Çocuk Hastalıkları Çocuklarda Kısırlık ve Nedenleri

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

yaren_76

mareşal
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
2.066
66
Çocuklarda Kısırlık ve Nedenleri

İnmemiş testis çocuklarda kasık fıtığından sonra en sık görülen kasık bölgesine ait önemli bir doğumsal hastalıktır.

Doruk Tıp Merkezi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mete Kaya "İnmemiş testis çocuklarda kasık fıtığından sonra en sık görülen kasık bölgesine ait önemli bir doğumsal hastalıktır.

Tedavisinde gecikme kısırlık ve kanser gibi önemli sorunlara yol açabilir" uyarısında bulundu. Kaya konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: Testisler doğumdan önce karın arka duvarında gelişir ve doğuma yakın dönemde kasık kanalından geçerek normal yerleri olan skrotuma inerler. Bu iniş genlerin kontrolu altında, testis ve vücudun diğer kısımlarından salgılanan birçok hormon tarafından yönetilir. Nedeni tam olarak bilinememekle genetik, testisin yapısal bozukluğuna veya hormonal nedenlere bağlı testislerden biri veya ikisi inmeyebilir.

100 KİŞİDE BİR GÖRÜLÜYOR

Doğumda normal bebeklerin yaklaşık yüzde üçünde görülürken, bir yaşından büyük 100 çocuktan birinde inmemiş testise rastlanır, ancak testisler doğuma yakın dönemde normal yerlerine indiğinden erken doğan bebeklerde bu oran yaklaşık yirmi kat artmaktadır. Tanı skrotumun boş olması veya testislerin skrotum üzerinde ele gelmesi ile konulur. Testis muayene ile skrotuma indirildikten sonra tekrar yukarı çıkan en hafif formundan hiç ele gelmeyen en ağır formuna kadar değişik seviyelerde kalabilir.

ÖNEMLİ SORUN YARATIYOR

İnmemiş testislerin yol açtığı önemli sorunlar bulunmaktadır. Vücut sıcaklığına göre 2 derece daha düşük olan skrotum yerine yukarıda kalarak daha yüksek ısıya maruz kalması testisin için en önemli sorundur. Yüksek ısıya maruz kalan testis fonksiyon bozuklukları sonucu ileride kısırlık yaptığına dair uluslararası çalışmalar mevcuttur. Yine uzun dönem takiplerde indirilmemiş testislerde kanser oluştuğuna dair veriler de bulunmaktadır. Tedavi edilmemiş inmemiş testisin değer sorunları arasında kendi etrafında dönmeye bağlı testis kaybı, travmaya açık olması ve boş skrotumun erkek çocuk ve gençlerde meydana getireceği psikolojik sorunlar yer almaktadır. Yapılan çalışmalar, inmemiş testislerde bu sorunların 2 yaşından sonra başladığını göstermektedir. Bu nedenle iner ümidi ile tedavisi 2 yaşından sonrasına geciktirilmemelidir. Sonuç olarak inmemiş testisler 2 yaşına kadar indirilmelidir.

TEDAVİ İKİ ŞEKİLDE YAPILIYOR

İnmemiş testisin tedavisi hormonal ve cerrahi olarak iki şekilde yapılmaktadır. Hormonal tedavi özellikle iki taraflı ve günün belli zamanlarında skrotuma inen testislerde başarılı olmaktadır. Çocuklarda da uygulamaya giren laparoskopi, ele gelmeyen ve görüntüleme yöntemleri ile tespit edilemeyen, karın içinde yerleşimli inmemiş testislerin araştırılmasında rutin olarak kullanılmaya başlanmıştır.
 
X