• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çin: Yatılı okuyan üç yaşında çocuklar

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
898
$131106105220_china_toddler_304x171_v_nocredit.jpg $131106105251_china_toddler_304x171_v_nocredit.jpg $131106105646_china_toddler_304x171_v_nocredit.jpg

Çin'de aile bağları çok önemli, ama binlerce Çinli anne ve baba daha üç yaşındaki çocuklarını bile yatılı okullara gönderiyor.

Peki bunu neden yapıyorlar?

Kelly Jiang anaokulundaki sınıfına geri dönüyor, anne ve babası hemen birkaç adım ardında.

Dört yaşındaki çocuk, 'Güle güle Anne ve Baba' derken ardına bakmıyor bile.

Anne ve babasıyla vedalaşırken, gayet mutlu bir şekilde öğretmenleri ve sınıf arkadaşlarıyla konuşmaya başlıyor.

Gözyaşı, sarılma, uzun vedalar yok. Bu önemli çünkü Kelly annesi ve babasını dört gün daha görmeyecek.

Kelly, Şangay'da anaokuluna giden on kadar üç ya da dört yaşındaki çocuktan biri.

Pazartesi sabahından Cuma öğleden sonraya dek, Kelly ve sınıf arkadaşları, oyun oynuyor, eğitim alıyor ve renkli sınıflarının hemen yanındaki yatakhanede uyuyorlar.

Evlerine sadece haftasonları gidiyorlar.
Yatılı anaokulları

Bu çocuklar yalnız da değil. Şangay, Pekin ve diğer büyük Çin kentlerinde başka yatılı anaokulları da var.

Resmi bir istatistik yok ama yatılı anaokullarında okuyan çocukların sayısının ülke çalında binlerce olduğu tahmin ediliyor.

Geleneksel Çin kültüründe aile her şeyin ötesindedir. Peki böyle bir kültürde yatılı anakollarının bu kadar popüler olması nasıl açıklanabilir?

Çin Refah Entitüsü'ne bağlı Kangqiao Anaokulu'nun Müdieresi Xu Pig bunun birkaç nedeni olduğunu söylüyor;

'Bazıları bağımsızlık kazandırdığı için bunun çocuklar için iyi olduğunu düşünüyor. Diğerlerinin se çocuklarına bakacak zamanı ya da enerjisi yok. Ayrıca geleneksel Çin kültüründe büyük anne ve babalar aileyle yaşar ve tek çocuk politikası nedeniyle bazen evlerde dört büyükanne ya da büyükbaba, ebeveynler ve sadece bir çocuk oluyor. Bazı ebeveynler büyükanne ya da büyükbabaların çocukları şımartacağını düşünüyor ve bu nedenle çocuklarını buraya yolluyorlar.

Kell Jiang'ın babası Jamie bir yatırım danışmanı, annesi ise çalışmıyor. Çin'in üst sınıflarından gelen aile anaokulunun aylık bin dolarlık ücretini karşılayabiliyor.

Jiang, 'Çok araştırma yaptık ve yatılı anaokullarının dışadönük çocuklara faydalı olduğunu gördük. Onları daha bağımsız, hayata daha hazır hale getiriyor. Kelly kendi alanı olsun isteyen, neşeli bir bebekti ve önce denemek için gönderdik. Sonra kendisine sorduk, o da okulu istediğini söyledi.' diye açıklıyor tercihlerini.

'Küçük kızını özlüyor musun?' diye sorduğumda Jiang'ın gözleri doluyor. 'Başta onu çok özledik. Ama sonra dünya küreselleşiyor artık, er ya da geç bizi terk edecek' diye düşündük' diyor.

Çin'de yatılı anaokulları İç savaşın ardından yetim kalan çocuklar ve birden ailelerine ayıracak zamanı kalmayan Komünist Parti liderlerinin çocukları için 1949'da kuruldu.

Şimdi çocukları bırakmak için Mercedes ve Audi marka araçlar gelirken, çocuklarını yatılı okullara gönderenler toplumun çok farklı bir kesimi.
'Son dönemde ilgi azaldı'

Küçük çocukları bu tür okullara göndermenin bir statü sembolü olduğu 1990'lı yıllarda, yatılı okullardaki çocuk sayısı zirve yaptı.

Ancak son yıllarda yatılı okullara ilgi azaldı. Bazı yatılı okullar kapanırken, bazıları da sadece gündüz bakım sunan okullara dönüştü.

Şangay'daki okulda 22 sınıftan sadece üçü yatılılardan oluşuyor.

Okulun müdiresi Xu Ling 'Çinli ebeveynler çocuklarıyla çok küçükken daha çok zaman geçirmenin önemini yeni anlamaya başladı. Çünkü çocuklar bu yaşta öğreniyorlar ve büyümenin önemli bir aşaması' diyor.

Xu imkânı olan anne ve babalara gündüz bakım seçeneğini tavsiye ettiklerini belirtiyor.

Psikolog Han Mei Ling yatılı anaokulu fikrine şiddetle karşı çıkanlardan.

Küçükken yatılı anaokuluna giden bazı gençler ve yetişkinlerin ruhunda açılan yaraları tedavi ettiğini söylüyor.
'Terk edilmiş hissediyorlar'

'Terk edilmiş ve gereksiz hissediyorlar. Hayattaki yerlerini bulmakta zorlanıyorlar ve kendi aileleri içinde nasıl davranacaklarını bilmiyorlar' diyor.

Han bazı ailelerin çocuklarını hala yatılı anaokullarına yollamasını, aile gururunun büyük ölçüde çocukların başarısı ya da başarısızlığına bağlı olduğu kültürle açıklıyor.

Han, 'Çoğu aile çocukların anne ve babayla kalmasının önemli olduğunu biliyor, ama aynı zamanda çocuklarından beklentileri de çok yüksek' diyor.

Bazı anne ve babalar yatılı okul deneyiminin küçük çocuklarına avantaj sağladığına da inanıyor.

Çocuklar daha anaokulundayken yatılı okula başlıyor, sonra da yatılı öğrenime devam ediyor ve böylece sonunda iyi bir üniversiteye girebileceği umuluyor.

Ama çocukluklarında yatılı okullarda okuyanların bazıları bana bunun kötü bir deneyim olduğunu söyledi.

Manken Wang Dangwei anne ve babası boşandıktan sonra, daha üç yaşındayken yatılı bir okula yollanmış.

'Sonunda kabul ettim ama hiç sevmedim. Okula gittiğimde dışlanmış hissettim ve vaktimin büyük çoğunluğunu yalnız geçirdim. Sessiz kaldım ve yeni insanlarla tanışmaya direndim' diyor.
Akşam ağlayan çocuklar

Anne ve babanın olmadığı, yeni bir hayata alışmak bütün çocuklar için zor. Gündüzleri çeşitli aktivitelerle vakit geçiriyorlar, ama akşam yatma vakti geldiğinde üç yaşındaki çocukların yarısı gözyaşları içindeydi.

Çocuklar anne ve babalarını görmek için ağlarken, öğretmenler onları teselli etmeye çalışıyordu.

Öğretmen Huang Ying, 'Öğretim yılının ilk günü olduğundan bu akşam çok ağlayan var. İki ay sonra hiçbiri ağlamayacak. Üstelik ailelerinin fotoğrafları da var. Anne ve babalarına ihtiyaç duyduklarında fotoğraflarla konuşabiliyorlar ve bunun yanında olmalarından farkı yok' diyor.

17 yaşındaki öğrenci Mo Li de, daha üç yaşındayken yatılı anaokuluna gönderildiğini söylüyor. Ama ona olumlu bir etkisi olmuş.

Mo, 'Başta evimi özledim. Ama yemek çok iyiydi, çevre çok güzeldi, bir sürü ağaç vardı. Bence şimdi yaşıtlarıma kıyasla daha bağımsız ve sorumluluk sahibiyim. Bunu olumlu ya da olumsuz algılayabilirsiniz ama aynı zamanda anne ve babamla ilişkime yaşıtlarıma göre daha çok değer veriyor' diyor. BBC

vay arkadaş, bizde ilkokulda bile zor vedalaşanlar var, bunlar mı anormal biz mi bilemedim:27::27:

Ama ailesinden uzaklaşırr yahu :44: ben gönderemezdim cıııkk. Ne gerek var bağımsızlığını üniversitede kazanıversin el kadar çocuk ne anlar bağımsızlıktan :9:

Ama ailesinden uzaklaşırr yahu :44: ben gönderemezdim cıııkk. Ne gerek var bağımsızlığını üniversitede kazanıversin el kadar çocuk ne anlar bağımsızlıktan :9:

doğru diyosun, 3 yaşında bağımsızlık yemek yemeği reddetmek falan olabilir, ayrı eve çıkacak hali yok:1:

Hangisi normal bilemedim de valla bi ana olarak bana ters yatili birakamam valla kimselere :27:

valla bende yollayamam, 9 yaşında olmasına rağmen bi kere anneannesinde kaldı şimdiye kadar benden ayrı, hepsi bu, onda bile meraktan çatladım:27::27:

Bende 2,5 yastan sonra kreş taraftarıyım calısan anne olarak...Bakıcıdan zıyade..

Aksamlarıda cocugu gormemek bırsey paylaşmamak o ozlem nasıl gıderılecek...

Ona sarılmadan onsuz uyumak en cok bız annelere zor gelır...

Kultur farkı bu olsa gerek...,,

Cocuk buyuturken asırı korumacılıgada aşırı rahatlıgada karşıyım denge unsuru olmalı

okuduğum bir kitap aklıma geldi şimdi, çocuğu olan arkadaşlara tavsiye ederim, kitapta yazanlar çok tartışmalı muhtemelen onaylanmayacak şeyler ama yine de kendinizi eleştirmeden de edemiyorsunuz. Çinli anneler nasıl çocuk yetiştirir?

$Kitap_1154812.jpg

Benim oğlumda bu sene kreşe başladı , ilk gün beraber gittik . Baktım gayet mutlu çıkıp bahçede bekleyeyim dedim , sonra beni gördü ve öğretmenim annemin eve gitmesini istiyorum dedi:52:

Kendimi bir anne olarak çok kötü hissettim , tüm çocuklar anne - babalarının bacaklarından tutup gitme diye ağlarken ; çocuk sanki beni sevmiyor gibi hissettim .

Akşam almaya gittim , öyle bir sarıldı ki , anne okul çok güzel bir şeymiş dedi.

Eve gelirken de mutluydu okula giderken de ..

Ama yatılı ana okulu düşüncesi bana hala çok uzak ...Özlerim ben çok ya
:16:

ilkokul yaşı düştü diye şaşaloz olan biz, çocuğumuzu çalıştığımız için 3 yaşından itibaren yatısız kreşe yollarken vicdanını kurtlar kemiren biz tutup bide süt çocuğunu yatılı kreşe mi yollayacaz, yok canım daha neler:52:

ilkokul yaşı düştü diye şaşaloz olan biz, çocuğumuzu çalıştığımız için 3 yaşından itibaren yatısız kreşe yollarken vicdanını kurtlar kemiren biz tutup bide süt çocuğunu yatılı kreşe mi yollayacaz, yok canım daha neler:52:

doğru dedin valla, ben 3 yaşında anaokuluna yolladığım için çok pişmanım şuan ve hala yoğun vicdan azabı içerisindeyim, 4-5 yaşında yollamalıydım

bi yerde okumuştum, Annelik demek sürekli vicdan azabı çekmek demektir diye, doğruymuş
:27::27:

Son düzenleme:
çocukları sürekli anneanne de kalabilen son derece rahat bir anne olarak ( :27: ) üniversiteye kadar yatılı okul fikrine karşıyım.. uzak yerde okuyacaksa ya ben taşınırım, ya da anneannesi veya teyzesini taşırız ama yatılı yollayamam gibi geliyor :27: değil ki yatılı kreş :27:

doğru dedin valla, ben 3 yaşında anaokuluna yolladığım için çok pişmanım şuan ve hala yoğun vicdan azabı içerisindeyim, 4-5 yaşında yollamalıydım

bi yerde okumuştum, Annelik demek sürekli vicdan azabı çekmek demektir diye, doğruymuş
:27::27:

Türk anasıdır o kesin. :9:

Valla biz Türkler çok duygusal insanlarız. Adamlar 6 aylıkken çoçuklarını kreşe vermeye başlıyorlar. Küçüçük bebekler anne kokusundan mahrumlar. Onlar eğitimi ebeveynler yada anneanne-babaanne tarafından değilde, o işin uzmanları, öğretmenler tarafından verilmesi gerektiğini düşünüyorlar. Çünkü onlarda o şekilde yetişmişler....

Iki yaşında kızım var, bizde düşündük, vermemiz gerekiyordu ama veremedik, kıyamadık. Yatağını bile ayırmaya kıyamazken onu okula nasıl verirdik...
Okulum, işim hepsi yarım kaldı. Hiç önemli değil tabi, öncelik kızım. Ama oyun klübleri var oraya götürüyorum. Hafta üç gün gidiyoruz 1,5 saat. Ben oturup kitap okuyup, Kahvemi içiyorum oda gözümün önünde farklı kültürden birçok çoçukla zaman geçiriyor. Şimdilik yırttı ama üzgünüm 2,5 yaşında kreş yolları görünüyor.:52:

bu bence çocuğunu terk etmek gibi bişey çok ters geldi bana..
o çocukta o aileden bir birey sonuçta , akşama kadar kreşteyse bile akşam evinde olmalı...
ya topu topu bi çocukları oluyo onuda yatılı kreşe vermekte:30::30: ne demek ...hem eğitim ailede başlar bence...

Son düzenleme:
Çin ise normal geliyor bana, adamlar da merhamet duygusu yok gibi...

Tohumuna para mı saydık diye düşünüyorlar herhal...

Son düzenleme:
bu tip toplumlar hep kültürlerini korumuş olmakla övünüyor ama sanki en çok onlarda var gariplikler:27::27:

Okul kızlı erkekli miymiş acaba? Öyleyse zaten bizim muhafazakar yapımıza ters :)

Çinde doğmuş olmamak Şükür ettiğim şeylerden biridir
Çok vijdansızlar
Hele o çocukları gezdirdikleri tasma gibi şey yokmu deli ediyor beni

Yazık yahu birtanecik çocukları var zaten max., insan özler onu, o kadar küçük çocukta 4 günde neler neler değişir, neler kaçırılır. Ben de çocukların bebeklikten itibaren oyun gruplarıyla sosyalleştirilmesine, erkenden kreşe gitmesine destek veriyorum ama bu kadarı kötü geldi hem anne-baba, hem çocuk için.

Bir de yazıda bir detay daha var, evlerde iki kayınvalide, iki kayınpeder ile yaşandığına dair, o da çok garip geldi bana.

Back