Davranış Bozuklukları Çocuğunuzun davranış bozukluğu için

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

Sikilmakta dikkat eksikliginin bir parcasidir. ADHD bunu bir arastirin.

Beyni arada dinlendirmek gerek. Resim , muzik bugun icin iyi secim.

Konuşmadaki sorunu merak ettim

Benimkinin de var bir sıkıntısı gibi de

R söyleyemiyor bir de ç lerle sorunlu
Psikatriste götürün konuşma testi uygulucaklar gerek görürlerse konuşma terapisi alır ama eğer hayatını etkiliyorsa endişe ediyorsanız götürün çünkü benim oğlum geç konuştu fazla anlaşılır değildi ve şimdi baya bi ilerledi herkes anlıyor

Dilerseniz test sonuçlarından sonra tekrar iletişime geçebiliriz. Lütfen çocuğunuz nasıl öğrendiğini, öğrenmeyi hangi yollarla gerçekleştirdiğini (canlandırma, benzetme, somutlaştırma vs) gözlemleyin. Okuldaki harfleri de çocuğunuz öğrenme metoduna uygun öğretmeye çalışın. Öğretmeninize fazladan iş yükü çıkacaktır ama o da aynı metodla çocuğunuza öğretim yapmaya çalışsın. Öğrenme yolu farklı olduğu için değerlendirme de farklı olmalı. Lütfen çocuğunuzu bu kara düzende harcamayın. Farklı bir öğretmen tuttuğunuzda da olumlu bir sonuç elde edemeyebilirsiniz. Sizin yapabileceğiniz şey onun anlayabildiği şekilde öğretmeye çalışmak. Birinci sınıftaki bir çocuk için okuma yazmayı öğrenmekten daha önemli bir şey var; o da başarıyı tatmak. Çocuğunuza bunu tattırın ve destekleyin.

Sikilmakta dikkat eksikliginin bir parcasidir. ADHD bunu bir arastirin.

Beyini arada dinlendirmek gerek. Resim , muzik bugun icin iyi secim.
Kitabını okuyorum ama hep ilaç tavsiye ediyor.hafta sonları tablet veriyorum sadece.peki hiperaktiflikten dolayımı evde çok sakin ama dışarıda tehlikeli şeyler yapabiliyor test çıkınca sonuçları paylaşırım sizlerle

Evet çok doğru söylüyorsunuz peki bu hep böylemi gider yoksa bi yaştan sonra atıcakmı?üzüldüğünü duyduğumdan beri çok stresteyim.birde öğretmen güzel yazmamışsın deyince kırdı o şevkini önceden hadi ödev yapalım diyen çocuk ödev yapıcaz deyince ağlıyor

Tableti hic ama hic onermiyorum.

Sadece ufak bir bilgi icin asagidaki yaziyi koydum. Olabilir de olmayabilir de.

Biz teshis koyamayiz. Baska bir doktora daha gidin. Psikolog degil , psikiatrist.

--------------------------------------------------------------
ADHD tanısının konulması için aşağıdaki üç kriterin de varolması ve bu sorunun çocuğun işlevsel yetilerini ciddi bir şekilde etkiliyor olması gereklidir.

ADHD'nin temel belirtileri şunlardır:

• Hiperaktivite (Aşırı Hareketlilik)
  • Dikkat eksikliği
  • İmpulsivite (Dürtüsel Ataklık)
  • ADHD olan çocuklar hiperaktiftir.
"Hiperaktif"in anlamı "aşırı hareketli" demektir. Küçük çocuklar için hiperaktif görünmek normaldir. Tüm çocukların yaklaşık üç yaşına kadar hareket dereceleri artar. Bu yaştan sonra giderek azalır. Ancak hiperaktivite bebeklerde ve hatta henüz doğmamış bebeklerde de görülür. ADHD'li çocukların anne karnında doğmadan önce çok hareketli olduklarını gösteren raporlar vardır. Bunların çok fazla ağlayan ve uyku düzeni bozuk bebekler olduğu konusunda yayınlar çıkmıştır.

ADHD'li çocukların yaşıtlarına göre daha hareketli olduklarının ve dikkatlerini yoğunlaştırmada güçlük yaşadıklarının farkına varılmış olabilir. Esas güçlük okula başladıklarında daha belirgin hale gelir. ADHD'li çocuklar okulda sıklıkla sıralarında oturmayan veya otursalar bile uzun zaman orada kalamayan çocuklardır.

Sürekli konuşan, bağıran, başkalarını rahatsız eden ve herkesi işten alıkoyan çocuklar olmaları muhtemeldir. Düzensiz olma ve eşyalarını unutma ve kaybetme eğilimindedirler.

Öğretmenler bu tür davranışlara sinirlenirler. İlk zamanlar çocuğun arkadaşları başlangıçta bu durumu kabul ederler ve eğlendirici bulurlar. Ancak zamanla ADHD'li olan çocuk özelliği gereği onlara impulsiv bir şekilde saldırmaya ve öğrenmeden alıkoymaya başlayınca, onlar da bu tür çocukları rahatsız edici bulmaya başlarlar.

Ana babaya öneriler:
  • Öncelikle mutlaka bir psikiyatr veya bir psikologdan yardım alınmalıdır.
  • Sabırlı olunmalıdır. Çocuğun davranışları, anne babayı kızdırmak için bilerek yapılmış yaramazlık olarak değil bir rahatsızlık belirtisi olarak algılanmalıdır.
  • Davranış olduğu anda yanıt veriniz. ADHD'li çocuklar diğer çocuklardan daha fazla ve daha çabuk ödüllendirilmeye ihtiyaç duyar. Verdiğiniz yanıttan çok (övgü, fiziksel yakınlık, özel bir yiyecek) zamanlama önemlidir. Önemli olan ödülün davranışın hemen ardından gelmesidir.
  • Daha sık geri bildirimde bulununuz ve davranışın sonuçlarını yansıtınız.
  • Olumlu davranışların ardından somut ödüller veriniz. (Süslü kalem, kitap gibi)
  • Olumsuzdan çok olumlu yanıt kullanınız. Bu çocuklar o kadar çok yanlış yaparlar ki eğer dikkatinizi yanlışlar üzerinde yoğunlaştırırsanız onları sürekli cezalandırmak zorunda kalırsınız. Orta düzeydeki cezalar ( yalnız bırakma, ara verme, küçük bir ödülü iptal etme) son çözüm olarak yararlı olabilir. Fakat bunlar az ve dikkatli bir şekilde sürekli bir ödül programıyla birlikte kullanılmalıdır.
  • Tutarlı olunuz. Zaman içerisinde iyi ve uygun davranışlara yanıt verme konusunda tutarlı olmayı başarmalısınız.
  • Problemleri önceden farkediniz ve önlem alınız. Çocuğunuz için sıkıntılı olabilecek zamanları tahmin ederek uygun olmayan davranışı engelleyebilirsiniz.
  • Yönergelerinizi açık ve net veriniz ve zaman sınırlaması koyunuz. Örneğin "yarım saat içerisinde odanı toparlamanı istiyorum." veya "yarım saat oturup kitap okumanı istiyorum" gibi...
  • Eğer bu tür çocuklara ilgi ile, sabırla ve sevgiyle yaklaşılırsa ve çocuğun çabası (çok az bile olsa) fark edilirse çok güzel sonuçlar alınabilir ve problem ile başa çıkılınabilir.
KAYNAK:http://www.neseeczanesi.com/adhd.html

Son düzenleme:
Cok ama cok yanlis yapmissinz ilacini kullanmayarak o ilaclar her ilac gbi zarari var tabikide bende hiperaktivite teshisi konumstu kucukken ve dogru ilac tedavisi olmadgi icin davranis bozuklugna cevirdi snra bir psikiyatriye dha goturdu annem cok sukur o verdgi ilaclarla dogru tedaviyle 18 yasinda yenebildim hastaligi ve ilaclari dogru kullanmsaydim hastalogim davrans bozuklugundan belkide kisilik bozuklgu vs vs gbi hastaliklara birakicakti kendni ilac kullanmayarak iyi anne olmuyorsunz cocugunuza bunu yapmya hakknz yok

Evet ama neden evde durgun onu anlayamadım.biz psikatriste gittik ama ilaç verdi.ilaçsız devam etmek istiyorum dedim tamam dedi.ilaç neler yapıyor okudum ileride düzelicek diye umuyorum uyuşturmak çözüm değil bana göre.prozac kullanırken uyuyordu devamlı.ve bırakalı 5gün oldu halen yüksek sese çok hassaslaştı kulaklarını kapatıyor.teste göre doktor değerlendiricek sanırım.

Ne kadar zor bir durum evladnz icin anlayamazsnz hemde yasi ilerledikce dha kotu ve eger tedavisni dogru bir sekilde yapmazsanz bi zamanlar benim gbi oglunzda sizi suclayacak unutmayin kafanza gore ilac kullanmayip o cocuga bunu yapmaya hakknz yok ilerde bu hastalik yerini baska bir davrans bozuklgna birakicak ve sorumlusu siz olacaksnz

Bu hastalik zaten beyindeki sinirle ilgili bi yerin bozuklugndan kaynaklaniyorms ve o yeri tedavi etmek amacli kullaniliyor o ilaclar samsun da bir doktor var psikiyatr bnim doktorum istersn adini verebilirim.netten arastr

Evet birde böyle birşey var ama prozac neyi tedavi edecek onu anlamadım bana önerdiği ritalin rintalin tedavi etmiyor rintalin sadece 3saat dikkat topluyor bukadar.davranış bozukluğu var gibi.ama bunu ilaçlarmı tedavi edecek.kimseyi rahatsız etmiyor düz duvara tırmanmıyor dürtüselliği var hep merak ediyor ben test yapılmadan ilaca başlamayı kabul etmiyorum bu ilaçlar kalıcı hasara yol açıyor prozac ve rintalin ikilisini aynı anda kullanmayı araştırın derim.kalıcı hasar bırakıyor.helede rintalin.kırmızı reçeteyle satılıyor.

Prozac 8 yasin altindakilere verilmiyor diye biliyordum. Sen en iyisi baska bir psikiatriste daha gorun. Biz burdan ne desek bos.

Bende prozac kulladim.ve ritalinde en son tedaviyi trileptal 300 mg sona erdirebildim her ilac dogru demiyorum ama bu hastalk.ilerlerse benim.gbi kucuk yasta dha fazla mg almak dha fazla yan etkisi olan ilac kullanmak zorunda kalicak bn evladnza cok uzuldum yanls anlamayin ama doktorunuzu degstrin

Prozac 8 yasin altindakilere verilmiyor diye biliyordum. Sen en iyisi baska bir psikiatriste daha gorun. Biz burdan ne desek bos.
Hangisine gidicem bilmiyorumki 2doktora gittim ikisi hemen ilaç yazıyor.test yapılmadan.bana göre uzun uzun araştırmadan vermemeleri gerekiyor.20dk gördü oğlumu ve bize sorular yöneltti bakın o ilacı Nasıl verebilmiş korkunç.sizin mesleğiniz nedir bu arada?çok bilgilisiniz iyiki bilgi aktarıyorsunuz bana teşekkür ederim

Benim alanim cok ayri , bilisim sektoru ama arastirmayi cok severim.

Sizi yanlis yonlendirmek istemem , sadece bildiklerimi aktariyorum.

6 yas gercekten bu tur ilaclar icin kucuk bir yas. O yuzden alaninda uzman bir doktora daha gorunun. Buradan tek tavsiyem budur.

Peki sizde küçükken ne sorunu vardı

Geçmiş olsun canım. Sorunu çözmeniz e sevindim. Hele tek çocuk olunca durum daha zor. Bizimki de inanılmaz konuşuyor ama öyle böyle değil. Okulda evde hep aynı. Deney yapma hastası öğrendiği tüm deneyleri anlatır. Geçen ogretmenine yoğurt nasıl yapılır onu anlatmış. Dinlenmek istiyor. Sorular sormak ve kendisine soru sorulmasını istiyor. Ama bunu sürekli sürekli istiyor 7 24konuşma kapasitesi var. Hemde herkesle.

Birgün doktora gittik annem için bu içeri girer girmez konuştu doktora birşeyler sordu. Neyse 2 gün sonra falan aynı doktora gittik doktor çocuğunuzun farkında misiniz dedi. Nasıl dedim. Benim bir oğlum dahi fakat dahi çocukların da kendi arasında dereceleri var sakın bu çocuğu ihmal etmeyin. İşiniz çok zor çok kafa yoracak büyüdükçe dedi ve aradan 1 yıla yakın geçti resmen bazen basıma ağrı giriyor.
Gidin ıq testi yaptırın eğer ihmal ederseniz öğrenim zorluğu çekebilir vs dedi.

Şimdi ana okulunda. Mesela okulda çocuklar daha sayıları yeni öğrenirken o 50 ye kadar sayıyor harfleri tanıyor du.

Öğretmen e anlattım. Oda sizin ilgili anne olmanızdan kaynaklı dedi. Yani küçüklükten beri kitap okurum ona. Bide ben harf ogretmedim o kitap okurken hep sordu bu ne bu ne Diyerek. Resimler e değil yazılara rakamlara dikkat ediyor du. Bunları da öğretmene anlatınca dahi değil ama oldukça zeki bir çocuk dedi. Busefer aklıma takılmadı değil. Doktorun söylediği dahi çocuklar kendi arasında sınıflandırılır. Yani kimisi4 yaşında dil öğrenebilir ken yazabilirken diğeri daha geriden gelebilir gibi. Dahi çocuklar kendileri gibi çocuklar ve özel ettiğim almazlar ise hiperaktif asosyal yada ogrnemeyen çocuğuk olarak dalgalanıyor toplumumuz da. Bu yüzden bu testi oneririm size

Ve ben bi yandanda endişeliyim bi yazı okumuştum oğlu hiperaktif ilaç kullanmıyor fakat çocuk 18yaşına geldiğinde doktor ilaca başlatıyor ve doktor küçükken tedavi olmadığın için geç kalınmış diyor.ancak annesi ben şimdide olsa vermezdim ilaç diyor.rintalin nikotin diye adlandırılıyor.benim oğlumda dürtüsellik var bunu gözlemledim test ne sonuç vericek Nasıl bir yol ilerlicez çok merak ediyorum

Merhaba Can'ım konuşmuştuk seninle bencede dahi senin oğlun.rehberlik öğretmenimizde söyledi çok zeki olan öğrenim güçlüğü çekebiliyor dedi bakalım on testide yaptırıcam kesinlikle

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…