• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çok kararsızım :(

Ben duz liseden mezunm. Ama ben 4 sene once mezun oldum sistem suan ne durumda bi fikrim yok. Ben suan geriye donsem yine sozelden hazirlanirim istedigin bolumler guzel bolumler. Ben olsam sozelden hazirlanirdim fakat yinede tercih senin.

H
Yorumunuz beni gerçekten düşünmeye sevk etti.Bunun için teşekkür ederim.Gerçekçi yaklaşmışsınız olaya.Geçen sene matematiğim iyiydi.Ve korkup kaçmak gibi bir şey hiç aklımda yoktu.Daha sonraları istediğim meslekleri düşündüm.Uluslararası ilişkiler istiyordum.Çünkü ileride istediğim hayat tarzı öyle bir şey.Ancak uluslararası ilişkilerde de meslek sahibi olabilmek için çok iyi bir üniversite kazanmak gerekiyor.Aksi takdirde Kpss.Ancak ben eşit ağırlıkta 10.000-20.000 gibi bir derece yapabileceğimi sanmıyorum.Çünkü senenin başında çok güzel başlarken sonlarına doğru bıkıyorum matematikte.Daha sonra madem iyi bir üniversite istiyorum o halde en iyi olduğum alana bakayım dedim.Ve sözelde sevebileceğim ve yapabileceğim bu bölümleri keşfettim.Gönlüm sözelden yana seç ve çok çalış kazan o üniversiteleri diyor.Ama sanırım beynim eşit ağırlıkta kalmamı söylüyor.Eşit ağırlıkta kalırsam uluslararası ilişkiler ve psikoloji beni çekiyor.Sözelde ise Galatasaray iletişim,Bilgi Halkla ilişkiler vs...Bilemiyorum siz ne düşünüyorsunuz ? Az çok anlamışsınızdır herhalde nasıl olduğumu.o_O

Rica ederim, cok yorum yapip kararlarinda etkili olmak istemem ama hayalini kurdugun seyler icin risk alman gerekiyorsa bu hayatini ne kadar etkileyecek bedeli birkac yil mi yoksa bir omur mu olacak... her konuda bunlari dusunmeni tavsiye ederim.
Bir omur bile olsa onu yapmadigin icin pismanlik mi duyacaksin vs.
Gelecegi bilemeyiz fakat eldeki verilere ve kendimize gore en uygununu secebiliriz...
Sansa veya calismaya bagli islerden tut insan iliskilerine kadar her seyde gecerli bu ve kararlarinin da ufak da olsa kayiplarla bedelleri olur, loto oynarken bile 1lirayi gozden cikariyoruz... bazi insanlar daha saglamcidir bazilari da daha hirsli.

Eger korku ise sorunun,
1yil bekleyip cogu arkadasim tip kazandi, bunun yanisira ilk yil kazanlar arasindan hayattan kopanlar da vardi.
Bir o kadar da ilk yil yuksek puanlarini harcamayi goze alamayip istemedigi meslekleri secenler de.
Kimisi yanlis tercihten pisman kimisi iyi ki bunu secmisim okudukca sevdim diyor...
Kimisi stres yapip sagligma zarar verecegime lise mezunu olsaydim da tip okumak icin ugrasmasaydim diyor...
Su an durdugmuz yerden geriye baktigmizda risk almak istemeyen arkadaslar hayatlarinin riskini goze almis diyorum, 30yil istenmeyen is cekilmez geliyor bana.
Herkesin kapasitesi farklidir fakat mevcut sistem senin becerilerinden ziyade calisman ve odaklanmali bagli eleme yapiyor.
Matematikte yazin kendini kampa alip bogazicini ea dan kazanan da pek cok arkadasim vardi...
Sayisalda cok yuksek yerlere yerlesemem diyip ea ya gecis yapip derece yapan insanlar da tanidim.
Yani olay tamamen senin calismanla alakali... matematigi beceremiyorum ve cok iyi uni olmaz o yuzden sozelde derece yapacagim diyorsan gecis yap, cunku ikisinde de istedigin meslekler var...
Fakat cok sevdigin bir iste en iyi uni.yi kazanmasan da basarili olabilirsin...
Her kosulda kilit nokta meslegini sevip sevmemen...
Ilk yil cok iyi bir uni olmadiysa (ea dan veya sozelden farketmez )meslegi deli gibi sevmiyorsan yazma birkez daha dene derim.
Eger bunu goze alamiyorsan sozele simdi cok iyi odaklan sececegin meslekte en iyi olan uni.yi kazanmaya calis...
Umarim kafani daha fazla karistirmadim...

Ben duz liseden mezunm. Ama ben 4 sene once mezun oldum sistem suan ne durumda bi fikrim yok. Ben suan geriye donsem yine sozelden hazirlanirim istedigin bolumler guzel bolumler. Ben olsam sozelden hazirlanirdim fakat yinede tercih senin.
Sağol , çok teşekkür ederim yorumun için.Dikkate alacağım :KK68:

Rica ederim, cok yorum yapip kararlarinda etkili olmak istemem ama hayalini kurdugun seyler icin risk alman gerekiyorsa bu hayatini ne kadar etkileyecek bedeli birkac yil mi yoksa bir omur mu olacak... her konuda bunlari dusunmeni tavsiye ederim.
Bir omur bile olsa onu yapmadigin icin pismanlik mi duyacaksin vs.
Gelecegi bilemeyiz fakat eldeki verilere ve kendimize gore en uygununu secebiliriz...
Sansa veya calismaya bagli islerden tut insan iliskilerine kadar her seyde gecerli bu ve kararlarinin da ufak da olsa kayiplarla bedelleri olur, loto oynarken bile 1lirayi gozden cikariyoruz... bazi insanlar daha saglamcidir bazilari da daha hirsli.

Eger korku ise sorunun,
1yil bekleyip cogu arkadasim tip kazandi, bunun yanisira ilk yil kazanlar arasindan hayattan kopanlar da vardi.
Bir o kadar da ilk yil yuksek puanlarini harcamayi goze alamayip istemedigi meslekleri secenler de.
Kimisi yanlis tercihten pisman kimisi iyi ki bunu secmisim okudukca sevdim diyor...
Kimisi stres yapip sagligma zarar verecegime lise mezunu olsaydim da tip okumak icin ugrasmasaydim diyor...
Su an durdugmuz yerden geriye baktigmizda risk almak istemeyen arkadaslar hayatlarinin riskini goze almis diyorum, 30yil istenmeyen is cekilmez geliyor bana.
Herkesin kapasitesi farklidir fakat mevcut sistem senin becerilerinden ziyade calisman ve odaklanmali bagli eleme yapiyor.
Matematikte yazin kendini kampa alip bogazicini ea dan kazanan da pek cok arkadasim vardi...
Sayisalda cok yuksek yerlere yerlesemem diyip ea ya gecis yapip derece yapan insanlar da tanidim.
Yani olay tamamen senin calismanla alakali... matematigi beceremiyorum ve cok iyi uni olmaz o yuzden sozelde derece yapacagim diyorsan gecis yap, cunku ikisinde de istedigin meslekler var...
Fakat cok sevdigin bir iste en iyi uni.yi kazanmasan da basarili olabilirsin...
Her kosulda kilit nokta meslegini sevip sevmemen...
Ilk yil cok iyi bir uni olmadiysa (ea dan veya sozelden farketmez )meslegi deli gibi sevmiyorsan yazma birkez daha dene derim.
Eger bunu goze alamiyorsan sozele simdi cok iyi odaklan sececegin meslekte en iyi olan uni.yi kazanmaya calis...
Umarim kafani daha fazla karistirmadim...
Evet ablacım benim sorunum tam anlamıyla bu.Korkuyorum :oops: Hem pişman olmaktan hem de gelecekte benden beklentisi olan onca insanı yarı yolda bırakıp iyi bir iş sahibi olamamaktan.Yani sen diyorsun ki sözele geçersen de korkma kazanamazsan bir seneni daha feda edersin.Doğru mu anlamışım ? Evet bir senemi daha seve seve feda ederim o güzel üniversiteleri kazanabilmek için.Ancak dershanelerin kapatılma durumu var.:KK61:Ancak aynen ben de senin gibi düşünüyorum.40 yıl mutsuz olmaktansa varsın birkaç gün daha uykusuz kalıp bu durumu düşüneyim.En doğru kararı verip mutsuz olmak istemiyorum.Şunu da söylemeliyim ki burdaki hepiniz çok iyi insanlarsınız.Bana birkaç dakikanızı ayırıp o yorumları yazdınız ya Allah hepinizden razı olsun.Gerçekten ablacım ailemden ve burdaki kişilerden başka sorunlarımı kimseye açmıyorum.En Büyük KK Çünkü diğer arkadaşlarımın benim iyiliğimi çok düşündüğünü sanmıyorum.Daha çok bu kararsızlığımdan yararlanmaya çalışıyor gibiler.Moralimi bozmaya çalışıyorlar sanki.Mesela bugün ben sözelde derece yapmak eada derece yapmaktan daha kolay dedim bana dedi ki belki de bu sene sözele çok dahi kişiler geçmiş.Galiba doğru olan öğretmenlerim,ailem ve sizden başka kimseyi dinlememem.:KK47: Çok uzun oldu kusura bakma.Bu konuyu birkaç gün iyice düşüneceğim.Bilemiyorum belki de belirli bir süre eada kalıp daha sonra sözele geçebilirim.Ancak sen yine de yorumlarını benden esirgeme lütfen.Çünkü gerçekten mantıklı konuşuyorsun.Teşekkür ederim :KK19:

Benim zamanımda da millet sözeli kötülerdi.Sanırım bu ezelden beri varmış... Sırf bunun yüzünden matematikten anlamayan birçok arkadaşım eşit ağırlıktaydı,saçmalık :KK14: Diyeceğim o ki matematikte kendine güveniyorsan eşit ağırlıkta kal yok yapamam,yapamıyorum diyorsan sözelde başarılıymışsın sözele geç,milleti takma. Şimdiden eğitim hayatında başarılar canım:KK68:

ben ne meslek hakkinda ne de alan hakkinda oneri sunarim...
cunku benim gonlumdeki sana uyacak diye bir sart yok ve benim aklimla kuyuya inip orda bunalmani goze alamam.
gecis yapip cok basarili olan veya bulundugu alanda cok sıkı calisip yuksek puan alan kisilerden ornek verdim ki sinavlarin o kadar korkulacak birsey olmadigni gor... ancak kimisi ilk yil rahat alir kimisi de ilk yil olsun diye cok bunalir... kendini en iyi sen tanirsin.
Elbette hedefini ilk yila gore koy ancak psikolojik olarak seni olumsuz etkilemesine de izin verme desarj olacagin seyler de yap.
Bu konuda ogretmenlerine ve ailene guvenebilirsin.
Ea veya sozel farketmeksizin istedigin mesleklerin listsini cikarip cogunluk hangi alandaysa oraya yonelmek de belki isini kolaylastirir. Ama kafanda oyle bir meslek vardir ki 5 ayri diplomaya bedeldir o vakit hicbirseyden korkmadan ona ulasmak icin ugrasabilirsin...
Hangi alan olursa olsun hedefini yuksek tut bence, calisma doneminde bu da yeter dedigin an sonlara dogru bunaldiginda salma ihtimalin daha cok oluyor, alternatiflerin elbette olsun fakat is basvurusunda uni.nin adi bile yetiyor bazen... ya da coook severek okudugun ve kendini gelistirdigin meslekte zamanla one cikacaksin. En guzeli bu ikisini birlestirebilmek aslinda ; )
Sunu da unutma, seneye ea ya donme sansin daha az cunku okulda mat gormemis olacaksin fakat sozele okul haricinde de calisabiliyor sanirim.
Ancak bulundugun alandaki meslekler sicak gelmiyorsa bosuna zaman kaybetmeden ve kafani dagitmadan tamamiyle sozele derece yapmak icin odaklan..

Bu arada sozele gec seneye kazan demedim. Ea dan korkup istedigin meslek icin calismaktan vazgecmemek veya sozele gecip derece yapmasam da olur demeden calismanla alakali dedim. Ikisinde de gozunu korkutan hangisi ise korkmadan gonlunde ne var bunu dusun ve gecis yap veya yapma farketmeksizin o hedef icin calis...

Bu konuda Mevlana'nın da harika bir sözü var : Dağ tepesinde bir çam olamazsan vadide bir çalı ol.Fakat oradaki en iyi küçük çalı sen olmalısın...' Çok severim o sözü.Bana onu hatırlattınız.

Benim de aklıma gelmişti ama tam sözleri hatırlayamadım :)

o kadar iyiyseniz illa sozele geçmek zorunda degilsiniz. esit agirliktan devam edin ikisinin de sinavina girersiniz. tmde devam ederseniz sozelden gormediginiz eksik bi konu olmaz ama sozele geçersiniz matematigi kaçırmış olursunuz. ikisine de girer hangisinden tutarsa onu tercih edersiniz.

Herkese merhaba :) Aslında birazdan yazacaklarım eğitim kategorisiyle ilgili.Oraya yazdım ancak bir yanıt alamadım o yüzden buraya yazıyorum.Lütfen mesajımı gören herkes bir cümle dahi olsa yazsın.Çünkü hepinizin görüşü benim için önemli.Hiç uzatmıyorum.17 yaşındayım.Anadolu Lisesindeyim.Eşit ağırlık bölümündeyim.Ancak istediğim çoğu bölüm sözelde.Galatasaray İletişim,Bilgi Halkla İlişkiler,Koç Üniversitesi Medya...Sözel derslerim iyi.Yani geçen seneki deneme sınavlarında tam ya da tama yakın yapıyordum.İstediğim bölüm ve üniversiteler yüksek ancak ben sözelde kendime güveniyorum.Şu an eşit ağırlıktayım.Ve galiba eşit ağırlıkta kalma sebebim kendimi garantiye almak istemem.(Sözelde iyi bir yer için en az 20.000e girmeliyim.Ancak eşit ağırlıkta 100.000 ile bile en azından Sosyal Hizmetler gibi bazı iş garantili meslekle olabiliyor.)Aynı zamanda sözel seçersem birçok arkadaşım ve aile bireylerim bunu aptallık olarak nitelendirecektir eminim.Gönlüm sözelden yana.Ancak bir türlü cesaret edemiyorum.Bir an önce karar vermem gerekiyor artık.Ablalarım şimdi sizden önerilerinizi bekliyorum.Siz olsaydınız benim yerimde ne yapardınız ? Şimdiden teşekkür ederim :)
Cnm yine sen bilirsin ama tabiki sözel seçme ne yazık ki ülkemizde ilgi alanına göre kazanilmiyor ygs lys sözelde gidersen nasıl yapacaksın ygs yi ayrıca tercihlerde ayrım yok artık istediğin sözel bölümü secebilirsin ilerde sen önce sınavlardan yüksek al da.ha Coğrafya 2 edebiyat2 vs lys de nasıl yapcam dersen emin ol onlara kendin rahatlıkla calisirsin son yıl ya da dershanede sözel kısma kaydolursun orda anlatırlar böylelikle istediğin yere gidersin. Hem ayrıca son sınıfa kadar daha çoook fikrin değişir sözel okuyarak diğer alanlardan yüksek puan almak zor. ..tabi bunlar hep bence

Simdiki aklim olsa hem is bulmada sikinti yasamayacagim hem de kendimi iyi hissedecegim bolumlere girmemi saglayan alani secerdim. Ama su an hangi alani secerseniz secin istediginiz bolumu tercih edebiliyorsunuz galiba. Tam da emin olamadim. Mesela sozel bolumde okuyan biri puan kesintisi olmadan tip secemiyor mu?

sözelde okuyan birisinin tıp seçmesi için sınavda mat2 ve fenden fule yakın yapması gerekir.ve tabi ygs dende.

sözeliniz iyi ise sözel seçin.ve biraz mat biliyorsanız eşit ağırlıktan da sınava girin ki.ea dan da tercih yapabilesiniz.

Cnm yine sen bilirsin ama tabiki sözel seçme ne yazık ki ülkemizde ilgi alanına göre kazanilmiyor ygs lys sözelde gidersen nasıl yapacaksın ygs yi ayrıca tercihlerde ayrım yok artık istediğin sözel bölümü secebilirsin ilerde sen önce sınavlardan yüksek al da.ha Coğrafya 2 edebiyat2 vs lys de nasıl yapcam dersen emin ol onlara kendin rahatlıkla calisirsin son yıl ya da dershanede sözel kısma kaydolursun orda anlatırlar böylelikle istediğin yere gidersin. Hem ayrıca son sınıfa kadar daha çoook fikrin değişir sözel okuyarak diğer alanlardan yüksek puan almak zor. ..tabi bunlar hep bence
Merhaba :) Öncelikle şunu söylemeliyim ki zaten son sınıftayım.Ayrıca dershanede sözel bölüme geçersem zaten matematik gösteriyorlar.