- 27 Ekim 2016
- 1.234
- 799
- 123
- Konu Sahibi Kun fe yekunnn
Cevabınız için teşekkür ederim öncelikle dişim 7 8 aydir ağri yapiyordu üzerine baskı yapinca yemek yerken falan 1 hafta öncede şeker ısırdım o an ağri başladi şekerle kırildı yani dişlerimi fırcalarken diş çıktı sol üstte dış taraftan kırildı iç taraftaki diş duruyor ağrı yok şimdi kırik çıktintan sonra gitti ağrıMerhaba,
Canım dişinin nasıl kırıldığı çok önemli köke doğru diklemesine mi kırıldı yoksa yüzeyden mi? Dişinin kırıldığında ağrıması normal sinirler açığa çıkmış olabilir. Eğer yüzeysel bir kırıksa kanal tedavisi ile kurtarılıp yan dişlerden destek ile kaplama yapılması olabilir sallanıyorsa. Ama diklemesine diş etinin altına giden tam ortadan olan bir kırıksa o diş kanal tedavisi ile kurtarılma şansı çok düşük. Ama sallanmadan kasıt nedir darbe aldıp kırıldıysa o diş zaten belli bir süre sallanır normal. Durup dururken sallanmaya başladıysa muhtemelen diş eti hastalığınız var ve köklerde erime olduğu için diş sağlamlığını kaybetmiş olabilir. Aslında konu o kadar detaylı ki burdan yazıp açıklamak pek mümkün değil de deniyeceğim
1. Seçenek diş darbe adığından sallanıyorsa kanal tedavisi ve üzerine tek diş kaplama olabilir. Darbeden oluşan sallanmalar geçici olabiliyor.
2. Seçenek durup dururken sallanmaya başladıysa kanal tedavisi + sağındaki ve solundaki dişlerden destek alarak köprü yapılabilir ama diş eti hastalığından dolayı kemik erimesi kaynaklı bi sallanmaysa dişlerinize çok iyi bakmanız 6 ayda bir diş taşı temizliği yaptırmanız haline dişinizi belki koruyabilirsiniz
3. Seçenek eğer diş eti problemi varsa film çektirdiğinizde kemik kaybı yoğunsa sağ ve solundaki dişlerde de kemik kaybı başladıysa kaplama yaptırma mantığı gittiği yere kadardır.Çok temiz bakmak şartı ile implant olur. Yanlız altını çizmek istediğim bi konu var diş eti hastalığı başladığı zaman anca kalan hayatınızda dişlerinize ve implant yaprırırsanız implantınıza da dişleriniz gibi bakmanız lazım yoksa onu da kaybedersiniz. Bakımdan kastım günde en az 3 kere fırçalama düzenli diş ipi ya da arayüz fırçası kullanma gibi. Umarım biraz açıklayabilmişimdir başka sormak istediğiniz bişey varsa yardımcı olabilirim
Daha önce sallanmiyordu dişim kırildiktan sonra elledim çok hafif varla yok arasi gibi bişey sallanması dün kanal tedavisine başladım kurtalirisa inş kaplama yapilicak bu arada doktormusunuz bikaç şey daha sorucam ona göre