Sebzelerin yoğunlukta olduğu bir çok yemek yapılabilir bir pidenin verdiği zevke denk. Zeytinyağında karnabahar kızartması yapar soslarla yoğurtla verirsiniz, havuç brokoli haşlayıp mantı gibi yoğurt ve sosla servis edersiniz, mercimek köftesini çiğköfte gibi marul turşu ayranla verirsiniz, fırında beşamel soslu brokoli yaparsınız, patatesli pizza yaparsınız, bir çocuğun beğeneceği bir çok tarif bulur bir çok tarif uretirsiniz isterseniz. Bunları masayı donatan kombinasyonlar yaparak yedirmemelisiniz ama. Yavaş yavaş sade masa kurmaya alışın. Bu saydiklarimdan sadece bir tanesi bir öğün için yeterli, bazen yanına yoğurt bazen ayran olur, bazen salata bazen komposto olur ama altın günü masası gibi olmamalı masanız. Çocuğun gözü o tabak kalabalığına da kötü alışır çünkü.
Açıkçası pide neyse de siz kakaolu süt bisküvi çikolata dedikçe üzüldüm çocuğun haline. Evde abur cubur varsa bile çocuk gidip yerinden kafasına göre alıp yiyememeli. Canı sıkıldıkça ne yesem diye düşünüyordur. Üzgünüm ama kendinizi de doğal beslemeye maddi gücüm yetmiyor düşüncesiyle kandırıyorsunuz. Eve bir ayda giren abur cuburla aynı fiyata bal, tahin, kuruyemiş alırsınız zaten. Hazır gıdayı minimuma indirirseniz ne kadar kar ettiğinizi göreceksiniz. Abur cubur dolu dolapları yavaş yavaş kuruyemiş, kuru meyve, pestillerle doldurun. Zamanla daha az açar o dolapları emin olun.
Benim kızım da çok iştahlı, 3 yaşında. "Ona hissettirmeden" yediklerini kontrol altında tutuyorum. Makarnaya bayılır, senede iki kere belki yapar istediği kadar yemesine izin veririm ama daha sık yapsam aklından makarna çıkmaz biliyorum. Günde iki ana öğün yapar. Bir öğünde mesela masada sadece fırın yemeği salata yoğurt olur. Masaya asla ekmek dağıtmam. Ekmek yiyeceksek tabağın yanına küçücük parça koyarız ki ortada bulup yemesin, gözü ekmeğe alışmasın. Haftada bir sulu bir kahvaltılık hazirlarsam onun suyuyla ekmek yer sadece. Masadakilerden istediğini istediği kadar yiyebilir ama yemekleri begenmediyse başka bir şey yiyemez, bunu bildiği için aç kalmayacak kadar yer ve başka yemek istemez. Öğünlerde çok yediği için kendi istemedikçe gün içinde hiçbir yiyecek teklif etmem. Acıktım derse meyve kuruyemiş yoğurt gibi seçenekler sunar, istediği kadar yemesine izin veririm. Pasta börek kek pasta gibi hamur işi 3 ayda bir belki yeriz. Büyük tepside yaparsam o bitene kadar başka bir şey yemez, o yüzden az yaparım, bitene kadar kendi istedikçe yemesine izin veririm. Akşam yemeğinden sonra nadiren meyve yer, onun dışında ailecek bir şey yemeyiz. Bu konuda istikrarla yaptığımız tek açıklama, "hem sağlıksız oluruz hem rahat uyuyamayız"dır.
Kararlı olup ailecek degisirseniz kızınız da değişir.