GAZİANTEP’te, ailesi tarafından okutulmayan ve ilkokul 2’nci sınıftayken okuldan alınan 32 yaşındaki Ayşe Kılıç, ilkokul ve lise eğitimini tamamlayıp, kendi imkanlarıyla Gaziantep Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı.
Metin Faruk TAMER/GAZİANTEP, (DHA)
Baskılar nedeniyle çok sevdiği okulundan 8 yaşındayken ayrılmak zorunda kalan Ayşe Kılıç, tüm baskılara rağmen ilk, orta ve liseyi dışarıdan bitirdikten sonra üniversite sınavına girdi. Kılıç, sınavda 2 yıllık Meslek Yüksel Okulu Muhasebe bölümünü kazanarak bitirdi. Hukuk Fakültesi’ni okumak isteyen Ayşe Kılıç, yeniden üniversite sınavlarına girdi. Bu kez eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünü kazanan Ayşe Kılıç, kayıt yaptıktan sonra birinci sınıfta tekrar sınavlara girdi ve çocukluktan bu yana hayallerini kurduğunu söylediği Gaziantep Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı. Kızlarını okuma azminden uzaklaştıramayan anne, baba ve 4 ağabeyi sonunda pes etti. Ayşe Kılıç, Hukuk Fakültesi’ne kaydını yaptırırken heyecanla yüksek öğrenimine başlayacağı günü beklemeye başladı. Savcı olmayı arzu ettiğini belirten Ayşe Kılıç, şunları anlattı:
"Ailem beni okuldan alınca eğitime ara verdim. Fakat daha sonra hayalimin peşinden gitmek için dışarıdan okudum. İlkokul, ortaokul ve liseyi bitirdikten sonra üniversite sınavına girdim. 2 yıllık muhasebe bölümünü kazandım ve bitirdim. Ama yine vazgeçmedim ve yeniden sınava girerek Hukuk Fakültesi’ni kazandım. Kaydımı yaptırdım ve artık savcılık hayalimi gerçekleştirmek için ders yılının başlamasını heyecanla bekliyorum."
ANNE: KIZIMLA GURUR DUYUYORUM
Annesi 69 yaşındaki Zeliha Kılıç, "Kızım çok zor şartlar altında okudu ve şimdi Hukuk fakültesini kazandı. Onunla gurur duyuyorum. Bütün anne, babalara sesleniyorum. Çocuklarınız okumak istiyorsa engel olmayın. Bırakın okusunlar" dedi.
"BAŞARISINDA BİZİM KATKIMIZ YOK"
Ayşe Kılıç’ın babası, 67 yaşındaki HASAN Kılıç da kızının başarısında aile olarak hiçbir katkıları olmadığını vurgularken, "Ayşe bu okulu tamamen kendi imkanları ile kazandı. Hem çalıştı, hem okudu. Bu tamamen kendisinin başarısıdır. Kendisi küçükken biz okumasını istemedik ama o sürekli okumanın peşinde koştu. İşe girdi, masraflarını kendisi karşıladı ve şimdi hukuk fakültesini kazandı. Bütün anne babalar eğer çocukları okumak istiyorsa engel olmasınlar. Biz zamanında yanlış yapmışız ama şimdi gördük ki insan isterse her şeyi başarabiliyormuş" diye konuştu.
AĞABEYİ:ÇOK İSTEDİ VE BAŞARDI
Ayşe’nin ağabeyi Ali Kılıç ise, özellikle bölgede kız çocukları için, " Kızlar okusa ne olacak?" diye yanlış bir anlayış olduğunu ancak kız kardeşinin bu başarısı ile belki de bir çok genç kıza örnek oluşturduğunu söyledi. Ali Kılıç, küçük yaşlarda kendisinden büyük ağabeylerinin Ayşe’nin okutulmaması için baskı yaptıklarını ve kendisinin ise küçük olduğu için çok fazla bir şey yapamadığını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Bölgemizde yaygın olduğu gibi ailemizde de kız çocuklarının okutulmaması için bir baskı vardı. Ağabeylerim Ayşe’nin okumasını istemediler. O zamanlar ben de küçük olduğum için çok fazla bir şey yapamadım. Ama Ayşe yılmadı. Her zaman okuyup Savcı olmak istiyordu ve şimdi Hukuk Fakültesini kazanarak bu yolda bir adım attı. Onunla gurur duyuyorum."
Kılıç, kendisinin de iki kızının olduğunu ve okumak istedikleri takdirde kesinlikle engel olmayacağını, okuyabilmeleri için tüm olanaklarını zorlayacağını ekledi.
http://www.milliyet.com.tr/disaridan-orta-egitimini-gundem-2106106/