Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi... Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Çocuğunuzun boğazına birşey kaçtımı hiç ? O durumda ne yaptınız ilk olarak?
merhaba arkadaslar annelerin 1 kezde olsa basına gelebilecek olan bir olay bu...cocuklarımız kaşla göz arasında boğazına bişey kaçtığı oldumu...o anda ne yaptınız?
bu konuyu hem bilinçlenmek için hemde daha dikkatli olmak adına açıyorum...
kızımın boğazına değilde bu yaz burnuna makarna sokmuştu :) allahım şuan gülüyorum ama o anda öle panik oldumki daha 2 yasında nefez alamıyom diyor,makarnayı aldırtmıyorda.birde köydeydik o ara hastanede uzak...onu uyutup ince bi cisimle aldım makarnayı ....
eğer ufak tefek bi tıkanmaysa ellerimi iki kulağının ordan destekleyerek kafasını hafifçe yukarı doğru kaldırıyorum.yani boynunu yukarı doğru açmış oluyorum.
amabi kere varki 5 yaşındaydı garaja arabayı parkettim o da indi aşağıya ben çantamı alırken bi anda kabus gibi gözleri dışarı düşmüş ve kıpkırmızı bi şekilde camı yumrukladı
çok korktum
anladım şeker kaçtı nefes borusuna çırpınıyodu
arkasını çevirip midesinden kollarımla bi kaçkez hoplattım sıkarak
gene de açılmadı
en son çare parmağımı boğazına taktım ve kusturmaya çalıştım çünki şeker elime gelmiyecek kadar derinde tıkanmıştı
bi kaçkez yaptıktan sonra öğürdü ve şeker karşıya fırladı
o gün bütün gün ellerim boşaldı sanki
yavrum benim
anne var ya ölüyorum sandım demişti nasıl sarıldık birden:gitme:
benim yegenimin salatalik yerken nefes borusuna kacti bi anda nefes alamadi cocuk az daha ölüyordu.nefessizlikten yerleri tirmalamaya basladi ablam korkudan kendinden gecti allahdan annem vardida hemen cocugu arkasindan kavradi ve karnina basti parmaginida bogazina sokup cikardi salatalik parcasini. kabus gibiydi:sinifsinif:
cok dikkatli ve soguk kanli olmak lazim.
Annem anlatırdı küçükken benimde boğazıma şeker kaçmış, nefes alamıyormuşum annem panik halinde tabi delikafadulden beni bacaklarımdan tutup baş aşarı sallamış hala hayattayım Allaha şükürler olsun
Ben bozuk para yutmuşum daha doğrusu boğazımda kalmış küçükken annem oynamam için kumbara vermiş bana ben de içini açıp bozuk paraları dökmüşüm bi tane de ağzıma atmışım sonra halam morardığımı farketmiş hemen beni ters çevirip çekyatın üstüne çıkmış ve sallamaya başlamış beni başaşağı :ecrin_bebek: sonra düşmüş bozuk para da Allah'tan =)
Bizim komşunun bebeğinin başına gelmişti gece evde oturuyorum bir çığlık koptu tabi hemen aşağı koştuk sokak dışarı döküldü herkez yardıma geliyor aşağı indiğim de kadın kapıyı açtı ağlıyor sonra bayıldı çocuk ta toka yutmuş hani şu küçük kıskaçlı tokalardan o ara müdahale edilmeden önce çocuk kustuda çıktı ben de hep düşünürüm ilerde benim de başıma gelirse naparım diye...
Solunum yollarına yabancı cisim (bilye, toka,vs.. gibi cisimler kaçması ile lokmanın soluk yolunu tıkaması) ile soluk almada güçlük veya soluk alamama oluşabilir. Bu gibi durumlarda yapılacaklar:
Heimlich Manevrası:
Hastanın arkasına geçerek beline kollarınızı dolayın.
Bir yumruğunuzla diğerini kavrayıp başparmak tarafını hastanın karnına gelecek şekilde göbeğin üzerine, Ksifoidin (iman tahtası) altına yerleştirin.
Yumruğunuzu hastanın karnına yerleştirip yukarıya doğru hızla itin.
Bu işi 6-10 kez tekrarlayın.
Ağız içini kontrol edin. Görebiliyorsanız yabancı cismi çıkarmaya çalışın. Eğer çocuk 1 yaşın üzerinde ise yumuşak bir şekilde Heimlich Manevrası' nı uygulayın.
Hasta sırtüstü yatıyorsa:
Hastayı sırtüstü yatırın; hastanın kalçasına yakın diz çökün veya hastanın kalşçaları veya bacakları üzerine ata biner gibi oturun.
Bir avucunuzu hastanın karnına, ksifoidin (iman tahtası) altına, göbeğin üzerine yerleştirin, 2. eli birincinin üzerine koyun
Eli hızla yukarı doğru iterek hastanın karnına 6-10 kez bastırın.
Yabancı cisimin elle çıkarılması:
Eğer hava yolunu tıkayan cisim ağızda ise:
Başparmak ve işaret parmağınızı çaprazlayın ve hastanın üst ve alt çenesine dayayın.
Hastanın çenesini açması için parmaklarınızla zorlayın.
Diğer elin işaret parmağını hastanın ağzına sokarak yanaklarından boğazına kadar temizler şekilde dolaştırın.
Herhangi bir yabancı cismi dışarı doğru çekin ve tutlabilecek yere geldiğinde dikkatle tutup çıkarın.
Bebeklerde yabancı cisim çıkarılması:
Bir elinizi bebeğin sırtına ve boynuna koyun. Diğer elinizi çene ve yüzü destekler şekilde yerleştirin.
Bebek hafif başaşağı gelecek şekilde yüzüstü tutunuz ve sırtına ard arda 4 kez vurunuz.
Eğer yabancı cisim henüz çıkmadı ise bebeğin yüzü yukarı gelecek şekilde çeviriniz sternum(iman tahtası) üzerinden göğsüne basınız.