Deri kanseri
Deri üzerinde ufak bir şişlik veya bir türlü iyileşmeyen bir yara şeklinde başlayabilen bir çeşit kanserdir. Şişlik, başlangıçta ufak bir yumru şeklindedir. Bir süre sonra aynı yer açılır ve yara haline dönüşür, sonra kabuk bağlar. Bu gibi durumlarda telaşlanmamak; ancak acele etmek gerekir. Erken tedavi edildiği takdirde iyileşir.
Deri kanseri gözle görülebilen bölgelerde ortaya çıktığından genellikle daha erken devrelerde tanı konabilmekte ve tedavide başarı oranı bu nedenle diğer kanserlere göre daha yüksek olmaktadır. Eğer cildinizde herhangi bir bölgede bir aydan fazla sürede iyileşmeyen yara fark ederseniz hemen doktorunuza başvurunuz. Bu tip yaralardan ufak bir parça alınarak yapılacak olan patolojik inceleme ile yaranın kanser olup olmadığı ortaya çıkacaktır.
Deri kanseri ile birlikte baş boyun bölgesinde bir kitle ya da şişlik varsa bu kitlenin de ayrıntılı incelenmesi gerekir. Uzun süre iyileşmeyen yaralar bazen ortası çukur bir krater şeklinde olabilir. Üzerinde kabuk olup, kaldırılınca kanayabilir. Yara senelerce süren çok yavaş bir büyüme gösterebilir. Bunlar genellikle "bazal hücreli" denilen iyi huylu deri kanseridir. Birkaç ay gibi daha kısa sürede gelişen tip ise "yassı hücreli" deri kanseridir.
Klinik olarak daha kötü huylu olup yine zamanında ve çok yayılmadan teşhis konduğunda tamamen tedavisi olasıdır. Daha da kötü prognoza sahip olan kanser olan "Malign melanom" hastalığı, daha önce mevcut olan veya sonradan çıkan bir leke veya benin huy değiştirmesi ile ortaya çıkabilir.
Deri kanserlerinin sık görüldüğü diğer bir bölge de alt dudaktır. Özellikle erkeklerde daha sık görülmekte ve zaman kaybedildiğinde yara genişlemekte tüm dudağı tutabilmekte, buradan boyun bezelerine ve diğer organlara (akciğer, kemik) yayılabilmektedir. Yine erken devrede tanı konduğunda tamamen tedavisi mümkündür.
Deri kanserlerinde birinci tedavi seçeneği cerrahi tedavi yani kanserli kısmın yeteri kadar dışından çıkarılması ve oluşan doku eksikliğinin hastanın başka bölgesinden aktarılan kendi dokuları ile onarılmasıdır. Kanser cerrahisinde birinci amaç tüm kanserli kısımların çıkarılmasıdır.
Eğer cerrahi olarak çıkarılabilmesi mümkün olmayacak kadar genişlemiş ya da kontrol edilemeyecek şekilde diğer bölgelere ya da organlara yayılım olmuşsa radyoterapi (ışın tedavisi) ve kemoterapi (ilaç tedavisi) gibi diğer yöntemlere başvurulur.