Dışkı kaçırma tedavisi ve tedavi yöntemleri nelerdir?

OpDr

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
3 Kasım 2020
57
25
42
Anal İnkontinens (Gaz-Gaita Kaçırma) Belirtileri Nelerdir?
  • Sızdırma, ( Örneğin rüzgârlı havada kaçırmak gibi)
  • Karın şişkinliği
  • Karın ağrısı.
Ancak hemen hemen herkes bu belirtileri yaşar. Belirleyici faktörler ise;
  • Vücudun ne kadar gaz ürettiği,
  • Vücudun kaç yağ asidi emdiği,
  • Kişinin kalın bağırsakta gaza duyarlığıdır.
Hastalık tanısı konulurken hastanın şikayetlerini özgeçmişinin detaylı incelenmesi ile yapılabilir. Muayene esnasında makat kası değerlendirilmeli ve makat kasının durumunu için ek tetkikler uygulanabilmektedir. Bu tetkikler arasında makat kasının basıncının ölçülmesi, sinir uyarımının ölçülmesi, tuvalet esnasında dışkıyı tutabilmesinin değerlendirilmesi, makat kası ve etraf dokusunun görüntüleme teknikleri ile incelenmesi ve tanı için yapılması gereken değerlendirmelerdir.

Tedavisi diğer marka hastalıklarında da önemli belirttiğimiz gibi nedene yönelik olması gerekmektedir. Derecelendirme sonrası hafif kaçırması olan hastalarda eşlik eden makat kası zedelenmesi ve nörolojik hastalığı bulunmadığı takdirde KEGEL EGZERSİZLERİ adı verilen makat bölgesi ve etrafındaki kas tabakasının güçlendirme egzersizleri ile hastalığın önemli ölçüde önüne geçebilmektedir.

Dışkı kaçırma tedavisi

Bu rahatsızlığın tedavisi için öncelikle tedaviye bölgenin hijyeniyle başlanır, ayrıca durumu daha kötü hale getirebilecek olan yiyecek (lifli gıdalar), içeceklerden (kafein, früktoz, laktoz) uzak durmak gerekir. İshal durumu zorlaştıracağı için ishale müsaade edilmemelidir.

İnkontinans tedavisinde eğer kaslarda yırtık varsa onarım yapılmalıdır. Belirgin bir yırtık yoksa öncelikle ameliyatsız yöntemler (makata enjeksiyonlar, biofeedback, sakral sinir stimülasyonu gibi) denenebilir. Fayda sağlanamayan durumlarda hastanın bacağından alınan bir kasın makat çevresine sarılması işlemi ile makat kasları güçlendirilebilir.

Gaita yani dışkı, kaka inkontinansında, stimülasyon tedavileri etkili bir yöntem olup tecrübeli ellerde başarı şansı oldukça yüksektir. Tedavi tamamen hastalığın sebebine yönelik uygulanır. Bu duruma yol açan sebebi ortadan kaldırmaya yönelik tedavi uygulanır. Örneğin, özellikle doğum sırasında sfinkter kesilmiş ise, bu hastalarda cerrahi tedaviyle uygun sonuç alma şansı daha yüksektir. Ancak her hastada cerrahi ameliyata gerek olmayabilir.

Pelvik taban egzersizleri: Bu yöntemde özel cihazlarla hastaların görerek ve duyarak pelvik taban kasları ( mesane ve rahim arasında hamak görevi gören kas grubudu) güçlendirmeleri amaçlanmaktadır. Ayrıca bu egzersizler hastalarımıza birkaç seansta doğru biçimde öğretildikten sonra kendilerinin de devam etmeleri mümkün olabilmektedir.

Ayrıca yapılan bir tedavi de cerrahi yöntem sonrası kasın kesildiği bölgede kasların çekilmesi sonucu ortaya çukurluk çıkar, bu çukurluğun oluşturduğu deformite makatın tam kapanmasına engel olur. Bu çukurluğun dolgu maddesi ile doldurulması kaçağı tamamen engeller.
Dolgu iki şekilde yapılmaktadır ya eczanelerde satılan hyaluronik asit enjeksiyonu yapılır veya göbekten alınan yağ dokusu enjekte edilir. Hyaluronik asit türüne göre 3-9 ay kalır sonra kaybolur, sorun yeniden ortaya çıkar. Kişinin kendi yağı kullanılırsa etkisi kalıcı olur.

Genel ve Geniş fazda Uygulanabilen Gaz kaçırma ve dışkı kaçırma tedavi başlıkları ve uygulamala başlıkları bunlardır;

Diyet düzenlemeleri

Kegel egzersizleri

İlaçlar

Makat kasları stimülasyonu

Sakral sinir stimülasyonu

Tıpa uygulaması

Suni sfinkter

Dış makat kası onarımı

Pelvik taban onarımı

Kalça kası interpozisyonu
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…