- 6 Mart 2012
- 17.742
- 28.110
- 798
- 49
Diş hijyeni
Çocuklarda ağız kokusunun en yaygın nedenlerinden biri de diş hijyeninin, temizliğinin yetersiz olmasıdır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri 2 yaşın üzerindeki çocukların diş çürümelerini azaltmak için, günde en az 2 kez florürlü bir diş macunu kullanılarak, çocukların dişlerinin fırçalanması gerektiğini bildiriyor.
Çocuğunuza bu alışkanlığı kazandırmak sizin elinizde, çocuğunuza dişlerini fırçalarken dilini de fırçalaması gerektiğini, bakterilerin bir kısmının dilde toplandığını öğretmelisiniz. 2 yaşın altındaki çocukların yutup, zarar görmesini önlemek için onların dişlerine asla florürlü diş macunu kullanmayın.
Ağız Kuruluğu
Tükürüğümüz gün boyu salgılanarak bizi kötü kokuya neden olan bakteri ve mikroplardan korur.
Geceleri, daha az tükürük üretiriz ve daha az yutkunuruz.
Sonuç olarak, kokuya neden olan bakteriler ağızda birikir, sabahle ağız kokusyla uyanırız. Çocuğunuzun burnu tıkalı olup ağızla nefes aldığı zamanlarda, ağzında kuruma meydana gelir ve bu durum ağız kokusuyla sonuçlanır.
Ağız kuruluğu ayrıca parmak, battaniye emme alışkanlığı gibi şeyler de neden olabilir.
Şekersiz sakızlar ve ekşimsi şekerlemeler tükürük üretimini teşvik edip, ağız kokusunu önlemeye yardımcı olabilirler.
Burundaki Fizyolojik Sorunlar
Çocuğunuz sinüslerinde, burun boşluklarında enfeksiyon veya tıkanıklık varsa, post nazal akıntı da ağız kokusuna neden olabilir.
Çocuğunuzdaki kokulu nefes uzun süredir geçmiyorsa, bir kulak burun boğaz uzmanına götürüp, gerekli teşhis ve tedaviyi yaptırmalısınız.
Bademcik İltihabı
Tonsillit yani bademcik iltihabı da çocuklarda ağızda kötü kokuya neden olabilir.
Doktorunuzun önereceği ilaçlarla şifa bulabilirsiniz.
Diyabet
Çocuğunuzun ağzında aseton yahut meyve kokusu varsa, bu durum diyabet yani şeker hastalığı belirtisi olabilir. Ağız aseton kokusu çocuğunuz alkol, salisilat, aseton veya yuttuğunda da oluşabilir. Çocuğunuzun nefesi aseton gibi kokuyor ise derhal çocuk doktoruna başvurmalısınız.
Olağan Dışı Kokular
Çocuğunuzun ağzında menekşe, amonyak, kereviz, acı badem veya ölü balık, kokusu gibi alışılmadık bir koku fark ettiyseniz, bu durum ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir. Vakit kaybetmeden doktora görünmenizi tavsiye ederiz.