Çocuğunuzun doktordan korkmaması için

seyran

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Şubat 2007
842
7
55
Çocuğunuzun doktorun odasına girer girmez huysuzluk yapmasını,ciyak ciyak ağlamasını istemiyorsanız bebeklik döneminden itibaren dikkatli davranmanız gerekir.Sizin ve doktorunuzun olumlu yaklaşımı bebeğinizin muayeneyi bir oyun gibi algılamasına yol açar.Çocuğunuzun doktordan korkmaması için neler yapmamız gerekir diyorsanız işte sizin için derlediklerimiz…..

Eğer 2 yaşındaki bebeğiniz doktorun odasına girer girmez huysuzlanmaya ve ağlamaya başlıyorsa bilin ki hafızasında kalan görüntülerin,yaşadığı kötü deneyimlerin etkisi altındadır.Boğazına sokulan çubuk nedeniyle kusmak istediğini,ara sıra iğne yiyerek canının acıdığını hatırlamış olabilir.Bu anıların tekrar edeceği korkusuyla istemediğini anlatmaya çalışıyor,bu yüzden ağlamaya devam ediyordur.

Böyle bir durumu yaşamak hiçbir anne için hoş değil.Üstelik bu ağlamaların ,ağlama krizine dönüşme ihtimali de vardır.İlerisini düşünerek bazı tedbirler almanızda fayda var.Doktor muayenesinde sakin ve huzurlu olması için şimdiden neler yapmalıyım diye düşünüyorsanız işte sizin için derlediklerimiz…

Fotoğraf gösterin

Küçük bebeğinizin doktor odası ve muayenesi hakkında bilgilenmesi onun korkusunun azalmasının ilk adımıdır.Bunun için öncelikle muayene edilen bir çocuk fotoğrafı bularak ya da çocuk muayenesini içeren bir öykü kitabı alarak işe başlayabilirsiniz.Resim ya da fotoğraflarda görülen muayene odasındaki eşyaların ne işe yaradığını anlatmaya çalışın.Bunu komik ve eğlenceli hale getirirseniz ilgi duymasını sağlayabilirsiniz.

Doktoru Anlatın

Çocuğunuzun kendini iyi hissettiği anlarda çok sık olmamakla birlikte doktoru ve odasını anlatmaya çalışın.Doktorların çok iyi insanlar olduğunu,çocukların hastalanmasını sağlayan mikropları ilaçlarla yok ettiğini,iyileştirdiğini,iyileşen çocukların daha çok oynayabildiğini söyleyin.Kendi hastalığınızdan örnek vererek ,doktora nasıl gittiğinizden ,doktorun verdiği ilaçlarla nasıl hemen iyileştiğinizden bahsedebilirsiniz.

Doktorculuk oynayın

Çocuklar için oyun oynamak temel ihtiyaçlardandır.Bu dönemde oyunlarının arasına doktorculuğu da katabilirsiniz.Öncelikle ona bir oyuncak doktor çantası alın.Çocukların en çok hoşlandığı alet steteskoptur.Siz hasta olun o da doktor.Steteskopu kulaklarına takın ve kalbinizi ,sırtınızı,göğsünüzü dinlemesini isteyin.Boğazınızı muayene ettirin.Mikrop görüp görmediğini sorun.Reçete yazmasını isteyin.İlaçları nasıl içeceğinizi sorarak tarif ettirin.Bu oyundaki rolünüz üzgün bir hasta değil ,keyifli bir hasta olmalıdır.

Bütün bu yaptıklarınız öncelikle çocuğunuzun doktor odasında neyle karşılaşacağını bilmesine yarar.Yapılan işlemler karşısında kendini yalnız hissetmez.

Doktor muayenesine giderken eğer yanına doktor çantasını almak istiyorsa buna karşı çıkmayın.Doktora neler yapılması gerektiğini bildiğini göstermek istiyor olabilir.

Doktoru tehdit aracı yapmayın

Toplumumuzda sık kullanılan tehditlerden biri de “iğne yapmak”tır.Yaşlı teyzeler,komşular akrabalar “Uslu durmazsan iğne yaparım” ya da “yaptırırım gibi tehditler çocuğunuzun iğne nedeniyle duyduğu acıyı gözünde büyütmesine ve bu acıdan daha çok korkmasına neden olur.Bu korkularla büyütülen çocuğunuz doktorun iğne verdiğini yaşadığı tecrübelerle öğrendiği zaman kıyameti koparır.Doktor-iğne bağlantısını düşünmesi bile yeter.İşte bu yüzden anne baba olarak asla böyle tehditler yapmayın.Çevrenizden gelen tehditleri de engellemeye çalışın.Eğer çevrenizden engelleyemeyeceğiniz bir tehdit alıyorsanız çocuğunuzu hazırlayın.Ona “Herkes iğne yapamaz.İğne yapabilmesi için eğitim alması,okula gitmesi gerekir.Eğer sana başkası iğne yaparım diyorsa inanma!” diyebilirsiniz.

Yanlış yönlendirmeyin

Sakın doktora giderken başka bir yere gideceğinizi söylemeyin. “Parka götürüyordum,doktorumuzun önünden geçerken hadi bir girelim dedik” türünden bahaneler çocuğunuzun kendisini aldatılmış hissetmesine neden olur.Onun için mutlaka doğruyu söyleyin.

Çocuğunuzu muayeneye götürürken “hiç acımayacak” türünden cümleler sarfetmeyin.Boşuna!Çünkü çocuğunuz,gezmeye giderken acıyıp acımayacağı konuşulmadığını bilerek,bu kez acıma ihtimali olan bir yere gideceğini fark eder ve huysuzlanır.Doktor muayenesinde iğne olursa daha da acıdığını düşünür.

Doğru zamanda gidin

Doktora gitme zamanı konusunda titiz davranın.Acıktığı,uykusunun geldiği zamanları tercih etmeyin.Ayrıca doktorun hasta yoğunluğu olduğu saatleri dikkate alın.Çünkü bu durumlarda çocuğunuz daha sabırsız olacaktır.

Ödüllendirin

Doktora gitmeden önce beraberce plan yapın.Muayene sonunda onun eğlenebileceği ve zevk alabileceği saatler yaşatın.Bu konuda onun fikrini sorun.Bu beraber bir parka gitmek de olabilir,beraber sevdiği bir yiyeceği bir yemek ya da çok sevdiği bir kişiye gitmek de olabilir.Bu ödül onun sakinleşmesini sağlayabilir.Ancak muayene sırasında huysuzluk yapıp ağladıysa cezalandırmayın.Planınızı uygulamaya koyun.Üstelik bu planları her muayeneden sonra yapın ki çocuğunuz rahatlasın.

Korkularınızı yansıtmayın

Çocuklar korkmaktan korkar.Bu nedenle çocuklarınıza kendi endişe ve korkularınızı yansıtmayın.Hastalandığını anladığınızda “Eyvah hastalandın!Şimdi doktora gitmek zorundayız” tarzında kurduğunuz cümleler çocukta hastalığa ve doktora karşı bir korku hissi oluşmasına yol açar.Hastalığını anladığınızda yapacağınız tek şey,sakin olmaktır. “Doktora gitme zamanı geldi” demeniz yeterlidir.Muayene sırasında da endişeli ve korku dolu bir yüzle çocuğunuza bakmayın.Ayrıca ses tonunuza da dikkat edin.Özellikle iğne olması durumunda,dışarı çıkmak,yardım etmemek,gözlerinizi kapamak gibi tepkiler vermeyin.Bu çocuğunuzun daha çok korkmasına neden olur.

Oyuncaklarınıda götürün

Çocuk doktorlarından bazıları bekleme salonlarını çocukların seveceği,oynayabileceği oyuncaklarla donatırlar.Sallanan at,araba,bebek…Bekleme odasında bu oyuncaklar varsa oynamasına izin verin.Eğer doktorunuzun böyle bir salonu yoksa siz de çocuğunuzun sevdiği,taşınabilir bir iki oyuncağı yanında götürebilirsiniz.Peluş köpeği,küçük arabası bekleme sırasında hem rahatlaması hem de eğlenmesini sağlar.Hatta oyuncaklarını muayene odasına götürebilirsiniz.

Doktorunuzu uyarın

Bir çocuk doktorunun çocuğunuza anlayışlı davranması gerekir.Bunun bir lüks olduğunu düşünmeyin.Çünkü sert ve kaba davranan bir doktor çocuğunuzun korkularının artmasına neden olabilir.

Hoşgörülü bir doktor,çocukların tepkilerini bilir ve onların oyalanacağı şeyleri yapmasına izin verir.Steteskopa dokunmak gibi….Ayrıca yumuşak sesle,çocuğu sevdiği yolındaki sözleri de çocuğunuzun rahatlamasına sebep olur.Eğer doktorunuz bu anlayıştan uzaksa değiştirmeyi düşünmenizde hiçbir sakınca yoktur.

Onu tebrik edin

Muayene sırasında rahat duran çocuğunuzu övün.”Muayene olurken çok akıllı durdun!Aferin sana! diyebilirsiniz.Bu övgü hoşuna gidecek ve bir dahaki muayenede de kendini rahat hissetmesini sağlayacaktır.

Ancak muayene sırasında huysuzlanıp ağladıysa azarlamayın.Sabredin ve anlayış gösterin.Bir daha gelmeyeceğim türünden sözlerine “Hastalanınca gelmemiz gerekiyor.Çünkü doktorun seni iyileştirmek istiyor.”diyerek muayeneden kaçışın mümkün olmadığını anlatmanızda yarar var.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…