Merhaba arkadaşlar sizce çocuk mu Kariyer mi ? Siz olsaydınız hangisi önceliğiniz olurdu
Bu soruyu birkaç varsayıma göre cevaplamak istiyorum.
Mesela mesleğiniz var, paraniz gayet yeterli ama daha çok kariyer mi istiyorsunuz? Misal araştırma görevlisisiniz. Yardımcı doçent veya doçent olmak için mi bekleyeyim diyorsunuz?
Yoksa şu an kariyeriniz başlangıçta. Daha tam başlamadı ne yapayım mi diyorsunuz? Biraz daha para kazanayım öyle mi çocuk olsun diyorsunuz?
Eğer 1. Sorumdaki gibi durumunuz iyiyse çocuk öncelik olabilir. Ama 2. Sorumdaki gibi paranız anca size ve esinize ucu ucuna yetiyorsa parasız çocuk büyütülmez. Parasız çocuk çok eksik büyür. Yani donanımlı eğitimli kendini kurtaracak nitelikte bir çocuk yetiştirmek ülkemizde istisnalar hariç parayla oluyor. Birkaç istisna haric tutuyorum dahi derecesinde zeki çocuk zaten kendini kurtarir ama onda bile para olmasa da bilincli anne baba şart. Onun dışındaki normal zeka seviyeli çocuklar icin egitimine yatirim yapmak lazim. O yüzden şu an turkiye'de yaşıyorsanız parasız çocuk büyütülmez. Hele bu ekonomide. Bu ülkede çocuk için ayrılacak bir bütçe olacak. O bütçede eğitimi, sağlığı, oyuncakları, kursları, giyimi, gezmesi, yemesi vs hepsi için kalem kalem pay ayrılmalı. Eğer olmazsa ileride karın tokluğuna çalışan bir birey olur maalesef. (istisnalar kaideyi bozmaz.)
Kuzey Avrupa, İskandinav ülkelerinde veya Almanya, Avusturya gibi ülkelerde yaşasaydık size parasız da çocuk olur, devlette en iyi şekilde okur, iyi kreşlere gider hatta üstüne siz çocuk parasi alıp 2 yıl da ücretli izinle evde çocuklarınızla ilgilenirsiniz derdim. Ama şu an bu bizim ülke için hayal.
Çocuğu geçtim ülkemizde şu an iki kişi adam akıllı geçinmek bile dünya para. Biz eşimle iki kişiyiz çocuk yok. Yaşlar 40 ve civarı. Hastalıklar artmasın diye kaliteli beslenmek zorundayız mutfak harcaması en az aylık 4 bin. Eğer dışarı vs çıkmazsak. O zaman 5 bini rahat geçer. Bugün portakal, greyfurt, süt, yoğurt, peynir vs aldım biraz da sebze ekmek vs ödediğim para 700 civarı markete. Bu sadece birkaç günlük yiyecek parası.
Yani diyeceğim şu, durumunuz iyiyse ekstra kariyer çok da bütçede fark etmiyorsa önce çocuk da olur. Ama durumunuz çok müsait değilse, kariyer yapın biraz daha para kazanıp çocuk düşünmek daha mantıklı.