Çeyiz Parası Hakkında..

sevdicegim

Narsist'im :)
Kayıtlı Üye
31 Ağustos 2011
1.019
18
358
İstanbul
Merhaba Kızlar..

Sizlere Çeyiz Parası Hakkında Bir Sorum Olacak..

Bilenler Vardır, Yetim Aylığı Alanlar, Evlenme Muamelesi Yaptıkları Zaman SGK ' Ya Başvuru Yapıp ÇEyiz Parası Alırlar.. ( ssk için, 2 senelik maaş tutarıdır çeyiz parası )

Ön Bilgi Olarak; Malum Çeyiz Parasını Alabilmek İçin, Yetim Maaşı Alıyor Olmak Lazım.. Herhangi Bir Sigortalı İşte Çalışınca Bu Maaş Otomatikman Kesilir.

Sorum İse Şu; Ben Yetim Aylığı Alıyorum.. Cüzzi Bir Miktar Diyebiliriz. Şartlardan Ötürü Çalışmam Gerekiyor. Sigortalı Olacağım İçin Maaşım Kesilecek. Evlenme Muamelesi Yapmadan Önce İşten Çıkıp , Yetim Aylığına Tekrar Başvuru Yapmam Gerektiği, Maaşı Almaya Başlayınca Da Evlenme Muamelesinden Sonra Tekrardan Çeyiz Parası Alabileceğim Duyumunu Aldım.. 1 Ay Tekrar Yetim Aylığı Alınarak, Nikah Sonrası Çeyiz Parası Alınabilir Mi ?

Babam Olmadığı İçin, Kız Tarafına Düşecek Eşyaları Kendim Almak Durumundayım. Bu Yüzden ÇEyiz Parası Çok Mühim Benim İçin. İşe Bile Giremiyordum Ancak Böyle Bir Durum Olduğunu Duyunca, Teyit Etmek İçin Sizlere De Sormak İstedim..

Teşekkür Ederim Şimdiden..

Bildiğim kadarıyla
devletten alacağınız maaş anne + kardeşler kaç kişiyle ona bölünüyo
yani devlet 1000tl verecekse anne + çocuksa 500,500 bölünüyo
çocuk evlenince anneye bi miktar kesinti yapılarak mesela 950si veriliyo
sen sigortalı işe başlayıp maaşın kesilince maaş diğerlerine bölünüyo
işten çıkıp tekrar maaş bağlattırmak konusunu bilmiyorum

bende aynı durumdayım.. ama ben maaşın kesilirken veriliyor çeyiz parası diye biliyorum..tamda emin değilim ama bende merak ediyorum bu konuyu...

Bildiğim kadarıyla
devletten alacağınız maaş anne + kardeşler kaç kişiyle ona bölünüyo
yani devlet 1000tl verecekse anne + çocuksa 500,500 bölünüyo
çocuk evlenince anneye bi miktar kesinti yapılarak mesela 950si veriliyo
sen sigortalı işe başlayıp maaşın kesilince maaş diğerlerine bölünüyo
işten çıkıp tekrar maaş bağlattırmak konusunu bilmiyorum

Hayır şu şekilde durum oluyor,
Zaten yarı yarıya ablamla alıyoruz maaşı.
Çocuk evlendiği zaman anneye , yahut öbür kardeşe kalıyor ancak 2 sene sonra başvuru yapabiliyor.
Çünkü çeyiz parası, ileriye dönük 2 senelik maaşı almak demek.
2 sene tamamlanınca başvuru yapılması gerekiyor.

bende aynı durumdayım.. ama ben maaşın kesilirken veriliyor çeyiz parası diye biliyorum..tamda emin değilim ama bende merak ediyorum bu konuyu...

Hayır maaş kesilirken neden verilsin ki sevgili aysima; Adı üzerinde ÇEYİZ PARASI..
Evlenme muamelesi olmadan verilmeyen bir para bu.

Araştırıcam bu konuyu kurstan gelince madem durumun aynı, birşeyler bulursam buraya yazarak seni de aydınlatırım :31:

internette KAHDEM e bu soruyu sor
daha aydınlatıcı cevaplar alırsın...

Teşekkür ederim, eve döndüğüm zaman dediğinizi yapacağım

Çocuk evlendiği zaman anneye , yahut öbür kardeşe kalıyor ancak 2 sene sonra başvuru yapabiliyor.
2012den itibaren bu uygulama kalktı canım artık maaş alanlardan birinin maaşı evlenme ya da çalışma nedeniyle kesilince diğer maaş alan anne veya kardeş dilekçe ile başvurunca maaş oranları artıyor.

senin durumuna gelince eğer açıkçası bilmiyorum ama mantıklı düşününce sanki dediğin gibi olur gibime geldi yani 1 ay da olsa hak sahiipliğine geri dönersen yine evlenme yardımı alabilirsin ama sgk bu sağı solu belli olmaz. evlenme yardımı da nikah kıyılıp nüfus işlemleri tamamlanıp başvurduktan yaklaşık 1 ay sonra yatırılıyor.

Son düzenleme:

sordugunuz soruyla ilgili bir bilgim yok ama bunu düzeltmek istedim..bende çeyiz yardımı aldım ve bizde benim aldıgım maaşın 2 sene sonra anneme geçeceğini sanıryorduk ama 2 sene sonra sgk ya dilekce gönderdiğimde böyle bir durumun olmadıgını öğrendim..yani siz çeyiz parasını aldıktan sonra sizin maaş tutarınız bir daha ailenize geçmiyor..ancak boşanma olursa siz 2 sene dolunca alabiliyorsunuz..bana sgk böyle cevap vermişti..ayrıca bu merak ettiğinizi tlfla sorabilirsiniz..bende tlfla bilgi almıştım

2012den itibaren bu uygulama kalktı canım artık maaş alanlardan birinin maaşı evlenme ya da çalışma nedeniyle kesilince diğer maaş alan anne veya kardeş dilekçe ile başvurunca maaş oranları artıyor.

senin durumuna gelince eğer açıkçası bilmiyorum ama mantıklı düşününce sanki dediğin gibi olur gibime geldi yani 1 ay da olsa hak sahiipliğine geri dönersen yine evlenme yardımı alabilirsin ama sgk bu sağı solu belli olmaz. evlenme yardımı da nikah kıyılıp nüfus işlemleri tamamlanıp başvurduktan yaklaşık 1 ay sonra yatırılıyor.

sordugunuz soruyla ilgili bir bilgim yok ama bunu düzeltmek istedim..bende çeyiz yardımı aldım ve bizde benim aldıgım maaşın 2 sene sonra anneme geçeceğini sanıryorduk ama 2 sene sonra sgk ya dilekce gönderdiğimde böyle bir durumun olmadıgını öğrendim..yani siz çeyiz parasını aldıktan sonra sizin maaş tutarınız bir daha ailenize geçmiyor..ancak boşanma olursa siz 2 sene dolunca alabiliyorsunuz..bana sgk böyle cevap vermişti..ayrıca bu merak ettiğinizi tlfla sorabilirsiniz..bende tlfla bilgi almıştım

Yanlış anlamadıysam eğer, sanki 2 cevap da zıt gibi geldi. Yukarıdaki arkadaş aile bireylerine başvuru halinde artış olarak döner diyor,
Aşağıdaki arkadaş aile fertlerine geçmiyor diyor.
Sevgili cincikk , mantıken bence de öyle olması lazım. Çünkü zaten maaş alımına geri dönülmüş oluyor.

Back