-Çocuklara Tuvalet Alışkanlığı Kazandırma -zor bir süreç bekliyor bizi :)

demett.

prens ve prenses annesi..
Kayıtlı Üye
9 Ocak 2009
3.596
2
316
Sakarya
Çocuklara Tuvalet Alışkanlığı Kazandırma


Çocuğu tuvalete alıştırmak ve ona tuvalet eğitimini kazandırmak bazı anneler için çok zor bir durum olsa gerek. Anneler bu dönemde birçok kararsızlık yaşar. En büyük kararsızlık yaşadığı konuda, çocuğun tuvalet eğitimine ne zaman başlamaları konusudur. Anne ve babanın tek istediği artık bir an evvel çocuğunun tuvaletinin olduğunu söylemesidir. Ancak bu alışkanlığı kazandırırken bazı konulara dikkat etmek gerekir. İlk olarak çocuğun buna hazır olması gerekir. Çocuk bu alışkanlığı edinmeye hazır olmadığı sürece anne ve babanın hiçbir çabası faydalı olmaz. Yani kısaca anne ve baba ne yaparsa yapsın belirli bir döneme gelmeden bu alışkanlığı kazanması mümkün değildir. Her konuda çocuklar birbirinden farklı olduğu gibi tuvalet alışkanlılığında da çocuklar farklılık gösterir.

Çocuklarda Tuvalet Eğitimine ne zaman başlanmalı? Çocuğa Tuvalet eğitimi ne zaman verilmeli?


Tuvalet eğitimini genelde çocuklar 18. ve 30. aylar arasında kazanmaya başlarken bazı çocuklarda bu durum 4 yaşını bulabilir. Kızlar erkek çocuklarına oranla daha erken tuvalet alışkanlığı kazanmaya başlıyor ve bu alışkanlığı kazanıyor. Kız çocukları 2,5 yaşında erkek çocukları 3yaşında tuvalet eğitimini kazanır.

Çocuğu Tuvalete Alıştırmak

İletişimin her konuda büyük bir önemi olduğu gibi bu konuda da önemi büyüktür. Çünkü eğer ebeveyn ile çocuk arasında ki ilişkinin temeli sağlam ve iyi ilişkiler üzerine oturtulmamışsa çocuk tuvalete alışmakta güçlük çeker. Bunun nedeni de çocuk her zaman iyi bir iş yaptığında ödüllendirilmek ister. Aynı şekilde bu yeni alışkanlığı öğrendiği zamanda bir ödül bekler. İşte eğer iyi bir iletişim yoksa anne ve baba bunu anlayamaz ve dolayısıyla uygulayamaz. Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığının bazı belirtileri vardır. Her şeyden önce çocuğun kendini hazır hissetmesi gerekir. Eğer çocuk tuvalet alışkanlığını kazanmaya hazır ise, gün içerisinde iki üç saat kuru kalması gerekir. Daha sonra bezi ıslandığında rahatsızlık duymaya başlaması lazımdır. Çocuğun tuvalet ihtiyacı geldiğinde hareketleri ya da mimikleri ile belli etmeye çalışıyorsa çocuk tuvalet eğitimi konusunda hazırdır. Çocuğun tuvalete alışması anne ve babalar için çok kolay gözükse de çocuklar için çok zor bir olaydır. Zordan çok aslında onlar için karmaşık bir olaydır. Çocuk bu olayı çözdüğünde otomatik olarak tuvalet alışkanlığını da kazanmış olur. Çocuğun öncelikle tuvaleti geldiğinde kendini tutması ve size haber vermesi ve ya kendisinin tuvalete gitmesi gerekir. Eğer çocuk evde odalarda tek başına gezebiliyorsa kendisi tuvalete tek başına gidebilir. Bazen kendini tutamayıp altını ıslatabiliyor çocuklar. Bu normaldir.

Çocuğumu tuvalete alıştırmak için neler yapmalıyım?


· Çocuğu tuvalete alıştırmaya başladıktan sonra çocuğun altını bez ile bağlamayıp, külot giydirmelisiniz.

· Çocuğa kızmak, onu azarlamak ve zorla bu alışkanlığı kazanmasını sağlamak yanlıştır ve faydası olmaz. Sadece çocukta öfke, korku ve inat gibi davranışların oluşmasına neden olur. Tuvalet eğitiminin her aşamasında çocukla konuşularak, çocuk cesaretlendirilmelidir.

· Her zamanki iki altın kural burada da geçerlidir. Anne ve baba sakin ve sabırlı olmalıdır. Çocuğunuza olumsuz şeyler söylemeyin ve çevrenizdeki insanlara izin vermeyin. Onları da ne yapılıp, ne yapılmaması gerektiği konusunda bilgilendirin.

· Çocuğunuza bu alışkanlığı kazandırırken ilk zamanlar ona bir oturak(lazımlık) alın. Lazımlığı çocuğunuzun tuvalette kolaylıkla ulaşabileceği bir yere koyun. Ama evin her yerine de lazımlığı götürmesine izin vermeyin. Çocuğun oturakta oturma süresi 1 ile 10 dakika arası olmalıdır.
· Çocukların bazıları lazımlığı sevmez. Böyle durumda ısrarla lazımlığı kullanması için baskı yapmayın. Çocuk oturaktan çekiniyor olabilir. O zamanda ona rahatlatıcı şeyler söylemek faydalıdır. Tuvalette onu yalnız bırakmayıp, sevdiği bir oyuncağı da yanınıza alarak konuşarak onu rahatlatmaya çalışın. Bu alışkanlığı çocuğa kazandırmak ilgi ve zaman gerektirdiğini unutmamak gerekir.

· Bazı durumlarda çocuk tuvaletini dile getiremez, ne diyeceğini bilemeyip şaşırır. Bu yüzden çocuğa tuvalet terimlerini öğretmelisiniz. Böylece tuvaleti geldiğinde bunu rahatça dile getirebilir.

· Çocuk, cesaretlendirilmeli ve tuvaletini uygun bir şekilde yaptığında övülmelidir. Onun kendini daha iyi hissetmesi için sözlü olarak onu övmeniz çocuğu cesaretlendirecektir. Bu nedenle tuvalet korkusu da günden güne azalacaktır.

· Çocuk her gün düzenli olarak yatmadan önce tuvalete götürülmeli ve oturak yatağın yanına konularak, çocuğun oturağa kolay ulaşması sağlanmalıdır.

· Çocuk ara sıra altına kaçırabilir. Bu durumda çocuğa kızmayın, onu ayıplamayın, cezalandırmayın ve bir başkasıyla kıyaslamayın. Kaslarını kullanmayı öğrenirken kaçırmalar normaldir ve bunu kavraması biraz zaman alabilir. Çocuğun altını tekrar sakın bezlemeyin. Zaman alsa da sonunda bunu öğrenecektir.

· Çocuk altını ıslatmaya devam ediyorsa hala anne karamsarlığa kapılmamalı ve panik olmamalıdır. “bu işi beceremiyorum, çocuğuma bunu öğretemiyorum gibi düşünceleri kafanızdan atmalısınız.

· Tuvalet eğitiminin kazanılması çocuktan çocuğa değişmekle olduğunu unutmayın. Ancak çocuğun 5 yaşına kadar altını ıslatmamayı, 4 yaşına kadar da altını kirletmemeyi öğrenmesi gerekir.

· Çocuğun tuvalet ihtiyacını karşıladıktan sonra ellerini yıkayarak temizliğe özen göstermesi konusunda çocukla konuşulmalıdır. Bu sayede hem tuvalet hem de temizlik alışkanlığını kazandırmış olursunuz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…