Çocuk ders çalışmıyor , ne yapmalıyım ?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Hannaz

Nirvana
Pro Üye
29 Aralık 2015
8.774
260.594
598
Arkadaşlar hepinize selâm .
Malum corona hayatı altüst etti . Okullar tatil oldu .
Benim çocuğum ders çalışmıyor , babası eve gelmemiş olsa 24 saat oyun oynar , kendinden geçiyo resmen ( keşke aynı performansı derslerine de göstereydi ) .
Bu gün yine onun tartışmasını yaşadık , " oğlum neden ders çalımıyorsun " dedim , bana dediği şu oldu " anne bir balığa şu ağaca tırman dersen , o balık kendini hayatı boyunca aptal zanneder " ben böyle şaşkın kalakaldım :KK57: imdaaaaat diye bağırasım var gerçekten .
Ebaya baktığı yok , kitaplarını açtığı yok , yiyor içiyor oyun oynuyor telefondan ( nadir de olsa ev işlerine yardım eder ve arada mutfağa gidip kendine yiyecek hazırlar )
Liseye başlayacak-tı , ittire kaktıra okutuyoruz resmen , ülkemizde mecburi olmasa okula da gitmezdi .
Ben ne yapayım bu çocuğa , nasıl bir yol izlemeliyim ?
Yazım yanlışım varsa affola , yorumlarınızı bekliyorum .
Okuyan ve yorum yazan herkese şimdiden teşekkürler .

Kaç yaşında? Liseye başlıcak dediğinize görr 14den fazla olamaz diye düşünüyorum. Hala çocuk sayılır.Bence müdahale edin. Oyun saatlerini sınırlandırın ve ders kontrolü yapın. Çocuk gibi kontrol edilmek istemiosa çocukluğu bıraksın.Verdiği ağaç balık örneğinden yola çıkarak diyebilirim ki kendini çok bilmiş sanan bir ergen var karşınızda.Biraz ipleri ele almalısınız.

Bence oyun oynamasını yasaklamak çocuğu iyice soğutur. Şu anda evdeyseniz çözüm basit, 8. sınıf konuları zaten basit konular, birlikte ders çalışın. Akşam olunca oynunu oynamasına izin verin.
Kesinlikle reddediyor , çalışmıyor , her türlü öğüdü nasihatı da verdik , duvara konuşuyorum sanki .

Öğretmeniyle konuşsanız o uyarsa.
Ben öğretmenim öğrencilerime uzaktan eğitimleri izledikce resim istiyorum bu dönem sözlü vermemiz istenilebilir ona göre verecem diyorum onlar da sözlü notunu duyunca izliyorlar. Gerçekten zor bir süreç inşallah bir an önce kurtuluruz.

Kaç yaşında? Liseye başlıcak dediğinize görr 14den fazla olamaz diye düşünüyorum. Hala çocuk sayılır.Bence müdahale edin. Oyun saatlerini sınırlandırın ve ders kontrolü yapın. Çocuk gibi kontrol edilmek istemiosa çocukluğu bıraksın.Verdiği ağaç balık örneğinden yola çıkarak diyebilirim ki kendini çok bilmiş sanan bir ergen var karşınızda.Biraz ipleri ele almalısınız.
Okula erken başladı ( kendi isteğiyle ) 60 ayını dolduran çocuklar ilköğretime başlayabilir dediklerinde , 13 yaşında henüz .işte o ipleri elime alsam ,balığın tırmanamadığı ağaca bağlıcam da , ipler yok tutamıyorum .

Siz nasıl bir anne babasınız peki? Bazı çocukların ders çalışmak içinden gelir ama onun haricinde 13 14 yaşındaki çocuklar oturup ders çalışacak olgunlukla olmuyorlar. Çocuktan ders çalışmasını beklerken siz elinizde telefonla takılıyorsanız, tv izliyorsanız o da sizin kuru kuru ders çalış demenizi pek sallamaz açıkçası. Belli çalışma saatleri oluşturup ailecek oturun o çalışsın siz kitap okuyun mesela.

Telefonu ve bilgisayar kullanımını da kısıtlayın hayata küserse küssün. Eline tüm teknolojiyi vererek iyilik yapmıyorsunuz.

Öğretmeni watsapp grubu kurmuş benim sıpayı da dahil etmiş , mesajlara merak edip de bakmıyor bile .
Öğretmeniyle konuşsanız o uyarsa.
Ben öğretmenim öğrencilerime uzaktan eğitimleri izledikce resim istiyorum bu dönem sözlü vermemiz istenilebilir ona göre verecem diyorum onlar da sözlü notunu duyunca izliyorlar. Gerçekten zor bir süreç inşallah bir an önce kurtuluruz.

Kesinlikle reddediyor , çalışmıyor , her türlü öğüdü nasihatı da verdik , duvara konuşuyorum sanki .

Sizin istediğinizi yapacağını sanmıyorum. Bakın size söylediği söz çok bilindik bir söz, Einstein’ın sözü. Çocuğunuz derslerde iyi olmadığını ancak başka yetenekleri olduğunu düşünüyor. E sporcu olmak hayali olabilir, ya da belki de sporcu olmak. Çocuğunuzu istediği ve yeteneği olan mesleklere yönlendirmelisiniz. Zaten ergenliğe de giriyor. Ona güzelce hayallerini başarması için temel eğitimi bitirmesi gerektiğini anlatın. Ayrıca 8. sınıf konuları o kadar da zor değil, hepimizin bildiği şeyler, konuları siz ya da babası anlatsın biraz. Demek ki çocuk tek başına bakınca yapamıyor.

Bizim burda öğretmenler öğrenciler ile whatsapp ile konferans görüşmesi ile normal ders işliyor sizde yokmu?

Okula erken başladı ( kendi isteğiyle ) 60 ayını dolduran çocuklar ilköğretime başlayabilir dediklerinde , 13 yaşında henüz .işte o ipleri elime alsam ,balığın tırmanamadığı ağaca bağlıcam da , ipler yok tutamıyorum .
Başta kırsa da dökse de siz sınırlandırın(tamamen yasaklayın demiyorum). Bi süre sonra istediğine kavuşmak için çalışmak zorunda kalacak.Çalıştıkça da bir düzen oturtur.Bol şans

Çocuğunuza yeteneklerinin sisteme uygun olmamasınının bir bahane olmayacağını öğretmeniz gerek. Bazen ne kadar kızarsa kızsın iyiliği için baskın çıkmanız gerekir. Kendinizi kötü hissetmeyin, disiplin edinmesi gerekir çünkü hayatında ne yaparsa yapsın tutunamaz sonra. Hızlı tüketim çağındayız odaklanma ve sorumluluk alma problemi var çoğu çocukta. Aşırı baskıyı her ne kadar doğru bulmasam da bağımlı çocukların internet kullanımının ele alınması taraftarıyım. Zaten internet kullanımı doğru öğretildiğinde ve çocuk sorumluluk sahibi olarak yetiştiğinde baskıya gerek kalmıyor. Ayrıca çocuğunuzun başka bir alana eğilimi, yeteneği var mı? Varsa destek olduğunuzu düşünüyorum?

Siz nasıl bir anne babasınız peki? Bazı çocukların ders çalışmak içinden gelir ama onun haricinde 13 14 yaşındaki çocuklar oturup ders çalışacak olgunlukla olmuyorlar. Çocuktan ders çalışmasını beklerken siz elinizde telefonla takılıyorsanız, tv izliyorsanız o da sizin kuru kuru ders çalış demenizi pek sallamaz açıkçası. Belli çalışma saatleri oluşturup ailecek oturun o çalışsın siz kitap okuyun mesela.

Telefonu ve bilgisayar kullanımını da kısıtlayın hayata küserse küssün. Eline tüm teknolojiyi vererek iyilik yapmıyorsunuz.
Kitap okumadığımı nerden biliyorsunuz , bilmeden yargılayamazsınız , hele hele anneliğimi yargılama hakkınız olmadığını düşünüyorum .
Defalarca söyledim , gel beraber çalışalım ben de seninle öğrenirim diye .

Oğlum okula başladığından beri şu sistemi uyguluyoruz:
Doğru yaptığı her sayısal soru ona 3dk oyun kazandırır, her sözel soru ise 2 dk.
İster çözsün ister çözmesin. Bu söylediğim şey ödevler dışında. Ödev yapmanın karşılığı yok.
Benimki 10 yaşına girecek. Her gün her dersten en az 20 soru çözüyor ben de kontrol ediyorum. Eğer oyunda arkadaşlarıyla sözleşmişse daha fazla çözdüğü oluyor, zamanı kendisi belirlemiş oluyor böylelikle.

Sizin istediğinizi yapacağını sanmıyorum. Bakın size söylediği söz çok bilindik bir söz, Einstein’ın sözü. Çocuğunuz derslerde iyi olmadığını ancak başka yetenekleri olduğunu düşünüyor. E sporcu olmak hayali olabilir, ya da belki de sporcu olmak. Çocuğunuzu istediği ve yeteneği olan mesleklere yönlendirmelisiniz. Zaten ergenliğe de giriyor. Ona güzelce hayallerini başarması için temel eğitimi bitirmesi gerektiğini anlatın. Ayrıca 8. sınıf konuları o kadar da zor değil, hepimizin bildiği şeyler, konuları siz ya da babası anlatsın biraz. Demek ki çocuk tek başına bakınca yapamıyor.
Evet olmayı istediği meslek var şu 1 yıldır fikrini değiştirmedi , ama okumazsa mesleğini de eline alamaz .
Yanındayım hep , gel ikimiz çalışalım diyorum .

Çocuğunuza yeteneklerinin sisteme uygun olmamasınının bir bahane olmayacağını öğretmeniz gerek. Bazen ne kadar kızarsa kızsın iyiliği için baskın çıkmanız gerekir. Kendinizi kötü hissetmeyin, disiplin edinmesi gerekir çünkü hayatında ne yaparsa yapsın tutunamaz sonra. Hızlı tüketim çağındayız odaklanma ve sorumluluk alma problemi var çoğu çocukta. Aşırı baskıyı her ne kadar doğru bulmasam da bağımlı çocukların internet kullanımının ele alınması taraftarıyım. Zaten internet kullanımı doğru öğretildiğinde ve çocuk sorumluluk sahibi olarak yetiştiğinde baskıya gerek kalmıyor. Ayrıca çocuğunuzun başka bir alana eğilimi, yeteneği var mı? Varsa destek olduğunuzu düşünüyorum?
Ben doktor mühendis ol demiyorum , kendi hayatı ve kendi kararı , okusun hayali neyse onu olsun diyorum .
Aşçı olmak istiyor .

Ablam valla ben okul çocuğu olmadım hiç bi zaman. Evet ordaydım ama hayır orda değildim. Bazı çocuklar türkiyedeki eğitim sistemine gerçekten uygun olmuyorlar. Ben sınırlandırılmaktan hoşlanmazdım. Şu saatte kalk, şu saatte okulda ol, hergün aynı şeyleri yaşa. Birsürü dersi zorla okutuyorlar. Oysa ben başarısız olduğum ya da şöyle söyleyeyim, ilgi alanımda olmayan dersleri asla ama asla dinlemek istemezdim. Çalışmak da istemezdim. Boş boş şeylerle doldurmaya çalıştılar yıllarca zihnimizi. Günlük hayatta bi halta yaramıyor üstelik. Acayip sinir bozucuydu benim için. Saatlerim çöp oluyordu. Okulda çok başarılıydım tüm bunlara rağmen ama bu eğitim sistemi beni okuldan soğuttu ve okulu bırakmama sebep olmuştu. Okuldan sonra kendimi daha çok geliştirdim o ayrı. Belki sizin oğlan da benim gibi zorlamaları sınırlandırmaları dayatmaları sevmiyordur. Bi konuşsanız ciddi ciddi. Siz bişeyler anlatmayı bırakın. Onu dinleyin ona sorular sorun anlamaya çalışın.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X