- 14 Aralık 2016
- 1.519
- 3.442
- 31
- Konu Sahibi KaramelDelisi
Kadınlar kulübünün değerli üye ve ziyaretçileri, sizlere, hem sevdiklerinize hem de misafirlerinize sunarken güzel dönüşler alacağınız, nefis bir tarifle geldim.
Yemeğimiz, Selçuklu’dan envai çeşit lezzetleri günümüze kadar taşımış, daha çok etli ekmek, yağlı somun, fırın kebabı, bamya çorbası, tirit ve düğün pilavıyla öne çıkmış, Mevlana’nın şehri Konya’nın saklı kalmış lezzeti Çöpleme.
Yemek yarışması için didik didik ettiğim araştırmalar sonucu bu güzel yemeği kadınlar kulübü yemek bölüm editörünün Nevreste , tüm şehirlerin yöresel yemeklerini yazdığı topicte buldum.
Malzemeler.
1 kilo kuzu kuşbaşı (iri kıyım)
2 adet patlıcan (Boyuta göre değişebilir)
15-20 adet cherry domates
15- 20 adet arpacık soğan
5 adet sivri biber
2 yemek kaşığı salça
2 diş sarımsak
Sıvıyağ
Tuz, karabiber, kekik
Çöp şiş
Not: Yemeğin yapımına geçmeden önce çok eskilerde çöp şiş diye bir ürün hayatımızda yokken çöpleme yapımında bağ çubuğu veya iğde dalları kullanılmıştır.
Yapılışı
Öncelikle kuzu etimize ön pişirme yapıyoruz. Etler suyunu salıp çekince hazır oluyor.
Patlıcanları domates ve soğanın boyutuna yakın kesiyoruz ve tuzlu suya ıslıyoruz.
Biberleri de aynı şekilde doğradıktan sonra çöp şişe istediğiniz şekil ve sırayla dizmeye başlıyoruz.
Hazırladığımız şişleri tepsiye sıra sıra koyuyoruz.
Eti kavurduğumuz tavada kalan yağa birazda sıvı yağ ekliyoruz. Salçayı koyup kavuruyoruz.
Kavrulan salçaya rendelediğimiz sarımsağı ekleyip 2 su bardağı kadar su ekleyip sosunu hazırlıyoruz.
İsteğe bağlı olarak karabiber ve kekik ekliyoruz. Salçam tuzlu olduğu için ben koymadım.
Kaynayan sosumuzu yemeğin üzerine ekleyip 180 derecede 40 dk. Pişiriyoruz.
Ve sunumu için uğraşmanıza gerek bile kalmayan güzellikte nefis çöplememiz hazır!
Afiyet Olsun.
Son düzenleyen: Moderatör: