Derdim kızım

nery83

Independence is happiness.
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
23 Kasım 2008
1.823
6.186
683
Kızım 8-9 aylıkken konu açmıştım. Çok ağlayan bir bebeğim var, evde bakıcı da olmasına rağmen bir dakika kimsede durmuyor diye. O zaman da fikir vermiştiniz, kalça çıkığı şu bu olabilir diye. Şu an 19 aylık olduk o dönemki huysuzlukları kalmadı çok şükür ama şu an başka bir derdimiz var.

Kızım işaret parmağı kullanmıyor. Yaptığı bye bye gibi hareketleri canı isterse ya da hazırlıksız yakalandıysa ya da o an aklı başka bir yerdeyse yapıyor. Örnek vermek gerekirse sar makarayı şarkısının bir bölümünü bugün sabahtan akşama kadar yapıyor ancak ertesi gün hiç bilmiyormuş gibi.

Kitap okurken anlatmamı istediği şeyleri işaret parmağı ile gösteriyor ancak uzaktaki nesneleri göstermek için ya beni elimden tutup götürüyor ya da o nesnenin önünde ağlıyor.
İsmini her söyleyişimizde bakıyor. Göz teması var. Uzun uzun gözlerime bakıyor özellikle yaramazlık yapacaksa. 5-6 komut alıyor ancak hiç kelime yok de-de ma-ma dahi demiyor.

Kucak seviyor. Temastan hoşlanıyor. Gün içerisinde sürekli beni takip ediyor. Pandemi sürecinde çok fazla olmamak kaydıyla ablalarının izlediği tv, video vs’ye maruz kaldı ama bunun dışında sürekli ilgilendik ama ilgilenmelerimiz hep susturma odaklıydı.

Çocuk psikiyatrına götürdük tanı koymadı ama takip etmek istedi. Bireysel eğitimin şu anlık gerekli olmadığını söyledi ancak biz hemen başlayalım vakit kaybetmeyelim istiyoruz. Görüştüğümüz özel eğitim öğretmenleri derse beni alamayacaklarını söylüyorlar. Bense 1,5 yıldır evden başka bir kapalı ortam görmemiş çocuğumu tanımadığı birisiyle aynı ortamda bırakmak istemiyorum. Bana olan güven duygusu da zedelenir siye düşünüyorum. Kaldı ki pandemi başladığımdan beri evimize misafir almadık biz de kimsenin evine gitmedik. Kızım yabancılara karşı aşırı güvensiz. Bu şekilde ağlatarak eğitim vermek doğru mu? Aynı yoldan geçmiş ya da bu konuda herhangi bir şekilde fikir sahibi olanlardan yardım rica ediyorum.

19 aylık daha, çok küçük. Her çocuk erkenden konuşmayabiliyor. Eğer yabancı şarkılar vs. Dinletiyorsanız kesmenizi öneririm 3 yaş öncesinde yabacı dil kafa karışıklığı yaratıyor.
birgün yaptığını diğer gün yapmıyorsa canı istemiyor olabilir ama onu öğrenmiştir. Sizi dikkatle dinliyorsa onları kaydediyor demektir.
dediğim gibi çok küçük ve beklentinizi çok yüksek tutmayın, her çocuğun gelişimi farklı.
Çok konuşun türkçe şarkılar dinletin ve söyleyin kitap okuyun. Beraber aktivite yapın. Zamanla düzelecektir zamana bırakın. Çocuğa aşırı yüklenirseniz ters tepebilir, kendini baskı altında hissedebilir.

Kızım 8-9 aylıkken konu açmıştım. Çok ağlayan bir bebeğim var, evde bakıcı da olmasına rağmen bir dakika kimsede durmuyor diye. O zaman da fikir vermiştiniz, kalça çıkığı şu bu olabilir diye. Şu an 19 aylık olduk o dönemki huysuzlukları kalmadı çok şükür ama şu an başka bir derdimiz var.

Kızım işaret parmağı kullanmıyor. Yaptığı bye bye gibi hareketleri canı isterse ya da hazırlıksız yakalandıysa ya da o an aklı başka bir yerdeyse yapıyor. Örnek vermek gerekirse sar makarayı şarkısının bir bölümünü bugün sabahtan akşama kadar yapıyor ancak ertesi gün hiç bilmiyormuş gibi.

Kitap okurken anlatmamı istediği şeyleri işaret parmağı ile gösteriyor ancak uzaktaki nesneleri göstermek için ya beni elimden tutup götürüyor ya da o nesnenin önünde ağlıyor.
İsmini her söyleyişimizde bakıyor. Göz teması var. Uzun uzun gözlerime bakıyor özellikle yaramazlık yapacaksa. 5-6 komut alıyor ancak hiç kelime yok de-de ma-ma dahi demiyor.

Kucak seviyor. Temastan hoşlanıyor. Gün içerisinde sürekli beni takip ediyor. Pandemi sürecinde çok fazla olmamak kaydıyla ablalarının izlediği tv, video vs’ye maruz kaldı ama bunun dışında sürekli ilgilendik ama ilgilenmelerimiz hep susturma odaklıydı.

Çocuk psikiyatrına götürdük tanı koymadı ama takip etmek istedi. Bireysel eğitimin şu anlık gerekli olmadığını söyledi ancak biz hemen başlayalım vakit kaybetmeyelim istiyoruz. Görüştüğümüz özel eğitim öğretmenleri derse beni alamayacaklarını söylüyorlar. Bense 1,5 yıldır evden başka bir kapalı ortam görmemiş çocuğumu tanımadığı birisiyle aynı ortamda bırakmak istemiyorum. Bana olan güven duygusu da zedelenir siye düşünüyorum. Kaldı ki pandemi başladığımdan beri evimize misafir almadık biz de kimsenin evine gitmedik. Kızım yabancılara karşı aşırı güvensiz. Bu şekilde ağlatarak eğitim vermek doğru mu? Aynı yoldan geçmiş ya da bu konuda herhangi bir şekilde fikir sahibi olanlardan yardım rica ediyorum.
Yabancılara karşı durumu normal. Doğal olan bu zaten.
İşaretle göstermeyi siz bol bol yaptırın. İstediği şeyin önünü götürüyor dediniz ya. Siz parmağınızla gösterin. Bu mu diye? Sen de böyle göster diye anlatın.

Hiç kelime olmamasıyla ilgili yorum yapamıyorum. Benim branşım ama bu aylarda iki hece beklenir normalde. 3 yaşına kadar hiç konuşmayıp sorunu olmayan çocuklar biliyorum. Günümüzde görülen bir durum

19 aylık daha, çok küçük. Her çocuk erkenden konuşmayabiliyor. Eğer yabancı şarkılar vs. Dinletiyorsanız kesmenizi öneririm 3 yaş öncesinde yabacı dil kafa karışıklığı yaratıyor.
birgün yaptığını diğer gün yapmıyorsa canı istemiyor olabilir ama onu öğrenmiştir. Sizi dikkatle dinliyorsa onları kaydediyor demektir.
dediğim gibi çok küçük ve beklentinizi çok yüksek tutmayın, her çocuğun gelişimi farklı.
Çok konuşun türkçe şarkılar dinletin ve söyleyin kitap okuyun. Beraber aktivite yapın. Zamanla düzelecektir zamana bırakın. Çocuğa aşırı yüklenirseniz ters tepebilir, kendini baskı altında hissedebilir.
Sabahtan akşama kadar hiç durmadan aktivite yapıyoruz. Doktorumuz aktivitesiz sadece 1 saat geçirebilir dedi. Hep sesli ve ışıklı oyuncaklarla oynuyordu onları kaldırmamızı istedi. Tv tablet herşeyi de evde yasakladık. İnşallah gelişimi normale döner. Şu an başka hiçbir şey düşünemiyorum. Ailecek sadece buna odaklandık ve diğer kızlarım da ilgisiz kaldıkları için çok mutsuzlar.

benim parmagimi tutup gosteriyor ağlatarak egitim falan demişsiniz ama net bir şey yazmamışsiniz, otizmden falanmı şupheleniyorlar cocugunuz da?

Sabahtan akşama kadar hiç durmadan aktivite yapıyoruz. Doktorumuz aktivitesiz sadece 1 saat geçirebilir dedi. Hep sesli ve ışıklı oyuncaklarla oynuyordu onları kaldırmamızı istedi. Tv tablet herşeyi de evde yasakladık. İnşallah gelişimi normale döner. Şu an başka hiçbir şey düşünemiyorum. Ailecek sadece buna odaklandık ve diğer kızlarım da ilgisiz kaldıkları için çok mutsuzlar.
Eğer başka çocuğunuzda varsa onların vaktinden çalmayın. Onlarında size ihtiyacı var.
Yoğun tablet ve tv gelişimde gerilemeye sebep olabiliyor.
merak etmeyin normale dönecektir. Ozaman neden bu kadar yormuşum ki hem çocuğumu hem kendimi diyeceksiniz.
biraz rahatlamaya çalışın. Gerekli herşeyi yapmışsınız zaten

Benim kızım 19 aylık. Kıyaslama yapmam gerekirse konuşma dışında bir farklılık görmedim. Benim kızım yeni yeni kendince bir kaç kelime konuşuyor. Tekrar etmeye çalışıyor. Bundan önce sadece “anne” ve “baba” vardı. Yazdıklarınızda gerçekten çok büyük bir sorun görmedim. Konuşmamasını kafanıza takıyorsanız 3.5 yaşında sadece “baba” diyen bir akrabam vardı. Şu an 5.5 yaşında ve gayet güzel konuşuyor.
Işıklı ve sesli oyuncaklara çok maruz kalmaması elbette doğru ama bütün gün aktivite? Çocuk kendince bir şeyler oynamalı, keşfetmeli. Sabahtan akşama kadar aktiviteye boğmak çok doğru gelmiyor.

benim parmagimi tutup gosteriyor ağlatarak egitim falan demişsiniz ama net bir şey yazmamışsiniz, otizmden falanmı şupheleniyorlar cocugunuz da?
Biz şüphe ediyoruz daha çok. Psikiyatr tanı koymak için yeterli parametre yok dedi ve takip etmek istedi. 3 bireysel eğitmenle görüştük uzun süre kızımı oynarken izlediler ve kesinlikle otizm değil dediler.

Benim kızım 19 aylık. Kıyaslama yapmam gerekirse konuşma dışında bir farklılık görmedim. Benim kızım yeni yeni kendince bir kaç kelime konuşuyor. Tekrar etmeye çalışıyor. Bundan önce sadece “anne” ve “baba” vardı. Yazdıklarınızda gerçekten çok büyük bir sorun görmedim. Konuşmamasını kafanıza takıyorsanız 3.5 yaşında sadece “baba” diyen bir akrabam vardı. Şu an 5.5 yaşında ve gayet güzel konuşuyor.
Işıklı ve sesli oyuncaklara çok maruz kalmaması elbette doğru ama bütün gün aktivite? Çocuk kendince bir şeyler oynamalı, keşfetmeli. Sabahtan akşama kadar aktiviteye boğmak çok doğru gelmiyor.
Doktorumuz tam olarak sosyal etkileşimli oyuna boğmamızı istedi. Asla yalnız takılmayacak ya da siz yanında öylesine bulunmayacaksınız dedi.

Eğer başka çocuğunuzda varsa onların vaktinden çalmayın. Onlarında size ihtiyacı var.
Yoğun tablet ve tv gelişimde gerilemeye sebep olabiliyor.
merak etmeyin normale dönecektir. Ozaman neden bu kadar yormuşum ki hem çocuğumu hem kendimi diyeceksiniz.
biraz rahatlamaya çalışın. Gerekli herşeyi yapmışsınız zaten
Bu durumu da doktorumuzla görüştüm. Diğer çocukları unutun. Birkaç ay boyunca temizlik yemek bile yok sadece bebeğiniz olacak. Tüm aile sadece bu konuya odaklanacaksınız dedi. Biz de doktorun istediğini yapmaya çalışıyoruz ama bebeğimiz bazen ilgi gösteriyor bazen etkinliğe katılmak bile istemiyor. Hayal kırıklığı yaşıyoruz çoğu zaman.

Biz şüphe ediyoruz daha çok. Psikiyatr tanı koymak için yeterli parametre yok dedi ve takip etmek istedi. 3 bireysel eğitmenle görüştük uzun süre kızımı oynarken izlediler ve kesinlikle otizm değil dediler.
yok dedilerse yoktur, bir kiside degil bir cok kisi söylemiş.

Bu durumu da doktorumuzla görüştüm. Diğer çocukları unutun. Birkaç ay boyunca temizlik yemek bile yok sadece bebeğiniz olacak. Tüm aile sadece bu konuya odaklanacaksınız dedi. Biz de doktorun istediğini yapmaya çalışıyoruz ama bebeğimiz bazen ilgi gösteriyor bazen etkinliğe katılmak bile istemiyor. Hayal kırıklığı yaşıyoruz çoğu zaman.
Neden böyle birşey söyledi ki bir problem olduğunu mu düşünüyor

yok dedilerse yoktur, bir kiside degil bir cok kisi söylemiş.
Özel eğitmenlerin tanı koyma yetkisi yok maalesef. Sadece fikir belirtiyorlar. Ancak onlar da Kızımın bana aşırı bağlı olduğunu ve bu şekilde dersten verim alamayacağını söyleyip derse kızımı tek almak istiyorlar. 19 ay için deneyimleri yok ve bu tutum kızıma zarar verir mi emin değilim.

Neden böyle birşey söyledi ki bir problem olduğunu mu düşünüyor
Dikkat süresi çok kısa dedi. Maalesef randevu saati tam kızımın uyku saatine denk geldi ve çok huysuzlandı. Göz teması var ama daha uzun olmalı dedi. Normalde göz teması süresi gayet uzundur ama o gün ilk kez evden başka bir kapalı ortamda bulunması, yabancı birisinin varlığı kızımı çok rahatsız etti. Hem fikir isteyip hem de normalde uzun süren göz teması vardır diye durumu güzellmek istemedim. Doktorumuz da iki ay sonra tekrar göreyim dedi.

Bence anlattıklarınızın hepsi normal. Drun size neden öyle dediğini anlamadım. Tabi uzman değilim

Yani tüm gün etkinlik çocugu sıkar. Düşünüyorum da 18 aylıkken kızım sadece şi derdi su istediği zaman bir de baba. Parmakla göstermekte aynı şekilde.
İlk mesajınızda sar makara oyununu örnek vermişsiniz. Bir gün yapıp ertesi gün yapmıyor diye kızım da o zamanlar öyleydi. Doktorlarda demiş kesinlikle otizm değil diye.
22 aylıkken makarnaları düz çubuğa takma oyunu yapmıştım kızım sadece 5 dk oynadı sonra makarnaları çiğ yemeye kalktı baktı yenmiyor yerlere atıp üzerinde gezmeye çalıştı. Aynı şekilde başka oyunlarda da hala öyle bir oyun kuruyoruz evde beni bırakıp gider. 😂

Bence anlattıklarınızın hepsi normal. Drun size neden öyle dediğini anlamadım. Tabi uzman değilim
Doktorumuz randevu esnasında 10 dk kızımı izledi. Dikkatini kısa ve göz temasını az buldu. Ancak uyku saatiydi ve kızım meme için huysuzluk yapıyordu. Tabi ilk kez evden başka bir kapalı ortam gördüğü için de gerildi iyice. Doktorumuz bu yüzden tanı koyacak kadar parametre yok ama beni rahatsız esen şeyler de var. Takip edelim dedi.

Bebeğim 19 aylık benim de. Anne baba mama dışında kelimesi yok. Bay bayı canı isterse yapar istemezse yapmaz. Çok hareketli bir çocuk dikkatini oturup oynamaya vermez. Bazı şeyler çocuğun kişiliğinden de kaynaklanabiliyor. Komutları alıyor mu. Mesala sunu getir diyince getiriyor mu

Merhaba,
Bu zor ve sabır isteyen bir süreç ancak sonuç almaya başladığınızda motive olacaksınız. Doktorunuz sizi çok güzel yönelndirmiş. Bazen istemeden çocukların gelişimine ön-ayak olacak desteğimizi eksik brakabiliyoruz. bu destek doğru şekilde ve sürekli olarak sağlandığında gelişimsel aksamaları hızla kapatır çocuklar. doktorunuz da size bu konuda yardımcı olmuş işte. Bir etiket koymak için 19 ay çok çok küçük. şu an yapılan bir tanılama hatalı olabilir. sadece desteğinize ihtiyacı var. Ancak çocuklar söz konusu olduğunda sabretmeniz gerekli. 3 gün harfiyen yaptık, 1 ay yaptık ee noldu demeyin yılmayın. bazı çocuk adım adım gelişmesini gösterir ebeveyni sürekli pekiştirir. bazı çocuk ise uzun zaman gözle görülür bir gelişme kaydetmez biranda sıçrama yapar. sadece onu destekleyin ve çok çok iyi gözlemleyin. stres yapmayın, emin olun yol alacaksınız.

TV-tablet gibi tüm ekranları ve yapılandırılmış oyuncakları kaldırın.^mümkün mertebe yapılandırılmamış oyuncaklarla oynayın. illa ki kurallı oyun oynayacağız etkinlikler yapacağız diye kendinizi kasmayın. düzenli ve rutin bir oyun odası/alanı oluşturun. oyunda kontrolü çocuğa bırakabilirsiniz. o zaman o da siz de daha keyif alırsınız. Hergün kitap okuyun. kitap okumanın masal anlatmanın yolları var, vaktiniz oldukça bu konularda bilgilenin.

balon şişirme üfleme vb. etkinlikler, eşlemeler vb yapabilirsiniz. ama bir etkinlik planlamadan evvel serbest oyuna izin verin ve sadece çocuğu izleyin. bakın kızınız nelerden hoşlanıyor. bırakın size kendini anlatsın. sonra etkinlikleri onun zevkine göre yapılandırın.

misal, basit eşleme yapacaksınız. ama çocuk hareketli, masada durmuyor. Onu masaya oturtmaya çalışarak kendinizi de onu da yormayın. eşlenecek nesneleri odanın birer ucuna koyun. üzerinden atlayıp zıplayacağı engelli bir yol yapın. bir yerden alsın diğer yerde aynını bulsun :)
odanın içine ses çalan bir oyuncak gizleyin ve arasın vb...

Bebeğim 19 aylık benim de. Anne baba mama dışında kelimesi yok. Bay bayı canı isterse yapar istemezse yapmaz. Çok hareketli bir çocuk dikkatini oturup oynamaya vermez. Bazı şeyler çocuğun kişiliğinden de kaynaklanabiliyor. Komutları alıyor mu. Mesala sunu getir diyince getiriyor mu
Evet uçağı getir dediğimizde koşup bir dünya oyuncağın içinden uçağını bulup getirirdi. Gerçi şu an birden fazla oyuncakla aynı odada bulunmaması gerektiğinden oyuncak kutumuzu kaldırdık.

Back