Derin infiltaritif Endometriozis

asimadam

Üye
Kayıtlı Üye
14 Şubat 2013
8
1
16
İstanbul
Merhaba,

İki sene önce regl dönemlerimde makattan kanama şikayeti ile gittiğim Kadın doğum uzmanının " normal, bağırsak spazmıdır" demesi, MR'da ve transvajinal muayenede herhangi bir kiste rastlanmaması sonucu iki sene içinde derin infiltaritif denilen rektovajinal illetini el birliği ile büyüttük. Hekim tavsiyesi olmadığı halde kendim kolonoskopi çektirmeye gittiğimde, gastroenteroloji merkezinin hekimi beni derhal görerek bağırsak içinde 2 cm'lik endometriozis odağı olduğunu, ESD denilen yöntemle çıkartabilirlerse çıkartacaklarını, çıkartamazsa genel cerrahi bölümüne yönlendireceklerini söyledi. Sonuç : kas dokusuna işlediği için bağırsakların bir bölümü kesilecek.

Komplikasyonları olan ve ciddi uzmanlık gerektiren bir ameliyat olduğu için kaçınıyorum. Rahim içi ve yumurtalıklarımda herhangi bir sıkıntı yok, sadece rahim biraz sola yatık. Cerrahi bir müdahale olmadan ne doğal yollarla ne de tüp bebek ile çocuk sahibi olamayacağım söylendi. Doğal yollardan çocuk sahibi olup olamayacağımı bilmiyorum, 34 yaşındayım evliyim ve çocuk yapmayı hiç denemedik.

Bu hastalık ile ilgili spesifik veriler sunulamadığı gibi çoğu kadın da bilgi sahibi değil. Gerçekten direkt olarak kısırlık sebebi midir ve ameliyat sonrasında mı tüp bebek önerilir ? Yoksa cerrahi işlem yapılmadan tüp bebek yöntemi denenmeli midir ?
 
Merhabalar ; Endometriozis karın içi boşluğundaki yapışıklıklara yol açarak tüp ve yumurtalıkların fonksiyonlarının bozulmasına yol açabilmektedir. Evre 3-4 endometriozıs olgularında ( sizin durumunuzda oldugu gıbı ileri evre vakalarda) tüp bebek en dogru tedavı seçeneği olmaktadır.Bayan yaşı 35 i geçtıkce yumurtalık rezervınde ve yumurta kalıtesınde bır azalma olmaktadır. Yumurtalık rezervini azaltan diğer faktörler arasında: yogun sıgara ıcımı, genetık faktorler, yumurtalık amelıyatı gecırmek , endometrıoma varlıgı veya endometrıoma cerrahısı gecırmıs olmak sayılabılır. Sızın durumunuzda yasınız 34 olmanız ve endometrıoma varlığı nedeni ile yumurtalık rezervinizin üreme ile ilgilenen hekimlerce değerlendirilmesi faydalı olucaktır. Yumurtalık rezerv tayininde kullanılan en hassas metodlar ;ultrasonografi ile ıle sag ve sol yumurtalıktakı antral follıkul(3-9mm capındakı yumurta kesecıklerını saymak) sayımı yapmak ve kanda AMH (antımullerıen hormon ) bakmaktır. fsh hormon duzeylerı de yumurtalık rezervını gosteren bır dıger hormondur.Eğer ağrı şikayeti yoğun ise laparoskopi ( kapalı ameliyat ) yapmak gereklidir. Ancak tüm bu bilgiler ışıgında deneyimli -üreme ile ilgilenen hekim tarafından muayeneniz ve bulgularınıza göre yolunuzun çizilmesi doğru olucaktır. Bol şans dilerim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…