Ortopedi Çene eklemim acıyor, sebebini anlayamadım.

BALveBADEM

Sabrediyorum Sana Ey Hayat
Kayıtlı Üye
24 Kasım 2010
683
12
Arkadaşlar 3 gündür benim sol çene eklemim acıyor. Sanki kabakulak olmuşum gibi bir acı. Ağzımı açıp kapatırken de sol kulağımın dibi, eklem yeri gıcırdıyor. Ben normalde sakızı hiç sevmem arada bir çiğnerim, eğer bir gün sert bir sakızı çok çiğnediysem çene eklemlerim ağrırdı ve acırdı ama ertesi gün geçerdi. Yenile yine sakız çiğnedim ama sadece sol çene eklem yerimde acısı kaldı. Ağzımı iyice açamıyorum, bayağı acıyor. Sabahları daha çok acıyor. Gün ortasında azalıyor. Eğer geçmezse ortopedi doktoruna gideceğim ama yine de yaşayan arkadaşlar varsa bi sorayım istedim.

benim de acıyori adetea ağzımı açamıyorum, konuşamaıyorum, kulağım patlayacakmış gibi oluyor, korkumdan doktora da gidemiyoum. sen gittin mi acaba merak ettim.

benim de acıyori adetea ağzımı açamıyorum, konuşamaıyorum, kulağım patlayacakmış gibi oluyor, korkumdan doktora da gidemiyoum. sen gittin mi acaba merak ettim.

Ben diş doktoruna sordum, geceleri dişlerimi sıkma problemim vardı, buruksizim. Ondan kaynaklanıyormuş. Çene eklemimdeki kıkırdak bu sıkma nedeniyle aşınmış. İlerde daha kötü olabilirmiş. Çeşitli tedavi yöntemlerinden bahsetti, ameliyatı da varmış gerekirse. Ben zaten artık sakız çiğneyemez duruma geldim, uzun süreli çiğnemelere hemen tepki veriyor, günlerce ağrıyor. Muhtemelen bundandır seninki de. Yani gece sıkma problemin var mı, ya da sinirlenince dişlerini çok sıkar mısın? Çene, o sıkma anında yarım ton basıyormuş. Gerçekten çok büyük bir yükleme yapıyoruz eklemimize. Geceleri uyurken dişlerimi gıcır gıcır yapıyorum, bazen sesine uyanıyorum, bazen rüya zannediyorum, gündüz uğraşıyorum o kadar yapmam, sıkmam, ses çıkarmam mümkün değil, bilinçsiz oluyor bu. Psikolojik, gündüz canın sıkılsa gece dişlerini sıkıyorsun uykunda. ilerde ne olur bilmem, bu buruksizim nedeniyle dişlerimde çatlaklar oluştu, erken dökülür demişti doktor. Dişlerimin kesici yüzeylerinde de aşınmalar var. Mine tabakası gidiyor yani. Geçenki çene eklem sancısını 20-30 gün çektim sanırım, hiç böyle olmamıştı ama geçiyor, yeni bir yükleme olmazsa. Ama tamamen iyileşmiyor, aşınma varsa ağrı tekrarlıyor. Çene ekleminde kayma da söz konusu olabiliyormuş bu ağız açamama ile ilgili. Sen yine de bir doktora görün, en doğrusunu o söyleyecektir sana. İhmal etme.

bndede aynı sorun var kızlar. gece takmak için plak (splint) veriyo doktor. muayne ederkende aç kapa yaptırıo ağzı.korkulck bişi uok ihmal etmeyn bnce.

Bazen 20 lik dişler çıkarken de bu tip ağrılar olabiliyor..Geçen gün bende de olmuştu kendiliğinden geçti sonra..

Ben o dönem sanırım bahsetmeyi unutmuşum. Gece diş gıcırdatmalarına karşı dişleri korumak için dişlik kullanıyorum.
Yani kullanmaya çalışıyorum, beni gece çok rahatsız ediyor ağzımda yabancı bir cismin olması.
Dönem dönem diş sıkma-gıcırdatma artarsa o dönem takıyorum. Her gün kullanmam imkansız, alışamadım.
Dişçi şekil alan silikon gibi renkli bi maddeyle üst dişlerinizi kaplıyor. Donduktan sonra yavaş yavaş dişlerinizden çıkarıyor.
Bununla dişlerinizin izi tamamen alınınca (doktorumuzun anlattığına göre: ) bununla kireç gibi bir dolgu malzemesi kullanılarak yeni bir kalıp çıkarılıyor.
Siz sadece ilk etaptaki uygulama için dişçiye gidiyorsunuz ve gerisini onlar hallediyor.
Sonra çıkarılan yeni kalıpla baskı işi yapılıyor; yeni diğerine göre daha sert ve şefaf bir silikonla kullanacağınız dişliğiniz ortaya çıkıyor.
Siz de bir iki gün mü, bir iki hafta mı sonra, gidip dişliğinizi alıyor ve o minicik parçaya 100 tl ödüyorsunuz.
Size o kireçten yapılma 2. kalıbı da veriyorlar ki; gerekirse yeniden bir dişlik baskısı yaptırabilin diye.
Doktor bunun standardı olmadığını, herkesin kendi damak-diş kalıbına uygun yapılması gerektiğini söyledi.
Standart olanları kullanmamamı söyledi.

Resimde veriyorum. Google'da bulduğum resimlerdir;
$images[7].jpg $images[8].jpg

X