Dişte Beyaz Leke ve Tedavisi

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.040
30.438
61
DİŞTE BEYAZ LEKELER
Dişler üzerinde süt beyazı gibi küçük beyaz lekeler, bulutlar ya da beyaz tebeşirimsi çizgiler olabilir. Gelişim sırasında oluşan bu lekelere hipokalsifikasyon veya dişin hipoplazisi adı verilir. Dişte beyaz lekelenme hafif, orta ya da şiddetli olarak sınıflandırılabilir.
Genelde arka azı dişleri ve ön dişler üzerinde daha yaygındırlar. Özellikle ön dişlerde meydana gelen lekelenmeler estetik kaygılara yol açar.

hafif-lekelenme.jpg
DİŞTE BEYAZ LEKELER NEDEN OLUR?
Dişte görünen beyaz lekeler genellikle kalsiyumsuz ya da kalsiyumdan yoksun olan alanlardır. Vitamin eksikliği ile ilişkili değildir. Ve bu sorun, dişlerin bozulmasına yol açabilir. Bazı diş hekimleri, diş çürümesinin ilk belirtisinin bu beyaz nokta lezyonları olduğunu söylemektedirler. Başlangıç bu şekilde gelişirken daha sonra ise bu alanlar diş minesinin oyuk bir formu halini alacak ve bu alan opak bir renge alacaktır.

Bir dizi faktör dişler üzerinde beyaz lekeler gelişimine yol açabilir. Genetik, beslenme kaynaklı yada aşırı flor alımına bağlı olarak gelişebilir. Bir diğer neden ise diş teli adı verilen yapıların çıkarılmasıdır. Bazı çocuklarda dişlerin gelişmekte olduğu dönemde beyaz lekeler gelişir.
NEDEN#1: Dişlerin mineral içeriği değiştikten sonra beyaz lekeler görülebilir, tedavi edilmediği takdirde genellikle çocukluk döneminde olur ve minesinin bozulmasına yol açar. Beyaz lekeler de aşırı flor alımı sonucu fluorosis olarak adlandırılan bir durum ile bağlantılı olarak ortaya çıkabilir. Diş çürümesinin önlenmesine bağlı olarak alınan fazla flor dişte önce beyaz lekeler daha sonra ise kahverengiye dönen lekelere yol açar. İçme suyunda yüksek flor içeren bölgelerde yaşayan insanlar sık sık bu sorunla karşılaşabilirler.
Dişlerin mineral içeriğinin değişmesinde kullanılan ilaçlar da önemli yer tutar. Bu nedenle kronik tedavi görüyorsanız ve bu sorun kaçınılmaz olacaksa bu durumu hekiminize bildirin.
orta-şiddetli-lekelenme.jpg
NEDEN#2 : Ortodontik olan diş telleride yukarıda bahsedildiği gibi beyaz lekelerin oluşumundaki diğer bir nedendir. Diş telleri çoğu kişinin de ihmaline bağlı olarak diş fırçalama ile ilgili sorun meydana getirmektedir. Buna bağlı olarak da diş tellerinin olduğu alanlarda plak birikimi görülmektedir. Plak ise diş minesine ciddi zarar verir ve sonunda diş çürüğüne neden olabilir. Bu tür diş çürümesi teller kaldırıldıktan sonra beyaz lekeler olarak belirginleşir.

NEDEN#3: Bir diğer önemli faktör ise süt dişleri çürükleridir. Çocuklarda görülen bu duruma engel olmak hiç de o kadar zor değil. Küçük yaşlardan itibaren fırça kullanımının desteklenmesi ya da ebeveynlerin bir bez yardımı ile dişlerin üzerinin silinmesi etkili bir yöntem olabilir. Süt dişi çürüklerindeki önemli bir faktör ise hazır mamalardır. Biberon ya da hazır mama kullanımında mama süt dişlerinin arasında kalmakta ve zaman dişlerin çürümesine yol açmaktadır.
şiddetli-beyaz-lekelenme1.jpg
NEDEN#4 : Eğer herhangi bir nedenle ağız solunumu yapıyor yada yapmak zorunda kalıyorsanız dişlerin su kaybına bağlı olarak dişler kurur. Bilhassa geceleri yapılan bu durum nemli ortamda yer alan dişlerin yapısının değişmesine yol açar. Bu da geçici bir beyaz leke olarak geri döner. Çok geç kalınmadan doğru soluk alma tekniği uygulanır ve dişlerin tükürük teması sağlanırsa kısa sürede bu beyazlıklar geri dönüşümlü olabilir ve dişleriniz eski sağlıklarına kavuşabilir.

TEDAVİ
Rahatsız etmiyorsa çoğu zaman bir şeyler yapmak zorunda değilsiniz. Genelde kozmetik bir problem teşkil etmez. Bu alanlarda çürüme de olmaz. Fakat bu alanlar çok ciddi etkilenmişse -ki bu bu alanın zayıflamış olduğu anlamına gelir- boşluklar oluşup çökmeler meydana gelme olasılığı bulunmaktadır.

Arka azı dişlerde ise dişe bir kaplama lüzumlu hale gelebilir. Asıl estetik olarak tedavi gerektiren durum ise ön dişlerdeki beyaz oluşumlarıdır. Bu oluşumlar gülme ile ortaya çıktığından kişi için bir sosyal sorun halini almaktadır.
Ön dişlerdeki tedavi seçenekleri derinlik ve lezyonun büyüklüğüne bağlıdır. Beyaz olan alan küçük bir bölge ise beyaz estetik dolgu ile giderilebilmektedir. Daha şiddetli vakalarda, porselen kaplama kullanılabilmektedir.
saglikvakti.com
 
X