak mı yemeliyiz?

Gıdaların pişirme işlemleri de dahil, herhangi bir yolla işlenmesi besin öğelerinde bir miktar azalmaya yol açar. Bu besin değeri kayıpları uygulanan sıcaklık derecesine ve süresinin uzunluğuna bağlı olarak artar. Örneğin; çiğ yumurta salmonella bakterisinin, çiğ et çeşitli bakteri ve parazitlerin, pastörize edilmemiş çiğ süt bir çok hastalık mikrobunun vücuda girmesine neden olur. Buna karşılık çiğ olarak tüketilebilen sebze ve meyvelerden besin öğelerini ve kalp,kanser gibi çeşitli hastalıklardan koruyucu maddeleri daha fazla alırız.


26-Şekersiz besin aynı zamanda kalorisiz midir?

Tam olarak değil. Şekersiz bir besin şeker içermez, ancak diğer karbonhidratlardan, yağdan ve proteinden dolayı kalori içerebilir.

27-Diyet ürünlerden istenilen miktarda yenilebilir mi?

Kalorisi ne kadar azaltılmış olursa olsun, tamamen kalorisiz olmadığı için fazla tüketimi ağırlık artışına neden olacaktır.


28-Diyette meyve sınırsız tüketilebilir mi?

Meyveler,meyve şekeri olan fruktozu içermektedir. Dolayısıyla aşırı tüketimi gereksiz kalori alımına neden olacaktır.


29-Akşam19.00' dan sonra birşey yenmemeli midir?

Saat sınırlaması bireyden bireye farklılık göstermektedir. Örneğin gece çok geçs aatlerde uyuyan bir birey için akşam yemeği saati daha geç bir zamana çekilebilir. Gece açlığı günün en uzun açlığı olduğu için ve kan şekeri düzenini sağlamak için gece ara öğünü yatmadan yaklaşık 2 saat önce tüketilmelidir.


30-Diyet yaparken tuz kesilmeli mi?

Bireyde yüksek tansiyon problemi yoksa makul ölçülerde tuz tüketebilir. Miktarı artırıldığında vücutta ödem ve su birikimi artacaktır.


31-Spor aç karna yapılmalıdır?

Spor ne aç karna ne de çok ağır yemek sonrası yapılmamalıdır. Aç karna yapılan fiziksel aktivite kişinin kan şekerini çok fazla düşürürken, hemen yemek ardından yapılan aktivite kalbe yük getirecektir.Bu nedenle hafif bir kahvaltı, bir ara öğün ya da ana öğünden yaklaşık 1 saatsonra yapılması doğru olacaktır.


32-Yemekten hemen önce su içmek iştahı keser mi ?

"Yemekten önce bir bardak su içersem iştahım kesilir ve kilo veririm." düşüncesi yanlıştır.
Yemekten hemen önce su içmek doğru değil. Çünkü su, bazikliğe yakın özelliğinden dolayı midenin asidik yapısını bir miktar nötralize ediyor. Oysa midenin sindirim aşamasında özellikle de proteinlerin sindirimi için asidik yapıda olması gerekiyor. Proteinlerin tam sindirilememesi, bağırsaklara gelen kalıntıların burada aşınmalar oluşturmasına neden olabiliyor. Aşınmaların olması ve çok fazla tekrarlanması, bağırsakta yaralar oluşmasına, hatta yırtılma ve delinmelere kadar giden sonuçlara yol açabiliyor. Ayrıca yemek öncesi su içmek mide boşalmasının hızlı olmasına ve bağırsaklara gelen yiyeceklerin hızlı emilimine sebep oluyor. Hızlı emilim kan şekerini de hızlı yükseltiyor. Bu yüzden suyu, yemeklerden hemen önce içmek yerine en az 15-20 dakika önce içmek en doğru olanı. Ayrıca suyu 15-20 dakika önce içmek iştahımızı biraz olsun baskılayabiliyor. Çünkü beyinde açlık ve susuzluk sinyalleri birbirine çok yakındır ve bu yüzden her açlık hissedildiğinde su içmek doğru bir hareket olacaktır.



33-Çay ve Kahve suyun yerini tutar mı ?

Şekersiz olduğu sürece sınırsız çay ve kahve içilebilirim anlayışı hatalı dır .. "Şekersiz çay, kahve içmek bize kalori aldırmaz. Ancak fazla çay ve kahve içerek sıvı ihtiyacımızı karşılıyor gibi düşünmemiz su içmeyi aksatmamıza neden oluyor.Oysa bu içecekler suyun yerini kesinlikle tutmazlar. Aksine çay ve kahve, kafein içerdikleri için fazla miktar tüketildiklerinde diüretik etki göstererekv ücuttan sıvı kaybına yol açıyor. Sıvı ile birlikte elektrolitlerin, özelliklede sodyum, potasyum ve klorun kandaki seviyelerinin azalması durumu da ciddis ağlık problemleri oluşturabiliyor. Ayrıca çay ve kahveyi yemeklerin hemen üzerine içmek, içerdikleri tanenler nedeniyle demir emilimini de engelliyor.Bunların hepsi göz önünde bulundurularak çay ve kahveyi yemeklerden 1,5 - 2saat sonra ve toplamı 5-8 fincanı geçmeyecek şekilde tüketmek doğru olacaktır."



34-Diyet süresince hergün kilo vermek mümkünmüdür ?

Bütün gün tüketilen sıvı ve yemek miktarına,vücudun o gün içindeki ödemine, idrar ve kabızlık durumuna göre ağırlık gün içinde değişir. Sizin yemekten sonra almış gibi gördüğünüz kilo, aslında vücudunuzda depo edilecek olan yağ miktarı demek değildir. Gün içinde elde edilen tartı sonuçları yanlıştır ve kişide moral bozukluğu yaratmaktan başkabir işe yaramaz.

Ayrıca,diyet yaparken her gün düzenli kilo kaybı olmayabilir. Ya da vücut yağ yüzdesi düşüp, kas kitlesi artmış olabilir. Fakat kas kitle artışı tartıya kilo artışı gibi yansır. Oysa vücutta kas artışı çok sağlıklı bir şeydir. Ayrıca uzun süre ayakta kalmak, seyahat gibi nedenlerden dolayı vücutta ödem oluşmuş olabilir.Bu durum birkaç gün içinde geçer, lakin tartıda kilo artışı olarak görülebilir.

Ağırlık kaybı devam ederken, arada üç-dört gün kilo verilemeyebilir. Kilo verilmeyen günler ‘Diyet yapıyorum ama kilo veremiyorum’ bahanesiyle diyetten vazgeçmek sıkça görülen bir şeydir. Oysa diyete devam edilse, ağırlık kaybı da devam edecektir.

Özellikle kadınlarda menstürasyon döneminde ve öncesinde oluşabilecek ödemlerden dolayı 1-2 kilogram ağırlık artışı gözlemlenir.Kadınlar gerçek kilosunu, bu dönem bittikten üç gün sonra görebilir. Bu dönemde tartılıp boşu boşuna kendine kızmaya gerek yoktur. Öte yandan tartıların zaman içinde kalibrasyonu bozulabilir, doğru kilodan sapmalar olabilir. Bu yüzden ağırlık, her tartıda farklı çıkabilir, bu da yanıltıcı olabilir. Önemli olan sadece kilo vermek değil, beslenme alışkanlıklarını uzun süreli değiştirmektir.Bu yüzden amacınız önce dengeli ve yeterli beslenmek, sonra kilo kaybetmek olsun.



35-Her kalori aynıdır, o yüzden ne yediğimizin önemi yokmudur ?

Öncelikle her kalori aynı değildir. O kalorinin besin değeri ve kimyası önemlidir ve o kalorinin ne zaman alındığı da önemlidir. Örneğin; Bir meyve... Meyveyi gündüz yerseniz yararını görürsünüz,akşam yerseniz hem o meyvenin şekeri yağa dönüşme oranı daha büyüktür, hem de akşam yenilen şeker akşam uykusunda çıkacak olan büyüme ve onarım hormonunu bastırır.


36-Diyet gazlı içecekler kilo vermenize yardımcı olur mu ?

Diyet gazlı içecekler, bel çevresinde yüksek düzeyde yağlanma, yüksek kan şekeri ve yüksek kolestrol gibi bir takım belirtilerin de bulunduğu metabolik sendrom riskinizi artırabilir.

Ayrıca diyet mamüllerinde Asprtam var ve bu madde toksik olup vücuttan atılamaz ve bizim yağ depolarımızda birikir. Çok TEHLİKELİ...

37-Kardiyo aletiniz yaktığınız kalorileri doğru hesaplar mı ?

Kondisyon bisikletiniz veya koşu bandınız, kilonuzu, cinsiyetinizi ve vücut kompozisyonunuzu bilmeden, ne kadar kalori yaktığınızı doğru olarak ölçemez.Genelde doğrusu o numarayı ikiye bölmektir.


38-Düşük yoğunluktaki egzersiz daha fazla yağ yakar mı ?

Egzersiziniz ne kadar yoğun olursa, yaktığınız karbonhidrat miktarı o kadar fazla olur ve vücudunuzt üm karbonhidratları yaktıktan sonra yağ yakımına başlar. Ayrıca her kişinin yakma nabzı değişiktir. Bu maalesef test edilmeden bilinemez

39-Kilo vermek söz konusu olduğunda beslenme ve egzersiz eşit derecede önemli midir ?

Farz edin ki yarış arabanız var ve kullanım kılavuzu diyor ki; belli oranda benzin kullanılması gerekiyor. Ama siz diyorsunuz ki bu benzin çok pahalı vs... Ve moped benzini alıyorsunuz yarış arabanız için... Emin olun o yarış arabanızın hız performansı düşük olacaktır ve eninde sonunda o motor tıklamaya başlayacaktır. Açıklaması şu: İstediğin kadar spor yap, eğer benzin yani beslenme doğru değilse o spor beş para etmez... Ama eğer beslenme doğru ise o %30 sporun cevabı %100 olur...


40-Yağlı gıda yemek sizi şişmanlatır mı ?

Beslenmenizde doğru yağ türlerinden yeterli miktarda almanız, sağlıklı olmanız için gereklidir. Bizi maalesef şişmanlatan yağ değil 'şeker'dir. Ama yağ cinsine bakılacak olursa Omega 3 yağları hem çok müthiş yararlı hem de vücut mekanizmasını düzeltir veyağ yakma mekanizmasına da yardımcı kuvvettir.


41- Çevremdekileri kişiler benden daha fazla yedikleri halde kilo almıyorlar . Ben ise kilo alıyorum neden?

Herkesin sahip harcadığı enerji eşit değildir.Kişilerin harcadığı enerji boy,kilo,cinsiyete göre bazal metabolizma hızı belirlenir ve daha sonra günlük aktivitesi hesaplanır ve ikisinin toplamı ile günlük harcadığı enerji belirlenir.Bu yüzden kişilerin günlük aldığı enerji de farklılaşacaktır.
Diğer önemli bir konu da yiyeceklerin hacimleri küçük ancak kalorisi yüksektir.Ya da tam tersi hacmi yüksek kalorisi düşük olabilir.Bu da kişileri görsel olarak yanıltır.Çok yemek yer ama yediği besinlerden aldığı enerji düşüktür.Kişi çok az besin yer örneğin pasta,bir paket bisküvi,bir paket cips alır ancak günlük aldığı enerji yüksekdir.Bu da kişilerin kilo alıp vermesinde yanlış bilgiye neden olur.Bir çok kimse yedikleri ve harcadıkları hakkında bir bilgiye sahip değildir.Bazıları fiziksel hareketler için harcanan enerji hakkında da bir bilgiye sahip değildir.Bazıları fiziksel hareketler için harcanan enerji konusunda
da bilgisizdir.Hareket ediyorum diye fazla yemek, bazen farkında olmadan şişmanlığa yol açabilir.



42-Greyfurt suyu içmenin yağ yakımına bir etkisi var mı?

Kilo vermek ,günlük harcadığınız enerjinin altında besinlerden enerji aldığınız takdirde kilo verebilirsiniz.Hiçbir besinin zayıflatıcı mucizevi bir etkisi yoktur.Greyfurt suyunu yağın üzerine döktüğünüzde yağın erimediğini ve greyfurt suyunun yağa karışmadığını göreceksiniz. Bu nedenle greyfurt yiyerek veya sabah sabah aç karnına greyfurt suyu içerek vücuttaki fazla kilo atılmaz. Yani greyfurt suyu yağ eritmez.



43-Su kilo verdirir mi?

Su organik olduğundan vücutta yağa veya başka bir maddeye dönüşmez. Su vücutta yağa dönüşmediği için şişmanlatması söz konusu olamaz. Vücudun günlük kilogram başına alması gereken sıvı gereksinimi vardır.Sıvı gereksinimin bir kısmı besinlerin içinden alırız.Bir kısmını da çay,kahve,bitkisel içeceklerden alırız.Ama bu içeceklerin bir kısmı ya diüretik ya da vücutta ödeme neden olur.Kişisel özellikler dikkate alınmak kaydıyla su vücutta biriken toksin maddlerin dışarı atılmasında,ödem de ,tansiyon hastaları için ve zayıflamak isteyen kişilere öneririz.Bazı kişilerin iştahını kapatırken bazı kişiler de bu etki görülmez.Bu yüzden direk olarak su zayıflatır ya da yağ eritir diye bir ifade kullanmak doğru olmaz.



44-Kahve kilo verirken içilmemeli mi?

Kahvenin içeriğinde tohum yağı, kafein, tanen, sodyum (tuz)bulunmaktadır. Kahvenin kardiyovasküler sistem ve merkezi sinir sistemi üzerinde bir takım önemli etkileri vardır. Bireyin sinirli ve huzursuz olmasına uykusuzluk çekmesine, yüksek tansiyona neden olabilir. Kahve içeriği bakımından midenin asit salgısını artıran, güçlü bir etkiye sahiptir. Bu nedenden dolayı bireyin yediği yiyeceklerin çok hızlı sindirilmesine sebep olacaktır. Kahve ilk içildiğinde tokluk hissi verebilir. Fakat aradan zaman geçtikten sonra acıkma hissi ortaya çıkacaktır.Kişisel özelliklere göre karar verilmelidir.Kişinin günlük içtiği miktar 300 mg’ın üstünde ise sınırlandırılmak gerekir.Ya da reflü veya gastrit ya da ülser gibi kişinin sindirim sisteminde rahatsızlıklar varsa kahve sınırlandırılmalıdır.Ancak kahveye aşırı bağımlılığı olan kişiler, kaynatma kahve dediğimiz türk kahvesi veya nescafe dışında filtre kahve kullanabilirler. Özellikle kağıt filitreden süzülmüş kahvelerin yukarıda saydığımız olumsuz etkileri minimuma inmektedir. Ama direk olarak tamamen kişinin hayatından çıkartılmasına gerek yoktur.Kilo verme de olumsuzluk yaratmaz



45-Kilo verirken ekmeği kızartmanın faydası var mıdır?

Taze ekmek, bayat ekmek veya kızartılmış ekmek arasında kalori farkı yoktur. Ekmeği kızarttığınız zaman, ekmeğin suyunu almış olursunuz. Bildiğiniz gibi suda kalori olmadığından ekmeğin kalorisi aynıdır. Ekmeği kızartırarak yedikten sonra kişinin vücutta yağ yakımına bir etkisi olmaz.



46- “Hem ye hem zayıfla” yada “yemeklerini kısıtlamadan zayıfla” şeklindeki sloganlar doğru mudur?

Zayıflama, beslenme davranışlarının değiştirilmesi ve bireyin yeni beslenme modelini oluşturmasıyla gerçekleşebilir. Ayrıca yenilen her besinin mutlaka kalorisi vardır. O nedenle bireyin hem yemek yemesi hem de zayıflaması mümkün değildir. Bu sloganların altında yatan incelendiğinde bireylere düşük veya çok düşük kalorili besinlerin önerildiği



47-Zayıflama diyetine uygulamaya başladığımda ilk haftalar hızlı kilo veriyordum, sonra diyete aynen uyduğum halde kilo veremiyorum?

İlk hafta menstürasyon döneminde olabilirsiniz.Ya da barsaklarınız rahat olmayabilir ya da ilk ölçümünüz ile ikinci ölçümünüz arasında saat farkı vardır bu da sizi yanıltır.Diğer önemli bir nokta da vücudunuzda ilk hafta ödem olabilir.Siz sağlıklı bir beslenmeyi uygulamaya başladığınız da daha az tuz alır ve daha fazla su tüketimi yapmanız vücudunuzdaki ödemin gitmesine neden olur.Bu yüzden de ilk hafta fazla kilo verdiğinizi düşünürsünüz.Gerçekte ise vücuttan ilk hafta azalan yağ değil su dur.Gerçek verilmesi gereken doğru kilo hafta da 0.51 kg arasındadır. Kişinin beden kitle indeksi doğrultusunda hafta da kaç kilo verilmesi gerektiğini belirlenir.



48- Aç karnına limon suyu, sirke ve greyfurt suyu içerek zayıflanır mı?

Bu tür içeceklerin “ yağ eritici” ya da “zayıflatıcı” etkisi yoktur. Eğer sindirim sistemi rahatsızlığı varsa, özellikle sirkenin, zararlı etkileri de olabilir. Greyfurt ve limon c vitamini içerdikleri için tüm diyetlerde tüketilmesi istenen besinlerdir. Kişiler bu tür önerileri uygulamaya başladığında günlük aldıkları enerjiyi çok kısıtladıkları için kilo verirler ve zannederler ki sirke,ya da limon suyu zayıflattığını düşünür oysa ki bu düşünce yanlıştır.



49-Aç kalarak zayıflanır mı?

Bazal metabolizmanın altında çok düşük enerjili diyetlerin önerilmemektedir.. Neredeyse açlık derecesinde olan bu diyet ile kişi elbette zayıflar ancak bu sağlıklı zayıflama değildir. Açlığın vücut çalışmasını bozduğu, kanada bazı maddelerin azalmasına veya artmasına yol açarak bazı sağlık sorunlar oluşturmaktadır.Yapılan çalışmalarda aç kalarak zayıflanan zayıflama programların da kişi de daha sonra adet düzensizlikleri,safra kesesi taş oluşumu,ürik asidin yükselmesi,kansızlık,ileri dönemler de kemik erimesi ve hipotroid hormon bozukluğu görülmektedir.Kilo verildikten sonra da 2 katı geri alınmıştır ve alınan kilo önceki bulunduğu kilodaki yağdan daha fazla yağ olarak görülmek te ve kişi aynı kilo da olmasına rağmen beden ölçüsünde artış gözlenmektedir.



50- Sauna hamam zayıflatır mı?

Sauna ve hamama gidenlerde kilo kaybı görülür. Ancak bu kilo kaybı terleme sonucu su kaybına bağlıdır ve su içilince kaybedildiği sanılan kilolar geri alınır.



51-Bazı otların zayıflattığı belirtiliyor, gerçek mi?

Bazı otların diüretik (vücuttan suyun atılmasını artırıcı) etkileri vardır. Böylece su kaybına bağlı olarak zayıflama görülebilir. Su içildiği zaman birey eski kilosuna döner.



52-Hazır satılan “ Diyetetik Ürünler” var. Bu besinlerin kalorisi yok mu?

Bu besinlerin yağ yağı azalmıştır ya da bu besinlere şeker yerine çeşitli tatlandırıcılar eklenmiştir. Her iki durumda da bu besinlerin kalorileri vardır. Kalori kısıtlaması yapıldığında bu besinlerin kalori değeri de hesaba katılmaktadır.Serbest değillerdir ve istenildiği kadar yenildiğinde diğer besinlerden bir farkı kalmaz.Örneğin 1 tane light bisküvi paketi 2 dilim ekmek ve 5 adet zeytine eşittir.



53- Sık kilo alıp vermek zararlı mıdır?

Ne kadar sık ve sıkı diyet yapılırsa, vücut kendini korumaya alır, metabolizmayı yavaşlatır. Hatta yağ yakmayı azaltır. Diyet bittiğinde ise kişi az yemek yese bile vücut koruma mekanizmasını devam ettirir, yağ depolanır ve tekrar kilo tekrar alınır. Tekrar alınan ağırlığın yağ yüzdesi daha fazladır. Kişinin psikolojisi bozulur hatta depresyona bile neden olur.Artık kilo veremeyeceğini düşünürek bulunduğu durumu kabül eder.Gittikçe daha fazla kilo almaya başlar.




54- ‘Makarna, pilav, ekmek gibi karbonhidratlar diyetten tamamen çıkarılmalıdır’?

Kilo vermek isteyen kişilerin en önemli yaptıkları hatalardan biri vücutlarına yeterli miktarda karbonhidrat vermemektir. Kilo vermeye başladıkları zaman ekmek, pilav, makarna, patates, gibi besinleri keserler.Oysa besinlerden gelen enerjinin ilk kullanıdığı karbonhidratlardır. Glikoz oranı inince kan şekeri de düşer. Sonrasında vücut, kas içerisindeki karbonhidratı kullanmaya başlar, bu da kas kaybı anlamına gelir ve vücut beraberinde su kaybeder. Yani diyette ekmeği kesen tartıdaki sonucu görünce kilo verdiğini zanneder.Ancak gerçek olan vücudun kaybettiği yağ değil, kas ve sudur.Ayrıca kişinin günlük alması gereken enerjinin %50 - 60’nı karbonhidratlardan alınması gerekir.Alınmadığı takdirde kişinin şeker ihtiyacı oluşur ve şekerli besinlere saldırır ve verdiği kilonun 2 katını geri alır.Günlük alınması gereken proteinin bir kısmı hayvansal kaynaklı besinlerden karşılanırken diğer kısmı da bitkisel proteinli besinlerden karşılanması gerekir.Ekmek,makarna,pilav gibi besinlerde hem şeker hem de protein bulunur.Bu da kişinin daha tok tutmasını sağlar.



55- ‘Sadece protein ağırlıklı diyet zayıflamayı hızlandırır’?

Sürekli protein almak kas dokularını eksiltir ve su kaybına neden olur. Özellikle moda diyetleri ,3 günlük şok diyetler de verilen hızlı kilolar da yağ kaybı değil su kaybına neden olur.1 gr. kas dokusu kaybı yaklaşık 2.7 gr. su kaybına neden olur. Yağsız doku kitlesi kaybı metabolik hızı düşürür.Günlük metabolizma hızının altında beslenerek kilo vermeye çalışan kişilerin metabolizma hızları %20 oranında düşer.Bir süre sonra kilo vermeleri durur ve vücutları kıtlığa girer. İnsanlar tartıya çıktığı zaman kilo verdiklerini zannederler ancak metabolizma yavaşladığı için diyet sonrasında hızlı bir şekilde kilo alırlar.Vücudun ihtiyacı olan besin öğeleri verilmediği takdirde kişide bir süre sonra kişi de klinik tablaolar oluşmaya başlar.Yoğun alınan protein kalsiyumun emilimini etkiler ve dışarı atılmasına neden olur.Günlük ihtiyacının üstünde alına protein ürik asidin artmasına neden olur ve gut hastalığını tetikler.Böbreklerin fonksiyonlarında sorunlar oluşur.




56- ‘Çeşitli egzersiz ve diyetlerle bölgesel zayıflama mümkündür’ ?

Spor merkezlerini dolduran veya her gün evinde sadece karın, bel için egzersiz hareketleri yapan bayanların doğru bildiği bir yanlış da; çeşitli egzersiz ve diyetlerle bölgesel zayıflamanın mümkün olduğudur. Çünkü bütün insanların birer genetik şifresi ve vücutlarının belli bölgelerinde varolan yağ hücreleri vardır. Fazla olan bu besinler herkeste farklı bölgelerde bulunan hücrelerde toplanır. Kişi kilo verdiğinde genetik şifresi doğrultusunda daha çok bu bölgelerde zayıflama gerçekleşir. Ancak vücut tipinde hiç bir değişiklik olmaz. Kişi armut tipinde ise şişman armut değil zayıf bir armut veya zayıf bir elma olarak kalır.



57- ‘Her tür hareket ve spor zayıflatır’ ?

Vücudun egzersiz ve sporla kilo vermesi için yağ yakma formuna geçmesi gereklidir, bu da ancak 18 ile 20 dakika süren düzenli aerobik egzersizle başlar. Çoğu zaman 2 saat sürekli mekik hareketi yerine uygun nabızla 35 dakikalık bir yürüyüş, istenilen sonuçlara ulaşmakta faydalı olur.



58-‘Sabahları aç karnına içilen limonlu sıcak su yağları eritir’?

Halk arasında inanılan bir başka yanlış da sabahları, yemek öncesinde aç karnına limonlu sıcak su içmenin vücuttaki yağları erittiğidir. Ancak bu inanç tamamen yanlıştır. Suyun veya içine katılacak olan limon, soda gibi maddelerin, bitki çaylarının kesinlikle yağları eritmek, yok etmek gibi bir etkisi bulunmamaktadır. Sıcak suyun tavsiye edilmesinin asıl nedeni midede 80 dakika gibi uzun bir süre kalması ve doygunluk hissi vermesidir.



59- ‘Meyve, yemekten 2 saat sonra yenir, yoksa bütün yenilenler yağa dönüşür’ ?

Meyvelerin glisemik endeksinin bazı besinlere göre yüksek olmasından dolayı hızlı şekilde kan şekerini yükseltme özellikleri vardır. Kan şekeri yükseldiği zaman insülinin salgılandığı ve yemeğin yanında alınan meyve nedeniyle de, bütün yenilenlerin yağa dönüştüğü iddia edilmektedir. Ancak vücut, ihtiyacı olan enerjiyi yemekten alır. Eğer kişi normalden fazla yerse meyve olsa da olmasa da fazla besinler yağa dönüşür; buna paralel olarak kişi ihtiyacı olan enerjiyi az bir yemek ve yanında meyveyle tamamlıyorsa yediği besin enerji olarak kullanılacağı için yağa dönüşmez.



60- ‘Tek öğün yemek yiyerek kolayca zayıflayın’?

Vücudun kilo almasına neden olan en önemli etkenlerden biri, onu bütün gün aç bırakıp sadece akşamları yemek yemektir. Çünkü yaklaşık 20 saat aç kalan vücut bu durumun devam edeceğini düşünür ve savaşa hazırlanır gibi yediklerini depolamaya başlar. Sonra 4 saat içerisinde gelen besinler yağ olarak depolanır. Bu konuda doktor ve diyetisyenlerin tavsiyesi vücudu uzun süre aç bırakmamak ve mutlaka her gün 2,5- 3 saatte bir şeyler yemektir.
 
Son düzenleme:
Merhaba kizlar 22 aylik bi oglum var yemek yemiyor surekli emmek istiyor 1.57 boyunda 80 kiloyum 28 yasindayim 2.cocugum ilk bebegimi kaybettim kilo vermek istiyorum esim inanmiyor destekde degil maddi durumum da pek iyi degil esim ne getirise artik romatizma hastasiyim iltihap ve odem sorunum var metabolizmam da yavas ve su icme aliskanligim pek yok gece uykum da duzenli degil aslinda cuma. 4 .takim dayim ama sizin de fikir ve önerinizi almak istedim simdiden tesekkurler
 

Canım senin yapabileceğin diyet vs sağlık durumunu zorlayabilir. Doktor kontrolun de yapmanı öneririm. diyetiysene git demicem ama en azından yapman durumunda ne zorluklarla karşılaşırsın onu da bir kendi doktoruna sorman gerekir.
ve bebek emziriyorsun şuan için dur bence.
 
Tesekkurler
 
merhaba kızlar yenı katıldım aranıza ama hep takıp ederım k.k yı:) 24 yaşındayım boyum 1.72 kilom 65-64 ıkı sene once 54 kiloydum yurt dısına cıktım ve kılo aldım dönelı nir buçuk sene oldu yapmadıgım kalmadı delı gıbı spor yaptım haftanın 5 gunu en az 2 saat spor yapıyordum 5 ay boyunca boyleydım ama 1 2 kilo anca verdım nedense kılo veremıyorum aç kaldım olmadı yedım olmadı.annem kafama cok taktıgımı bu yuzden zayıflayamadıgımı dusunuyor ama o kadar spor yapıyorum vucut tepkı vermez mı arkadas sadece sıkılaştım zaten 36 beden gııyorum bence basenım olmadıgından ötürü verecek kılon yok dıyolar 64 kılo ya nasıl verecek kılom olamaaaaz kollarım bıngıl bıngıl bıldıgın bana da bir yardım eli uzatınnnn
 
merhaba , benım yaklasık 30 kılo cıvarında bır kıloyu vermem lazım gunluk 1000 cal. alsam verebılır mıyım ?
 
Merhaba acaba öğlen ve akşam öğünlerde sadece 5 çorba kaşığı yoğurt ve 1 çorba kaşığı bal karışımı yesem zayıflar mıyım ?
 
artık bebeğim emmiyor düzenli bir şekilde öğün lerimi yapamıyorum bide bütün gün bişey yemesem açlık aklıma gelmiyor ama yemeye başlayın ca duramıyorum yardım konya da devlet hastanesi nde diyetisyen önerisi
 
merhaba bir konuda yardımınıza ihtiyacım var..
16 yaşında anoreksia hastalığına yakalndm.55 kilodan 35 kiloya kadar düştüm.boyum 1.50.hastanede yattm tabikii iyileşerk çıkmadm. 2 kg kadar aldm. hastaneden çıktıktan sonra bulumia hastalığı başladı.hep bi kg alma korkusu.yemediğim için cevremden cok tepki görüordum o yuzden yiyip çıkarmaya başladm.bir süre snra istek dışı cıkarmaya başladm.bünyem artk öyle alışmışki yemek yedkten snra kendiliğinden cıkıo.gitmediğim doktor kalmadı.suan 23 yaşındayım 47 kiloyum . aslında normal kilodayım ama yine kusmalarım devam edio hiç bitmedi. hastalığım gecti artk kafamda kilo verme gibi bi dşünce yok sadece yemek yemeye başladığım zaman kendimi tutamıyorum ve cok yiyorum.doğal olarakta çıkarıorum hemen.her öğünde.sonra yine acıkıorum yine kusuorum.hayatımda kısır döngü odu resmn.yaknda sözlenip nişanlanıcam ve artk bitsin istiorum.o kadar zorki bununla yaşamak.sadece düzgün yemek yemeyi beceremiorum.beynimi kontrol etmem gerekio sanırım ama beceremiorum.
 
mrb arkadaslar bende bir aydir diyetteyim ..3 kilo verdim ..kafama takilan bi konuda yardiminizi rics ediyorum ozellikle bu konuda bilgi sahiplerinden ben gun icinde diyete dikkat ediyorum .fakat aksamlari atistirma yapmadan duramiyorum mesela bu aksam 1 elma 1 mandalina yarim dilim kek bi avuca yakinda kuruyemis tukettim .ayni anda degil tabi geceler uzadigindan 2 saate bir falan sizce fazlami kacirmisim
 
 
Son düzenleme:
selam arkadaşlar yaklaşık olarak 1 bucuk haftadır diyetteyim ve bacağımda önceden kilo almadan dolayı çatlaklar oluşmuştu ve beyaz bi hal almıştı su an o çatlaklar gene kırmızılaştı bu neden olabilir
 
Merhaba ben kilolu hamile kaldim devlette ki diyetisyene gitsem.bana beslenme duzeni verir mi randevu aldim ama gidemedim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…