Tuvalet Eğitimi çok mu erken acaba ????

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.

YAMAN

* ben bir anneyim *
Kayıtlı Üye
26 Mart 2009
5.168
11
158
38
merhabalar
13 aylık bir kızım var
malum havalar sıcak bende işe başlamadan şu çiş olayına biraz el atayım dedim yıkamak daha kolay yazın
birde artık sıcaklardan pişik oluyor ve de idrar yolu enfeksiyonu geçirdi belki bezi atarsam daha rahat olur diye düşünüyorum
kafamın takıldığı yer şu malum daha 13 aylık ve konuşamıyor
2-3 haftadır lazımlıkla cebelleşiyorum ilk 5-10 gün bol bol üzerime yatağa ve kendi yatağına sokağa vs işedi
bezini tamamen çıkardım sadece geceleri takıyorum yada uzak biyere gidersek
bazen 45 dakilka lazımlığa oturttuğum oldu bazen defalarca otur kalk yaptık kendi söyleyemiyor
konuşamadığından ben tahminen yaptırıyorum çişini zaten sürekli beraber olunca anlayabiliyorum bazen kakası geldiğinde ıkınması yüzünden anlaşılıyor
bende hemen alıp lazımlığa oturtuyorum ama çişi anlamıyorum tahminen oturtmaya çalışıyorum
şükür ara ara tutturuyoruz çişini çok su içerse daha sık oturtuyorum lazımlığa
hiç bağırmıyorum bi yere yaparsa kızmıyorum ama neden bana seslenmedin diyorum
lazımlığa yaptığında oleyyy diye seviniyoruz alkış yapıyorum ve gözlerine bakarak ona teşekkür ediyorum
o da seviniyor haliyle hatta geçen gün çişini lazımlığa yapıp kendi kendini alkışladı :):):):)
bugünlerde kakası geldiğinde çok panik bir şekilde yerden kalkıyor yada ben yaptığını farkedip napıyosun annecim dediğimde panik oluyor yetişebilirsem hemen lazımlığa oturtuyorum ama yaptıysa hemen duşa başka çare yok
başka bi yere yaparsa ona kızdığımı çok yanlış yaptığını bana çişşi geldiğinde anne diye seslenmesi gerektiğini söylüyorum
babasına ve ailenin diğer üyelerine aynı şeyi dediriyorum
biçok kişi alışır tam zamanı diyor
kafama takıldı erkenmidir diye ama konulara bakıyorum büyüükçe sanki daha zor olucakmış gibi geliyor
lütfen bilgilerinizi paylaşırmısınız benimle

benim bi arkadaş 8 aylıkken öğretti çiş ,kaka geldi mi diye.çiş geldi mi gösteriyordu maşallah.
iki çocuuğnu da öyle erken alıştırdı.bi yaşında çişim ,kakam deyip tuvalete gitmeye çalışıyordu.
normal bence ama ödüllendirmek lazımmış çocukları tuvalet adabını öğretirken.yanlış hatılamıyorsam avrupa da öyle yapıyorlarmış.çizgi filmleri bile var izlemiştim pek komikti :):)

aynı peppe nin çişimiz tuvalette ,kakamız tuvalette şarkısı gibi onu da bi küçük kızdan duymuştum

bunu duyduğuma çok sevindim

bunu duyduğuma çok sevindim
teşekkür ederim iyi örnekler duymaya çok ihtiyacım vardı

Valla Çok Cesaretli Gördüm Sizi Benim'de 13 Aylık Bir Oğlum Var Daha "Baba" Diyemiyor Oğlum Çiş Kaka Nasıl Desin
Onuda Geçtim Ben Daha oğlumun Kas Yapısının Bile Geliştiğini Düşünmüyorum Çişi Gelince Nasıl Sıkacak ki ?
Siz Tutturmaya Çalisarak Doğal Gelisimini Etkiliyosunuz. Herseyin Bi Sirasi Var Konusma Yurume Tuvalet Egitimi Sosyalleşme
Sizin Hevesinizi Kırmak İstemem Ama Biz 2011 Mayıs Anneleri Tuvalet Eğitimi İçin En Az Bir Sene Daha Beklemeyi Düşünüyoruz
Tabiki Her Bebek Yapısı Ve Anne Fikri Farklıdır Yinede Düşüncenize Saygı Duyuyorum :) İnşallah Boşa Kürek Çekmezsiniz :26:

Son düzenleme:

görüşlerinize bende saygı duyuyorum ama şöyle bişey var sürekli üzerine düşünce alışkanlığa dönüşüyor zaten
mesela bebek sallamayı , birsürü oyuncak içinde belirli oyuncakları ayırt etmeyi
verilen talimatları yapabilmeyi başardığına göre ben çişide zamanla algılayabileceğini düşünüyorum.
örneğin mutfağa gidiyorum kızım diyorum babanı al yanıma gel
hemen kaldırıyor babasını geliyor yanıma
oyuncaklarını döküyorum arasından kurbayı bul diyorum buluyor, ördeği babana ver diyorum veriyor
kızdığımda güceniyor, yabancılar bişey dediğinde utanıyorsa ben çişide anlayacağını düşünüyorum ama yinede allah bilir
dilerim kolay olur
çok çabuk öğrenebiliyorlar bişeyi o yüzden bu çabam

Az öncede söyledimya her bebeğin yapısı farklı oluyor diye
şahsen benim oğlum daha anlamıyor babayı filan çağırmayı
hatta ayırt etmeyide bilmiyor sadece banada ver annem dediğimde elindeki biberonu veriyor :)
ziraa ben size kendi kafamdan değil uzmanların söylediklerini söyledim
tabiki bu konu hakkında son söz yine sizin kısacası konunuzda sormuşsunuz ya "erken mi" diye bana göre çok erken
başarılar diliyorum size

canım oncelıkle cok sabırlısın 45 dakıka lazımlıkta nasıl durdu masallah benım oglum 2 dakıka oturmuyor
uzmanlara gore 2 hatta 3 yas dıyenler var
ben ogluma 18 aylıkken deneme yaptırdım farkındaydı ama yapınca yere aglıyordu yıpratmak ıstemedıgım ıcın 21 aylık tekrar denedım aslında denememın bı nedenıde sunnet olacak olmasydı bezden kurtulsun ıstedım kıs ayı olmasına ragmen benı hıc zorlamadı saga sola ıseyıpte ama kakada bıraz sorun oldu kabız oldu agladı lazımlık yuzunden oluyor snadı ona oturmak ıstemedı ama zamanla onada alıstı
odul ve sevınme cok onemlı gercekten
sımdı cok sukur sorunsuz cıs kaka gece gunduz cok ıyı

eskıden 10 aylık fılan ogretılıyormus bende yasımda ogrenmısım kardeslerımde 9 aylıkken fılan annem der hep kapının onunnde aglardınız cısınız geldıgınde konusamıyormusuz ama aglayarak ıfade edıyormusuz

kaslar gelısmedıgı ıcın ılerıde altına kacıranla olabılıyormus kı teyzemın oglu sanırım o yuzden altına yapıyor tabı belkı baska nedenıde olabılır ama ben ona baglıyorum
yıne gorumcemın 15 yasındakı kızıda altına kacırma sorunu varmıs doktoru kaslarıyla alaklı oldugunu soylemıs

kısacası sen cocucgunu daha ıyı tanır ve daha dogru karar verırısın

kolay gelsın sımdıden zor bır egıtım gercekten

resımdekı oglunmu

cok tatlı masallah aynı benım buyuk oglumun kucuklugu bakınca o sandım yaa bu kadar mı benzer
rabbım nazarlardan korusun hayırlı saglıklı evlat olsun ınsallah

haklısınız ama çevremde biçok kişi aynı şeyi söylüyor erken değil diyorlar
annem bizide erkenden alışmış çişimiz gelince ıhh dermişiz
eskiler alıştırdığına göre bencede erken değilmiş gibi geliyor
kısmet bakalım zaten çok zorlu sabır isteyen bir süreç zamanla göreceğim doğrumu yanlışmı olduğunu

resımdekı oglunmu

cok tatlı masallah aynı benım buyuk oglumun kucuklugu bakınca o sandım yaa bu kadar mı benzer
rabbım nazarlardan korusun hayırlı saglıklı evlat olsun ınsallah

Evet Oğlum Sağolasın Teyzesi Allah Razı Olsun Rabbim Cümlemizin Evlatlarını Nazardan Kem Gözden Korusun İnşallah :)
Demek Oğluna Benzettin Oğlumu Şimdi Kaç Yaşında Oğluşun? Şimdiki Halini Çok Merak Ettim Bende Görmek İsterim İmkanı Varsa

arkadaşlar şunu ayırt edelim önce.tuvalet eğitimi farklı ,tuvalet alışkanlığını edinme farklı.

kimi uzmanlar da 1,5 yaşında başlanmalı diyor.kimi uzmanlar ise eğer o kapasiteye henüz sahip değilse örneğin kendi çamaşırını indirip kaldıramıyorsa , acıktım ,susadım gibi mesela kendini ifade edemiyorsa 3 hatta 5 yaşına kadar ertelenebilir diyor.anlatırken hata olabilir kendimce açıklamaya çalışıyorum kusura bakmayın.

başlık sahibi bence doğru olanı yapıyorsunuz ama üstüne çok düşmeyin lazımlık falan 45 dk demişsiniz yeni dikkatimi çekti.psikolojisi bozulabilir.yabancı ülkelerde ödüllendiriyorlar hatta eğlenceli hale getiriyorlar tuvalet adabını.
iki yaşında başlarsınız ama yavaş yavaş çiş var mı kaka geldi mi diye öğretebilirsiniz.onun yanı sıra zaten 18. ay da çocuk rahatsızlık duyup kendi söylermiş zaten.

benim bi arkadaş 8. aylıkken çiş geldi mi ,kaka geldi annecim oleeeeyyy kızım altına yapmış derdi altını açarken. çocuk altına yaptığında gösteriyordu karnını.1 yaşında da öğrendi zaten.ondan sonra zaten ister istemez lazımlığını gösterir kendi rahatsızlık duyup mızmızlanır altımı değiştir yada tuvalete gidicem diye.bende o arkadaş gibi yapmayı düşünüyorum eğlenceli hale getirmek ve yaptığı şeyin utanılacak birşey olmadığını hissettirmek lazım.bebeklerin altını açarken bile güle oynaya hoppidi ile açıyorum afferin kızıma afferin oğluma diye.

çünkü biz anneler çok büyütüyoruz erken öğrenmedi niye geç öğrendi.onun ki tosun ,benim ki niye zayıf.onun motor gelişimi iyi benimki niye böyle melül vs vs.

tuvalet adabında olduğu gibi yeme ,içme ,hareketleri vs çocuktan çocuğa değişir.

yazım baya uzun oldu yahu kusura bakmayın :):):)

sabiha paktuna nın yazılarını tavsiye ederim.

Pat diye girdim ama kusura bakmayın..Sabiha Paktuna nın yazılarını tavsiye etmem...Zira uzmanlar tarafından onay görmeyen bir çok düşüncesi var çocuk gelişimiyle ilgili..Kendisi zaten doktorluktan men edilmiş,ceza almış biridir...Araştırırsanız nedenlerini bulabilirisiniz.. Okumanız gereken kitaplar Üstün Dökmen, Haluk Yavuzer, Doğan Cüceloğlu gibi yıllarını bu işe vermiş bilim adamlarının dışında kafadan konuşup yazanlara kulak vermemenizi öneriyorum...Seçim sizin tabi...

Son düzenleyen: Moderatör:

TEŞEKKÜR EDERİM
yazdıklarınıza katılıyorum
ama benim amacım şimdi herşeyi çok daha çabuk kapıyor
1 kez göstermemiz yetiyor bazı şeyleri anlamaya o yüzden erken alıştırmak
bende diyorum ki biçok şeyi anlıyor algılayabiliyor yanlışı doğruyu ayırt edebiliyorsa çişide anlar diye düşünüyorum.
zaten henüz çişim geldi kakam geldi demesini beklemiyorum.
yavaş yavaş yapabilmesini sağlamaya çalışıyorum.
mesela kakasını ıkınmasından anlayabiliyorum ve hemen lazımlığa oturtuyorum biçok kez yapmış oluyo ama olsun anlatıyorum ona kaka buraya yapılır
geldiğinde anne kaka de kızım diye anlatıyorum
hemen alışmasını beklemiyorum ama alışabileceğini düşünüyorum zamanla.
şimdilik çabalıyorum ama zaman herşeyin ilacı
bekleyip göreceğiz

doğan cüceloğlu ilkokul öğretmenimin aile ahbabıydı.doğan cüceloğlunu da yıllardır takip eder ve beğenirim.sabiha paktuna hakkında bunu bilmiyordum açıkcası şaşırdım dikkate alıcam ve araştırıcam.

katılıyorum eğer anlıyorsa ki bu güzel yavaş yavaş başlamanız iyi olmuş diye düşünüyorum.diyemezde zaten ama gösterir.dediğiniz gibi şimdiden kavrarsa zamanla alışır ve sizi yormaz.bende sizin gibi düşünüyorum açıkcası bende heşeyden öte zemin hazırlamaya çalışıyorum büyüklerimizin yaptığı gibi.denk gelirse şu çizgi filmler eklemeye çalışırım çok hoşuma gitmişti.doktorum programında görmüştüm :):):):) tuvalet adabını eğlenceli göstermek için müzikli , ışıklı lazımlıklar bile varmış yaa :):):)

benim bebeğimde 13 aylık bende bunu merak ediyorum tuvalet eğitimi için erkenmi diye sanırım benim bebeğim için erken değil birçok şeyi ifade edebiliyor çiş varmı deyince bezine vuruyor ilk bebeğim ve tecrübesizim şuan araştırıyorum nasıl öğretebilirim diye büyüklerimede danışıp başlamayı düşünüyorum bende

ben okul öncesi öğretmenliği okuyorum biz okulda en idealinin 2 -2,5 yaş olduğunu gördük ama her çocuğun gelişmsel farklılıkları olabiliyor :) umarım faydalı olur ilerisi için problem olmaz :)

Arkadaşım 13 ay erken, bebeklerin kas gelişimi 18 aydan sonra oluyor. Erken başlarsınız hem sen sıkılırsın hem çocuk sıkılır, işkenceye döner. Tuvalet eğitimi dönemindeki sıkıntılı dönem ilerde cinsel hayatını bile etkileyebilirmiş.
Zamanında başlarsanız kısa bir sürede halledersiniz. Ben 24 aylıkken öğrettim ve 5 günde hem gece hem gündüz tuvalet eğitimini aldı. Acele etmeyin her şeyin bir sırası var.

Herkesin görüşü farklı saygı duyuyorum
ama ben öğrenebileceği kanısındayım hala
çünki gewrçekten biçok şeyi anlatınca anlıyor kızınca pa pa yapalım diyor
biyerini çarpınca baba pa diyor yani babası o şeye pa yapsın diyorsa
çişinede alışır tabii uzunca bir süreç sabır gerekiyor bazen saatlerce tutuyor çişini bazende 1 saat arayla yapıyor altına bazen kakasını günde 1 bazen 4-5 kez az az yapıyor sabır gerektiren bir süreç

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…