- 18 Şubat 2017
- 2.459
- 3.882
-
- Konu Sahibi gunebakan_
- #21
Teşekkür ederim yorumunuz için. Kızım da çişi gelince zıplıyorCocugun ustun zekali oldugu nasil anlasiliyor
Ben 24 aylik basladim 10 gunde ogrendi sonra altina da kacirdi yeri geldi gece yatagada cis yapti ama ben direndim hic altina bez takmadim gece yatagini islatinca agladi olsun olabilir bidaha olmaz dedim onu uzmefim sonra hamdolsun duzeldi
Ben ilk basta gece bezledim oyle milletin dedigi gibi olmuyor her cocuk farkli zaten gunduz isyan icinde gece uyandirip dengesini bozmadim ve her gece bezi kuru uyandi sonrada hic takmadim gece gunduzde sormadim cisi gelince zipliyordu oturtuyordum lazimliga agliyordu sonra cislere baybay dedik beraber kukuli gibi sarkiyi soyledik
Teşekkür ederim vakit ayırıp yazmışsınız buyurgan bir bilgelikle. Zeka testleri 2 yaşından itibaren uygulanabiliyor, daha güvenilir olduğu için 4 yaşından itibaren uygulanması tercih ediliyor. Fakat zeka testinin tanılamayı yaptığı zaman başlamıyor çocuğun üstün zeka deneyimi bildiğiniz gibi, doğumda başlıyor. O nedenle üstün zeka ile ilgili ailenin ya da çocuğun karşılaşacağı sorunlar da klinik tanı almadan çok önce başlamış olabiliyor. Klinik tanı almamış olmak benim yaşadığım sorunları değiştirmiyor ve bu durumda teorik bilgiye saplı kalmak size pratik bir fayda sağlamıyor, üstelik yaşadığı sorun konusunda aileyi ve çocuğu yalnız bırakıyor. Ben bu sebeple 7/24 gözlemlediğim bir çocuk hakkında mesleki bilgilerimi kullanarak öngörüde bulunuyorum, meslektaşlarımdan kişisel değerlendirme alıyorum. Bunu çocuğumun durumunu bir haz kaynağı edindiğim için değil pratik fayda sağlayacak bir veri olabileceği için yapıyorum. Çünkü buna muhtacım. Atomlar hakkında konuşmak isteyen bir çocuk, kelimelerin sözlük tanımını sorup kelimelere sözlük tanımı uydurmaya çalışan bir çocuk ve bu seviyede sürekli değişen ilgi alanlarına sahip fakat 3 yaşında bile değil. Henüz tanı konmadı diye pratik fayda sağlama seçeneğini yok etme pahasına deneyimi teoriden değersiz görmek bana mantıklı gelmiyor. Çünkü bu yaşta üstün zeka tanısı konamaz bilgisi bana bir çözüm sunmuyor ne yazık ki.Merhaba sanırım psikoloji alanında bilginiz var. Eğer bu alanda okumuşsanız bu aylarda üstün zeka tanısı koyulmayacağını bilirsiniz. Tuvalet alışkanlığı edindirmek için beklediğimiz 8 belirti var. Bunların hepsi oluşunca başlamak gerekiyor. Biraz araştırıp bulabilirsiniz.
Ben de kitap işinin uzmanı olarak size tavsiyede bulunayım. 3.sınıf kitapları okumanızı tavsiye etmem. Çocuğa aşırı yüklenme sonrasında bıkkınlık getirebilir. Şimdi çok gelişmiş gördüğünüz yönler zaman ilerledikçe gelişmeyip diğer yönler daha ileri gidebilir.
Bence tuvalet konusuna ara verin, biraz unutsun ve tekrar başlayın. 36.ayda başlarsanız kesin çözüm olacaktır
tuzder.orgPeki bu testler hastane gibi biyerdemi yapiliyor ben cok merak ediyorum kizomin durumunu
Önemli değil. Buyurgan yazmak istemedim. Ben Türkçe öğretmeniyim, ders kitabı yazarlığım var. Organları merak ediyorsa görselleri ve metni yaşına uygun kitaplarla zaman geçirebilir. Kızım da 31 aylık ve aynı şeyleri merak ediyor. Gezegenlerle ilgili konuşuyor, uçabilen ve uçamayan dinozorların özelliklerini karşılaştırıyor. Doğduğundan beri kitapların içinde büyümesi ve ekran görmemesiyle ilgili olduğunu düşünüyorum. Herhangi bir test ya da teşhis istemiyorum açıkçasıTeşekkür ederim vakit ayırıp yazmışsınız buyurgan bir bilgelikle. Zeka testleri 2 yaşından itibaren uygulanabiliyor, daha güvenilir olduğu için 4 yaşından itibaren uygulanması tercih ediliyor. Fakat zeka testinin tanılamayı yaptığı zaman başlamıyor çocuğun üstün zeka deneyimi bildiğiniz gibi, doğumda başlıyor. O nedenle üstün zeka ile ilgili ailenin ya da çocuğun karşılaşacağı sorunlar da klinik tanı almadan çok önce başlamış olabiliyor. Klinik tanı almamış olmak benim yaşadığım sorunları değiştirmiyor ve bu durumda teorik bilgiye saplı kalmak size pratik bir fayda sağlamıyor, üstelik yaşadığı sorun konusunda aileyi ve çocuğu yalnız bırakıyor. Ben bu sebeple 7/24 gözlemlediğim bir çocuk hakkında mesleki bilgilerimi kullanarak öngörüde bulunuyorum, meslektaşlarımdan kişisel değerlendirme alıyorum. Bunu çocuğumun durumunu bir haz kaynağı edindiğim için değil pratik fayda sağlayacak bir veri olabileceği için yapıyorum. Çünkü buna muhtacım. Atomlar hakkında konuşmak isteyen bir çocuk, kelimelerin sözlük tanımını sorup kelimelere sözlük tanımı uydurmaya çalışan bir çocuk ve bu seviyede sürekli değişen ilgi alanlarına sahip fakat 3 yaşında bile değil. Henüz tanı konmadı diye pratik fayda sağlama seçeneğini yok etme pahasına deneyimi teoriden değersiz görmek bana mantıklı gelmiyor. Çünkü bu yaşta üstün zeka tanısı konamaz bilgisi bana bir çözüm sunmuyor ne yazık ki.
Kitap seçimini kızım kendi yönlendiriyor. Öğretmen rolüne girip kızıma 3. sınıf eğitimi vermiyorum zannettiginizin aksine. 6 aylık olduğundan beri kitap okuyorum kızıma. Kitaplarda neye yoğun ilgi gösteriyorsa, günlük hayatta ilgisi ne yönde gelisiyorsa o alanda kitap seçiyorum. Yaşına uygun kitapları içerik ve seviye olarak tüketip, ilgi göstermeyip daha fazlasını talep ettiği için bir üst seviye kitaplar seçmeye başladım. Kitaba odaklı kalma süresine göre kitabın gelişim düzeyine uygun olup olmadığına karar verip kimini daha sonra okumak üzere kaldırdım kimini okumaya devam ettim kimini elinden düşürmedi kimini ise kendi okumak istemedi. Bu şekilde okuma yaptığımız 2.5 yıl sonunda 9 yaşa okunabilecek içerikler tercih eder hale geldi. Yani ben kızım şunu da okusun, şunu da öğrensin, daha da çok öğrensin, herkesten çok öğrensin iştahı taşımıyorum. Kızımı projem haline getirmek en son isteyeceğim şey. Şu an iç organlarla ilgili kitap istediğini söylüyor mesela ısrarla. Tavsiyenize uyup çocuğun ilgilerini desteklememeli miyim gerçekten?
Tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösteren belirtileri gördükten sonra başladık sürece. Tuvalet eğitimine ara verip 6 ay sonra sıfırdan başlamak yukarıda da yazmıştım benim de ilk b planımdı fakat kızım bezi kesin bir dille reddediyor. Hem her yere çiş yapmak hem de ne olursa olsun bez takmamak istiyor yani. O yüzden tuvalet eğitimine ara veremiyorum.
Ben de bu noktaya takılmıştım.Artık çözüme kavuşmuş bir konu olabilir ama söylemeden edemeyeceğim. 3 yaşındaki bir çocuk nasıl bir durum ile karşılaşıyor ki annesini ağlayarak teselli ediyor bir daha yapmayacağım diye. Çocuk teselli eden değil edilen olmalı yeri geldiğinde. 3 yaşındaki Çocuk anlaşılmalı anlamaya çalışmamalı. Kırmak niyetiyle yazmadım. Belki çocuklara kıyamıyorum sadece her anne gibi.
Artık çözüme kavuşmuş bir konu olabilir ama söylemeden edemeyeceğim. 3 yaşındaki bir çocuk nasıl bir durum ile karşılaşıyor ki annesini ağlayarak teselli ediyor bir daha yapmayacağım diye. Çocuk teselli eden değil edilen olmalı yeri geldiğinde. 3 yaşındaki Çocuk anlaşılmalı anlamaya çalışmamalı. Kırmak niyetiyle yazmadım. Belki çocuklara kıyamıyorum sadece her anne gibi.