• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Dini nikah sorunu

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Benim imam nikamı eşimin amcası kıydı, o sebeple evlenme cüzdanına ihtiyaç duymadık. Düğüne/Nikaha 1 gün kala kıyıldı. Amcamız değil de başkası kıysaydı resmi nikahımızdan sonra kıyardık.
Çok çok çok erken bence, pişman olabilirsiniz.

Ablacim 1500 yil once belediye mi vardi sence? Nufus kaydi mi vardi?

Nikah aile birligini resmi yollarla ilan etmektir. Peygamberler zamaninda dini lider ayni zamanda devlet baskanidir, gordugun gibi dinle yonetilen devletlerde din ve devlet ayni kapiya cikiyor.

Simdi zaman degisti, devlet yonetimi aile kutugnu duzenliyor. Bu yuzden de nikah belediyede resmi sekilde yapiliyor. Imam camide oluyor biliyorsunuz. Imam nikahi kiydiktan sonra adam resmi evraklarinizi alip belediyeye goturecek hali yok ya? Imamlarin devlet yonetiminde bir yetkisi yok, sadece belediyenin var kapis?
Yil 2018
Hala su aciklamalari yaptigimiza cidden inanamiyorum.
Kahve icmek icin dini nikah yapan adamin,sevismek icin de israr etmeyecegi ne malum? Bir de ailesi teklif ediyor dini nikah olsun diye. Ne manasiz

Ablacim 1500 yil once belediye mi vardi sence? Nufus kaydi mi vardi?

Nikah aile birligini resmi yollarla ilan etmektir. Peygamberler zamaninda dini lider ayni zamanda devlet baskanidir, gordugun gibi dinle yonetilen devletlerde din ve devlet ayni kapiya cikiyor.

Simdi zaman degisti, devlet yonetimi aile kutugnu duzenliyor. Bu yuzden de nikah belediyede resmi sekilde yapiliyor. Imam camide oluyor biliyorsunuz. Imam nikahi kiydiktan sonra adam resmi evraklarinizi alip belediyeye goturecek hali yok ya? Imamlarin devlet yonetiminde bir yetkisi yok, sadece belediyenin var kapis?
Önce bir dediğimi anlasaydınız keşke..
Bende diyorum zaten yasal olarak hak hukuktan faydalanamaz bu zaten değiştirilemez bir gerçek.. ancak 3 ay içinde resmi nikah yapılmazsa dini olarak düşer demiş arkadaş böyle birşey yok diyorum.. koca 3 kere şahit önünde boş ol demezse boşanamaz yani bende kıyılması taraftarı değilim çünkü ola ki ayrılık oldu o adam onu boşamazsa bir ömür Allah nezdinde karısı olarak yaşıyo olacak ve buda büyük günah tabiki..

Peki önceden resmi nikah varmıydı.. peygamberler zamanında sadece dini nikah vardı o zaman onların nikahı olmamış mı olıyor.. 3 ay içinde resmiyet olmalı diye bir ayet veya hadise denk gelmedimde..
Söylediğiniz şey konuyu başka yere çekiyor.
Zamanın şartlarını göz önünde bulundurun.
Nikahta esas olan ilandır yani duyurmaktır.
Bunun sebebi de insanlar arasında dedikodu olmasın ve kişilerin evli olduğu bilinip başkalarından gelecek tekliflerin önü kapatılsın, haram olarak birlikte yaşadıkları sanılmasın diye yapılan yazılı akittir.
Dini nikahta kadının hakları vardır.
Ama günümüzde sadece dini nikahın hakları geçerli olmadığı için resmi nikah olmadan yasaklanmıştır.
Bir zamanlar sadece dini nikah yapılarak kandırılıp ikinci eş olan kadınların mağduriyyeti ortadadır.

Böyle bir bahane için dini nikah kıymak ne kadar mantıklı? Diyelim ki dini nikahı kıyıp rahat rahat kahvenizi içtiniz ama sonra bişey oldu ve ayrıldınız, bu durumda dini nikahın size nasıl bir faydası olmuş olacak? Elalem konuşmasın diye derseniz kusurabakmayın bu sefer daha fazla konuşurlar "dini nikah yaptı ay sonra da ortada kaldı cık cık" demelerini istemiyorsanız nişanlınıza bunun pek de parlak fikir olmadığını belirtin.

Katiliyorum. Bu sefer de konu sahibesi dul kaldi diye kafa utuleyecekler.

O zaman diyeceksiniz ki cumhuriyete göre devlete göre yasal değil..
Yoksa karı koca hayatı yaşamak için dini nikah Allahın önünde geçerli hükümlüdür yani 3 ay resmi olmazsa dinde düşer diye birşey söz konusu değil.. yasal olarak günümüzde hak hukuktan faydalanamaz bu yüzden ülkemizde yasak..

iyide nikahın anlamı duyurmaktır. bu bununla evli bu bunun karısı kocasıdır diye. yani bir imam iki aile büyüğü ile kendi aralarında yapılan nikahla karı koca hayatı olmaz Allah önünde. sizin dediğiniz mantık yanlış kullanımlara yol açar. sevişmek isteyen gidip imama nikah kıydırır.
3 ay konusunu bende hiç duymamıştım.

https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-...ran-kimse-ayrica-dini-nikah-kiydirmali-midir-
Yasalara gore artik resmi nikah yapilmadan dini nikah yapilmiyor
Yasak.

Bizim bir tanidigin basina geldi hoca reddetti yasak dedi once resmi nikahinizi yapin dedi.
Dogrusu da bu bence

Ama illa ki yapanlar vardir.

Bence yapma..
Ben de aynı şeyi yazmak için gelmiştim ama huyum kurusun böyle konularda önce google'a bakar sonra yazarım. İyi ki de yapmışım. O şart kaldırılmış bilginiz olsun. Yorum yapmayacağım, durduk yere ban yemek istemiyorum.

merhaba daha 1,5 ay önce söz&nişan yaptık. dügün kısmetse seneye agustostan sonra olacak.
nişanlımın ailesi ile sabah karsılastık ayak üstü konustuk dini nikahı yapalım falan diyolar. benim ailem biraz tutucu. nişanlıda olsak dısarı cıkmamıza izin vermiyor cok fazla. gerekce olarakta rahat olursunuz gezersiniz diyolarr. ailemin dahaa bu konudan haberi yok ama karşı cıkmazlar. ben istemiyorum çünkü daha cok erken. nişanlımda istiyor, en azından rahat bi şekilde cıkar kahvemizi içebiliriz bu durum canımı sıkıyor diyor. napıcam nasıl sıyrılabilirim nasıl erteleyebilirim ya da olmalı mı sizcede ? siz dügüne ne kadar kala yaptınız dini nikahıakıl verin yardımcı olun lütfen
Dini nikahınızın olmaması bir yerde oturup çay içmenize engel değil ki, o nasıl bir mantık. Ben de sizin yerinizde olsam istemezdim. Nişanlınızla konuşun elbette bir yerlere gidebiliriz bunun için dini bikaha gerek yok bence ailem kabul etmez hiç konuyu açmayalım diyin.

O zaman diyeceksiniz ki cumhuriyete göre devlete göre yasal değil..
Yoksa karı koca hayatı yaşamak için dini nikah Allahın önünde geçerli hükümlüdür yani 3 ay resmi olmazsa dinde düşer diye birşey söz konusu değil.. yasal olarak günümüzde hak hukuktan faydalanamaz bu yüzden ülkemizde yasak..

Şeriatla yönetilen ülkelerde tabiki dini nikah tektir yeterlidir o bizi ilgilendirmez. Dini nikah Allah katında gereklidir mutlaka olmalıdır, resmi nikahta devlet katında mutlaka olmalıdır biri olmadan diğerinin hükmü yoktur. İmam nikahı resmi nikahtan en fazla üç ay önceden kıyılabilir resmi nikahla tamama erdirilmelidir. İddalaşıp üste çıkılıcak bi durum değildir bu araştırın okuyun gezip tozmak için dini nikah kıyılamaz zaten hükmü olmaz; tıpkı 3 defa boşol demenin yersizliği gibi. Nihayetinde 1 defa dahi boşol denilse dini nikahı tazelemek gerekir.

Peki önceden resmi nikah varmıydı.. peygamberler zamanında sadece dini nikah vardı o zaman onların nikahı olmamış mı olıyor.. 3 ay içinde resmiyet olmalı diye bir ayet veya hadise denk gelmedimde..
Böyle bir ayete denk gelmemeniz çok normal;zira o zamanlarda belediye, Cumhuriyet, resmi kurumlar yoktu. Devir va kanunlar değişti, dini nikahının yerine artık resmi nikahın hükmü geçerli oldu bütün dünyada.
Katiliyorum. Bu sefer de konu sahibesi dul kaldi diye kafa utuleyecekler.
Nerden tutsan elinde kalıyor. Böyle şeylerin muhabbetinin bile yapılması bana saçma geliyor açıkçası.

iyide nikahın anlamı duyurmaktır. bu bununla evli bu bunun karısı kocasıdır diye. yani bir imam iki aile büyüğü ile kendi aralarında yapılan nikahla karı koca hayatı olmaz Allah önünde. sizin dediğiniz mantık yanlış kullanımlara yol açar. sevişmek isteyen gidip imama nikah kıydırır.
3 ay konusunu bende hiç duymamıştım.
Anlatamıcam detaylı şimdi.. dine göre öyle sen yaşarsın yaşamazsın sana kalmış birşey araştırırsanız karşınıza çıkar zaten.. bende kıyılması taraftarı değilim büyüklere göre günah olmasın zina olmasın işte..

resmi nikahım düğünden 3 gün önce olmuştu, resmi nikahtan çıkıp eve gelmiş dini nikahımızı kıydırmıştık
ki bildiğim kadarıyla resmi nikah olmadan kıymıyorlar dini nikahı
ki bence sırf rahat gezelim diye yapılacak dini nikahı kabul etmeyin gerekçe sunmanıza gerek var mı istemiyorsunuz bitti gitti
neredeyse bir sene var resmi nikaha o zaman düğünü öne alalım deyin sizde rahat gezmeye bu kadar hevesli madem

Böyle bir ayete denk gelmemeniz çok normal;zira o zamanlarda belediye, Cumhuriyet, resmi kurumlar yoktu. Devir va kanunlar değişti, dini nikahını resmi

Nerden tutsan elinde kalıyor. Böyle şeylerin muhabbetinin bile yapılması bana saçma geliyor açıkçası.
Evet yoktu ama şuandada 3 ay içinde resmiyete dökülmezse dini nikah düşer diye birşey söz konusu olamaz..

Tabi ki geçersiz değil. Ama yaşadığınız toplumun yürütme ve kararlarına göre hareket etmek esastır. Dinen de bu tavsiye edilir. Aykırı olmamak..

Mesela Avrupa ve Amerika ülkelerinde din adamları nikah kıyabilir ekstra bir işleme gerek yoktur. Ki orada da kişiler gidip hükümet binalarında kıydırabiliyor.
Ama bence bu bizim ülkemizde çok farklı amaçla kullanılabileceginden din adamlarına bu yetki sadece dini boyutta sözel olarak verilmiştir.
Hala daha resmi nikah sormayan din adamları var. Amaç kadın ve çocuk haklarını, aile birliğini korumak sonuçta..

Müftülüklere yetki verilecek deniyordu en son. Yasal boyutta işlemler varsa bence sakıncası yok..

Kendinizi kandırmadan önce bi araştırın.

Dini nikah; resmi nikah olmadan yapılırsa en geç 3 ay içinde resmi nikah yapılmalı. Yapılmazsa herhangi bir hükmü kalmaz.. Resmi nikah olmadan da dini nikahın herhangi bir hükmü olmaz.
Yok ole birsey.

Dini nikah tek basina Allah indinde.. resmi nikah hem Allah indinde ve resmiyette gecerlidir. Birinin olmasi yeterli dinen

Kendinizi kandırmadan önce bi araştırın.

Dini nikah; resmi nikah olmadan yapılırsa en geç 3 ay içinde resmi nikah yapılmalı. Yapılmazsa herhangi bir hükmü kalmaz.. Resmi nikah olmadan da dini nikahın herhangi bir hükmü olmaz.
resmi nikah olmadan dini nikah olmaz zaten nikahın anlamı duyurmaktır. Dini nikahı nasıl duyuracaksınız. 3 ay mevzusunu da hiç duymamıştım doğrusu

yani bizim oralarda evlilik cuzdanı olmadan dini nikah kıymıyor hocalar.
ama bizim tanıdık olduğu için düğünden 1 hafta önce yapmıştık. düğün gecesi uğraşmak istemedik.
1 sene nikahlı olmak çok saçma. dünyanın binbir türlü hali var. bence hiç girmeyin o işlere.
işin sonunda ne olcağı belli olmaz. nişanlınız da nasılsa artık karı kocayız deyip sizi sıkıştırabilir.
sonra iş bozulur falan neme lazım.

İmam nikahı resmi nikahtan en fazla üç ay önceden kıyılabilir resmi nikahla tamama erdirilmelidir.

Bu kimin görüşü?

Ayet ya da hadis olamaz zira o devirlerde resmi nikah yok

Bu durumda en fazla günümüz hocalarından birinin görüşüdür

Neden kesin bir kuralmış gibi yazıyorsunuz ki

Resmi nikah öncesi dini nikah kıyılması Türkiye'de Ceza Kanunu'na göre suçtu, o suç tipini kaldırdılar artık suç değil

Ama dini nikah 3 ay içinde resmi nikah olmazsa geçersizdir diye bir hüküm nerede var

Yasalara gore artik resmi nikah yapilmadan dini nikah yapilmiyor
Yasak.

Bizim bir tanidigin basina geldi hoca reddetti yasak dedi once resmi nikahinizi yapin dedi.
Dogrusu da bu bence

Ama illa ki yapanlar vardir.

Bence yapma..

En doğrusu çünkü bakıldı ki millet zıvanadan çıkıyor toplumun faydasına göre çözümler geliştirildi, resmi nikaha öncelik verildi. Kadının haklarını, aile kavramını korumak için insanların bencil çıkarlarının önüne geçildi bi nevi. Keşke her kadın önce kandine saygısı için resmi nikah olmadan dini nikah kıydırmasa.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back