• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Dayanması çok zor..

Tekrardan teşekkür ediyorum herkese. Ben konuyu buraya yazarken çok eleştiri alırım diye düşünüyordum kimsenin beni anlamadığını suçlu olarak göreceğini düşünüyordum şimdiye kadar. Her bir yorumu aklıma kazıyarak ağlayarak, içime sindirerek okudum defalarca. Eşimle aramızda akrabalık yok bir arkadaş sormuş bu hastalık için anne karnında normal tarama testleri sıkıntı çıkmaya başlayınca fetal DNA yaptırdım ondada aynı sonuç alınca ardından üç kere amniyosentez oldu inanmak kabul etmek çok zordu. İlk çocuğumuzdu normal doğal yoldan isteyince olmuştu sigara alkol kullanmıyoruz yaşımız genç akrabalık yok diye hiç kötü bir şey olacağına ihtimal bile vermiyorduk.
En son esimle benden kan alındı detaylı genetik taraması yapılıyor 3-5 ay sürecek miş sonuç çıkması bir çok bilindik prof genetik hekimlerle de konuştuk yüksek ihtimalle sizden geçen bir şey değil kötü bir şans sizi bulmuş diyorlar. Doktorlara göre şansımız varmış böyle bir hastalığı doğum öncesi bilebildiğimiz için ne kadar şanslıysak artık..
Artık herkese tavsiye ediyorum çocuktan önce gebelik planı ve tetkikleri yaptirsinlar diye. Tedbir bizden takdir Allah'tan diyorum yarinimiz belli değil garantimiz yok.
Hep dua ettim hayırlısı ise kucağımıza almak nasip olsun, değilse bana göster diye yalvardım gece gündüz. Tek dileğim biz ve kimse yaşamasın böyle acı hayatta en büyük sınav .
benim anladığım kadarıyla tamamen kötü şans.
sporadik tek gen mutasyonuyla oluşan hastalıklardan birisi (ya da benzeri bir durum) oluşmuş...maalesef ne kadar önlem alınsa da bunun önüne geçme şansınız yoktu. olacağı varmış olmuş. eşinizin ve sizin DNAlarınızı da dizileyip o mutasyondan sizde de var mı diye bakıyorlar şu anda sanırım.

ben sizi tebrik ederim
zira genç yaşlarda insanlar daha gözükara olabiliyor...bakarım yaparım sanabiliyor.

hatta ben de ay asla aldırmam derdim gençken, şimdi olsa kesinlikle sizin yaptığınızı yaparım. asıl o çocuğu doğurmak katillik, bence. doğmasa yaşamayan sadece o oluyor doğunca o yine yaşamıyor ki! üstüne ailesi de yaşamıyor....fetva verenler de bir zahmet bana şunu açıklasın: bin sene önce olsa zaten hiç bir tedavi uygulanamayacağı için doğar doğmaz ölmüş olacaktı o bebek....o da doğarsa, misal doğmadan anne karnında ölüp anneyi de zehirlemezse...şimdi tıp bunları öngördü de alınması gerektiğini söyledi, siz de bunu uyguladınız diye katil mi oluyorsunuz? bunu kendinize yapmayın.

tabii ki çok üzücü tabii ki kimse istemez bunu yaşamayı ve eminim ömrünüzün sonuna kadar içinizde bir sızı taşıyacaksınız, sabırların en güzelini diliyorum sizin için... ama hem bebeği azat etmişsiniz hem kendiniz için bence en doğrusunu yapmışsınız.

bir de:
eskiden insanlarımız arasında SGKlı olmayan filan çok vardı. ama kendi için gitmese bile bebek için doktora gidilirdi.
kadın doğumcular da özelde muayenehanede filan çok hasta bakardı.
maalesef bir kuşakta böyle çok etik dışı doktorluk hikayesi var. ultrasona koyar koymaz" hımmm bu bebek sakat, alalım" diyen hasta ruhlu hekimler durumu vardı yani maalesef. ben de örnekler biliyorum. o çocukların çok çok çok büyük kısmı sapasağlam da doğdu, evet. bu ruh hastaları 5-6 aylık olmuş sağlam çocukları da alıyordu, paraya bakıyordu. bugün kaç "müşteri" var kaçı kürtaj, diye el ovuşturup hesap yapanını biliyorum.

bunu inkar etmiyorum. ve sanırım özellikle toplumun hafıza da bunlarla dolu. herkes anlatıyor "sakat dedilerdi, çocuk delikanlı oldu bak sapasağlam".. evet delikanlı oldu...yani seneler oldu hacı teyze....

ama şu anda devlette/üniversitede hasta bakan hekimlerin (belki başka sorunları varsa bile) böyle para kazanmak için ruh hastası işler yapmayacağına garanti verebilirim çünkü kazanacağı bir şey yok ortada. hele şu son yıllarda bizim kadın doğumcular (başka branşlarda elbette ama en başlarda kadın doğumcular) dünyaüstü, insanlıküstü bir iş yapıyor...emin olun şu an bizim kadın doğumcular batılı ülkelerde 1 ayda bakılan hastaya 1 haftada filan bakıyor...bu kadar gebe bakan, doğum yaptıran, komplikasyon gören, buna rağmen atlamayıp işini yapan başka pek yoktur.

evet şu anda bu hekimler ultrasonda bir sıkıntı görürse söyleyip diğer testleri istiyor. ama zaten doğrusu bu. görevi bu. (ha bunu da yanlış anlayıp sakat dediler ama sağlam doğdu diyenler oluyor, oysa sakat demiyorlar ki "risk var, kontrol ettirin" diyorlar!) sonra da sekanslama yapılıyor, fetal DNA bakılıyor. ee bu testler ultrason çekip, 3lü tarama yapıp ihtimal şöyle denilen testler gibi değil. ama topluma gel bunları anlat...

kısacası toplumun bu eski hafızası veya yanlış anlaması yüzünden, siz bile eleştirilirim diye düşünmüşsünüz, burada da bazı saçma sapan şeyler söylenmiş, boşverin.

terapi, meditasyon, başka şeyler bilmiyorum ruhunuza şifa ne olur. geçmez onu biliyorum ama diner, azalır, sizi olgunlaştırır ve hayat size güzellikler getirir dilerim.

Evet ama konu sahibi açıklamış daha ilk mesajında. Genetik testler, taramalar yapıldı. Birçok doktorla görüştüm diye. Üstelik aynı hastalık olup olmadığını da bilmiyorsunuz. Kötü niyetle söylemeseniz bile kırıcı. Konu sahibi zaten bebeğini aldırmanın acısını yaşıyor. İhtiyacı olan şey destek. "Keşkelerden" uzaklaşmaya çalışırken belki de yeni bir "keşke" giriyor aklına. Kötü niyetle söylemişsiniz diye yazmadım. Bazı konular çok hassas ve kelimeler seçilirken dikkat edilmesi gerek.
Bir dahaki sefere daha dikkatli olurum kusuruma bakmayin

Kararınızın doğru veya yanlış olduğu konusunda yorum yapmak bize düşmez o Allah'la sizin aranızda. Ama benim kardeşimde hem zihinsel hem bedensel engelliydi. Kaybettiğimizde 12 yaşındaydı ama gelişimi olmadığı için 2-3 yaşlarında bebek gibiydi. Konuşamadı, yürüyüp koşamadı, doğru düzgün beslenemedi, hatta doktorlar gözlerinin görmediğini bile söyledi. Canım o kadar yanıyordu ki ben onun ablasıydım anne ve babamın içindeki acıyı düşünmek bile delirecek gibi olmama yetiyor. Annem hiç evden çıkmazdı. İnsanlar saçma sapan sorular sorar can sıkarlardı. Ama daha çok kardeşim evde rahat etsin diye çıkmazdı. Evimizin bir odası hastane odasından farksızdı. Birsürü cihaz. Babam işten geldikten sonra birkaç saat dinlenip kardeşimle ilgilenirdi. Sabaha kadar annemle nöbetleşerek başında beklerlerdi. Yani böyle gözünüzün önünde hergün acı çekmesi her gün eriyip bitmesi, ağlasa acaba neresi ağrıyor diye düşünmekten deli olmak rahat etmesi için aklınızı kaybetmeniz şu an hissettiklerinizden farklı mı olurdu bilemem. Tek tavsiyem bol bol tövbe etmeniz. Sonuç olarak rabbim öyle layık görmüş sizi sınamış. Nurlar içinde yatsın meleğiniz. Size de sabır ve dayanma gücü diliyorum 🤲

Allah yardımcınız olsun. Ben de 2li tarama yaptıklarında downsendrom riski yüksek ama birde amniyssntez yapalım dediler sonuc hastaysa gebelik sonlandırılacskmı dedim evet dedi a.sentez nasıl yapılıyor diye sorunca zaten karından sıvı alınıyormus oyle de bebek zarar görebilirmş o zaman tabi o risk yüzünden kafam bişey almıyordu tam amniyosentez için tekrar gidecegimiz gun cok yakınımı kaybettim yoldan donduk her iki durumda benim için cok kotuydu şoklar içinde eve geldik bebek memek cıktı aklımdan esime dedim ben bşeşy yaptırmycam ne gelirse Allah'tan saglıklıda saglıksızda esimde zaten sonlandırılmasını hiç istemiyordu okadar yıl bekledik tam kavusacakken nsıl aldıralım dedik sonra detaylı ulstrosna girdim cok sukur herseyı sagkıklı gorunuyordu dogdu sglıklı gercekten ben biryerden kayıp verirken bir yerden rabbim teselli etti. Bunu keske demeniz için demiyorum benimki erken bir sonuctu ve ihtimaldi kesin ddgildi ama korkmustum sonra dogdu zaten. sizinki her sonuc kesin ve netmiş Genetik test nasıl oluyor suan hatırlamıyorum ama 2li taramadan mı bahsediyorusnuz yani detaylı ulstrosna bile genetik rahatsızlık gorunuyorsa dunyaya gelip acı cekmesi ve sizin onu hergun gorup uzulmeniz daha kotu olabilirdi nette smalı bebeklerin ailelerini gordukce diyorum ki acaba hiç test yaptırmadılar mı hasta dogacagı hiç mi belli degildi yani onca test yapılıyor onlar cocuklarınun rahatsızlıgyla uzuldukce o cocuklar yasıtları kosar oynarken onlar hortumlara baglı yasıyor bende kahroluyorum biryandan kızıyorum bile bile neden dogdu? Allahın imtihanı iste ne diyeyim. Sizde yasınuz genctir muhakkak rabbim yüzünüzü guldursun kucagınıza bir sabi nasip etsin . Ayrıca destek alın kendi kendinize düşündükce birdaha olacaksa da etkilersiniz

Kararınızın doğru veya yanlış olduğu konusunda yorum yapmak bize düşmez o Allah'la sizin aranızda. Ama benim kardeşimde hem zihinsel hem bedensel engelliydi. Kaybettiğimizde 12 yaşındaydı ama gelişimi olmadığı için 2-3 yaşlarında bebek gibiydi. Konuşamadı, yürüyüp koşamadı, doğru düzgün beslenemedi, hatta doktorlar gözlerinin görmediğini bile söyledi. Canım o kadar yanıyordu ki ben onun ablasıydım anne ve babamın içindeki acıyı düşünmek bile delirecek gibi olmama yetiyor. Annem hiç evden çıkmazdı. İnsanlar saçma sapan sorular sorar can sıkarlardı. Ama daha çok kardeşim evde rahat etsin diye çıkmazdı. Evimizin bir odası hastane odasından farksızdı. Birsürü cihaz. Babam işten geldikten sonra birkaç saat dinlenip kardeşimle ilgilenirdi. Sabaha kadar annemle nöbetleşerek başında beklerlerdi. Yani böyle gözünüzün önünde hergün acı çekmesi her gün eriyip bitmesi, ağlasa acaba neresi ağrıyor diye düşünmekten deli olmak rahat etmesi için aklınızı kaybetmeniz şu an hissettiklerinizden farklı mı olurdu bilemem. Tek tavsiyem bol bol tövbe etmeniz. Sonuç olarak rabbim öyle layık görmüş sizi sınamış. Nurlar içinde yatsın meleğiniz. Size de sabır ve dayanma gücü diliyorum 🤲
Anne babanıza da riskli olduğu söylenmiş mi öncesinde acaba?

Allah yardımcınız olsun. Ben de 2li tarama yaptıklarında downsendrom riski yüksek ama birde amniyssntez yapalım dediler sonuc hastaysa gebelik sonlandırılacskmı dedim evet dedi a.sentez nasıl yapılıyor diye sorunca zaten karından sıvı alınıyormus oyle de bebek zarar görebilirmş o zaman tabi o risk yüzünden kafam bişey almıyordu tam amniyosentez için tekrar gidecegimiz gun cok yakınımı kaybettim yoldan donduk her iki durumda benim için cok kotuydu şoklar içinde eve geldik bebek memek cıktı aklımdan esime dedim ben bşeşy yaptırmycam ne gelirse Allah'tan saglıklıda saglıksızda esimde zaten sonlandırılmasını hiç istemiyordu okadar yıl bekledik tam kavusacakken nsıl aldıralım dedik sonra detaylı ulstrosna girdim cok sukur herseyı sagkıklı gorunuyordu dogdu sımdı şebek yanımda yatıyor ben biryerden kayıp verirken bir yerden rabbim teselli etti. Genetik test nasıl oluyor suan hatırlamıyorum ama 2li taramadan mı bahsediyorusnuz yani detaylı ulstrosna bile genetik rahatsızlık gorunuyorsa dunyaya gelip acı cekmesi ve sizin onu hergun gorup uzulmeniz daha kotu olabilirdi nette smalı bebeklerin ailelerini gordukce diyorum ki acaba hiç test yaptırmadılar mı hasta dogacagı hiç mi belli degildi yani onca test yapılıyor onlar cocuklarınun rahatsızlıgyla uzuldukce o cocuklar yasıtları kosar oynarken onlar hortumlara baglı yasıyor bende kahroluyorum biryandan kızıyorum bile bile neden dogdu? Allahın imtihanı iste ne diyeyim. Sizde yasınuz genctir muhakkak rabbim yüzünüzü guldursun kucagınıza bir sabi nasip etsin . Ayrıca destek alın kendi kendinize düşündükce birdaha olacaksa da etkilersiniz
Anlatamıyoruz galiba, 2li 4lü testler tanı testi değildir!!!!

Asla yüzde yüz doğru sonuç vermez! Birinde anormallik varsa ya tekrar tarama testine girersiniz ya da direkt tanı testine gidersiniz.

Amniyosentez dediğiniz şey tanı testidir. Yaptırmamışsınız yaptırsaydınız öğrenirdiniz.

Ultrasonda kromozomal anomali düşündüren bulgu saptanırsa karyotip incelemesi yapılır. Öyle kesin tanı konur. Yaptırmamışsınız, güvenilirliği oldukça düşük olan 1 tane tarama testi sonucunu buradaki durumla aynı kefeye koyuyorsunuz. Öf.

Kaldı ki olan olmuş, kadın böyle bir durum var gebeliği sonlandırsam mı diye sormuş olsa hadi bi nebze. Ama gebelik sonlanmış artık. Şu dediklerinizin hanımefendiyi daha da kötü hissettirmekten başka bir işe yaradığı yok. Bu yaptığınız teselli vermek değil. Keşke dedirtip daha da üzmek. Yeter artık bencilce davranmaktan vazgeçin ya, kadın kahrolmuş zaten görmüyor musunuz. Tek yapılabilecek şey teselli ve moral vermek!

Yukarıdaki yorumlarda 70 kişi usulünce anlattı

Yetmedi bizzat 2 doktor üye bilimsel olarak açıkladı, esofmanli Şevket hoca gibi tek tek örnekler vererek , betimlemeler yaparak, basite indirgeyerek onlarca insan, onlarca kez anlattılar....

Risk tarama testleri ile teşhis araçları birbirinden farklıdır. Sizinkiler teşhis değil, risk testiydi. Size risk var denilmiş, konu sahibine "teşhis" koyulmuş...Aynı şeyler değil...Balkona çıkıp bagiricam şimdi... Cinayet diyen mi dersin, tövbe et diyen mi dersin, belki sağlıklı olacaktı diyen mi dersin....Ögretmen bile var bunu anlamayıp hala kaynindan bilmemnesinden bahsedenlerin arasında , tam delirmelik....

Bir de, şu acıyı yaşamış kadına burda çıkıp "bonum çocuklorumo do nolor dodular, hopsu turp gubu, donuz gubu soğluklu doğdu ehohehohe" diyince ne geçiyor elinize anlamıyorum , nasıl bir kötülük sizinki gerçekten tuhaf....
Ben kötü anlamda bişey soylemedim

Ben kötü anlamda bişey soylemedim
Ya zaten ben de sadece size yazmadım o yorumu. Kötü niyetli olmadığınızı sonraki yorumlarinizdan anladım ama bu sizin bilgi eksikliğinden kaynaklanan iyi niyetli yorumunuzun, konu sahibi için yaralayıcı olduğu gerçeğini değiştirmiyor . Ne olur biraz empati...

Ya zaten ben de sadece size yazmadım o yorumu. Kötü niyetli olmadığınızı sonraki yorumlarinizdan anladım ama bu sizin bilgi eksikliğinden kaynaklanan iyi niyetli yorumunuzun, konu sahibi için yaralayıcı olduğu gerçeğini değiştirmiyor . Ne olur biraz empati...
Benim ikinci kızıma hastanede yatarken rahime yapışık ya çocuk yada rahmin gider dediler çok şükür ne çocuk nede rahim gitmedi onu anlatmak istemiş dim

Kuzenim de sizinkiyle benzer bir durum yaşamıştı. Bebek altı aylıktı ve organlari gelismiyordu. Sizin gibi kaç farklı doktor kaç testten sonra onlar da aynı kararı verdi. Şimdi iki çocukları var, sağlıklı doğumlar yaptı.
Allah sabır versin..

Anlatamıyoruz galiba, 2li 4lü testler tanı testi değildir!!!!

Asla yüzde yüz doğru sonuç vermez! Birinde anormallik varsa ya tekrar tarama testine girersiniz ya da direkt tanı testine gidersiniz.

Amniyosentez dediğiniz şey tanı testidir. Yaptırmamışsınız yaptırsaydınız öğrenirdiniz.

Ultrasonda kromozomal anomali düşündüren bulgu saptanırsa karyotip incelemesi yapılır. Öyle kesin tanı konur. Yaptırmamışsınız, güvenilirliği oldukça düşük olan 1 tane tarama testi sonucunu buradaki durumla aynı kefeye koyuyorsunuz. Öf.

Kaldı ki olan olmuş, kadın böyle bir durum var gebeliği sonlandırsam mı diye sormuş olsa hadi bi nebze. Ama gebelik sonlanmış artık. Şu dediklerinizin hanımefendiyi daha da kötü hissettirmekten başka bir işe yaradığı yok. Bu yaptığınız teselli vermek değil. Keşke dedirtip daha da üzmek. Yeter artık bencilce davranmaktan vazgeçin ya, kadın kahrolmuş zaten görmüyor musunuz. Tek yapılabilecek şey teselli ve moral vermek!
Keske diyecegi bir durum yok, zaten özellikle dedim sizin tanı netmiş kesin bir bilgiymş aldırması dogru olmus diye . benim testim test net degildi ama bende SONUCTA İLK kez hamile kaldığım gibi ilk kez bİR TEST yaptırdıgım ve doktor kötü bişeymiş gibi ihtimal verdigi İÇİN korkmustum ama saglıklı dogdu demek istedim. Ve özellikle yine söyledim hasta bir bebegi aldırmanız daha dogru bir karar olmus diye cunku smalı veya baska rahatsızlıgım olan birsürü bebek var bile isteye dunyaya gelmiş onlar ve aileler adına üzülüyorum diye belirttim.tam okumamıs anlamamıssınız.kaldı ki ben o donem 1.derece yakınıma kaybetmiştim o an test mest bebek vs düşincek durumda bile degildim. Böyle sizin gibi 3-5 kişi var ortalık karıştıran konuyu evirip cevirip baska yere saptıran sanki konu sahbini niye aldırdın diye linç ettik🤦🏼‍♀️ tek hassas sizsiniz boyle konularda zaten🤦🏼‍♀️

Keske diyecegi bir durum yok, zaten özellikle dedim sizin tanı netmiş kesin bir bilgiymş aldırması dogru olmus diye . benim testim test net degildi ama bende SONUCTA İLK kez hamile kaldığım gibi ilk kez bİR TEST yaptırdıgım ve doktor kötü bişeymiş gibi ihtimal verdigi İÇİN korkmustum ama saglıklı dogdu demek istedim. Ve özellikle yine söyledim hasta bir bebegi aldırmanız daha dogru bir karar olmus diye cunku smalı veya baska rahatsızlıgım olan birsürü bebek var bile isteye dunyaya gelmiş onlar ve aileler adına üzülüyorum diye belirttim.tam okumamıs anlamamıssınız.kaldı ki ben o donem 1.derece yakınıma kaybetmiştim o an test mest bebek vs düşincek durumda bile degildim. Böyle sizin gibi 3-5 kişi var ortalık karıştıran konuyu evirip cevirip baska yere saptıran sanki konu sahbini niye aldırdın diye linç ettik🤦🏼‍♀️ tek hassas sizsiniz boyle konularda zaten🤦🏼‍♀️
‘Benim bebeğime risk var demişlerdi sağlıklı doğdu’ cümlesi konu sahibini acıtmaktan başka ne gibi bir yardımı oluyor konu sahibine? Biraz açarmısınız?

Benim ikinci kızıma hastanede yatarken rahime yapışık ya çocuk yada rahmin gider dediler çok şükür ne çocuk nede rahim gitmedi onu anlatmak istemiş dim
Ablacım, bak orda da sana tam olarak ne yaptılar, ne dediler de , sen ne anladın bilmiyorum ama büyük ihtimalle "böyle bir şey olabilir, rahminin zarar görme ihtimali olabilir" filan demişlerdir çünkü yüzde bir bile olsa, ongörmusler demek ki öyle bir risk, sizi de bilgilendirmisler işte...Sonra da demek ki riski bertaraf etmek için ellerinden geleni yapmışlar ki şükür sağlıklısiniz...offff of yoruldum ben ya..

Back