Cumhuriyet'i dünya konuştu

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.715
Cumhuriyet'i dünya konuştu
Dünya basını, Cumhuriyet’in Charlie Hebdo seçkisini yayımlamasına özel yer ayırdı. Gazete ve haber ajansları, Cumhuriyet’e yönelik baskı ve tehditlere dikkat çekerken Fransız haber ajansı AFP, “cesur” diye nitelediği Cumhuriyet’in “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sert muhalifi ve çoğunluğu Müslüman olan Türkiye’de Charlie Hebdo’dan bir seçki yayımlayan tek gazete” olduğunu belirtti.

Yayınlanma tarihi: 14 Ocak 2015 Çarşamba

cats.jpg
Dünya basını, Charlie Hebdo’nun uğradığı saldırıdan sonra yayımladığı ilk sayıdan bir seçkiyi Türkiye’de sadece Cumhuriyet’in yayınlamasına özel yer ayırdı. Gazete ve haber ajansları, Cumhuriyet’in karşı karşıya olduğu baskı ve tehditlere dikkat çektiler.

Fransız haber ajansı AFP, haberinin başlığında “Cesur” diye nitelediği Cumhuriyet’in “CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan’ın sert muhalifi ve çoğunluğu Müslüman olan Türkiye’de Charlie Hebdo’dan bir seçki yayınlayan tek gazete” olduğunu belirtti.

Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Utku Çakırözer’in, seçkinin “Charlie Hebdo ile dayanışma” amacıyla çıkarıldığı ve “Seçkiyi hazırlarken yayın ilkelerimiz ışığında toplumların inanç özgürlükleri ve dini hassasiyetlerine de özen gösterdik. Yayınladığımız seçkide çok sayıda istişare sonrasında derginin kapak sayfasına yer vermedik” açıklamasını aktardı.

AFP, Cumhuriyet’in Charlie Hebdo’nun son sayısında yer verilen Nijeryalı Boko Haram ve IŞİD örgütüyle ilgili karitatürleri de aktardığını bildirdi.

Ajans, polisin dağıtım kamyonlarını durdurmasına ve gazete binasının çevresindeki yolları trafiğe kapatarak aldığı önlemlere de değinerek, Cumhuriyet’in Ankara Bürosu önünde küçük bir grubun protesto gösterisi yaptığını duyurdu.

AFP, Cumhuriyet’in Charlie Hebdo’nun Hz. Muhammet karikatürü bulunan kapağını yayımlamadığını, ancak Hikmet Çetinkaya’nın köşesinde karikatüre yer verdiğini bildirerek, Çetinkaya’nın yazısındaki “Bana sorarsanız karikatürün Hz. Muhammet’le ilgisi yoktur. O çizim insancıl ve vicdani bir anlayışın simgesidir” ifadelerini aktardı.

Amerikan Associated Press ajansı, dağıtım kamyonlarının polis tarafından durdurulmasına değindiği haberinde, Hz. Muhammet karikatürünün köşe yazılarında yer aldığını duyurdu.

Amerikan Washington Post gazetesi de polisin Cumhuriyet’e yönelik tutumunu “sansür” diye nitelerken New York Times polisin gazetenin içeriğini kontrol ettiğini yazdı.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/185151/Cumhuriyet_i_dunya_konustu.html

AFP, Cumhuriyet’in Charlie Hebdo’nun Hz. Muhammet karikatürü bulunan kapağını yayımlamadığını, ancak Hikmet Çetinkaya’nın köşesinde karikatüre yer verdiğini bildirerek, Çetinkaya’nın yazısındaki “Bana sorarsanız karikatürün Hz. Muhammet’le ilgisi yoktur. O çizim insancıl ve vicdani bir anlayışın simgesidir” ifadelerini aktardı.

Aferinnn

Özgürlüğünde mokunu çıkardılar Afedersiniz. Insanin kendine değerine saygısı olur. Özgürlük karşıdaki canlının değerine zarar verdiği anda bitmiyormuydu? Dış dünya elbet takdir edecek bunu da ancak bizim zekaya sahip olmayan insanlar gurur vesilesi görür. ''Ayy takdir ettiler bizi bak hadi daha çok alçalalim sevsinler bizi takdir etsinler''

Sanki daha önce özgürlük mü vardı? Sağ sol davaları ,gazeteci öldürmeleri halen basın özgür değil , bir çok gazeteci işten kovuldu , çoğu işsiz ve parasız eğer gazetecilik okuyacaksanız yada çocuğunuzu okutacaksanız yabamcı dil olması hayati ,önem taşıyor hiç değilse yabancı yazıları çeviri yapar makaleyi lnternet gazeteciliğine hizmette bulunur ve para kazanır
Özgürlüğünde mokunu çıkardılar Afedersiniz. Insanin kendine değerine saygısı olur. Özgürlük karşıdaki canlının değerine zarar verdiği anda bitmiyormuydu? Dış dünya elbet takdir edecek bunu da ancak bizim zekaya sahip olmayan insanlar gurur vesilesi görür. ''Ayy takdir ettiler bizi bak hadi daha çok alçalalim sevsinler bizi takdir etsinler''

Cumhuriyet gazatesini eshefle kınıyorum,kendi halkının dininie bile saygısı yok,başbakanın eli sıkılmamış..Müslümanların hepsi itham edilmiş..ne yapmaya çalışıyorlar anlamış değilim..

şu zihniyeti hala anlayamadım ''yabancı basın bizi şu konuda şakşakladı demekki bu doğru'' .yahu türkiyenin gelişmesini ilerlemesini hangi ülke istedi bugüne kadar ? ne yaptılar ülkede karışıklığa sebep olacak olaylarda hep şakşakcılık yaptılar her zaman aynı taktik islam karşıtlığı olur hemen ayakta alkışlarlar yozlaşma içeren bir söylem olur hemen şakşaklarlar en büyük örnekleri de der spiegel,guardian gazeteleridir.

Cumhuriyet gazatesini eshefle kınıyorum,kendi halkının dininie bile saygısı yok,başbakanın eli sıkılmamış..Müslümanların hepsi itham edilmiş..ne yapmaya çalışıyorlar anlamış değilim..
Basbakanin elinin sikilmamasinin tek sebebinin bu oldugunu sanmiyorum. Turkiye sayginligini ve itibarini zaten olan biten bir suru ic olaylarin disariya yansimasiyla yitiriyor bir suredir. Dunya mizahina en cok malzeme veren ulke olduk son zamanlarda zaten, elalem bizi niye taksin?

Basbakanin elinin sikilmamasinin tek sebebinin bu oldugunu sanmiyorum. Turkiye sayginligini ve itibarini zaten olan biten bir suru ic olaylarin disariya yansimasiyla yitiriyor bir suredir. Dunya mizahina en cok malzeme veren ulke olduk son zamanlarda zaten, elalem bizi niye taksin?
bunu bilmiyor değilim saraylım arkadaşım ama tüm müslümanlarıda itham ettikleride bir gerçek..

bunu bilmiyor değilim saraylım arkadaşım ama tüm müslümanlarıda itham ettikleride bir gerçek..
Cunki ayni sekilde tum muslumanlar da dunyada itibar kaybetmeye devam ediyorlar. Ikiz kulelerin yikilisindan beri dunyadaki butun diger ulkeler, ozellikle de Amerika ve Avrupa artik muslumanlara potansiyel suclu muamelesi yapiyordu zaten.. Evvelden muslumanlari cok mu seviyorlardi? Hayir.. Ama o kadar tehlikeli de gormuyorlardi. sonucta Islam ulkeleri genellikle kendi iclerinde birbirleri ile savasiyorlardi. Suudi Arabistan, Korfez emirlikleri gibi ulkeler de zaten Amerika ve Avrupa yaninda idiler her zaman, aslinda Turkiye de.. Arap bahari, ISID, ElKaide, Hamas, Suriyede olanlar, siklasan teror saldirilari derken gitgide gerginlik ve endise artiyor. Eski ilimli Islam devleti sayilan modern Turkiyenin bugun geldigi yer de belli, ustelik radikal islamci iktidarin idaresinde yolsuzluklara gomulmus bir Turkiye goruntusu var disarda, Turkiye ile ilgili gazete haberleri hep bu yonde. Arti Islami teror orgutlerinin besigi olmaya basladigi da gozlerden kacmiyor. Yani Islamin guclendigi her yer karanliga gomuluyor disardan bakinca. Bu yuzden artik yabancilarin tavirlari Islami ulkelere ve muslumanlara karsi ilgisizlikten nefrete donusmus durumda, bu yuzden saymaya da saymiyorlar. Yurtdisinda kendi halinde yasayan muslumanlar da zor durumdalar artik, onlara da ustuortulu bir sekilde potansiyel tehlike gozuyle bakiliyor. Simdilik dokunan eden yok ama nereye kadar...

Neden butun muslumanlara faturanin ciktigina PKK dan pay bic... Eskiden tek korku PKK idi, ama simdi artik Istanbulda, Ankarada yasayan insanlar Diyarbakirda, Sirnakta yasayan Kurt asilli Turklere de suphe ile bakiyor ve korkuyorlar, polisin biri oralara tayini cikti diye intihar bile etti, iste oyle birsey..

Son düzenleme:
Cunki ayni sekilde tum muslumanlar da dunyada itibar kaybetmeye devam ediyorlar. Ikiz kulelerin yikilisindan beri dunyadaki butun diger ulkeler, ozellikle de Amerika ve Avrupa artik muslumanlara potansiyel suclu muamelesi yapiyordu zaten.. Evvelden muslumanlari cok mu seviyorlardi? Hayir.. Ama o kadar tehlikeli de gormuyorlardi. sonucta Islam ulkeleri genellikle kendi iclerinde birbirleri ile savasiyorlardi. Suudi Arabistan, Korfez emirlikleri gibi ulkeler de zaten Amerika ve Avrupa yaninda idiler her zaman, aslinda Turkiye de.. Arap bahari, ISID, ElKaide, Hamas, Suriyede olanlar, siklasan teror saldirilari derken gitgide gerginlik ve endise artiyor. Eski ilimli Islam devleti sayilan modern Turkiyenin bugun geldigi yer de belli, ustelik radikal islamci iktidarin idaresinde yolsuzluklara gomulmus bir Turkiye goruntusu var disarda, Turkiye ile ilgili gazete haberleri hep bu yonde. Arti Islami teror orgutlerinin besigi olmaya basladigi da gozlerden kacmiyor. Yani Islamin bulastigi heryer karanliga gomuluyor disardan bakinca. Bu yuzden artik yabancilarin tavirlari Islami ulkelere ve muslumanlara karsi ilgisizlikten nefrete donusmus durumda, bu yuzden saymaya da saymiyorlar. Yurtdisinda kendi halinde yasayan muslumanlar da zor durumdalar artik, onlara da ustuortulu bir sekilde potansiyel tehlike gozuyle bakiliyor. Simdilik dokunan eden yok ama nereye kadar...

Neden butun muslumanlara faturanin ciktigina PKK dan pay bic... Eskiden tek korku PKK idi, ama simdi artik Istanbulda, Ankarada yasayan insanlar Diyarbakirda, Sirnakta yasayan Kurt asilli Turklere de suphe ile bakiyor ve korkuyorlar, polisin biri oralara tayini cikti diye intihar bile etti, iste oyle birsey..
dediğin gibi olduğunu biliyorum arkadaşım..
ama kötü,müslüan,Yahudi,ataist,deist,hritiyan vs,olabileceği gibi iyileride var..ama çok az kişi önyargısız bakar..

Hala kizilan nedir?, hala sindirilmeyen nedir?, insan katliami varken hala nasil islamofobi konusulur? ya da hala nasil destek olan bir gazeteye nefret kusulur?, bu kadar mi kendi faunamizda yasiyoruz?, olay ne ara baglamindan cikti?
Su aciklama yeterlidir saniyorum;

Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Utku Çakırözer’in, seçkinin “Charlie Hebdo ile dayanışma” amacıyla çıkarıldığı ve “Seçkiyi hazırlarken yayın ilkelerimiz ışığında toplumların inanç özgürlükleri ve dini hassasiyetlerine de özen gösterdik. Yayınladığımız seçkide çok sayıda istişare sonrasında derginin kapak sayfasına yer vermedik” açıklamasını aktardı.

Topluma uyarlayarak cumruhiyet gazetesi gostermesi gereken destegi gostermistir...
En azindan bir gazetenin bunu yapabilmesinden memnunum...

Hala kizilan nedir?, hala sindirilmeyen nedir?, insan katliami varken hala nasil islamofobi konusulur? ya da hala nasil destek olan bir gazeteye nefret kusulur?, bu kadar mi kendi faunamizda yasiyoruz?, olay ne ara baglamindan cikti?
Su aciklama yeterlidir saniyorum;

Topluma uyarlayarak cumruhiyet gazetesi gostermesi gereken destegi gostermistir...
En azindan bir gazetenin bunu yapabilmesinden memnunum...
kendi faunamızdan çıkamadık maalesef bu kadar abd ve avrupanın yayınlarına vs sine rağmen..ne yapmak lazım acaba?

kendi faunamızdan çıkamadık maalesef bu kadar abd ve avrupanın yayınlarına vs sine rağmen..ne yapmak lazım acaba?
Bu dergi sert hicivleri ile taninir zaten, diger din adamlari peygamberler icin de benzer tutumlar sergilerler...
Evet saygisizlik olarak gorulebilir evet olmamasi gereken uslup da olabilir ama bu cahil ve kendilerini cihat savascilari olarak adlandiran birileri tarafindan kalasnikofla oldurulmelerini hakli cikarmaz...
Bunun cezalandirilmasinin yontemi bu degildir...
Ve bana gore hicbir yazar, cizer, dusunur fikirleri icin oldurulemez, toplumlar icin hosgoruden uzaksa insani ve hukuki yontemlere basvurulur...
Cumhuriyetin destegi iste tam bu noktada baslar...
Turkiyedeki karikaturist dergiler de sivri koseleri ile taninir, bircok gazetecinin yapamadigini onlar yapar hatta...
Amerika ve avrupa degil soz konusu olan, konuyu ne ara ona cektiniz merak icerisindeyim...
Derdimi anlatabildigimi dusunuyorum...
Iyi aksamlar...

Bu dergi sert hicivleri ile taninir zaten, diger din adamlari peygamberler icin de benzer tutumlar sergilerler...
Evet saygisizlik olarak gorulebilir evet olmamasi gereken uslup da olabilir ama bu cahil ve kendilerini cihat savascilari olarak adlandiran birileri tarafindan kalasnikofla oldurulmelerini hakli cikarmaz...
Ve bana gore hicbir yazar, cizer, dusunur fikirleri icin oldurulemez, toplumlar icin hosgoruden uzaksa insani ve hukuki yontemlere basvurulur...
Turkiyedeki karikaturist dergiler de sivri koseleri ile taninir, bircok gazetecinin yapamadigini onlar yapar hatta...
Amerika ve avrupa degil soz konusu olan, konuyu ne ara ona cektiniz merak icerisindeyim...
Iyi aksamlar...
bahsedilen karikatüristin yahudilerirle ilgili eleştirisel bir karikatür yapan karikatüristini işten kovmasına ne diyorsunuz?

Iyi aksamlar...
sivri köşelerine peygamberleri tüm peygamberleri diyorum karikatürize etmesinler..insanların inançlarınada saygı gösterilsin..

Bence burada konuşulması gereken (en azından bu süreçten sonra) derginin içeriği değil bu dergiye yapılan saldırı.Bu dergi her şeye muhalefet,aynı eleştiri içeren rencide edici karikatürleri papa ya da devlet başkanlarına da yapıyorlar.Cesur ve biraz da pervasızlar bence,ya da artık inceldiği yerden kopsun diyorlar.Ama bu kapakları bence ateşi harlamak için değildi çünkü çok daha fena hazreti muhammed karikatürleri var,bunda ise gözü yaşlı `her şey affedildi.` diyen bir hz muhammed var,ayrıca onlar icin yürüyen liderlere de ` şov yapıyorlar.` diyip eleştirdiler.Birkaç karikatür için katliam yapılması berbat bir şey ama bu derginin de sadece belli bir kesime tepkili ve rencide edici imalarda bulunduğu belirtmek isterim.Fransa ermeni soykırımı yoktur diyeni göz altına alıyorsa,bu kadar aşırı rencide edici mizaha da bir sınırlama getirmeli bence.Bunun inançla da alakası yok,ben ateistim belden aşağısı çıplak olan muhammed karikatürü bana göre sadece rahatsız etmek amaçlı yapılmış ve hakaret konusunda çok rahat işlem yapan fransa hükümeti böyle şeyleri göz ardı ediyor.

Onlar dünyaya hakim ,para onlarda çifte standart var aslında fransa haksızken haklıyı oynuyor , oysaki ,memleketim terör konusunda mağdur oldu yıllarca davutoğlu orada bulunmıyacaktı , siyasetini beğenmiyorum
bahsedilen karikatüristin yahudilerirle ilgili eleştirisel bir karikatür yapan karikatüristini işten kovmasına ne diyorsunuz?

X