- 16 Ağustos 2010
- 293.020
- 602.874
- 43
1. Kahkaha atın
Kahkahayla güldüğünüz zaman vücudunuz enerji veren ve depresyonu engelleyen bir kimyasal olan endorfin salgılar ve stres hormonu salgısı durur. Araştırmalara göre bol kahkaha atan insanların, diğer insanlara kıyasla kalp krizi geçirme riskleri azalıyor. Ayrıca güldükçe gençleştiğinizi ve ömrünüzü uzattığınızı da unutmayın.
2. Orgazm
Verdiği anlık zevkten öte orgazmın hafta boyu süren etkileri var. Biyoloji Profesörü Elisabeth Lloyd "Orgazm beyin kimyanızı öyle bir değiştiriyor ki, vücudunuz rahatlıyor ve stres diye bir şey kalmıyor" diye açıklıyor. İngiltere'de yapılan bir araştırma, sık orgazm yaşayan insanların az yaşayanlara oranla kalp krizi geçirme olasılıklarının yüzde 50 daha az olduğunu gösteriyor.
3. Su için
Beslenme-Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Seçil Kenar, "Suyun ne zaman içildiği önemli değildir. Yemekten önce, esnasında, sonrasında, aralarda istediğiniz zaman su içebilirsiniz, yeter ki su için" diyor ve ekliyor: "Bir günde en fazla dört litre su içilmelidir. Eğer yoğun fiziksel aktivite yapıyorsanız bu miktar artabilir. Spor sırasında, sauna veya sıcağa maruz kaldığımızda vücutta aşırı su kaybı meydana gelir ve bu duruma dehidrasyon denir. Ağız kuruluğu, baş dönmesi, bayılma hissi, göz kararması, idrara çıkamama gibi belirtileri olan dehidrasyon, ani ölümlere bile sebep olabilmektedir. Bu yüzden spor sırasında, öncesi ve sonrasında, aşırı terleme esnasında her on beş dakikada bir yarım bardak su içilmelidir."
4. Ellerinizi yıkayın Grip, soğuk algınlığı ve buna benzer diğer hastalıkların yüzde 80'i el temasıyla geçiyor. Gün içinde ellerinizi mümkün olduğunca çok yıkayın. İnsanların sadece yüzde 16'sı tuvalet ihtiyacını karşıladıktan sonra 20 saniye boyunca sabunla iyice ovalayarak el yıkama alışkanlığına sahip.
5. Masaj yaptırın Araştırmalar göre iyi bir masaj kan dolaşımını hızlandırırken aynı zamanda vücudun mutluluk hormonu olan serotoninin salgılanmasını da sağlıyor.
6. Dik durun
Dik oturduğunuz ya da dik durduğunuz zaman daha ince gözükürsünüz. Bir süper model bile kambur durduğunda olduğundan şişman görünür. Ayrıca çok uzun süre oturmak karın kaslarınızın güçsüzleşmesine sebep olur.
7. Diş ipi kullanın
Diş ipi kullanmayı adet haline getirmek, diş çekilmesini önlemek ve diş sağlığınızı korumak açısından önemli yer tutuyor. Unutmayın ki diş çekilmesi rahatsızlığı, kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı ve kalp krizi geçirme riskinizi artırıyor. Diş Hekimi Mehmet Z. Kazandı, sadece diş fırçasıyla ağız içindeki tüm bölgeler temizlenemediği için çürük veya diş eti hastalıklarının meydana gelebileceğini söylüyor ve ekliyor: "Fırçalamaya ek olarak günde en az bir kez diş ipi kullanılması gerekir. Diş ipi, fırçalamadan önce kullanılırsa diş macununun içindeki florür, temizlenmiş yüzeylere daha iyi nüfuz edecektir. Diş ipini ilk kullanmaya başladığınızda diş etleriniz kanayabilir. Bu, bir tür diş eti hastalığına sahip olduğunuzun işareti de olabilir. Ancak birkaç günlük kullanımdan sonra diş etleriniz daha sağlıklı bir hale geleceği için kanamanın durması gerekir. Kanamanın devam etmesi durumunda diş hekiminize danışın."
8. Kilonuzu sabitleyin
Harvard Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, 20 yaş üstü kadınlar 5-10 kg aldıkları zaman şeker hastalığı ve kalp hastalıklarına yakalanma riskleri üçe katlanıyor.
9. Derin nefes alın Derin derin nefes almak stresinizi azaltır. Kan basıncınızı düşürmek için dakikada altı kez bu yöntemi deneyin. 10.
10.Yüzün veya severek yapacağınız bir spor aktivitesi bulun
Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burhan Uslu, spor yaparak şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, kemik erimesi ve kanser gibi birçok hastalık riskinin azaltılabileceğini, kolesterolün düşürüleceğini ve diyabete yakalanma olasılığının azalacağını söylüyor. Ayrıca tok karnına spor yapılmamasını, bunun aşırı sıcak ve nemli havalarda hayatınızı riske sokacağını ekliyor.
11. Doktora gidin
Küçücük bir şikayetiniz bile olsa doktora gidin. New York'taki Iris Cantor Kadın Sağlığı Merkezi'nden Doktor Orli Etingin "Sadece soğuk algınlığı şikayetiyle gittiğinizde doktorunuz tüm vücudunuzu kontrol edebilir. Bir hastam soğuk algınlığı için geldiğinde vücudunda melanoma olduğunu fark ettim. Sadece telefon açsaydı, belki de çok geç kalmış olacaktık" diye uyarıyor.
12. Uyuyun
Bir insanın ortalama günde yedi buçuk ila dokuz saat arası uyuması gerekir. Araştırmalara göre uykusuzluk, vücudun doğal ağrı kesici mekanizmasını bozarak bel ağrısı, baş ağrısı ve kas yorgunluğuna sebep oluyor. Eğer bir aydan fazla zamandır uykusuzluk veya gün içinde uykulu olma sorununuz varsa, bir uzmana danışın.
13. Evcil hayvan edinin
Araştırmalar, evcil hayvan sahibi olan kişilerin olmayanlara oranla tansiyon ve kolesterol seviyelerinin daha normal seviyelerde bulunduğunu gösteriyor. Bir köpek sevmenin moralinizi yükselteceğini ve tüm vücudunuzdaki stres miktarını azaltacağını unutmayın. Eğer kendiniz bir evcil hayvan edinemiyorsanız, barınaklardaki kimsesiz hayvanların bakımına yardımcı olabilirsiniz.
14. Beyninizi çalıştırın
Beyninizi çalıştırmak ömrünüzü uzatır. Örneğin yeni bir dil öğrenmek eğlenceli bir uğraş olabilir.
15. Korunun
Aıds ve cinsel ilişkiyle bulaşan diğer hastalıkların önüne geçebilmeniz için prezervatif kullanmanız ve partnerinize de bu alışkanlığı edindirmeniz şart.
16. Sebze yiyinWhat Color Is Your Diet? (Diyetiniz Ne Renk?") isimli kitabın yazarı Doktor David Heber, sebze tüketimi ile ilgili birkaç ipucu veriyor.
Soru: Bazı sebze ve meyveler diğerlerine oranla daha yararlı mıdır?
Cevap: Evet ama sonuç olarak hepsi yararlı. Kötü sebze diye bir şey yoktur. Ispanak, brokoli, kırmızı biber ve yaban mersini gibi koyu ve renkli besinler en çok gıda içeren besinlerdir. En önemlisi olabildiğince çeşitli meyve ve sebze tüketmeye çalışmak.
Soru: Yani her gün brokoli yememeliyiz, öyle mi?
Cevap: Hayır. Brokoli, kanser riskini azaltan ve bağışıklık sistemini güçlendiren kimyasallere sahip fotonitrat içerir. Ama yine de doğada fotonitrat içeren daha birçok besin maddesi var. Günde yedi çeşit sebze ve meyve tüketilmesini tavsiye ediyorum.
17. Doğaya dönün Doğayla iç içe olmanın iyileştirici etkisi olduğu biliniyor. Araştırmalara göre doğayla barışık olmak ve açık havada bulunmak stresi azaltırken kendinizi iyi hissetmenizi sağlıyor. Açık havada egzersiz yapma fırsatınız yoksa bile sık sık yakındaki yeşillik bir yere gidip en azından 15 dakika burada vakit geçirebilirsiniz
18. Arkadaşlarınızla zaman geçirin Arkadaş edinmeye neden ihtiyacımız var? Onlara bağlıyız. Fit To Live (Yaşamak İçin) isimli kitabın yazarı Pamela Peeke "Kadınlar, yakınlaşma ihtiyacı doğuran iki hormon olan oksitosin ve prolaktin salgılar" diyor. Rahatlamamızı sağlarlar. Sizi sıkan bir sorunu bir arkadaşınıza anlattığınız zaman sorununuz çözülmese bile vücudunuz sıkıntıyı dışarı attığı için rahatlar. Hayat kurtarırlar. Bir araştırmaya göre geniş bir arkadaş çevresi olan insanlar, hiç olmayanlardan yüzde 22 daha uzun ömürlü oluyor.
19. Sevin
Why We Love (Neden Seviyoruz) isimli kitabın yazarı Profesör Helen Fisher "Birini sevdiğiniz zaman beyniniz, zindelik hissini artıran dopamin hormonu salgılar" diyor. Sevmek v sevgi duygusu, kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacak en önemli faktörlerden biridir.
20. Sigarayı bırakın
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, dünya üzerinde yılda dört milyon insanın sigaraya bağlı bir nedenle öldüğünü, Türkiye'nin ise en çok sigara tüketilen ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını söylüyor. Türkiye'de yıllık tütün tüketimi 1960'larda 30 bin ton iken, bu rakam günümüzde 90 bin tona ulaşmış ve sigara içenlerin kanserden ölüm oranları sigara içmeyenlere göre 15-25 misli artmış. Tutluoğlu ayrıca sigaranın sadece kansere değil, üst solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak iltihabı, diş çürümesi, reflü, damar tıkanıklığı sonucunda felç veya kalp krizi, böbrek yetersizliği, beyin kanaması, şeker hastalığı gibi hastalıklara da yol açtığını belirtiyor.
Kaynak : Cafe ruj
Son düzenleme: