• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çölyak Tarifleri

16 Ağustos 2010
294.778
607.239
1.098
43
Malatya
ÇÖLYAK BELİRTİLERİ NELERDİR?



Çölyak hastalığı günümüzde en sık görülen kronik hastalıklardan kabul edilmektedir. Klinik bulguların çok çeşitli olması, toplumsal özellikler kadar bulguların başlama yaşı ve hasta mukoza alanının genişliğinin önemli rolü ile açıklanmaktadır.
Hastalığın en önemli özelliği bazı hastalarda yıllarca hiç belirti vermemesi, veya çok hafif seyredebilmesidir. Çölyak hastalarında hiçbir belirti olmayacağı gibi, bazen ara ara meydana gelen ishal; karın ağrısı; şişkinlik ve geğirme gereksinimi; kötü kokulu, açık renkli, yağlı ve yüzen dışkı gibi belirtiler de görülebilir. Daha ender olarak da huzursuzluk, içe kapanma, eklem ağrıları, kas krampları, deride ve ağız içinde döküntüler, bacaklarda ve ayaklarda karıncalanma gibi başka pek çok hastalık veya durumla, yani diğer bazı barsak hastalıklarıyla, kansızlıkla, deri rahatsızlıklarıyla ve bazı sinir sistemi hastalıklarıyla karışabilecek belirtileri olabilir.

Hastalık hayatın herhangi bir döneminde tipik belirtilerle başlayabileceği gibi, çok hafif belirtilerle de seyredebilir ve tanısı çok zor olabilir. İlk 2 yaşta hastalığın klasik belirtileri ishal, kusma, iştahsızlık, karın şişliği, kilo kaybı, kabızlık ve büyüme geriliğidir. Çölyaklı çocukların %10-20'si daha geç çocukluk çağında tanı alırlar ve erişkine benzer atipik bulgular gösterirler. Bu yaş grubunda kabızlık oranı, süt çocuklarından daha fazladır. Kısa boyluluk, veya karın ağrısı okul çağındaki çocuklarda tek bulgu olabilir.
Çölyak hastalığının yol açtığı emilim bozukluğu tablosu (malabsorpsiyon), başta vitaminler ve mineraller olmak üzere vücudun gereksinim duyduğu çeşitli maddelerin eksikliğine yol açar. Zaman içinde emilim bozukluğuna bağlı olarak meydana gelen beslenme yetersizliği sonucunda genel belirti olarak büyük çocuklarda ve erişkinlerde tedavi edilemeyen, veya nedeni bulunamayan kansızlık, kemik zayıflığı, kilo kaybı, halsizlik ve yorgunluk, çocuklarda büyüme-gelişme geriliği gibi durumlar da ortaya çıkar. Çölyaklı hastalarda diş mine defektleri ve ağızda tekrarlayan aftöz yaralar da tespit edilebilmektedir. Parmakların çomaklaşması, dilin üzerinin düzleşmesi, uzun kirpikler, dişlerin oluşumunun ve motor gelişimin geri kalması hastalıkta görülebilen diğer bulgulardır. Bazı hastalarda ise hepatitten siroza kadar değişebilen karaciğer tutulumu hastalığın tablosuna eşlik edebilir. Kalsiyum ve D vitaminin de yeterince emilememesi sonucunda kemik dokusunun yumuşaması (yetişkinlerde osteomalasi, çocuklarda raşitizm), kemik yoğunluğunun azalması (osteoporoz) ve böbreklerde kalsiyum okzalat taşlarının oluşması söz konusu olabilir. Ergenlik dönemine gelmiş bir genç kızın adet görememesi bile çölyak hastalığının belirtisi olabilir. Çölyak hastalığının diğer otoimmün hastalıklarla (otoimmün hepatit, otoimmün tiroit, diyabet, sistemik lupus eritematozus ...) birlikteliği sıklıkla bildirilmektedir. Barsak iltihabının uzun sürmesi barsak lenfoması ve barsak kanseri gibi habis hastalıklara yol açabilmekte, sara nöbetleri ve nöropati gibi sinir sistemi bozukluklarına da sebep olabilmektedir. Sonuçta, nedeni anlaşılamayan bir hastalık tablosunda yukarıda bahsedilen belirtilerin bir, veya birkaçı tabloya eşlik ediliyorsa, çölyak hastalığından şüphe edilmeli ve araştırılmalıdır.

Bazı çölyaklılarda söz konusu belirtiler olmayabilir. Onların ince bağırsaklarının hasarsız kısmı yeterince besin alabildiğinden belirtilerin çıkmasını önlemektedir. Bununla birlikte belirtisi olmayan insanlarda çölyak hastalığının komplikasyonlarının riski hala mevcuttur.

Bazı belirtiler de sindirim sisteminde var olabilir, ya da olmayabilir. Örneğin bir kişide ishal ve karın ağrısı olabilirken, siğer bir kişide aşırı sinirlilik, öfke veya depresyon olabilir. Aslında aşırı öfke ve sinirlilik çocuklarda en sık görülen belirtilerdir.

Süt içilmesi durumunda, barsakların iltihaplı yüzeyindeki hassasiyet süt şekeri olan laktoz'u tolere edemez ve bu laktoz intoleransına bağlı olarak var olan karın ağrıları ve ishal daha da şiddetlenir. Barsak iltihabının uzun sürmesi barsak lenfoması ve barsak kanseri gibi habis hastalıklara yol açabilmekte, sara nöbetleri ve nöropati gibi sinir sistemi bozukluklarına da sebep olabilmektedir.
Hastalığın belirtileri ve uzun süre teşhis yapılamamışsa, diyete uyulmazsa hastalığın tehlikeleri:


İshal / kabızlık
Kusma
İştahsızlık
Karın ağrısı
Migren
Boy kısalığı
Kilo kaybı / kilo alma
Kansızlık
Bulantı
Kötü kokulu, açık renkli, yağlı dışkı
Mide, bağırsak ve yemek borusunda tümör
Ödem
Dermatitis herpetiformis
Deri kuruluğu
Kemik zayıflığı, kemik yoğunluğunun azalması
Diş mine defektleri, çürükler
Ağızda tekrarlayan yaralar
Parmakların çomaklaşması
Dilin üzerinin düzleşmesi
Uzun kirpikler
Dişlerin oluşumunun ve motor gelişimin geri kalması
Karaciğer rahatsızlıkları
Kemik ağrısı
Adale krampları
Karın şişliği
Romatizma
Artrit
Tetani (diz ve dirsek eklemlerinin ani burkulması)
Bacaklarda uyuşma, karıncalanma
Myopati (kas erimesi)
Hipokalsemi (kalsiyum eksikliği)
Epilepsi
Çarpıntı
Gece körlüğü
İştah
Öğrenme, konsantrasyon, mizaç değişikliği, hafıza zayıflığı, huzursuzluk, isteksizlik problemleri
Kronik yorgunluk
Depresyon
Anksiyete
Sinir sistemi rahatsızlıkları (zor yürüme, sinirlilik, tırnak yeme, vs.)
Adet düzensizliği (genç bir kızın adet görememesi)
Infertilite (kısırlık) ve düşük
Otoimmün hastalıklar (otoimmün hepatit, otoimmün tiroidit, diyabet, sistemik lupus eritematuzus, vs...)
B12, A, D, E ve K vitamini eksiklikleri

ALINTIDIR...
 
Glutensiz simit
$030.JPG
malzemeler

- 1 su bardağı ılık süt
- 1 çay bardağı ılık su
- 1 paket toz maya
- 1 yemek kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı xantham gum

- 2 su bardağı glutensiz un
- 1 çay bardağı pirinç unu
- 1 çay bardağı soya unu
- 1 çay bardağı patates unu

- 2 yemek kaşığı pekmez
- yarım çay bardağı su
- susam

yapılışı

öncelikle unlarımızı harmanlayıp yoğurma kabımıza koyuyoruz. Unumuzun ortasını açıp mayamızı ve toz şekerimizi koyuyoruz. üzerine ılık sütümüzü döküyoruz.
Bundan sonra sırasıyla tüm malzemelerimizi unumuzun etrafına döküyoruz. Sıvıyağ,tuz, sirke, xantham gum, yumurta.
şimdi yoğurmaya başlayalım. Maya ve sütün olduğu orta kısımdan yavaş yavaş karıştırmaya başlıyoruz. Yoğurma esnasında ılık suyumuzu yavaş yavaş katarak hamurumuzun kıvamını ayarlıyoruz. Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğuruyoruz. Hamurumuzu ne kadar yoğurursak o kadar iyi olur.
Yoğrulmuş hamurumuzu mayalanmaya bırakıyoruz. 45 dakika kadar

bu arada tavada susamlarımızı kavuruyoruz.

Mayalanmış hamurumuzu alıp ikiye bölelim. Rulo yapalım ve 4 eşit parçaya bölelim. Toplamda 8 simit çıkıyor. Isterseniz daha sonra yapmak üzere yarısını buzdolabına kaldırabilirsiniz.
şimdi 4 parcadan birini alıp önce yuvarlıyoruz, sonra tezgah üzerinde elimizle uzatarak rulo yapıyoruz. Iyice uzattığımız ruloyu ikiye kıvırıp tek yönlü döndürüyoruz. Hazırladığımız burguyu uçlarından birleştirip parmak uçlarımızla kaynaştırıyoruz.

Simit şekli tamam. şimdi önce pekmezli suya sonra bol susama batırıp unlanmış yada yağlı kağıt serilmiş tepsimize yerleştiriyoruz.
Tepsi mayası için tekrar 30 dakika bekletiyoruz.
önceden ısıtılmış 220 derece fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

Alıntıdır..
 
Son düzenleme:
GLUTENSİZ PİRİNÇ UNLU PASTA
$011.JPG

MALZEMELER

KEK İÇİN

- 2 Yumurta
- 1.5 Su bardağı pirinç unu
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- Yarım su bardağı yoğurt
- Yarım su bardağı toz şeker
- 2 Yemek kaşığı kakao
-Yarım paket Dr. oetker kabartma tozu
-Yarım paket Dr. oetker vanilya

ŞERBET İÇİN



- Yarım su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı su

KREMA İÇİN

- 1,5 su bardağı süt
- 1 Yemek kaşığı glutensiz un
- 3 Yemek kaşığı toz şeker
- Yarım paket vanilya
- Yarım paket labne

YAPILIŞI

Öncelikle şerbetini hazırlayıp bir kenarda soğumaya bırakıyoruz. Şerbet soğuk olmalı.

Yumurtaları keki rahatlıkla hazırlayabileceğimiz bir kaba kırıyoruz ve şekerle beraber iyice karıştırıyoruz.Mikser ile köpük köpük yapabiliriz. Ardından sıvıyağı da ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.Geri kalan bütün malzemeleri de ekleyip kek hamurunu elde ediyoruz.Ardından 180 derecede ısıttığımız fırına atıyoruz .

Fırından çıkan kekimizin üzerine soğuyan şerbetimizi dökerek içine çekmesi için bir kenara bırakıyoruz.

Üzeri için,3 yemek kaşığı toz şeker, 1 yemek kaşığı glutensiz un, Yarım su bardağı sütle çırpılır.Pürüzsüz kıvama gelince 1su bardağı daha süt eklenerek kaynayana kadar pişirilir.Ocaktan alınan kremaya, labne ve vanilya eklenerek yüksek devirde mikserle çırpılır.
Kekin üzerine sosu kaşık yardımı ile yayıyoruz. Ardından dolaba atıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.

Afiyet Olsun..:)

ALINTIDIR..
 
Glutensiz krep
$7f80f8ee41283730ba563183f828fdac_1278444764.jpg

Malzemeler
- 1 bardak glutensiz un
- 1 bardak pirinç unu
- yarım bardak mısırunu
- yarım paket kuru maya
- 1 çay kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı şeker
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 2,5 su bardağı ılık süt


Yapılışı
Unlarımızı eleyerek kabımıza koyalım. Ortasını çukurlaştıralım. Mayamızı, ılık sütümüzü, sıvıyağımızı, şeker ve tuzumuzu ilave ederek mikser ile çırpalım. Kek kıvamında bir hamur olacak.
Hamurumuzu üzerini örterek 1 saat bekletelim. 1 saat sonunda hamurumuz göz göz kabaracak. Kabaran hamuru kaşıkla karıştıralım.
Teflon tavamızı biraz yağlayalım. Hamurumuzdan kepçe yardımıyla tavaya döküp üzerini düzeltelim. Krep gibi arkalı önlü pişirilecek.
Hamur mayalı olduğu için pişerken üzeri göz göz olup kabaracak.
Krepten farkı ise daha yumuşak ve süngerimsi yapısı. Pankek gibi küçük küçük yapabilirsiniz. Saklama kabında yumuşak olarak saklayabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Alıntıdır...
 
Kabak mücver
$003.JPG


Malzemeler

- 3 adet orta boy kabak
- 3 adet taze soğan
- 2 yumurta
- 1/2 demet dereotu ve maydanoz
- 1 su bardağı mısırunu
- 1/2 su bardağı rende peynir
- tuz, karabiber

Yapılışı

Kabaklarımızın kabuklarını temizledikten sonra rendeleyin.

Ince doğranmış taze soğan, dereotu ve maydanozu ilave edelim.
üzerine yumurtalarımızı kırıp karıştıralım.

Isteğe bağlı rende beyaz peyniri ilave edelim.
Mısır unumuzu yanımıza alıp kaşık ile ilave ederek karıştıralım.
Kıvamı krep gibi akıcı kıvamda olmalı bunun için unu kaşıkla gerektiği kadar ilave edelim.

En son tuz ve karabiberini ekleyerek karıştıralım.

Harcımız hazır şimdi sıra geldi kızartmaya. Ben fazla ağır olmaması için teflon tavayı çok az yağlıyarak yapıyorum.

şimdi harcımızdan bir kaşık alarak tavamıza döküyoruz. üzerini kasıkla yavaşca düzeltiyoruz. Aynen pankek yapar gibi arkalı önlü pişiriyoruz.
Tavanın büyüklüğüne göre dört beş tane aynı anda pişirebilirsiniz.
Pişen mücverlerimizi sıcak sıcak ikram ediyoruz.

Afiyet olsun.

Alıntıdır..
 
MANTI

$077.JPG
MALZEMELER
- 2 YUMURTA
- 100 gr PİRİNÇ UNU
- 500 gr GLUTENSİZ UN
- TUZ VE ILIK SU

İÇ MALZEMESİ
- 200 gr KIYMA
- 1 KÜÇÜK SOGAN
- TUZ,KARABİBER

YAPILIŞI
ÖNCELİKLE İÇİNİ HAZIRLAYIP BİR KENARA KALDIRALIM. KIYMAYA SOĞANIMIZI İNCE OLARAK RENDELİYELİM. TUZUNU KARABİBERİNİ EKLEYİP KARIŞTIRALIM.
HAMURU İÇİN HAMUR KABIMIZI ALALIM. PİRİNÇ UNUMUZU GLUTENSİZ UNUMUZU DÖKELİM (unun 1 bardak kadarını açmak için ayıralım) ORTASINA YUMURTAMIZI KIRIP TUZUNU İLAVE EDELİM. SONRA SUYUNU AZAR AZAR KATARAK HAMURUMUZU YOĞURALIM.
HAMURUMUZU ÇOK İYİ YOĞURUYORUZ. ÇOK SERT DEĞİL AÇILABİLECEK KIVAMDA OLMALI.
YOĞURDUĞUMUZ HAMURUMUZU DÖRT PARÇAYA BÖLÜYORUZ. HER BİR PARÇAYI ELİMİZLE YUVARLIYORUZ.
YUMAKLARDAN BİRİNİ ALIP GLUTENSİZ UN SERPTİĞİMİZ TEZGAHIMIZDA AÇMAYA BAŞLIYORUZ. HAMURU YAVAŞ YAVAŞ OKLAVA İLE AÇIYORUZ. BU AŞAMADA DİKKAT HAMURU OKLAVAYA DOLAMAYIN. YERİNDE ÇEVİREREK AÇIN. ÇOK FAZLA İNCELTMEYİN PARÇALANMA RİSKİ VAR. YAVAŞ VE RAHAT BİR ŞEKİLDE AÇARSANIZ HARİKA OLUYOR.
BAKIN HARİKA BİR MANTI YUFKASI OLDU.. GELELİM KESMEYE....
HAMURUMUZU ENLEMESİNE VE BOYLAMASINA ŞERİTLER HALİNDE KESEREK KARE PARÇACIKLARA BÖLÜYORUZ.
KARE PARÇACIKLARIN İÇİNE MALZEMEMİZDEN KOYUYORUZ. MANTIMIZI İSTEDİĞİMİZ BİÇİMDE KAPATABİLİRİZ. İSTER DÖRT UCUNU BİR ARAYA GETİREREK, İSTER ÜÇGEN ŞEKLİNDE KAPATIP ŞAPKA GİBİ İKİ UCUNU BİRLEŞTİREBİLİRİZ. TERCİH SİZE KALMIŞ. BENİMKİNDEDE HERKES DEĞİŞİK KAPATMIŞ..:))
HAMURUN KENARINDA KALAN KÜÇÜK PARÇACIKLARI ÇORBA YAPMAK İÇİN AYIRABİLİRSİNİZ.
HAZIRLANAN MANTI HAMURLARIMIZI BİR TEPSİYE ALIYORUZ.
HEMEN BİR TENCEREDE SUYUMUZU KAYNATIYORUZ. KAYNAYAN SUYUMUZA BİRAZ TUZ ATTIKTAN SONRA MANTI HAMURLARIMIZI İÇİNE BIRAKIYORUZ. HAMURLAR SU YÜZÜNE ÇIKMAYA BAŞLADIĞINDA PİŞMİŞ OLUYOR. YİNEDE DAMAK ZEVKİNİZE GÖRE BİR TANE ALARAK BAKIN PİŞME AYARI SİZE KALMIŞ.
BENİM MANTIM HAZIR..... ÜZERİNE SARIMSAKLI YOĞURT DÖKÜYORUM. KIRMIZI BİBERLİ YAĞIMI ÜZERİNDE GEZDİRDİKTEN SONRA BİRAZ NANE SERPİYORUM. YEMEYE HAZIR. İŞTE BU KADAR...
HADİ SİZLERE KOLAY GELSİN. ÇOK KOLAY ÜŞENMEYİN DENEYİN. HARİKA OLDU..:)))

ALINTIDIR...
 
MEYVELİ MOZAİK KEK
$glutensiz-mozaik-kek.jpg

Malzemeler:
*2 su bardağı mısır unu
*yarım su bardağı mix pan glutensiz un
*1+1/2 su bardağı sinangil glutensiz un
*3 yumurta
*2 su bardağı toz şeker
*2 su bardağı süt
*1/2 su bardağı zeytinyağı
*1 çay kaşığı karbonat
*1 bütün portakal rendesi
*1 kase kuru üzüm
*1 çay bardağı doğranmış kuru kayısı
*1 avuç çekilmiş ceviz
*3 çorba kaşığı kakao

YAPILIŞI
Yumurta ve şekeri çırpın, süt ve yağı ekleyip çırpmaya devam edin.sonra unu ve karbonatı ekleyip pürüzsüz bir karışım elde edene kadar çırpın. unutmayın ki kekinizin güzel olmasını istiyorsanız iyice çırpın. meyveleri ve cevizi ekleyin ve iyice karıştırıp bir su bardağı karışımdan ayırıp yağlanmış tepsiye dökün.ayırdığınız karışımı kakaoyla karıştırıp tepsinin üzerine gezdirin.önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında yarım saat boyunca hiç kapağını açmadan pişirin iyice pişmiş kekinizi ılık olarak servis yapın. Afiyet olsun...

ALINTIDIR..
 
AŞURE

$glutensiz-asure.jpg
Malzemeler:
-1 çay bar. mısır
-Yarım çay bardağı fasulye
-2 çay bardağı pirinç
-Kuru kayısı
-Kuru incir
-Kuru erik
-Az nohut
-Evde bulunan gluten içermeyen bakliyatlar ve ceşitli meyveler..
-Arzuya göre şeker ve bir miktar süt
-Tarçın
-Karanfil

Yapılışı :

İlk önce bakliyatları haşlayalım, daha sora ayrı kaplarda, meyve kurularını ve pirinci haşlayalım.
Hepsini bir araya katalım en son şekeri ilave edelim, karanfil ve tarçını da ekleyelim..Kıvam alana kadar kısık ateşte pişirelim. Servis yapalım.
ALINTIDIR...
 
ÇİĞKÖFTE
$glutensiz-cig-kofte.jpg

Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış mısır
*2 buçuk orta boy haşlanmış patates
*1 yemek kaşığı acı biber salçası
*1 yemek kaşığı domates salçası
*yarım demet maydanoz
* 1 çay bardağı isot
*yarım çay bardağı z.yağı
*2 küçük limon
*1 orta boy kuru soğan
*3-4 diş sarımsak
*bir tutam tuz

Yapılışı:
Haşlanmış mısırı robatta birkaç dakika köftelik bulgur kıvamına gelene kadar çekin
Soğanları ince ince doğrayıp leğene alın,sarımsakları iyice dövün,patatesleri de rendeleyip leğene alın.
salçaları ve mısırı da birlikte koyup yoğurmaya başlayın.patates ve mısır özleşince isotu atın.isot içinde kaybolunca maydonozu ekleyip biraz daha yoğurunuz.limonu ve zeytinyağını ekleyip tuzsuzsa biraz da tuz ekleyip iyice yedirdikten sonra servis tabağına alın.marul ve turşuyla servis edin.yanında kocaman büyüük bi sürahi ayranı unutmayın. ben de bi çölyak hastasıyım ablamın yaptığı bu tarif gerçek urfa köftelerini aratmıyor. hep glutenli insanlar köfte yicek değil ya!Şimdi sıra bizde. bütün çölyaklılara afiyet olsun...

ALINTIDIR..
 
MISIR EKMEĞİ
$misir-ekmegi.jpg

4 su bardağı mısır unu
. 2 su bardağı mısır nişastası,
. 1 su bardağı yoğurt, (ılık)
. ½ su bardağı süt, (ılık)
. 50 gr margarin,
. 1 çay bardağı sıvı yağ,
. yarım bardaktan biraz az su,(sıcak)
. 1 tepeleme çay kaşığı kadar soda ,
. 1 paket Dr. Oetker instant maya,
. 1 tatlı kaşığı toz şeker,
. 1 tepeleme tatlı kaşığı tuz.

Yapılışı:
Mısır unu, nişastayı ve tuzu derin bir kap içine koyup karıştırın. Üzerine maya ve şekeri koyup karıştırın. Malzemenin ortasını açıp içine diğer malzemeleri koyup yoğurun. Akışkan bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru 3-4 saat sıcak bir ortamda sarıp mayalandırın. Margarinle yağlanmış kek kalıbına ekmek hamurunu boşaltın, sıcak fırında 200-210 derece, 15-20 dakika kadar pişirin. Üzeri çok sert olmasın istiyorsanız ekmeği fırından çıkarır çıkarmaz üzerine az su serpiştirin. Afiyet olsun. (mayalanmış hamurdan bardak kadar ayırıp içine yumurta 100 gr kadar peynir koyup yağlı tavada kısık ateşte önlü arkalı pişirin, kahvaltıda kalın krep olarak afiyetle yenir.)

ALINTIDIR...
 
AYRANLI POĞAÇA
$glutensiz-ayranli-pogaca.jpg
Malzemeler:
50 gr erimiş margarin
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı koyu ayran
200 gram beyaz peynir(rendelenecek)
100 gram kaşar peynir(rendelenecek)
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kırmızı biber
2 çay kaşığı karbonat
2 çay kaşığı limon suyu
3,5-4 su bardağı gulutensiz un

Unun yarısı konup ortası havuz yapılır koyu ayran,yumurta beyazı,peynirler,baharatlar,yağlar havuza konur karbonat unun üzerine serpilir ve limon suyu sıkılır(karbonat acılık vermesin diye)ve tüm malzemeler karıştırılarak yoğurulmaya başlanır kalan un yavaş yavaş eklenip kıvamı tutturulur hamur toparlanana kadar un koymaya devam edilir. Hamur düz açılır çeşitli kalıplarla kesilip tepsiye dizilir üzerine yumurta sarısı sürülüp çörek otu serpilir 180 derece fırında kızarana dek pişirilir. Denenmiş ve beğenilmiş bir tariftir tavsiye ederim özellikle çocuklar için afiyet olsun.

ALINTIDIR...
 
ISPANAKLI KEK
$ispanakli-kek.jpg

Malzemeler:
1/2 yarım kilo ıspanak
3 yumurta
1,5 su bardagı şeker
1 su bardagı sıvı yağ
1 paket vanilya
yarım paket kabartma tozu
yarım bardak ceviz
2,5 su bardağı glutensiz un
Üzerine hindistan cevizi ve antep fıstığı

Yapılışı:Ispanağın yapraklarını 1 su bardağı su ile rengi dönene kadar biraz haşla ıspanağı rondadan geçir 3 yumurtayı 1,5 su bardağı şeker ve vanilyayı koy mikserde çırp beyazlaşana kadar 1 su bardağı ıspanağı ve 1 subardağı sıvı yağı koy karıştır sonra 2,5 su bardağı glutensiz unu koy yarım paket kabartmatozunu koy karıştır ve yarım su bardağı cevizi koy ve karıştır margrinle yağlanmış borcam tepsiye dök 150 derece ısıtılmış fırına sür içi pişip üzeri kızarana dek pişirin üzerine hindistan cevizi serpin servis yapın afiyet olsun.

ALINTIDIR...
 
GLUTENSİZ PUF POĞAÇA
$glutensiz-puf-pogaca.jpg

Malzemeler
1/2 SU BARDAĞI SIVI YAĞ
1/2 SU BARDAĞI YOĞURT
125 GR.MARGARİN (ODA ISISINDA)
1/2 ÇAY BARDAĞI SU
YARIM PAKET KABARTMA TOZU
TUZ
YETERİ KADAR GLUTENSİZ UN VE MISIR UNU KARIŞIMI

İÇ MALZEMELER: BEYAZ PEYNİR+ MAYDONOZ YA DA KIYMALI HARÇ KONULABİLİR.


Yapılışı
· Hamuru için olan bütün malzemeler yoğurulur.
· Kulak memesi yumuşaklığında hazırlanır.
· Ceviz büyüklüğünde bezeler yapılır.
· Avuç içinde açılan bezelere iç harcından konarak kapatılır.
· Yağlı kağıt serilen tepsiye dizilir.
· Yumurta sarısı sürülür. Susam, çörek otu da serpilebilir.
· Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

ALINTIDIR...
 
TİRAMİSU
$glutensiz-tramisu.jpg

Kek Malzemeleri:

· 3 yumurta
· 9 yemek kaşığı şeker
· 3 yemek kaşığı sıcak su
· 120 gr glutensiz un (1 su bardağından 1 parmak eksik)
· 2 yemek kaşığı kakao

Krema malzemeleri:

· 1 yumurta
· 2 yemek kaşığı pirinç unu
· 2 yemek kaşığı tozşeker
· 1 + ¼ su bardağı süt
· Yarım paket labne peyniri (100 gr)

Keki ıslatmak için:

· 1/2 su bardağı sıcak su
· 1 yemek kaşığı nescafe
· 1 yemek kaşığı tozşeker

Yapılışı:

1. Kek için, yumurtalar ve tozşekeri çırpıp sıcak suyu ilave edin
2. Unu ve kakaoyu ekleyip karıştırın
3. Yağlanmış kelepçeli kalıba hamuru dökün
4. 175 dereceye ayarlanmış fırında pişirin
5. Pişen keki tabağa aktarın
6. Bir bardakta nescafe, tozşeker ve suyu karıştırın
7. Kekin üzerini nescafe karışımı ile ıslatın
8. Krema için, bir tencerede yumurta, un ve şekeri karıştırın
9. Sütü yavaş yavaş ilave edin
10. Mikserle pürüzsüz hale getirin
11. Unlu karışımı ağır ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin
12. Ocaktan alıp hafif ılınınca labne peynirini ekleyin ve mikserle çırpın
13. Kekin üzerini krema ile kapatın
14. Biraz kakaoyu tel süzgeçten geçirerek üzerine serpin

ALINTIDIR...
 
PEYNİRLİ KEK
$glutensiz_peynirli_kek.jpg


Malzemeler:
1+1/4 su bardağı glutensiz un
1 paket kabartma tozu
3 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
200 gr beyazpeynir, ufalanmış
100 gr parmesan peynir,r endelenmiş
7-8 yeşil soğan, ince kıyılmış
1 çay bardağı dereotu, ince kıyılmış
tuz, karabiber

Yapılışı:

fırını 180 dereceye ayarlayın

un ve kabartma tozunu bir kaba eleyin

başka bir kapta yumurta, yağ ve sütü çırpın

iki karışımı mikser ile yumuşak bir hamur elde edinceye kadar çırpın

beyazpeynir, parmesan,dereotu,soğan, tuz ve karabiberi karışıma ekleyin,karıştırın

kek kalıbını yağlayın ve karışımı içine dökün

yaklaşık 45 dakika pişirin ..
ALINTIDIR...
 
SADE PANKEK
$glutensiz-pankek.jpg
Gerekli Malzemeler 6 KİŞİLİK
2 yumurta
1/2 su bardağı mısır unu
1/4 su bardağı pirinç unu
1/2 su bardağı kaymak
1/2 yemek kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı toz şeker
6 yemek kaşığı Akçaağaç şurubu
2 yemek kaşığı tereyağı

Kekin Hazırlanışı
Bir yemek kaşığı eritilmiş tereyağını yarım bardak kaymağı yumurtayı ve toz şekeri bir kasede kabarıncaya kadar çırpın (kek karışımı kıvamı). Kabarttığınız bu karışıma pirinç unu, mısır unu ve kabartma tozu ekleyin. Tavayı fındık büyüklüğündeki tereyağıyla yağlayın. Karışımdan bir az alarak tavanıza 10-15 cm çaplı bir pankek oluşturacak şekilde dökün. Pankeki üzerinde küçük baloncuklar oluşuncaya kadar orta hararetli ısıda pişirin, sonra diğer yüzünü çevirin. Pankekin lastik gibi olmaması için devamlı ters yüz etmekten kaçının. Akçaağaç şurubu, taze dağ meyveleri, bal ya da dondurmayla servis yapın.

ALINTIDIR...
 
SADE PANKEK
Eki Görüntüle 894019
Gerekli Malzemeler 6 KİŞİLİK
2 yumurta
1/2 su bardağı mısır unu
1/4 su bardağı pirinç unu
1/2 su bardağı kaymak
1/2 yemek kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı toz şeker
6 yemek kaşığı Akçaağaç şurubu
2 yemek kaşığı tereyağı

Kekin Hazırlanışı
Bir yemek kaşığı eritilmiş tereyağını yarım bardak kaymağı yumurtayı ve toz şekeri bir kasede kabarıncaya kadar çırpın (kek karışımı kıvamı). Kabarttığınız bu karışıma pirinç unu, mısır unu ve kabartma tozu ekleyin. Tavayı fındık büyüklüğündeki tereyağıyla yağlayın. Karışımdan bir az alarak tavanıza 10-15 cm çaplı bir pankek oluşturacak şekilde dökün. Pankeki üzerinde küçük baloncuklar oluşuncaya kadar orta hararetli ısıda pişirin, sonra diğer yüzünü çevirin. Pankekin lastik gibi olmaması için devamlı ters yüz etmekten kaçının. Akçaağaç şurubu, taze dağ meyveleri, bal ya da dondurmayla servis yapın.

ALINTIDIR...
birşey sorabilirmiyim acaba kabartma tozuolarak normal bildiğimiz dr otker kabartma tozu dimi dokunmuyor yani
 
birşey sorabilirmiyim acaba kabartma tozuolarak normal bildiğimiz dr otker kabartma tozu dimi dokunmuyor yani
Kusura bakmayın yardımcı olmak isterdim ama tarifler alıntı kabartma tozu çölyak hastalarına dokunuyor mu dokunmuyor mu hiç bilmiyorum:KK43:Yanlış bilgi vermek istememo_O
 

Benzer Konular

Back