Tanı koymada bir eksiklik olmuş olabilir mi? Anlattıklarınızdan davranım bozukluğunu çıkarıyorum. DHEP diye bir tanı da duymadim. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (dehb) biliyorum. Dürtüsellik dehb ile birlikte görülüyor. Tabii ki psikolog degilim, öğrendiğim kadarını yazıyorum.
Tedavi ve yönetimi konusunda öncelikli olarak ilaç tedavisi gerekiyor. Mide koruyucu ile yan etkiler daha az görülür mü diye bir düşündüm. Çünkü dehb, diğer nörogelişimsel bozukluklar içinde ilaçla etkili bir şekilde tedavi edilebiliyor. İlacı muhakkak kullanmak gerek.
Notlarımda şöyle bir cümle vardı: "Tedavinin ilk aşaması, DEHB ile savaşmak değil bunu kabul etmektir."
Ne kadar olumlu bir ilişki kurabiliseniz o kadar kolay bir süreç oluyor.
Sonrasında çocuğa sınır koymak, disiplini sağlamak, çocukla birlikte çözüm üretmek ve sorumluluk bilinci kazandirmak var. Bunlar psikolog, çocuk ve aile üçgeniyle oluyor.
Zeka düzeyi, okul başarısı, sosyoekonomik düzeyin iyi olması, ebeveyn desteği gibi faktörler de bu bozukluğun tedavisini olumlu etkiliyor.
DEHB tanılı çocuklarin %70-80'inde başka psikiyatrik bozukluklar da görülüyor. Sürekli takipte olmaniz bu nedenle yararli olur. Bana davranım bozukluğu da var gibi geldi. Kolu kırılan arkadaşından dolayı bunu düşündüm. Tabii sıklığına göre dürtüsellik olduğuna karar verilmiş de olabilir.