• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Diş Gıcırdatma

Yagmurun_kizi

Çocuklarım benim herşeyim...
Kayıtlı Üye
11 Aralık 2015
6.602
8.284
148
Toplumumuzda sık rastlanan diş gıcırdatma, genellikle uyku esnasında, güçlü çene hareketlerinin oluşturduğu bir olaydır. Bu alışkanlığa sahip bireyler, genellikle bundan habersizdir.

Sebepleri nelerdir?

Diş gıcırdatmasının birçok nedeni olabilir. Dişler arasındaki kapanış ilişkisinin bozulmasından kaynaklanabileceği gibi, sinir sistemindeki bir hastalıkta neden olabilir. Hatta bazı araştırmacılara göre bu iki nedeni de kapsayan çok yönlü bir problemdir.

Duygusal stresler, diş gıcırdatmasına yol açan en önemli sebeplerden biridir. Aşırı sinirlilik, hassasiyet, titiz bir yapıya sahip olmak ile dişlerin diziliş ve sıralanışındaki bozukluklar, diş gıcırdatmasını oluşturur.

Diş gıcırdatması sonucu oluşan rahatsızlıklar
Diş gıcırdatması şunlara neden olur: Dişlerde kırılma, aşırı hassasiyet (özellikle soğuğa karşı), diş etinin geriye çekilmesi, dişlerde sallanma, tahriş, şakak ve yanak bölgesinde kas ağrısı, baş ağrısı, çene ekleminde ağrı.

Bu belirtiler diş gıcırdatmasının hemen başlangıcından itibaren ortaya çıkmaz. Olayın şiddetine ve süresine göre bazen yıllar sonra görülebilmektedir. Çoğunlukla belirtilerin tümü birden olmayabilir. Bazen çok az belirti gösterebilir.

Tedavi

Tedavinin amacı çene ekleminde ve dişlerde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır.

Diş hekimi tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan "gece koruyucuları", diş gıcırdatması tedavisinde kullanılan en önemli araçtır. Ancak gece koruyucularının çoğunlukla tek başlarına yeterli olamayabilmektedir.

Bu nedenle hastalığın sergilediği tabloya göre gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerinde uygulanması gerekmektedir:
*Stres terapisi,
*Stres terapisi,
*Kas gevşetici ilaç uygulaması,
*Hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi,
Eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez uygulamaları.

ben gıcırdatıyomuşum :1shok: ablam söyledi... Bi kaç kerede kendimi dişlerimi sıkarken yakaladım.. Sinirsel benimki heralde...

oho gıcırdatmak ne kelime ortalığı gıcırtımla ayağa kaldırıyomuşum,hele bide o gün gerginsem daha da beter oluyomuş zavallı eşim hep uykudan uyanıyomuş sesten.doktora gittim gece koruyucusu verdiler ama ben takmıyorum.rahatsız oluyorum

Bir de genetik herhalde.Çünkü babamda da var bende de.Ama artık gıcırdatmıyorum.Çünkü ağzımda gıcırdatacak dişim kalmadı.

bende sitres yaşadıgım zamanlarda yapıyorum bikeresinde nasıl yaptımsa dudagımı patlatmışım acısı 1 hafta sürdü

Bir de genetik herhalde.Çünkü babamda da var bende de.Ama artık gıcırdatmıyorum.Çünkü ağzımda gıcırdatacak dişim kalmadı.

hüsran :1yes2: :Roflol: bende de diş kalmadı gece dişlerimle keman çalıyorum sanki bazen ben bile farkına varıyorum yakınlarıma verdiğim rahatsızlıktan özür dilerim ,tamamen duygusal:Roflol:

Aşkım da aynı durumda ve içim acıyor.Nasıl bu kadar eziyet edebiliyor kendine bilmem?Diş etleri çekildiği için bikaçını kaybetmiş ve diğerleri de sanki dökülüvereceklermiş gibi duruyor.Çoğu çekilip protez yapılması gerekiyor ama korkusundan gidemiyor.

Bendede var bu sorun arkadaşlar.Ama bende ne diş sıralamsında bozukluk nede boş yer var.Sabahlara kadar gıçıttatmadan öte bir ses çıkarıyormuşum.Bunu kızım bile söyledi.Anne benim içim acıyor o sesle.Sen nasıl dayanıyorsun diyor.Ama tabiki sabah çene ağrısı ve çok sık baş ağrısı oluyor bende.Benimkide sinirsel.Çok kızdığım zaman dahada şiddetli gıcırtatıyormuşum öyle söylüyorlar.

:çok üzgünüm: benimde cenede kilitlenme oluyordu ve agzımı açıp kapatırken bazen yemek yerken kat kut sesler çıkıyordu doktora gittim kzızım kime bukadar sinileniyorun diye sorunce şok oldum dişleri sıkmakdan kaynaklanıyormuş o donemde çok stresliydim banada geve takmam için koruyucu verdı bır iki kez kullandım diş etlerinde kanam yaptı ve sabah kalkdıgımda daha çok agrıyordu bırakdım şimdi öyle bi sorunum yok ama eşim çok kötü bende onu uyandırıyorum çünkü o anda nekadar stres yaşadıgını biliyorum içim acıyor ama dalınca tekrar başlıyor tek sorun stresi yenmek ama o da bu yaşam tarzında zor olsa gerek

bende ve erkek kardeşimdede var aynı sorun ama arkadaşlar bunlar iyi günler bir ara çok büyük bir bunalım yaşamıştım ogünlerden bir kaç ay sonra boynumun soltarafında şiddetli bir ağrı başımın solyanı ve sol kulağım matkapla deliniyor gibi ağrıyordu dişlerim tümü birden hele çenem tam 4ay boyunca tutuktu ağzımı açmak ne kelime sadece aralayabiliyordum hadi katı yiyrcekler yiyemiyodum ekmek gibi çorba ile geçiştirmeye çalışıyodum öğünlerimi bu seferde kaşık ağzıma girmiyodu zorlasam çok canım acıyodu derken sebebin ne olduğunu bilmiyorumya diş doktoruna gittim çıkmayan 20lik diş olabilir belki sebep dedi kulak burun boğaz doktoruna gittim belki orta kulak iltihabıdır diye yok kardeşim bişi çıkmadı güçlü bir ağrı kesici ve kas gevşeltici verdi neyse bende bunu 4 ay boyunca çektim sonra tesadüflerle internette karşılaştım diş gıcırdatmanın sebepleri olan durumları en ağır şekliyle yaşamışım ama gittiğim doktorlar hiç bunu sormadılar bana bende ozaman hiç söylemeyi akıl edememiştim şimdi çok şükür o günler geride kaldı ben gıcırdattığımı bilmiyodum fakat birlikte kaldığım arkadaşlarım kuzenlerimin sölediğine göre inşaat kazısı yapıyomuşum geceleri :)

kızlar benim oğlum yedi yaşında aynı sorun bizdede var.oğlum çok sinirli bir yapı sahip ,ayrıca kardeş kıskançlığımızda var. dolayısıyla bende sinirsel ve duygusal olduğunu düşünüyorum.ablamda uyurken dişlerini çok gıcırtatırdı ııııyyy şimdi ses kulağımda çınlandı tuhaf oldumkafamçokkarıştı ve ablamda aynı oğlum gibi çok sinirliydi demekki bunun genetik tarafıda var...a.sŞeniz

Rahmetli babamda sürekli yapardı
niye yapıyorsun dediğim zaman elimde değil
isteyerek olmuyor derdi hep
Nur içinde yatsın babacığım

Ben de diş gıcırdatardanım.Sinirsel olmaktan daha çok genetik olduğuna inanıyorum.Çünkü aynı durum annemde de var.Benden de kızıma geçmiş sanırım o da gıcırdatıyor.

benim 12 yaşındaki oğlum da dişlerini gıcırdatıyor çok üzülüyorum bazen. içine attığı şeyler var belki de. geçmezse bir uzmana götürmeyi düşünüyorum:(

bende gicırtadıyorum ve sadece uykuda değil sakinleştirici bile kullandım ama hala geçmedi

benim bir önerim var dişçiden silikon damak alabilirsiniz
böylece hem dişleri kurtulur hemde siz rahat uyursunuza.s.

Back