Dili doğru ve güzel kullanmak

Dili doğru ve güzel kullanmaktan daha önemlisi, doğru üslub kullanmaktır bana kalırsa.
Kadın gelmiş, "kocamdan dayak yedim" diye konu açmış mesela, altta birsuru yorum, türkçeyi nerede öğrendin vs.vs.
Benim annem cok istemesine ragmen okutmamislar, 13 yasinda evlendirmisler mesela, senelerce cirpindi, bizden yardin istedi, okuma yazma öğrenmek için. Şimdi bu kadin "herkes" yerine "herkez" yazmis diye yadırganacak mi?
Kimsenin ne yaşadığını, kendisine ne tür imkanlar sunulduğunu bilemeyiz. Bu nedenle benim için insanların derdi, türkçeden de önce gelir, noktadan, virgulden de.
Evrensel bir dil var, "sevgi" diye. Ben bu dili kullanabilene hayranlık duyarım bir tek.

Dili doğru ve güzel kullanmaktan daha önemlisi, doğru üslub kullanmaktır bana kalırsa.
Kadın gelmiş, "kocamdan dayak yedim" diye konu açmış mesela, altta birsuru yorum, türkçeyi nerede öğrendin vs.vs.
Benim annem cok istemesine ragmen okutmamislar, 13 yasinda evlendirmisler mesela, senelerce cirpindi, bizden yardin istedi, okuma yazma öğrenmek için. Şimdi bu kadin "herkes" yerine "herkez" yazmis diye yadırganacak mi?
Kimsenin ne yaşadığını, kendisine ne tür imkanlar sunulduğunu bilemeyiz. Bu nedenle benim için insanların derdi, türkçeden de önce gelir, noktadan, virgulden de.
Evrensel bir dil var, "sevgi" diye. Ben bu dili kullanabilene hayranlık duyarım bir tek.
:KK9:

"mission completed" hadi bakalım ;)

bu forumda bir kez bile böyle büyük derdi olan birine "herkes değil herkez" gibi düzeltme yapan görmedim. konuyu anlaşılmaz şekilde yazanları ben de çok kez uyardım. kendim de hata yaparım mesela büyük harfleri kullanmam vs ama bu konunun anlaşılmasını güçleştiriyor mu? hayır. sorun yok o zaman.

konuda anlatılmak istenen şeyi anlamayıp kime neyi kanıtlarcasına böyle toplumsal mesajlı yazılar yazıyorsunuz bilmiyorum ama ben de yakında "okuduğunu anlayamamak" diye bir konu açacağım büyük ihtimalle.

"mission completed" hadi bakalım ;)

bu forumda bir kez bile böyle büyük derdi olan birine "herkes değil herkez" gibi düzeltme yapan görmedim. konuyu anlaşılmaz şekilde yazanları ben de çok kez uyardım. kendim de hata yaparım mesela büyük harfleri kullanmam vs ama bu konunun anlaşılmasını güçleştiriyor mu? hayır. sorun yok o zaman.

konuda anlatılmak istenen şeyi anlamayıp kime neyi kanıtlarcasına böyle toplumsal mesajlı yazılar yazıyorsunuz bilmiyorum ama ben de yakında "okuduğunu anlayamamak" diye bir konu açacağım büyük ihtimalle.
Okudugunu anlayamayanlardan bende cok muzdaribim cok 😂😂

Ben de bu konuyu önemseyen ve dert edinen biriyim.
Bir kaç konuda,dilimizi doğru kullanma ve imlaya dikkat etme hususunda,uygun bir üslupla eleştiri yaptığımda, ne yazık ki karşı eleştiri getirenler oldu.
Siz TDK musunuz?
Derdi olan insanlar bir de imla mı düşünecek?
Millete diyorsun ama sen de şu kelimeye kesme işareti koymuşsun,konmaz,ha haaaa,vb.
Bu nedenle ben kendime dikkat ederken başkalarına hatırlatma veya uyarıda bulunmamayı tercih ediyorum artık.
Ben de öyle ama söylemeden geçemeyeceğim... TDK mısınız? ( musun değil) :))

Eklentiler

• Screenshot_20190309-185202_Chrome.webp
    Screenshot_20190309-185202_Chrome.webp
    99,7 KB · Görüntüleme: 86
"mission completed" hadi bakalım :KK66:

Sassy belki sen görmedin ve nefes almadan paragraf bloku bırakanlara ablam gözünü sevem beynimizi mıncıkladın diyosun, kabul ben de diyorum bazen. Öte yandan iyi niyetle fakat pek de yol yordam bilmeden yazan üyelerin konularının bayan değil kadın, sorunsal ne demek tdkda yazıyo mu vs diye alakasız şekilde uyuz uyuz sündürüldüğüne pek çok kez şahit oldum, öyle ki konu sahibinin yerine ben şiştim. İnanıyorum ki arkadaşın kastettiği de bu tür örnekler. O nedenle hanımın toplumsal mesajlı yorumunu pek beğendim ve kendisine çok hak veriyorum.

Yanlış anlamayın,ama ülkenin eğitim aldığını söyleyen kesimi bile ( bakınız Türkçe öğretmeni biri vardı konu açmıştı mesela oldu biraz ) doğru dürüst yazmıyor,siz ne okuma yazmasından bahsediyorsunuz ? Yazamıyor değil,yazmıyor.Kolayına geliyormuş insanların ''bu sklde'' yazmak.Günlük hayatta da böyle mi konuşuyorlar acaba ?

Sassy belki sen görmedin ve nefes almadan paragraf bloku bırakanlara ablam gözünü sevem beynimizi mıncıkladın diyosun, kabul ben de diyorum bazen. Öte yandan iyi niyetle fakat pek de yol yordam bilmeden yazan üyelerin konularının bayan değil kadın, sorunsal ne demek tdkda yazıyo mu vs diye alakasız şekilde uyuz uyuz sündürüldüğüne pek çok kez şahit oldum, öyle ki konu sahibinin yerine ben şiştim. İnanıyorum ki arkadaşın kastettiği de bu tür örnekler. O nedenle hanımın toplumsal mesajlı yorumunu pek beğendim ve kendisine çok hak veriyorum.

hiiiççç denk gelmedim, denk gelsem ben gerçekten orada da çıkıp o üyeleri yazdıklarına pişman ederdim :D ama cidden denk gelmedim, yapacak insan olacağını da düşünmedim.

"mission completed" hadi bakalım :KK66:

"Okuduğunu anlayamamak" konusunu bir derdim var bölümüne açacaksınız sanırım, bence de okuduğunuzu anlayamama probleminiz var. Yukarida yazilanlarin bircogu konunun anlasilmamasina degil, noktalama isaretlerinin duzgun kullanilmamasina dair eleştiriler. Tamamini es geçip bir tek benim yorumumu okudunuz sanırım.
Biri sevgi dili mi dedi, hemen nefret kusmalıyım tadında olmus yazdiklariniz.

"Okuduğunu anlayamamak" konusunu bir derdim var bölümüne açacaksınız sanırım, bence de okuduğunuzu anlayamama probleminiz var. Yukarida yazilanlarin bircogu konunun anlasilmamasina degil, noktalama isaretlerinin duzgun kullanilmamasina dair eleştiriler. Tamamini es geçip bir tek benim yorumumu okudunuz sanırım.
Biri sevgi dili mi dedi, hemen nefret kusmalıyım tadında olmus yazdiklariniz.

öyleyimdir evet sevgisizim bunu forumda 29271917.duyuşum :D

Harfin ustundeki noktalara takilmaniz manasiz. Klavye ile ilgili olabileceğini akıl etmiş olmaniz gerekirdi. :) evet ben de ironi yapmiştim zaten anlayana :)

benim bildiğim normal telefonlarda klavye ya ingilizce olur ya türkçe. türkçe klavyede hem ı hem i olur, ingilizce klavyede sadece i olur. her şekilde klavyeden kaynaklı bir sıkıntı varsa bile karambole olsun düzgün yazmış olurdunuz. anlayana falan ne gerek var bunlara :D ben zaten akıl edebildiğim için yazdım o mesajı.

Hanımlar,
konu polemik için veya polemiğe girin diye açılmadı, zaman zaman konu içerisinde dolaşan ama kendi aranızda geyiğe dönen yazışmalarınız da oluyor, bu sebeple topiği hiçbir başlığa uymayan yazılar bölümüne taşımak en münasibiydi.

Yazım hatalarına değinirken birbirinizi rencide etmemeye özen gösterin lütfen.

benim bildiğim normal telefonlarda klavye ya ingilizce olur ya türkçe. türkçe klavyede hem ı hem i olur, ingilizce klavyede sadece i olur. her şekilde klavyeden kaynaklı bir sıkıntı varsa bile karambole olsun düzgün yazmış olurdunuz. anlayana falan ne gerek var bunlara :D ben zaten akıl edebildiğim için yazdım o mesajı.
Siz de birşey var gerçekten ironi diyorum ve anladığınızı iddaa ederek tekrar aynı şeyleri söylüyorsunuz. Bak orda Mune ne yazmış okuyabilirsin.Okuduğunuzu anlayabiliyorsanız eğer boşuna millete de bana da sataşmazsiniz:) Durup dururken sizin yüzünüzden ban yemek istemem :)

Birazdan "herkes sizin kadar şanslı değil, sizin kadar eğitim alamamışlar" diyenler gelecek. Onlara bir zahmet yazım kuralları ve noktalama işaretlerinin ilkokul 2. sınıfta verildiğini söyleyin.

Ben bu sitede nokta, virgül kullanımı ve derdin düzgün cümlelerle anlatılmasına razıyım. Daha fazlasını beklemiyorum çok. Ama düşündükleri gibi karman çorman yazıp noktalama kullanmamaya yemin etmiş gibiler.

Sonra çocuklarının okulda başarılı olmasını istiyorlar bu arkadaşlar.

Bu arada kullandığım alet harflerin yerini değiştiriyor bazen. Çok acelem yoksa okuyup öyle gönderiyorum genelde yazdıklarımı.
Butun yazılanlar dogru . Sızın yazdıgınzda dogru ama ben hala bılemıyorum noktaşama ısaretlerını , kullanıyorsam kafadan koyuyırum veya baktım beceremıyorum alt alta dızıyorum soylıyeceklerımı. Bılıyorum cok vahım durum!

Siz de birşey var gerçekten ironi diyorum ve anladığınızı iddaa ederek tekrar aynı şeyleri söylüyorsunuz. Bak orda Mune ne yazmış okuyabilirsin.Okuduğunuzu anlayabiliyorsanız eğer boşuna millete de bana da sataşmazsiniz:) Durup dururken sizin yüzünüzden ban yemek istemem :)

başkasını düzeltirken yanlış yazmak nasıl ironi bakın onu cidden anlamadım "anlayana" demişsiniz tüh cidden. ironi denilen şey biraz zeka inceliğidir benim bildiğim. ironi tanımımız da farklı herhalde. bence de ban yemeyin siz. iyi forumlar. forum dediğimiz şey karşılıklı konuşmakken diyalogdan kaçıyorsunuz ben de onu anlamıyorum.

başkasını düzeltirken yanlış yazmak nasıl ironi bakın onu cidden anlamadım "anlayana" demişsiniz tüh cidden. ironi denilen şey biraz zeka inceliğidir benim bildiğim. ironi tanımımız da farklı herhalde. bence de ban yemeyin siz. iyi forumlar. forum dediğimiz şey karşılıklı konuşmakken diyalogdan kaçıyorsunuz ben de onu anlamıyorum.
O kişiyle ayni hissiyatı paylaştığımı ve yine benim de hoşuma gitmeyen ama bana da yapılan bir davranışı yapacağımı söylemişim. Sonra yazmışım, gülücük koymuşum. Allah kimseye yaptığı espiriyi açıklama mecburiyetinde bırakmasın :) İyiki herşeyi anlıyormuşsunuz yani.. Evet, karşılıklı diyalog kurmak, paylaşım yapmak için buradayız. Site kuralları gereği polemiğe girmek yasak ve ben de durup dururken ban yemek istemiyorum. Site kuralları aslında mantıklı çünkü dışarıda yüzüne bakmak istemeyeceğimiz, zeka kivilcimi dahi olmayan, muhattap olmayacağımız karakterlerle aynı sohbetin içinde yer alabiliyoruz. Bu durumda da site kuralları yerinde ve isabetli oluyor diye düşünüyorum. O yüzden kafanıza çok takmayın. Iyi günler dilerim.

Back
X