Çocuğu üstün zekalı olup tuvalet eğitiminde sorun yaşayan var mı?

Teşekkür ederim yorumunuz için. Kızım da çişi gelince zıplıyor Her çocuk farklı evet, o yüzden zaman tanımaya devam ediyorum. 3 gün her şey yolunda 2 gün her yer çişli vaziyette beklemeye devam edeceğim bir süre daha.

Kesin tanı için 2 yaşından itibaren uygulanan zeka testleri var. 4 yaşından itibaren uygulanması tercih ediliyor sonuçların güvenilirliği bakımından. 4 yaşından önce ise gelişim testleri klinik tanı koydurmak için değil fakat fikir edinmek için kullanılıyor. Onun yanında çocuğun zeka puanının nispeten yüksek olması durumunda belirtiler kör göze parmak şeklinde belirgin olabilir işin uzmanı için. Bu durumda yine klinik tanı konmuş olmaz fakat aileye ne yapması gerektiği konusunda bir fikir olabilir uzman değerlendirmesi.

Teşekkür ederim vakit ayırıp yazmışsınız buyurgan bir bilgelikle. Zeka testleri 2 yaşından itibaren uygulanabiliyor, daha güvenilir olduğu için 4 yaşından itibaren uygulanması tercih ediliyor. Fakat zeka testinin tanılamayı yaptığı zaman başlamıyor çocuğun üstün zeka deneyimi bildiğiniz gibi, doğumda başlıyor. O nedenle üstün zeka ile ilgili ailenin ya da çocuğun karşılaşacağı sorunlar da klinik tanı almadan çok önce başlamış olabiliyor. Klinik tanı almamış olmak benim yaşadığım sorunları değiştirmiyor ve bu durumda teorik bilgiye saplı kalmak size pratik bir fayda sağlamıyor, üstelik yaşadığı sorun konusunda aileyi ve çocuğu yalnız bırakıyor. Ben bu sebeple 7/24 gözlemlediğim bir çocuk hakkında mesleki bilgilerimi kullanarak öngörüde bulunuyorum, meslektaşlarımdan kişisel değerlendirme alıyorum. Bunu çocuğumun durumunu bir haz kaynağı edindiğim için değil pratik fayda sağlayacak bir veri olabileceği için yapıyorum. Çünkü buna muhtacım. Atomlar hakkında konuşmak isteyen bir çocuk, kelimelerin sözlük tanımını sorup kelimelere sözlük tanımı uydurmaya çalışan bir çocuk ve bu seviyede sürekli değişen ilgi alanlarına sahip fakat 3 yaşında bile değil. Henüz tanı konmadı diye pratik fayda sağlama seçeneğini yok etme pahasına deneyimi teoriden değersiz görmek bana mantıklı gelmiyor. Çünkü bu yaşta üstün zeka tanısı konamaz bilgisi bana bir çözüm sunmuyor ne yazık ki.

Kitap seçimini kızım kendi yönlendiriyor. Öğretmen rolüne girip kızıma 3. sınıf eğitimi vermiyorum zannettiginizin aksine. 6 aylık olduğundan beri kitap okuyorum kızıma. Kitaplarda neye yoğun ilgi gösteriyorsa, günlük hayatta ilgisi ne yönde gelisiyorsa o alanda kitap seçiyorum. Yaşına uygun kitapları içerik ve seviye olarak tüketip, ilgi göstermeyip daha fazlasını talep ettiği için bir üst seviye kitaplar seçmeye başladım. Kitaba odaklı kalma süresine göre kitabın gelişim düzeyine uygun olup olmadığına karar verip kimini daha sonra okumak üzere kaldırdım kimini okumaya devam ettim kimini elinden düşürmedi kimini ise kendi okumak istemedi. Bu şekilde okuma yaptığımız 2.5 yıl sonunda 9 yaşa okunabilecek içerikler tercih eder hale geldi. Yani ben kızım şunu da okusun, şunu da öğrensin, daha da çok öğrensin, herkesten çok öğrensin iştahı taşımıyorum. Kızımı projem haline getirmek en son isteyeceğim şey. Şu an iç organlarla ilgili kitap istediğini söylüyor mesela ısrarla. Tavsiyenize uyup çocuğun ilgilerini desteklememeli miyim gerçekten?

Tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösteren belirtileri gördükten sonra başladık sürece. Tuvalet eğitimine ara verip 6 ay sonra sıfırdan başlamak yukarıda da yazmıştım benim de ilk b planımdı fakat kızım bezi kesin bir dille reddediyor. Hem her yere çiş yapmak hem de ne olursa olsun bez takmamak istiyor yani. O yüzden tuvalet eğitimine ara veremiyorum.

Peki bu testler hastane gibi biyerdemi yapiliyor ben cok merak ediyorum kizomin durumunu
tuzder.org
Tuzdev.org
Tuzyeksav.org.tr

Sitelerini inceleyin. İletişim numaralarından bilgi de alabilirsiniz doğrudan kurum psikoloğu ile görüştürecek kadar kibar davranıyorlar. Yalnız bu kurumlar örgün eğitim verdikleri için okul öncesi eğitimin başlama yaşı olan 4 yaştan önce test uygulamıyorlar. Okul çağı geldiğindeyse öğretmeni çocuktaki potansiyeli üstün zeka adayı görürse tanılanması için gerekli yönlendirmeyi yapar. 4 yaşından önce ise binet zeka testi ya da denver gelişim testi yaptırabilirsiniz. Bu testleri yapacak özel kurumları kendiniz keşfedeceksiniz. Google'dan yazıp bakabilirsiniz. Belki adresini yazdığım vakıflardan kurum önerisi de alabilirsiniz.

Önemli değil. Buyurgan yazmak istemedim. Ben Türkçe öğretmeniyim, ders kitabı yazarlığım var. Organları merak ediyorsa görselleri ve metni yaşına uygun kitaplarla zaman geçirebilir. Kızım da 31 aylık ve aynı şeyleri merak ediyor. Gezegenlerle ilgili konuşuyor, uçabilen ve uçamayan dinozorların özelliklerini karşılaştırıyor. Doğduğundan beri kitapların içinde büyümesi ve ekran görmemesiyle ilgili olduğunu düşünüyorum. Herhangi bir test ya da teşhis istemiyorum açıkçası

Benim oğlum 22 aylıkken çişini yapmayı öğrendi o günden beri bez kullanmıyoruz ne gece ne de gündüz. Ben oğlumu karşıma alıp konuşarak artık büyüdüğünü bizler gibi tuvalete yapması gerektiğini anlattım ve elimdeki bezi göstererek çöpe attım. İlk gün sık sık sorarak tuvalete götürdüm kimi zaman klozete kimi zaman altına yaptı. Birde her tuvalete yaptığında ödül vererek eğlenceli hale getirmeye çalıştım. İkinci Üçüncü gün derken giderek altına yapması azaldı ve 4. Günde tamamen öğrendi çok şükür o günden beri de hiç sorun yaşamadım. Bu arada geceleri de kaldırıp tuvalete götürdüm. Okuyan annelere faydasi olabilir belki

Artık çözüme kavuşmuş bir konu olabilir ama söylemeden edemeyeceğim. 3 yaşındaki bir çocuk nasıl bir durum ile karşılaşıyor ki annesini ağlayarak teselli ediyor bir daha yapmayacağım diye. Çocuk teselli eden değil edilen olmalı yeri geldiğinde. 3 yaşındaki Çocuk anlaşılmalı anlamaya çalışmamalı. Kırmak niyetiyle yazmadım. Belki çocuklara kıyamıyorum sadece her anne gibi.

Ben de bu noktaya takılmıştım.

Evet benimde burası çok dikkatimi çekti. Çocukların üstünde baskı yapmamalı. Demek ki çocuk suç işlemiş gibi sarılıp ağlıyor üzüldüm açıkçası.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…