• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Comenius projesi yapan var mı?

DeliKizinDirdiri

Yangına Körük , Kavgaya Sırık...
Kayıtlı Üye
8 Eylül 2008
6.155
428
363
arkadaşlar bulunduğu okul daha önce comenius projesi yapmış kabul edilmiş ya da bir projeye ortaklık etmiş olan var mı acaba?
hangi aşamaalrı nasıl yaptınız bilgi vermeniz mümkün mü?
biz de okul olarak comenius a başvurmak istiyoruz da

COMENIUS 1-HAYAT BOYU ÖGRENME VE COMENIUS OKUL ORTAKLIKLARI HAKKINDA B7LG7
Hayatboyu Ögrenme Programları Nelerdir?
Hayat boyu ögrenme; yasamın her alanında insanın, bilgi, tecrübe ve becerilerinde
(istege baglı) güncellenen her türlü örgün ve yaygın egitim-ögretim ve ögrenim
faaliyetleridir. Hayatboyu Ögrenme Programları (eski adıyla Socrates); egitimin tüm
düzeylerinde Avrupa’daki egitim kaynaklarına ülkelerarası erisimi kolaylastırmak, fırsat
esitliginin olusmasını desteklemek, bilgi degisimini gelistirmek ve bu yöndeki engellerin
kaldırılmasına yardımcı olarak egitim alanındaki isbirligini ve ögrenci degisimlerini tesvik
etmek, egitim uygulamaları ve malzemelerinin gelistirilmesi konusundaki yenilestirmeleri
desteklemek ve egitim alanında ortak politika konularını incelemek temel hedeflerine
yönelik bir biçimde yürütülmektedir.

COMENIUS PROGRAMI (Okul Egitimi)
En genis anlamıyla Comenius Programı, Lizbon hedeflerine ulasabilmek için ögrenciler ve
egitim personeli arasında Avrupa kültür ve dil çesitliligi ile degerleri hakkında bilgi ve
anlayıs olusturmayı, ögrencilerin kisisel gelisimleri için gerekli olan temel becerileri
edinmelerini amaçlar. Bu dogrultuda Avrupa ülkelerinde egitimle ilgili kurumlar arası
isbirligini saglamaya çalısır. Programdan 27 üye ülke, 3 EFTA ülkesi ile Türkiye
yararlanmaktadır.
Comenius Programı, okul egitimindeki kaliteyi artırmak ve Avrupa boyutunu
güçlendirmek amacıyla;
- Okullar arasında uluslararası isbirligi ve degisimi tesvik eder,
- Pedagojik metodlar ve materyaller gelistirmeyi tesvik eder,
- Okulların idaresine yönelik güzel çalısmaların ve yeniliklerin uluslararası boyutta
yaygınlastırılmasını destekler,
- Egitimde dıslanma ve okulda basarısızlıkla mücadelede, özel egitime ihtiyaç duyan
ögrencilerin entegrasyonu ve egitimin bütün sektörlerinde fırsat esitligini tesvik eden
yöntemler gelistirir ve bunları yaygınlastırır,
- Okul egitiminde ve okul egitiminde görev yapan personelin egitiminde Bilgi ve letisim
Teknolojilerinin (BIT) kullanımını tesvik eder.
Bunların yanı sıra Comenius Programı;
- Degisik kültürlere yönelik farkındalıgın gelistirilmesini tesvik etmek,
- Okul egitimi sektöründe kültürler arası egitim girisimlerini gelistirmek,
- Irkçılık ve yabancı korkusuyla/düsmanlıgıyla mücadeleyi desteklemek;
için tasarlanmıs uluslararası faaliyetler yardımıyla Avrupa'daki okul egitiminde kültürler
arası farkındalıgın tesvikine katkıda bulunur.

Comenius Okul Ortaklıkları, Avrupa'daki okullar arasında ortaklasa isbirligi
aktivitelerini tesvik etmek suretiyle egitimde Avrupa boyutunu gelistirmeyi hedefler.
Projeler, farklı ülkelerdeki ögrenci ve ögretmenlere ortak ilgi alanındaki bir veya daha
fazla konuda birlikte çalısma fırsatı saglar. Bazı projeler ögrencilerin aktif katılımına
odaklanırken, digerleri pedagojik veya idari konularda yogunlasır ve esas olarak
ögretmenlerin ve idari personelin katılımını gerektirir. Ayrıca Comenius okul ortaklıkları dil
ögrenmeye de odaklanabilir. Böylelikle ögrencilerin ortak ülkenin diline asina olmalarının
yolunu açar.

Okul ortaklıkları sadece projenin odaklandıgı konu hakkında degil ekip çalısması,
sosyal iliskiler, proje faaliyetlerini planlama ve üstlenme ile bilgi ve iletisim teknolojilerin
kullanımında da ögrenci ve ögretmenlerin yetenek edinmelerine ve gelistirmelerine
yardımcı olur. Ayrıca, farklı ülkelerden okullarla bir ortaklık içinde yer almak, ögrenci ve
ögretmenlerin yabancı dillerini kullanmalarına imkan verir ve yabancı dil ögrenmeye
yönelik motivasyonlarını artırır.

Ögrenci katılımına odaklı okul ortaklıkları sanat, bilim, dil, çevre bilgisi, kültür
mirası, Avrupa vatandaslıgı, BIT'lerin kullanımı veya ırkçılıkla mücadele gibi konularla ilgili
olabilir. Okulların, ortaklıkla ilgili ve ortaklık için önem arz eden konulardan herhangi
birini seçmeleri önemle tavsiye edilir. Çünkü bu, proje kapsamında isbirligini ve
ögrenmeyi motive edici bir güç unsuru olacaktır. dealde, faaliyetlerin planlanması,
organizasyonu ve degerlendirilmesi de dahil olmak üzere proje faaliyetleri, düzenli okul
faaliyetlerine entegre edilmeli ve projede yer alan ögrencilerin müfredatına dahil
edilmelidir.

Back