Çocuklarda Kış Koruması

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.731
27.703
49
fft99_mf5161689.Jpeg


Çocuklar özellikle kış aylarında oldukça sık hastalanıyorlar. Çocukların sık hastalanmalarını önlemek için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekiyor.

DÜZENLİ SPOR, DENGELİ BESLENME

Çocuğun düzenli spor yapması ve düzenli beslenmesi, iyi ve kaliteli uyku uyuması bağışıklık sistemini güçlü kılacaktır. Kış aylarında özellikle C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerin tüketilmesi hastalıklara karşı bağışıklığı arttıracaktır. Ihlamur, ekinezya, adaçayı gibi toplumda özellikle enfeksiyonlara karşı bağışıklığı arttırdığı düşünülen bitkiler de dozları abartılmadan kullanılabilinir.

MENDİL KULLANMAYI ÖĞRETİN

Aile içi ve çevreden bulaşan virüslerin engellenmesi için çocuğa hapşırma ya da öksürme sırasında mümkünse çevredekilerin solunum yollarına doğru değil uygun olan farklı bir yöne yönelerek ya da mendil kullanarak nefes alıp vermesini ya da aktif hastalık sırasında maske kullanması öğretilebilir. Sık el yıkama, özellikle el- ağız yoluyla bulaşabilen hastalıkların zincirleme devamını engeller. Gerekirse aktif hastalık dönemlerinde, doktorun belirleyeceği bir süre için okuldan uzak kalmak ve evde dinlenerek ve iyi beslenerek gerekirse tedavi başlanması uygun olabilir. Ticari form halinde bulunup bağışıklık sistemini arttırdığı söylenen beta glukan ve ekinezya preperatları da doktor önerisi ile uygun olduğu koşullarda kullanılabilir.

AŞILARI İHMAL ETMEYİN

Çocukluk çağı aşılarının zamanında ve eksiksiz yapılması çocuğu o enfeksiyona karşı koruyan en önemli savunma mekanizmasını oluşturur. Günümüzde aşılar sayesinde ölümcül seyredebilen kızamık, çocuk felci, boğmaca gibi hastalıklar neredeyse hiç gözükmemekte, suçiçeği ve rotavirüs gibi bazı enfeksiyonların da daha rahat ve hafif atlatılması sağlanmaktadır.

Son dönemde yoğun ilgi gören pnömokok aşısı ile zatürre, orta kulak iltihabı, sinüzit ve menenjit riski azaltılmaktadır. Ayrıca astım, kronik böbrek yetmezliği ya da diyabet gibi hastalığı olan çocuklarda enfeksiyonların daha ağır seyretme olasılığı yüksek olduğundan, bu çocuklara her sonbaharda grip aşısı uygulanması öneriliyor. Toplumsal yaygın aşılanmanın artmasıyla bu hastalıkların bir kısmının dünya üzerinden silinmesi hedefleniyor. Her gün sayıları artan ve araştırmaları devam eden yeni aşılar sayesinde, çocukların hastalığa yakalanmadan ve sakat kalmadan daha sağlıklı bir yaşam sürdürebildiği unutulmamalı.
 
X