• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Diş gıcırdatma

berfinbilgen

Guru
Kayıtlı Üye
17 Mayıs 2007
3.156
24
318
İstanbul
Bruksizm (diş gıcırdatma) genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma olayıdır. Toplumumuzda sık rastlanır. Genellikle bu alışkanlığa sahip bireyler bundan habersizdir.

Diş gıcırdatmanın sebepleri nelerdir?

Bruksizmin (diş gıcırdatması) oluş nedenleri hakkında çeşitli görüşler vardır. Bazı araştırmacılar buruksizmin dişler arasındaki kapanış ilişkisinin bozulmasından kaynaklandığını, bazıları santral sinir sistemindeki bir hastalığın neden olduğunu bazı araştırmacılar da bu iki nedeni de kapsayan çok yönlü bir problem olduğunu ileri sürmektedirler.

Duygusal stresler (Herkes stresin bruksizmin nedenleri arasında en önemli faktör olduğu konusunda fikir birliği içerisindedir. Vücudumuzda stres belirtilerini ilk olarak gördüğümüz yer ağız dokularıdır. Stres bruksizmin hem oluş nedeni hem de olayın şiddetini artıran en önemli faktör olarak belirlenmiştir.)

Aşırı sinirli, hassas, titiz bir yapıya sahip olmak
Malokluzyon (dişlerin diziliş ve sıralanışındaki bozukluklar)

Diş gıcırdatması sonucu ağız ve dokularında ne tür rahatsızlıklar oluşur ve belirtileri nelerdir?

Dişlerin çiğneyici yüzünde oluşan aşınma: Dişlerin birbirleri ile sürtünmesi sonucunda oluşan aşınma tüm dişleri kapsayabilirse de özellikle ön dişlerde daha etkilidir.
Dişlerde kırılma: Dişleri sıkma ve gıcırdatma sonucunda ön dişlerin köşelerinde arka dişlerin çıkıntılı kısımlarında mikro çatlaklar oluşur. Röntgen ile saptanamayan bu çatlaklar zamanla büyüyerek dişlerin kırılmasına neden olur.
Dişlerde aşırı hassasiyet: Genellikle soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
Diş etinin geriye çekilmesi ve genellikle bununla birlikte oluşan dişin boynunda diş eti hizasında oluşan çentik şeklindeki aşınmalar: Bu durumun oluşmasına neden olarak ilerleyen yaşa bağlı diş eti çekilmesi ya da aşırı baskı uygulanarak yapılan diş fırçalama gösteriliyorsa da , bruksizm hastalığının dişlerde bu gibi oluşumlara neden olduğu bilinmelidir.
Dişlerde sallanma: Yıllar süren gıcırdatma sonucu dişler gevşeyerek sallanmaya başlar. Aşırı basınç dişleri saran kemik desteğinin kaybolmasına neden olur. Bu durumu telafi etmek için dişlerin kökleri hizasında ekstra kemik çıkıntıları gelişir.
Yanaklarda iritasyon (tahriş): Özellikle dişleri birbirlerine temas ettikleri kapanış çizgisi hizasında, yanağın iç kısmında çizgi ya da kabartı şeklinde fibröz bir oluşum meydana gelir. Bu oluşum nedeni ile sıklıkla "yanak ısırma" olayı ile karşılaşılır.
Kas ağrısı: Özellikle şakak ve yanak bölgesindeki kasların aşırı çalışması bu bölgelerde kas ağrısına neden olur.
Baş ağrısı: yukarıda belirtilen kas ağrısı zaman zaman baş ağrısı şeklinde kendini gösterir.
Çene ekleminde ağrı : Çene eklemine aşırı yüklenilme nedeni ile eklemde ağrı, çıtırtı ve kenetlenme olabilmektedir.

Bu belirtiler diş gıcırdatmasının hemen başlangıcından itibaren ortaya çıkmaz. Olayın şiddetine ve süresine göre bazen yıllar sonra görülebilmektedir. Çoğunlukla belirtilerin tümü birden olmayabilir. Bazen çok az belirti gösterebilir.

Tedavi
Tedavinin amacı dişlerde çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır.

Diş hekimi tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan "gece koruyucuları", diş gıcırdatması semptomatik tedavisinde kullanılan en önemli araçtır. Ancak gece koruyucuları çoğunlukla tek başlarına yeterli olamayabilmektedir.
Bu nedenle hastalığın sergilediği tabloya göre gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerinde uygulanması gerekmektedir:

Stres terapisi,
Rahat uyumayı sağlayıcı önlemler,
Kas gevşetici ilaç uygulaması,
Hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi,
Eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez uygulamaları

Bruksizm olabilirsiniz!

Eskiden patron hastalığı diye adlandırılan bruksizmli kimseler yanak kaslarının kasılıp gevşeyişinden başka deyişle yanak kaslarının hareket etmesinden anlaşılabilir. Genellikle gece uyurken çıkan sesten partnerinin rahatsız olması veya tesadufen, baska sebeple gittiğiniz Diş Hekiminizin muayenesi ile anlaşılır.

Uzun yıllar diş sıkan kimselerde, ağızlarında tüm dişleri var olsa bile zamanla yaşlı bir yüz ifadesi oluşur, çünkü diş dıkma sonucu aşınmış dişler burun ve çene ucu mesafenin azalmasına sebep olur.

Bruksizm nelere sebep olur?

Dişlerin çiğneyici yüzünde oluşan aşınma: Dişlerin birbirlerine sürtünmesi sonucunda oluşan aşınma ön ve arka dişlerde kısalmalara sebep olur. Dişler daha kısa gorunur ve ilerlemis vakalarda kişi daha yaşlı bir ifadeye burunur

Dişlerde kırılma: Dişleri sıkma ve gıcırdatma sonucunda ön dişlerin köşelerinde arka dişlerin çıkıntılı kısımlarında mikro çatlaklar oluşur ve zamanla büyüyerek dişlerin kırılmasına neden olur.

Dişlerde aşırı hassasiyet: Dişlerde olusan kırık ve çatlaklardan dolayı soguğa ve sıcağa karsı asırı hassasıyet olusur. Ani diş sızlamaları başlar.

Diş etinin geriye çekilmesi ve genellikle bununla birlikte oluşan dişin boynunda diş eti hizasında oluşan çentik şeklindeki aşınmalar: Bu durumun oluşmasına neden olarak ilerleyen yaşa bağlı diş eti çekilmesi ya da aşırı baskı uygulanarak yapılan diş fırçalama gösteriliyorsa da , bruksizm hastalığının dişlerde bu gibi oluşumlara neden olduğu bilinmelidir.

Dişlerde sallanma: Yıllar süren gıcırdatma sonucu dişler gevşeyerek sallanmaya başlar. Aşırı basınç dişleri saran kemik desteğinin kaybolmasına neden olur. Bu durumu telafi etmek için dişlerin kökleri hizasında ekstra kemik çıkıntıları gelişir.

Yanaklarda irritasyon- yanak ısırma : Özellikle dişleri birbirlerine temas ettikleri bölgede, yanağın iç kısmında çizgi ya da kabartı şeklinde fibröz bir oluşum meydana gelir. Bu oluşum nedeni ile sıklıkla "yanak ısırma" olayı ile karşılaşılır.

Kas ağrısı: Özellikle şakak ve yanak bölgesindeki kasların aşırı çalışması bu bölgelerde kas ağrısına neden olur.

Baş ağrısı ve boyun ağrıları: yukarıda belirtilen kas ağrısı zaman zaman baş ağrısı şeklinde kendini gösterir.

Çene ekleminde ağrı : Çene eklemine aşırı yüklenilme nedeni ile eklemde ağrı, çıtırtı ve kenetlenme olabilmektedir.

Bu belirtiler diş gıcırdatmasının hemen başlangıcından itibaren ortaya çıkmaz. Olayın şiddetine ve süresine göre bazen yıllar sonra görülebilmektedir. Çoğunlukla belirtilerin tümü birden olmayabilir. Bazen çok az belirti gösterebilir.

bendede var gece koruyucu verdi doktor ama önemsemedim takmadim korktum simdi gece kesin takcam:(((

bendede diş gıcırdatması var... doktor bunun psikolojik bi durum olduğunu söyledi.ve bana atarax verdi...gece yatmadan yarım alıyorum iyi geldi....

Malesef bende de yıllardır bu sorun varmış da "sorun" olduğunu yeni öğrendim. Gıcırtma yanında çok da sıkıyorum dişlerimi, gündüzleri fark ettikçe gevşetme olanağı var ama geceleri malesef engelelyemiyorsunuz, gündüz bile çoğu zaman fark edemiyorsunuz, çünkü okadar alışmışım ki artık. Pazartesi gideceğim bakalım doktora, korktum çünkü tüm dişleriniz dökülebiliyormuş :gitme: Nezamandır ağrılarım dinmiyor ama dişçi birşey yok dişlerin sağlam diyordu,:uhm: Ayrıca baş ağrılarım ve boyun ve ense ağrılarım da feci... Diş eti kanamalarım da var... Sallanmalar ve aralanmalar var... Yok yok yani, iyice korktum ben !!! Dökülecek dişlerim diye, sanırım çok geç kaldım, Pazartesi, olan biteni tekrar paylaşırım, benim için dua edin arkadaşlar :a015:

bende de var bu dert. bazen o kadar gıcırdatıyorum ki kendi sesime uyanıyorum.
doktora gitmem gerek ama üşengeçliğimden erteliyorum.
birgün dişlerim elime dökülecek ama ne zaman

Malesef bendede olan bir problem,bazı geceler ön dişlerimden birini kırdım zannederek o sesle uyanıyorum. :(
Aşırı stres yaşadığım ,üzüldüğüm zamanlarda çok şiddetli olduğunu sabah çenemin ağrısından fark edebiliyorum
sanırım yakında gece plağı denen şeyi kullanmaya başlayacağım...

bu hastalıkın için sanırım en kesin çözüm gece plağı ama yaptıran varmı ne kadar tutuyor masrafları paylaabilirse güzel olur? ve tabi bide nerede yaptırdığını?

merhaba kızlar bu dert bende 10 yılı aşkın süredir var neler yapmadımki psikiyatrsite gittim beyin elektrosu çektirdim bişey çıkmadı uzun yıllar zaten depresyon tedavisi gördüm o aralar biraz rahatlamıştı sonra diş plağı yaptırdım maliyeti çöok ucuz 40 liraydı 3 sene önce onu kullandım ama sıkıntı verdi bana doktorumda demişti kullanmıycanki boşuna yaptırıyorsun diye gerçekten öyle oldu son yıllarda yien had safhada bebk istediğim için antidepresan kullanamıyorum ve bi yıldır hadsafhada eşim diyor plağı yine kullandım bu sefer ittirdiğim için çenemde ve dişlerimde başka türlü bir ağrıyla uyanıyorum yani plakada pek işe yaramadı son günlerde migrenim iyice coştu ve kafam uyuşuyor noroloğa gitmeyi düşünüyorum diş gıcırdatmadan mı bilmiyorum sağlıklı uyku uyuyamadığım için olabilir diye düşünüyorum allahım hepimize yardım etsin çok illet bişey bu nasıl kurtulunur bilmiyorum

Malesef bende de yıllardır bu sorun varmış da "sorun" olduğunu yeni öğrendim. Gıcırtma yanında çok da sıkıyorum dişlerimi, gündüzleri fark ettikçe gevşetme olanağı var ama geceleri malesef engelelyemiyorsunuz, gündüz bile çoğu zaman fark edemiyorsunuz, çünkü okadar alışmışım ki artık. Pazartesi gideceğim bakalım doktora, korktum çünkü tüm dişleriniz dökülebiliyormuş :gitme: Nezamandır ağrılarım dinmiyor ama dişçi birşey yok dişlerin sağlam diyordu,:uhm: Ayrıca baş ağrılarım ve boyun ve ense ağrılarım da feci... Diş eti kanamalarım da var... Sallanmalar ve aralanmalar var... Yok yok yani, iyice korktum ben !!! Dökülecek dişlerim diye, sanırım çok geç kaldım, Pazartesi, olan biteni tekrar paylaşırım, benim için dua edin arkadaşlar :a015:

Çok geçmiş olsun, ihmal etmeyin. Dişlerinizi sıktığınız için ensenize, omurlarınıza büyük yük biniyor tabi, ileri aşamada fıtığa bile neden olabilir.

Küçükken annesiz, alkolik, şiddet eğilimli bir babayla yaşamamın sonucu, bütün gece dişlerimi gıcırtadıyordum. 11-12 yaşında babamın yanından büyükbabamların yanına taşınmamla birlikte bu sorunum kendiliğinden düzeldi. Demem o ki, altında yatan psikolojik nedenler çözüldüğünde bu sorun da kendiliğinden hallolabilir.

Arkadaslar tamamen psikolojik.Kolay hallolan fakat önlenmediğinde ciddi diş kayıplarına sebep olabilecek bir sorun bu.
Tedavisi oldukça kolay diş hekiminize gittiğinizde ağzınızdan klasik ölçü alınacak birkaç gün icinde agzınıza ve dislerinize uygun size ozel silikon bir kalıp yapılacak bu kalıbı gece yatarken duzenlı taktıgınız takdirde bir kac ay içinde bu sorundan tamamen kurtulmus olacaksınız.
Çok şiddetli olmayan daha hafif durumlarda çeşitli sakinleştirici şuruplar hatta en dogal yontemi ile her gece yatmadan once bır kase yogurt yıyerek bu etkiyi azaltmanızda mumkun.
Eğerki bu probleminizi ciddiye almazsanız bir sure sonra dişleriniz aşınarak ciddi diş sorunları ve kayıplara sebep olacaktır.
Çok basit bir tedavisi varken ihmal etmeyelim lütfen ...

mutlaka gelişmeleri bizimle paylaş canım

aynı sorun malesef bendede var bazı geceler o kadar şiddetli bi ağrıyla uyanıyorum ki anlatamam dr plak yaptır dedi ama 40 lira falan değildi 200 lü bişeyler söyledi tam aklımda kalmadı çok pahalı geldi erteledim bende ama ciddiboyutta biliyorumm biraz araştırıp yaptırıcamm

aynı sorun malesef bendede var bazı geceler o kadar şiddetli bi ağrıyla uyanıyorum ki anlatamam dr plak yaptır dedi ama 40 lira falan değildi 200 lü bişeyler söyledi tam aklımda kalmadı çok pahalı geldi erteledim bende ama ciddiboyutta biliyorumm biraz araştırıp yaptırıcamm

Yarın öbür gün keşke dememek için bence biran önce araştir yaptir canim

Bana da gece plağı verdiler, tam bir aydır kullanıyorum. Malesef daha önce paylaşamadım, memlekette ve tatildeydim :kedi: Çiçekcik sen niye kullanmadın ki, valla aldığım günden beri hiç aksatmadan kullanıyorum ama bakalım bu hafta içinde kontrole gideceğim tekrar, aslında 15 gün içinde etkisini görmeliymişim ama.... bilemiyorum artık...

Bana da gece plağı verdiler, tam bir aydır kullanıyorum. Malesef daha önce paylaşamadım, memlekette ve tatildeydim :kedi: Çiçekcik sen niye kullanmadın ki, valla aldığım günden beri hiç aksatmadan kullanıyorum ama bakalım bu hafta içinde kontrole gideceğim tekrar, aslında 15 gün içinde etkisini görmeliymişim ama.... bilemiyorum artık...

Gelişmeleri bizimle paylaş canım bekliyoruz

berfincim gittim anlattım tekrar doktora, etkisini görmedim dedim gece plağın, zaten çok sıkıyordu ve de her sabah kanama yapıyordu, oda normal değilmiş...Şimdi başka birşey yazdı, "yumuşak plak" ... akannehir Daha kullanmaya başlamadım, pazartesi alacağım bakalım bu nasıl birşey aynısının yumuşağıymış, çünkü gece plağı çok sertti ve aşırı rahatsızlık veriyordu.

Back