Dehb

biradamavisi

Duygusallanıyorum, ne hoş.
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
2 Temmuz 2012
574
300
Merhaba daha önce de başlık açmıştım burda tecrübeli annelere tekrar birkaç sorum olacak. Oğlum kreşe uyum sağlamıyor oyunlara dikkatini vermiyor. Oyuncakları falan da dağıtıyor diye ergoterapiste göründük. Hiperaktivite yok ama dürtüsellik ve dikkat eksikliği var dedi. Evet dikkat eksikliği var belli ama direkt tanı alın psikiyatriye görünün dedi. Tenis oynatmış yaşına uygun raket ve topla isabetli vuramıyor. Topa dikkatini vermiyor bakmıyor gelişine vuruyor dedi. Salıncakta ayakta sallanmıyor denge sağlamıyor. Dikkatini verip konsantre olamadığı için denge sorunu çok yüksek dedi yaşıtlarından çok düşük performansı dedi. Yani yaşıtlarına bakıyorum kaç tanesi doğru düzgün ayakta sallanıyor ya da tenis oynuyor. Tabii bazı şeylerde gerçekten eksiklikleri var evet ama konuşması algısı çok çok güçlü. Hafızası çok iyidir. Unutmaz hiçbir şeyi. Biliyorum dehb zeka ile alakalı değil ama hemen psikiyatriye gitsek ilaç verirse diye endişeleniyorum. Daha 3.5 yaşında. Sürekli ergoterapist psikiyatri çocuk ambale olacak iyice. Bende bir sorun var diye iyice kaygılanacak diye düşünüyorum. Size bir gün ergoterapş yetmez mutlaka iki gün gelin dedi. Maddi olarak gerçekten çok zorlayıcı. Ekranı kestim 10 günü geçti çocuğumda değişimleri çok değişiklik oldu. Sadece 1 gün ergoterapiye gitsek yetmez mi acaba?
 
Yani ben köylüyüm diye mi bilmiyorum. Son zamanlarda çok fazla dehb dürtüsellik vs vs şeyler duyuyoruz. Yani bence şikayeti olmayan analar da uzmana başvursa onlara da bi şey uydurulur gibi gelir oldu. Çünkü gerçekten ortalık da uzman kaynıyor. Tenis ve salıncak bence çok çok abartı yav. Ulan düzgün şut cekemeyeni var raket vermek nedir çocuğun eline. Ööh yani.
 
Valla dilime dökemediklerim inanır mısın.. yine de cahilce konuşmak istemiyorum tabii dediğim gibi dikkatinde sıkıntı olduğu bariz ama acil bir durummuş gibi direkt psikiyatriye gidin tanı alın vs biz ebeveynleri de iyice kaygılandırıyor. Stres doldum son zamanlarda.
Evet benim düşündüğüm de bu kaç çocuk tenis oynayabilir ya topa düzgün vuramıyorlarken..
 
HEmen koştur koştur götürme ya ilaç milac asla gerek yok bence. Yani düzeltilmesi gereken bir durum olsa sen zaten konu açmazdın diye inanıyorum. Biraz zamana bırak kötüleşirse olur ya çocuk bu uzmanların sözünü dinleme işini hızlandırırsın.
 
10 gunde bir sonuc alamazsiniz zaten en az 6 ay gerekiyor ekransiz yasamin etkisini almaniz icin.
Diger testler dogru, denge tahtasi testi, el goz koordinasyon testi vs yapiliyor.

Bir uzmana gittiginizde detayli gelisim testi zaten yapilacaktir. Oyle cat diye ilac vermezler merak etmeyin.
 
Bence başka bir uzmana daha götür. İsterseniz pedagoga da bir götürün. İçiniz daha rahat eder. Benim kızımda uzun süre odaklanamıyor bazen çok iyi odaklanıyor bazen de odaklanamıyor, her çocuğun gelişimi, mizacı farklı. Belki öğretmenine alışmamıştır.
 
3.5 yaşında çocuğa psikiyatri ilaç vermez diye düşünüyorum. Oğlum 3 yaş 4 aylık tam.
Dürtüsellik var dediler kreşte. Zaten başka şikayetlerimiz de vardı bizim. Otizm gibi belirtiler vardı ben görmezden geliyordum. Kreş yönlendirmesiyle 2.5 yaşında ergoya başladık. Dengesizlik parmak ucu yürüme düşme çarpma geçti. Saldırganlıkları geçti. Takıntı yapıyordu bazı çocukları onlara çok dadanıyordu düzeldi. E zamanla okula da adapte oldu sosyalleşmeyi öğrendi tabi. Psikiyatriye götürmüyorum. Ergoterapistimiz okula başlayacağı yaşlarda götürseniz de olur dedi bana. Şu an böyle idare edeceğiz.
 
Şimdi ergoterapistlerin işini tabii ki küçümsemiyorum ama gösterdikleri yol seanstan daha önemli geliyor bana.
Seans 40dakika(veya 1 saat), bi 40 dakika daha eklesen sihirli değnek değmeyecek.
Haftalık oyun önerisi veriyorlardır, maddi olarak zorlayacaksa çocuğu sıkmadan oyunlara daha dikkatli devam edin, seans 1 kalsın.

3.5 yaşındaki çocuğa hemen ilaç vermezler.
Benim oğlan 3e gidiyor, 2 yıldan fazla oldu tanı alalı, hala dikkat ilacı vermedi.
Sıkıştığımız noktaya saklıyor.

Yalnız çocuğun doktora gitmesi gerekiyorsa siz bunu anlardınız, böyle ikilemde kalmazdınız diye düşünüyorum.
Çok küçük, acele etmeyin.
 
10 günde değişim fark edilmeye başladı demek istedim. Tabiiki hemen anlaşılmaz elbette . Burda belirtmek istediğim de bir ekran hasarı söz konusu ise tanıda yanılma payı olmaması için de beklemem daha doğru gibi gelir demek istiyorum. En az bi 3 ay.
 
aslında çok doktor doktor gezmek onu da bunaltmak istemiyorum. Ergoterapiye haftada bir gideceğim birkaç ay sonra duruma göre doktor tercihi yapabilirim. Öğretmenini bende sevemedim zaten.. ama son 2 gündür sınıfta etkinliklerin hepsini yapmasa da en uyumlu olanlar biri oğlum. Dikkati konusunda bilmiyorum yine de ama çok mutlu öğretmeni de hiç şikayet etmiyor kitapları pür dikkat dinliyor dedi.
 
Şöyle ki ekranı kesmemle evde oyun süresi uzadı, cümlelerinde bariz farklar var. Diyorum belki de ekran hasarı var ve doktora gidersek tanıda etkili olacak bu. Yanlış bir değerlendirme olacak. Bir de dediğim gibi sürekli doktor erhoterapist öğretmenden ister istemez işittiği dikkati eksik vs cümleleri bende bir sorun var diye iyice beynine işlemesin. Dediğiniz gibi en son gittiğimizde zaten ergoterapist zaten 15/20 dk oynadı sonra beni çağırdı anlattı oyunları ev ödevlerini sonra eve yolladı. 2 kere gitmemle ne kadar fark olabilir deneyimli olan annelere bu yüzden de sordum.
Evde sürekli etkinlik halindeyim sürekli ev işlerine dahil ediyorum gerçekten çok çaba harcıyorum her anne gibi.. inşallah mülafatını alırım, alırız. İlaca da gerek kalmaz.
 
Yok inanın ilaç deseler de almam yavruma. Çok küçük o daha. Çok çaba harcıyorum sürekli onun yararına olan şeyleri yaptırmaya çalışıyorum ne kadar zor olsa da oyalamak işimi yapmıyorum ekranı sıfırladım. İnşallah karşılığını alırım.
 
Doktor demedim zaten, pedagog araştırın isterseniz. Onlarda bir baksın.
 
Doktor demedim zaten, pedagog araştırın isterseniz. Onlarda bir baksın.
Pedagoglar bu konuda pek tercih edilmiyor diye biliyorum. Ayrıca doktor doktor demek istediğim ergoterapist, psikiyatr, pedagog her neyse yani sürekli bir uzmana görünmekten bahsediyorum.
 
3.5 yasindaki cocugun ayakta salincakta sallanmasi ya da raketle topa isabetli vurmasi mi gerekiyormus.

Ee o zaman hepimiz dehbliyiz yahu, dehb'li ve uyaran eksikligi olan bir yegenim var, o kadar bariz farkliliklari vardi ki cocugun, terapiyle ilaclarla su an yasitlari gibi bircok seye uyum sagladi ama yine de farkli oldugu belli cocugun. Ben bu isin sanildigi gibi herkeste oldugunu dusunmuyorum, sanki bol keseden tani dagitiyor gibiler.
 
Yanlış anlamayın hanımlar ama eskiden yaramaz, aksi, söz dinlemeyen çocuk vardı. Şimdi çocuk hareketliyse adı hiperaktif oluyor, söz dinlemiyorsa otizm diyorlar, yaramazsa dehb diyorlar. Her çocuğa bir tanı, bir teşhis var. Çocukları etiketliyoruz resmen. Anne babanın da psikolojisi bozuluyor. Her çocuk farklıdır, tek tip yapmaya çalışıyorlar. Konudan bağımsız söylüyorum bunu ama herkes mi dehb, herkes mi dürtüsel.. Bence çocuklarımız normal
 
Üstteki yorumlarda el göz koordinasyonu için tenis ile değerlendirilmesi normal denilmiş. Bilemiyorum oğlumdan yana en büyük sıkıntım oyun oynamaması. Diğer her şeyi yaşıtlarından farksız. Hatta konuşması algısı vs ileride çok şükür. Terapistten büyük bir denge sorunu var. Yaşıtlarından çok geride denilince çok şaşırdım. Scooter falan sürmeyi sevmiyor mesela bu denge koordinasyon problemindenmiş ama bakıyorum Bazı anneler 5 yaşında sevmeye başladı diyen de var scooterı. Belki ilgi alanı değil diyorum. Terapilere gideceğim şuanlık gitmek söylenenler doğru ya da yanlış olsa bile uyarılara uymak zorundayım. Ama doktora gitmeyi düşünmüyorum.
 
Ya vardir illaki bir gerekcesi ama (gecmiste tenis ile amator olarak ilgilenmis biriyim) birinin eline tenis raketini ilk kez verirsen el ayak koordinasyonu elbette zayif yanit verir. Yillarin teniscileri dahi bazen dengesiz vuruslar yapabilir ve tenis oyle al eline oyna bir spor degil, ciddi bir egitim sureci var, cocugun hangi elini dogru kullandigini, backhand'ini forhand'ini nasil kullandigi aylarca gozleniyor vs vs yani bu detay bana fazla zorlama geldi, yahu tenis dedigin sporda kendine ozgu, agirliginla orantili raket kullanman, raketin file kismindaki kusur bile etkiler vurusunu, sen (ergoterapist) aldi eline raketi dogru vuramadi diyorsun.


Uzgunum elestirim size degil kesinlikle, bu ulkede her isin bi ustasi ve mutlaka dolandiricisi da oldugu icin guvensizligim (bence bir cogumuzda da var olan) ortaya cikiyor, boyle absurt "beklentiler" karsisinda.

Belki de cok hakli, mantikli zemine oturan bir aciklamasi vardir ama bana gecmedi.
 
Bende çok şüpheci bir insanım doğruyu söylemek gerekirse. Her söylenene de körü körüne inanmak istemiyorum bu nedenle sormak istedim burda. Anlattıklarınıza bakılırsa tenis gerçekten çok uç bir ölçüt olmuş. Bir de şunu belirteyim tenisi bir minder üzerinde oynattı. Düz bir zemin değil yumuşak dengeyi tam sağlayamadığı bir zemin üzerinde. Böyle zeminler vücudunu ağırlığını daha iyi hissetmesi için etkili dedi. Ama yumuşak ve hareketli bir zeminde topa isabetli vurmak da ekstra zor geldi bana.
Dediğim gibi gerçekten ciddi bir sorun var ya da yok ben varmış gibi sayıp haftada bir kez terapiye götüreceğim. Ekranı da kestim. Okul hayatında bizi etkileyecek bir sorun olmaması adına önlemimi alacağım. Doktora gitmeyi düşünmüyorum. Umarım bu günleri gülerek hatırlarım. Şimdilik beni müthiş bir strese soksa da.
 

cok gecmis olsun, annelik bir yurek sizisi zaten, bu olmasa baska birsey illaki strese sokardi, emin olun dehb bile olsa bugunleri de atlatacaksiniz ve guzel yanlarini hatirlayacaksiniz
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…