- Konu Sahibi marjinalfaydali
-
Çocukları seviyormusun? öncelikle bunu sormak istiyorum..
Tabiki insanın kendi çocuğu başka oluyor,onu bir görev olduğu için sevmiyorsun..
ona bir sorumluluk olduğu için bakmıyorsun..
bu sevgi bu özveri deği lsenin içinden kendiliğinden geliyor ve sorgulamıyorsun bile..
ama benim sorumdaki amaç farklı,çevrsesindeki çocukları sevmeyen,onlarla güzellikler paylaşamayan kadınlar kendi çocuklarında bir görev gibi davranıyorlar..bu benim çevremdeki gözlemlerim..
Haklı olabilirsin canım, çocukları çok da sevdiğim söylenemez. Yani öyle oturup saatlerce oynayamam bir çocukla. Ama sevmek istiyorum aslında. Yani anne babamdan öğrenmedim ben öyle çocukları sevmeyi filan. Seven insanlarla bir arada olmaya çalışıyorum, ve bu konuyu da açma sebebim o aslında. Çok fazla fırsatım olmadığı için öyle insanlarla bir arada olmaya, bir de sevenlerden dinleyim dedim.
Aslındaa insan nelerle karşılaşacağını bildiğinde sorun da kalkıyor ortadan.. İlk 3 sene gerçekten sabır isteyen yıllar.. Uyku düzeni, mama saati oturtma, diş çıkartma, aşılar, rahatsızlıkları, tuvalet eğitimi, 2 yaş sendromu v.s...
Ama diğer taraftan bakarsanız olaya en keyifli zamanları da bu ilk 3 yıl.. İlk gülüşü, ilk dişi, ilk emeklemesi, ilk oturması, ilk sözcükleri...
Yani çocuk biraz da sizin sabrınıza, uyku sevip/sevmemenize, gürültüye tahammülünüze göre değişen bir istek..
Mesela ben sabah uykusu uyumadan yapamam derdim, şimdi saat 7 de hepbirlikte kalkıyoruz, artık çok uykusuzluk sorunu yaşamamaya başladım.. Biraz büyüdükçe mantıklı konuşmaları, yardımları ile gerçekten sizden bir parça olduğunu hissediyorsunuz..
Kısacası annelik güzel şey :1hug:
limonağacı, tam da eski beni anlatmışsın. ben de senin gibi, belki de senin nedenlerinden dolayı çocuk sahibi olmayı düşünemedim. hep hazır olmayı bekledim, hazır olmalıydım ki çocuğuma gereken sevgiyi verebileyim. hatta sevgi kadar önemli ona hayat yolculuğunda rehberlik etmeyi öğretebileyim. ama o hazır olacağım günler hiç gelmedi. bir gün bir çocuk yetiştirme kitabı okudum, öyle güzel anlatmıştı ki çocuklara nasıl rehberlik edilir diye, bütün korkularım uçtuuu gitti. bebek sahibi olabilirim, ona iyi bakabilirim diye düşünmeye ve bebek istemeye başladım. oldu da :) harika bir çocuk sahibi oldum, allah hepimizinkini korusun, çok güzel bir şey. ama başlangıcı harika değildi, hatta açtığın konuya harika duygularını yazanların hissettiklerini hissetmedim. hem hamileliğimde hem de doğumdan sonra. harika bir hamilelik ve şiir gibi bir doğum geçirdiğim halde hemde. benim oğlumu sevmem zaman aldı. nefret de değildi, üzerine titriyordum ama sanki ona bakmayı görev gibi görüyordum. o doymazsa görevim yerine gelmemiş demekti. üstelik kitaplarda okuduğum kadar kolay da uyumuyordu. o ağladıkça görev tamamlanmamış, o uyuyunca görev bitmiş demek oluyordu. çok sorguladım kendimi hani en büyük aşktı, hani gözüm başka birşey görmeyeccekti. evet gözüm başka bir şey görmüyordu ama aşktan değil fırsatım olmadığındandı. banyo yapmak hatta tuvalete gitmek lüks olmuştu, kaç kere gidemediğim için kabız oldum. bir keresinde 23 gün dışarı çıkmadım, off depresyonun dibine vurdum. sonra işe geri döndüm, yavaş yavaş kensdime gelmeye başladım. pijamalarımın dışında, makyajlı ve saçlarımı fönlü gören bakıcımız bana "aaaa siz yaşlı değilmişsiniz" diyiverdi :)) ben rahatladıkça oğlumun sevgisi içimde büyümüş, özellikle 13-14 aylıktan sonra onunda size verdiği tepkiler arttıkçadah daçok sevdim. şimdi herşeyim. artık onu çokkkkk seviyorum, şimdi de ikinciyi bekliyoruz :)
teşekkür ederim hanımlar, içimde annelik duygusunun kıpraşmasını sağladınız :) ama aslında benim konuyu açmaktaki amacım, sizin hislerinizden çok, etrafınızdaki anne çocuk ilişkilerinde yanlışlık olarak görüp, sizin doğru yaptığınızı düşündüğünüz şeyleri paylaşmanız. yani siz herhangi bir durumda çocugunuza nasıl davranıyorsunuz da , başka bazı olumsuz davranışı olan çocuklardan farklı bir şekilde iyi, olumlu, huysuzluk etmeyen , mutlu birisi oluyor sizin çocugunuz?
genelde çocuğum için mutlu, huysuzluk etmeyen, şirinlik delisi diye yorum yapıldığı için soruna kendimce cevap vereyim istedim : )
benim çocuğuma ne kadar da mutlu bir çocuk diyen annelere baktığımda genelde çoğunun çocuğunun da mutlu olduğunu görüyorum. çünkü bir çocuğun mutluluğunu farketmek de bir yetenek ve elbette bu yeteneği çocuklarına da uyguluyorlar.
çocuğuma "ne kadar mutlu cocuk" yerine "ayy ne şanslısın hiç huysuz değil" diyen annelere bakıyorum..ve maalesef genelde ilgisiz, çocuklarının mutluluk değil sorun kaynağı olarak gören anneleri görmüş oluyorum.
.............................................................................
uff yazınca komik oluyor böyle, sanki çok bir şey biliyormuşuz gibi oluyor. halbuki ne kadar okursan oku nihayetinde iç güdüsel olarak hareket ediyorsun ve sanırım içinden gelen en doğrusu oluyor.
zaten sorundan da uzaklaşmışım : ) doğur ve yaşa limonağacı, hislerin doğru yola götürecek .. : )
İşte tam da duymak istediğim şeyler bunlar. Tam benim bakılmasını ve anlatılmasını istediğim yerden bakmışsın. O kadar memnun oldum ki bu konuyu okuyup yorum yazdığına kaydirigubbakcemile5 Gerçekten de çok öenmli gözlemler yapmışsın, önemli şeyler anlatmışsın. Dediğin gibi çocugun mutluluğunu önemseyecek ve bunu farkedecek anne de çok az, çocugunu kendisine yük olarak düşünmeyecek anne de az. Ama senin de bazı insanüstü yeteneklerin var sanırım. İşten gelince halen sabırlı ve enerjik bi insan olabilmek de kolay birşey değil. Yarım gün filan mı çalışıyorsun acaba ?
Bir de, tüm bu anlattıklarını nereden öğrendin ? Öncelikli şartın merak etmek ve psikolojiyi önemsemek olduğunu biliyorum. O bende de mevcut ama bende olmayan bazı şeyler var. Mesela ailemden ya da yakın çevremde kimseden görmedim böyle şeyler. Benim gördüğüm ebeveyn modelleri mutsuz çocuk büyütenlerden. Bu da malesef içinde olduğum ve kendisinden çokça farklılaştığım sosyokültürel yapıdan kaynaklanıyor ama o konuda yapabilecegim birşey yok malesef. O zaman tek seçeneğim sizin gibi gözlem gücü yüksek insanlarla hasbel kader karşılaşmak kalıyor .Ya da bazı kitaplardansa eğer , hangi kitaplar bunlar ?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?