• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Premature Bebekler Denver testi (gelişimsel tarama testi)

37 haftadan önce gerçekleşen doğumlar prematüre doğum olarak adlandırılır. Bu haftadan önce doğan bebeklere de prematüre bebek denir.

akimera

Guru
Kayıtlı Üye
5 Mart 2009
1.617
26
318
İstanbul
Psikoloji ve psikiyatrideki rahatsızlıkların büyük bir kısmının çocukluk döneminde ki sorunlardan kaynaklandığı bilinen bir gerçektir. Özellikle 0-6 yaş dilimi kritik yaş olarak nitelendirilmiştir. Bu dönemde en yaygın olarak kullanılan test Denver II Gelişimsel Tarama Testi dir. Uzmanlar bir çok araştırmada bu testi kullanmaktalar. Nörolojide, psikiyatride ve psikolojide bu test çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Denver II Gelişimsel Tarama Testi 4 ana gelişim alanı hakkında bize ayrıntılı bilgi vermektedir.

Dil gelişimi: Dil gelişimi ile zeka rasında çok sıkı bir ilişki olduğu uzmanlar tarafında sıklıkla söylenmektedir. Dil gelişimin temellerinin atıldığı ve konuşmanın en hızlı geliştiği dönemdir çocukluk.

Kişisel Sosyal gelişim: Kişisel sosyal gelişim özellikle çocuğun kendini ifade etmesi ve toplum içerisinde kendi kimliğini ve kişiliğini uygun bir şekilde ortaya koyması olarak tanımlanmaktadır. Okul öncesi dönemde çocuğun yabancı ortama( ana okuluna) girdiğinde çok farklı sorunlar yaşamaktadır. ve aileler hemen telaşa kapılmaktalar. Fakat şu bilinmelidir ki bu sorun bir sonuçtur. Bunun tohumları daha önceleri atılmıştır. İşte Denver II bu tür sorunların tespitinde önleyicilik fonksiyonunu üstlenmektedir.

İnce-Kaba motor gelişim: Öz bakım becerileri dediğimiz ve fiziksel beceriler dediğimiz yetenekleri kapsamaktadır. çocuğun yürümesi, tutması, koşması, merdiven çıkmasına, yemek yemesi, tuvaletini yapması, üstünü giyinmesi vb. yetenekleri kazanıp kazanmadığını ölçmektedir.
KIZLAR BUGÜN NÖROLOJİ MUAYNEMİZ VARDI DOKTOR MUAYNE SONUCUNUN İYİ OLDUĞUNU HERŞEYİN YOLUNDA GİTTİĞİNİ AMA DENVER TESTİNİ YAPTIRMAMIZIN ŞART OLDUĞUNU SÖLEDİ.PREMATÜRE DOĞAN BÜTÜN BEBEKLERE YAPILMASI GEREKİYOMUŞ.ARANIZDA YAPTIRAN VARMI ?SONUÇLARINIZ NASIL ÇIKTI?NERDE VE HANGİ FİYATA YAPTIRDINIZ ÖĞRENEBİLİRMİYİM.BEN BUGÜN SSK GÖZTEPE ÇOCUK HST.GİTTİM ORDA DENVER TESTİ İÇİN BAYA SIRA VARMIŞ BAYA İLERİ Bİ TARİHE VERİYALARMIŞ HENÜZ ALAMADIM AMA BU HAFTA ALMAYA ÇALIŞICAM.BAKALIM NEZAMANA VERECEKLER VE SONUÇ NE ÇIKACAK..

Allah allahh kimsenin bebişine yapılmadımı bu test.erkenmi acaba..ama doktor niye gerekli dedi ozaman..kızlarrr yaptıran yokmu yaa:25:

ben hastanede yatarken odamızdaki iki çocuğa yapmışlardı. ayına göre yapması gerekenleri yapıyor mu diye. bi tanesi altı aylıktı. başını dik tutamıyordu birde nesne takibine bakmışlar. bebek o sırada takip etmemiş. annesi çok üzülmüştü çünkü odaya geldiğinde bebek gösterilen nesneyi takip ediyordu test sırasında yapmamış. anne olarak siz anlarsınız zaten aylara göre gelişimlere baktığınızda orada da var.

ben hastanede yatarken odamızdaki iki çocuğa yapmışlardı. ayına göre yapması gerekenleri yapıyor mu diye. bi tanesi altı aylıktı. başını dik tutamıyordu birde nesne takibine bakmışlar. bebek o sırada takip etmemiş. annesi çok üzülmüştü çünkü odaya geldiğinde bebek gösterilen nesneyi takip ediyordu test sırasında yapmamış. anne olarak siz anlarsınız zaten aylara göre gelişimlere baktığınızda orada da var.

cnm benim allah razı olsun en sonunda cevap veren biri oldu bende endişeleniyorum.14 şubata randevu verdiler.benim bebişim 30 haftalık doğdu şu an 9.5 aylık ama düzeltilmiş 7 aylık.bazı şeyleri yapamıyo canım sıkılıyo o yüzden.mesela emeklemiyo emekleme pozisyonu bile almıyo sırt üstünden yüzüstüne dönemiyo ama yüzüstünden dönüyo.henüz hiçbir kelime kullanmıyo yani ba-ba de-de ma-ma agu falan gibi.yani bu anlamda bende bir gerilik görüyorum.ama yatmaktan nefret ediyo yani yere emeklesin diye koyduğumda çığlık çığlığa ağlıyo ama yürümesi için kaldırdığımda dünyalar onun oluyo belki ben abartıyorum ama yinede çok korkuyorum sonuç kötü çıkacak diye.

korkulacak birşey yok her bebeğin gelişimi farklı ben düzeltilmiş 2.5 aylıkken gittim ikizlerimden birinin normal diğerinin şüpheli çıktı sonucu aylarına göre yapması gerekenleri yapıp yapmadığı kontrol ediliyor bir oğlum sadece göz takibi yapmadığı için şüpheli dedi uzman artık göz takibide yapıyor önümüzdeki aya tekrar randevu alacağım şimdi 3.5 aylıklar
bende hastanede yaptırıyorum özele para verecek kadar önemli değil çocuk gelişimci elindeki dosyadan düzeltilmiş aylara göre onu yapıyormu bunu yapıyormu diyor bebeği muayene ediyor okadar

benim oğlum şimdi 5 yaşında 8 aylık emekledi canım. sen düzeltilmiş aya göre bakarsan 1 ayı var daha. hem emeklemeden yürüyen bir sürü çocuk var. ama kafan karışmış madem yaptır testi. test sırasında yaptıklarınıda yapmiyorlar endişelenme çünkü tanımadığı bir ortam ve tanımadığı biri tarafından yapılıyor.

merhabalar,

denver II gelişim testi artık bir çok devlet ve ssk hastanesinde uygulanmaktadır. 0-6 yaş arası çocuklara toplam 4 kere yapılması önerilen bir testir.rutin muayneler sırasında saptanamayan problemleri yakalamada sağlık çalışanlarına yardımcı olan bir testir. çoğul gebeliklerde, prematüre doğumlarda vb. problemli durumlarda çocuğun gelişimini izlemede kullanılır.
bulunduğunuz illerdeki hastanelerdeki çocuk gelişim uzmanlarına çocuk doktorlarından randevu alarak başvurabilirsiniz. çocuk psikiyatristleri, çocuk nörologları ve kbb uzmanları, çocuk doktorları bu testin yapılmasını isteyebilirler. çocukların gelişim alanları hakkında bize bilgi verir. kısaca anlarısam yapılan budur.. hastanede çalışan bir çocuk gelişim uzmanı olarak uygulama bu şekildedir. iyi günler..

cnm benim allah razı olsun en sonunda cevap veren biri oldu bende endişeleniyorum.14 şubata randevu verdiler.benim bebişim 30 haftalık doğdu şu an 9.5 aylık ama düzeltilmiş 7 aylık.bazı şeyleri yapamıyo canım sıkılıyo o yüzden.mesela emeklemiyo emekleme pozisyonu bile almıyo sırt üstünden yüzüstüne dönemiyo ama yüzüstünden dönüyo.henüz hiçbir kelime kullanmıyo yani ba-ba de-de ma-ma agu falan gibi.yani bu anlamda bende bir gerilik görüyorum.ama yatmaktan nefret ediyo yani yere emeklesin diye koyduğumda çığlık çığlığa ağlıyo ama yürümesi için kaldırdığımda dünyalar onun oluyo belki ben abartıyorum ama yinede çok korkuyorum sonuç kötü çıkacak

selam bence kafana takma benım arkadasımın kzı gununde dogdugu halde 4 aylıkken kafasını tuttu9 aylıkken oturdu,14 aylıkken emekledı tam 18 aylıkken yurudu22 aya kadar anne bıle demıyordu tam 23 aylıkken aba anne demeye basladı.bebekler bo kaset gıbı alırlar alırlar canları ne zman ısterse ozaman kasetı cevırırler..ve arkadasım ,çok doktora gıttı bırnın dedgı dıgerını tutmadı,bırı sakat olabılır demıstı çok uzuldu dıgerıde 18 aya kadar bekleyın o zamana kadar herseyı yapar demıs ve dedıgı çıktı sımdı kız 3 yasında çok hareketlı ve akılı merak etme ınşALLAh hıçbısey olmaz.

Back