Çİftlerarası Güven Sorunları

yaren_76

mareşal
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
2.066
66
Çİftlerarası Güven Sorunları

Güven en temel ihtiyaçlarımızdan biridir. Kendinizi güvende hissederseniz, üretebilirsiniz. Sosyal süreçlere katılabilmek için asgari düzeyde güven duygusu gerekir. Düşünün ki, aynı evde yaşıyorsunuz ve eşinize güvenemiyorsunuz. Kendinizi sürekli savunmada tuttuğunuz böyle bir ortamda yaşamak katlanılması zor bir durundur. Güvensizlik bir çok sebeple başlamış ve yine bir çok yaşantıyla pekişmiş olabilir. Önceleri küçük yalanlar, sonra eşten bazı bilgilerin saklanması, yalanların ortaya çıkması ve birbirini takip eden kısır döngü...

Eşine veya sevgilisine güveni sarsılan kişinin iş veya öğrenim hayatı sekteye uğrayabilir. Güveni sarsılan eşin, zihni tamamen bu mesele ile meşgul olduğundan dikkat, yoğunlaşma, hafıza, muhakeme gibi zihinsel işlevlerinde ciddi düzeyde yavaşlama gözlenir.

Eşine güveni önemli ölçüde azalan ve bu sebeple işini kaybeden bir danışanım, yaşadıklarını kısaca şöyle anlatmıştı: Kendisi ve eşi aynı iş yerinde çalışıyorlarmış. Danışanım kasada duruyor, eşi satış görevlisi olarak çalışıyormuş. Günlerden bir gün, eşinin bir başka satış görevlisini yemeğe davet ettiğini haber almış ve hemen durumu eşine sormuş. Eşi inkar etmiş, ancak yemeğe davet edilen satış görevlisi durumu inkar etmemiş ve böyle bir durumun yaşandığını belirtmiş. Eşine güveni sarsılan danışanım, iş yerinde eşini takip etmeye, çalışırken kasa hesaplarını hemen her gün karıştırmaya başlamış. Kasada her gün açık çıkıyormuş. En sonunda danışanımın işine son verilmiş. Bu ve buna benzer bir çok yaşam öyküsüne sizler de tanık olmuşsunuzdur. Güven sorunu yaşayan kişide, yoğun duygusal sorunlar da gözlemlenir: Öfke, kızgınlık, aşırı huzursuzluk, üzüntü ve ağlama nöbetleri gibi. Ayrıca davranışsal bağlamda, aşırı uyarılmışlık hali, saldırganlık , halsizlik vb. belirtiler de gözlemlenebilir.

Güven sarsıcı konu, tazeliğini korurken çiftlerin destek almaları, sürdürdükleri ve daha sonraki ilişkileri için de hayati önem taşır. Sonraki ilişkiler için, kişiler genelleme yaparak, hiç kimseye güvenilmemesi gerektiğini düşünebilir. Böylelikle ilişki geliştirme konusunda cesaretlerini kaybedebilirler. Birlikteliklerin devam etmesi isteniyorsa, yıkılmış güven duygusunun yeniden inşa edilmesi sağlanmalıdır. İnsanın içini kemiren güvensizlik sorunu, çözümü ve tedavisi kolay olmayan sorunlardandır. Uygulanacak terapilerde, çiftlerin terapiye ellerinden gelen en yüksek çaba ve katkıyı sağlaması tedavinin hızını artıracaktır.


alıntı
 
Eskiden güven nedir deseydin eşim derdim ama maalesef şimdi hiç güvenmiyorum hemde her konuda.
 
Eskiden güven nedir deseydin eşim derdim ama maalesef şimdi hiç güvenmiyorum hemde her konuda.

Bísey sorabilirmiýim nolduda esine güvenmiyorsun artik... Güven olmayinca evlilik yürüyormu ??
Bence güven yoksa sevgide yoktur yaniliyormuyum??
 
X